menu

Approaching the Unknown (2016)

mijn stem
2,43 (88)
88 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Sciencefiction
90 minuten

geregisseerd door Mark Elijah Rosenberg
met Mark Strong, Sanaa Lathan en Charles Baker

'Approaching the Unknown' volgt een astronaut, William D. Stanaforth genaamd, met de eenmansmissie om de eerste stappen te maken met betrekking tot de kolonisatie van de planeet Mars. Terwijl de wereld toekijkt en hij helemaal alleen is, eist de reis zijn tol. Wanneer zijn levensvoorraden opraken, wordt hij gedwongen enkele onmogelijke keuzes te maken die zijn geestelijke gezondheid en voortbestaan in gevaar brengen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=ISfs50ZW0HQ

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van MrKowalski
2,5
Niet te vergelijken met The Martian, Interstellar of zelfs Gravity. Deze film zal het waarschijnlijk met een kleiner budget hebben moeten doen. Dat is merkbaar. Mark Strong presteert niet slecht. De film blijft voor het grootste deel voor mij te dun om zelfs een goed oordeel te kunnen geven.

Leuk geprobeerd, helaas niet mijn ding.

avatar van macrobody
2,5
Nogal filosofisch gewauwel en als je dan nog wakker bent tegen het einde van de film krijg je de gelegenheid om 5 minuten naar een soort screensaver te kijken.
Ik denk dat ik toch even ben weggedommeld want het ene moment zag hij er uit als een zwerver om het volgende moment geheel frisjes op Mars aan te komen, geschoren en wel.
Desalniettemin is de vraag niet OF maar wanneer we naar Mars gaan en wie de "gelukkigen" gaan zijn. Er loopt een project om kandidaten te selecteren voor 2026. Als je na deze film ook zin hebt dan hier kijken: Mars One - mars-one.com. Ik pas in ieder geval deze ronde.

avatar van james_cameron
3,0
Bij elkaar gejatte SF-film, maar niet slecht gedaan. Mark Strong is prima in de hoofdrol, als eenzame astronaut onderweg naar een nieuw bestaan op Mars. Voornaamste probleem is het ontbreken van een boeiend plot. Het kabbelt allemaal maar een beetje door. Visueel ziet het er allemaal best oké uit, maar je blijft continu denken aan eerdere, betere films in het genre.

avatar van Pazmaster
3,0
Ik vond het zo slecht nog niet. Ik kan me wel voorstellen dat veel mensen dit saai vinden, er gebeurd wel het een en ander maar echt spannend wordt het niet. Het geeft daarentegen wel goed weer wat zo'n lange en saaie ruimtereis met een mens kan doen, zeker als iemand alleen reist en er vanalles misgaat. Erg realistisch is het wat mij betreft niet maar toch bleef ik wel redelijk geintresseerd. Mark Strong doet het trouwens ook niet slecht als astronaut Stanaforth. Het is een low budget film maar het ziet er allemaal toch redelijk uit. Toch wel een voldoende

avatar van knusse stoel
3,5
Wij vonden het een aardige film die eigenlijk één minpunt had en dat is, dat er veel eenacter in zit. De film op zich levert genoeg spanning op in de relaxte zin van het woord. Dus als men echte actie zoekt zit je met deze film niet zo goed. Toch ruim voldoende voor een filmavondje!
7+

avatar van stinissen
2,0
stinissen (crew)
Aardig gegeven maar helaas niks geworden de film dooft langzaam maar zeker als een kaars uit.

2,5
Merkwaardig eigenlijk dat Hollywood van een intrigerend gegeven als ruimtereizen naar Mars, niet kan bewerkstelligen dat er meerdere goede films over worden gemaakt. The Martian kon er onlangs mee door, maar Red Planet en Mission to Mars waren flinke teleurstellingen. Ook deze Approaching the Unknown is heel middelmatig.
Anderhalf uur slechts duurt deze film, en dan is het toch pijnlijk dat het dodelijk saai, zielloos en oninteressant is. Zal er ook mee te maken hebben dat de hoofdrol word gespeeld door Mark Strong en die maakt zijn achternaam niet bepaald waar. De man speelt toch al te vaak emotie- en expressieloos en praat vreselijk monotoon, zo ook dus hier. Wat een verschil met bijvoorbeeld Matt Damon en Sam Rockwell die in vergelijkbare films wel aantoonden een dergelijke film prima te kunnen dragen.
Moet gezegd dat het script ook niet meewerkt, want waar het nou precies over gaat of wat de makers verhaaltechnisch aan ons wilde laten zien, blijft behoorlijk onduidelijk.
Pas tegen het einde krijgen we wat visueel fraaie beelden voorgeschoteld, maar dat zal te laat zijn voor de meesten onder ons om nog maar enigszins onder de indruk te raken van deze mislukte kijkervaring.

avatar van ikkegoemikke
1,5
“Nothing lives there.
Nothing has ever died there.
But I’m going to bring it to life.”


Voor diegenen die zich een enkele reis richting Mars voorstellen als een avontuurlijke en spannende trip en zich halsoverkop inschrijven voor een op stapel staande expeditie, raad ik toch aan om eerst “Approaching the unknown” eens te kijken. ‘t Is niet allemaal rozengeur en maneschijn. En verwacht je ook maar niet aan Star Wars of Star Trek toestanden. De kans is zelfs groot dat de eenzaamheid en verveling een psychologische weerslag kan hebben op je gestel. De meesten zullen eens intergalactisch zuchten en hoofdschuddend argumenteren dat de releasedatum wel erg ongelegen valt. De vergelijking met “The Martian” is onvermijdelijk. Er is alleen een significant verschil wat betreft de volgorde van gebeurtenissen. Bij “The Martian” was er het probleem om weg te geraken van Mars. Hier is het grote probleem er überhaupt te geraken.

Wat wel ontbrak in vergelijking met andere gelijkaardige films, is enerzijds de humor en de zenuwslopende strijd om te overleven zoals in “The Martian”. En anderzijds de spetterende actie zoals te zien was in “Gravity”. En werd er in beide films ook nog eens gebruik gemaakt van indrukwekkend beeldmateriaal en peperdure speciale effecten. Het zal waarschijnlijk wel te wijten zijn aan het beperkte budget dat voorhanden was voor deze indie SF. Het moet natuurlijk niet allemaal spectaculair zijn en actierijk zoals in “The Martian”. Maar een totale afwezigheid van deze elementen is ook niet bevorderlijk voor het kijkgenot. Om eerlijk te zijn is het grotendeels saai en vervelend. We zijn getuige van hoe Stanaforth (Mark Strong)op een monotone wijze zijn dagelijkse routine afhandelt. Hij doet zijn bewegingsoefeningen. Hij besproeit zijn plantjes. Knutselt wat aan zijn revolutionaire uitvinding (die achteraf gezien toch niet zo revolutionair blijkt te zijn) en leert om één of andere reden Spaans tussendoor. Entertainment van de hoogste plank is het dus ook niet.

De sterkste kant van deze film is het acteren van Mark Strong (What’s in a name) die zich als stoïcijns kalme wetenschapper opoffert voor deze eenrichtingstrip. Een weloverwogen keuze die hij gemaakt heeft ten dienste van de mensheid. Het is dus niet een zelfmoord missie voor hem, maar een voor hem uitgelezen kans om zijn uitvinding nuttig te gebruiken. De energieke en enthousiaste start evolueert langzaam naar een sfeer vol vertwijfeling. Uiteindelijk werd het een zelfstudie over eenzaamheid, routinematigheid, verveling en obsessiviteit. Een overlevingstocht avant la lettre waarbij vocht het voornaamste probleem werd dankzij een nalatend wereldwonder en een inschattingsfout waardoor de water voorraad ondrinkbaar werd. Redelijk nefast als je nog ettelijke honderdduizenden kilometers moet afleggen.

In tegenstelling tot “The Martian”, waar alles redelijk realistisch en geloofwaardig overkwam, zaten er in deze film toch wel enkele bedenkelijke situaties. Waarom ze onmiddellijk na het lanceren van het eerste ruimteschip er nog eentje achteraan stuurden, ontging me volkomen. Hadden ze niet beter gewacht tot de eerste veilig geland was? En als deze van de koers afwijkt, komen ze tot de vaststelling dat het aan de gyroscoop ligt. Deze ziet er echter zo ouderwets primitief uit in vergelijking met de rest van het waarschijnlijk hoogtechnologisch ruimtetuig. Ik verwachtte elk moment een weerstation te zien waar een vrolijke kikker voor de weersvoorspellingen zorgt. Ook was de uitvinding van Stanaforth een bron van vragen voor me. Waarom moest hij dit in een woestijn uittesten? Om zijn grenzen te verleggen? Werkte het prototype nu wel of niet voor de lancering? Hadden ze dat niet in een doorsnee labo kunnen uittesten? Werd het wel gecontroleerd voordat hij op missie gestuurd werd in een miljarden kostend ruimte schip? En soms zijn oplossingen echt infantiel simpel. Is er een snoer te kort? Geen probleem. Gewoonweg ergens eentje demonteren en er tussenin plaatsen. Ik veronderstel dat dat snoertje functieloos was.

Al bij al was dit niet echt een tot de verbeelding sprekende film. Het schetst een realistisch beeld van een leven in isolement en de wilskracht en discipline die er nodig is om zo’n huzarenstuk succesvol af te sluiten. Het gebrek aan speciale effecten (buiten enkele beelden van de ruimte die op zo’n lavalamp uit de jaren 70 leken en me deden terugdenken aan “Fantastic Voyage” uit 1966) en het geringe budget, vragen voor een uitdagende verhaallijn. Uitdagend was het echter niet. Het doel was Mars te bereiken. Zelfs een intrigerend duo op een herbevoorradingsstation zorgde niet voor een oponthoud. De film was uiteindelijk zoals een trip naar Mars waarschijnlijk aanvoelt : eentonig en routineus. Zelfs het meesterlijke acteren van Mark Strong kon dit niet verhelpen.

1.5*

Pfff

avatar van mordang
2,0
Er is een groot gemis aan realisme in de film. Indien je puur naar het filosofische gedeelte van de film kijkt dan verveelt het al snel, echter dan kun je heel wat (wetenschappelijke) fouten achter je laten ook al zijn sommige gewoon onnodig. Het is gewoon een te dun als verhaal, met een paar flinke onlogische zaken die het geheel onderuit halen.

avatar van MMXMMX
0,5
Wat slecht dit En wat een verschrikkelijke open einde en wat een saaie bedoeling het kon mij echt niet boeien.

Zelden zo een slechte film gezien

broncode
De vergelijking met the Martian ligt natuurlijk voor de hand en approaching the unknown haalt bij verre niet het zelfde niveau, maar vond hem toch redelijk en goed aan te zien. Spannend wil hij bijna niet worden maar het gevecht tegen de elementen vond ik toch fascinerend en de spirituele onderlaag gaf het voor mij cachet.

avatar van SimonV
2,0
Eigenlijk een eenakter. Duidelijk een budgetfilm, alhoewel effecten er redelijk goed uitzien. Verhaal biedt op zich genoeg mogelijkheden, maar die worden niet uitgediept. Ineens komt er ook een stuk in de stijl van 2001: A Space Odyssey voorbij. Moeilijk om aandacht bij te houden.

1,5
tja na wat lezen over de film en na 5 min kijken ga ik het maar uitzitten want zoals ik het nu zie wordt het niks. dan maar naar de beelden kijken die zien er wel aardig uit. Krijg ook het gevoel alsof ik weer in de klas zit en moet opletten want meneer de acteur zit wat te vertellen . 1.5 uur even uitzitten.

1,5
sorry hield het niet uit, het nieuws is nog beter , heb hem afgezet

avatar van firepotatoe
2,0
saai......
Ik had meer gehoopt op een film zoals Europa report of 'The Martian' maar deze komt er qua niveau niet bij in de buurt. Ongetwijfeld door het lage budget.

avatar van Theunissen
2,0
Opzicht vind ik dit soort Drama / Sciencefiction films altijd wel interessant, maar deze film was helaas wel heel erg saai en langdradig en wist me ook nauwelijks te boeien (niet spannend en ook zit er geen verassing in) en dat ondanks het goede spel van hoofdrolspeler Mark Strong (in de rol van astronaut William D. Stanaforth, die naar Mars reist) .

Het verhaal omtrent astronaut/wetenschapper William D. Stanaforth, die met een eenmansmissie via het ruimteschip "Zephyr" (waarin zich een reactor bevindt, waarmee van aarde water kan worden gemaakt) de eerste stappen wilt maken met betrekking tot de kolonisatie van de planeet Mars, was opzicht wel leuk gevonden, maar helaas valt de uitwerking van het verhaal vies tegen, want het is gewoon allemaal traag, saai en langdradig wat je krijgt voorgeschoteld en de problemen waar William D. Stanaforth onderweg mee te maken krijgt (o.a. vervuiling van drinkwater door zijn eigen fout, reactor die toch niet blijkt te werken en het doodgaan van plantjes), weten eigenlijk ook niet echt te boeien en zijn eerlijk gezegd ook best flauw en voorspelbaar.

Omdat de missie eigenlijk mislukt is, wilt men vanuit Houston de reis naar Mars (die in totaal 270 dagen zou duren) afbreken, maar William D. Stanaforth wilt daar niets van weten en zet de reis naar Mars gewoon door, ondanks dat hij weet dat hij het niet zal overleven. Uiteindelijk weet hij zelfs te landen op Mars, en als hij daar dan zijn eerste stappen op de planeet maakt, sluit hij af met de profetische woorden:

Niets heeft hier ooit geleefd.
Niets is hier ooit gestorven.
Misschien leef ik wel voor altijd.


Visueel gezien is de film behoorlijk wisselend, want de beelden in het ruimteschip vond ik maar saai (speelt zich ook vooral af in één ruimte), terwijl de beelden van de ruimte er eigenlijk best mochten wezen. De cast in deze film is vooral beperkt tot hoofdrolspeler Mark Strong (in de rol dus van astronaut/wetenschapper William D. Stanaforth) en dankzij hem is deze film wel het uitkijken waard (duurt met circa 80 minuten ook niet lang). Hoewel Mark Strong de rol van astronaut/wetenschapper William D. Stanaforth gewoon goed speelde, kom je wel nauwelijks iets te weten over zijn verleden/achtergrond en krijg je alleen wat flashback beelden te zien met hem in de woestijn, waar hij dan een experiment uitvoert met de reactor, die aarde omzet naar water.

Buiten Mark Strong, hebben verder Luke Wilson (in de rol van Louis Skinner, die vanuit Houson communiceert met William D. Stanaforth), Sanaa Lathan (in de rol van astronaut Emily Maddox, die de tweede astronaut is die naar Mars wordt gestuurd voor de kolonisatie. Maar omdat haar ruimteschip al snel van koers afwijkt door een defect aan de "gyro", moet zij al snel terugkeren naar de aarde), Charles Baker (in de rol van kapitein Worsely van een bevoorradingsruimteschip) en Anders Danielsen Lie (in de rol van Greenstreet, die ook aanwezig is op het bevoorradingsruimteschip) nog een kleine rol in het verhaal en dan heb je eigenlijk ook de hele cast gehad in deze film.

Al met al een matige Drama / Sciencefiction film die me nauwelijks wist te boeien en te vermaken, maar juist vooral erg saai en langdradig is.

avatar van danuz
The Martian, maar dan als indie film.

Rosenberg levert hier een bescheiden scifi, die zich vooral richt op de interne strubbelingen van zijn hoofdpersoon. Een man met een obsessie die hij koste wat kost najaagt. Helaas vond ik de film wel te mijmerend en qua stilering weinig eigen genoeg om écht te boeien. Gaat naar het einde toe ook als een nachtkaars uit. Komt nog eens bij dat de effecten wat te doorzichtig zijn. Was me heel bewust van de liquid flows en schaalmodelletjes. Wel leuk om Anders "Oslo, August 31st" Danielsen Lie langs te zien komen in een bijrol.

avatar van Decec
2,5
Een matige drama/SF/thriller film...
Matige verhaal (minder spannend)...
Redelijk acteerwerk...
Af en toe onrustige camerabeweging...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Prima achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
SF is mijn goede smaak, helaas deze film niet...
Niet te moeite waard...

avatar van K. V.
3,0
Op goed geluk deze eens geprobeerd en het was niet mis, maar had er toch iets meer van verwacht. Het verhaal was niet mis, maar echt meeslepend werd het nooit. Het hoofdpersonage was wel niet super sympathiek, dus dit hielp ook niet echt.
Desondanks deed de cast het wel goed.
Goh, het was geen slechte film, maar een meesterwerk is het ook niet geworden, daarvoor zijn er al betere in het genre uitgebracht.

avatar van Rmie
2,0
Pink Floyd belde: Ze willen hun vloeistofdia's terug.

Vreemde s.f. , die niet erg geloofwaardig overkomt. Een astronaut die onderweg nog aan zijn water-generator knutselt, ja zeker. In deze film kan en mag het.

avatar van Onderhond
2,5
Aardig van opzet, beetje raar in afwerking.

Hoe meer Musk troep de ruimte instuurt, hoe meer zin ik krijg om dit soort filmpjes te kijken. En dan maakt het op zich niet eens zo heel veel uit in welk subgenre het valt. Of er dan wat actie, horror of drama bij komt kijken, zolang er maar wat lui in een ruimteschip door de ruimte zweven.

De eerste helft van Approaching the Unknown is dan ook best oké. Strong weet niet helemaal te overtuigen, maar zijn tripje in isolement naar Mars weet wel te boeien. Vooral omdat het op een wat drogere manier gepresenteerd wordt.

Toch vecht de film hier en daar met het realisme. Strong die in de woestijn water zit te maken, de ruimtebeelden op het eind en de aftakeling tijdens het tweede deel. Rosenberg probeert er wat extra spanning en sensatie in te brengen, terwijl dat eigenlijk helemaal niet hoeft. Zeker niet wanneer het wat gemakkelijk en soms zelfs belachelijk overkomt.

Het is jammer, want verder was dit filmpje best te pruimen. Niks groots en ook niks dat zich kan meten met de grotere films in dit genre, maar als puur genrewerkje tussendoor had het best oké kunnen zijn. Nu is het nog wel kijkbaar, maar na halverwege zakt het toch teveel in.

2.5*

avatar van Annick Hernot
Het is een grote hallucinatie. Je ziet soms dat hij in een zout vlakte ligt maar hij is er nooit uitgeraakt. Bijvoorbeeld: NASA zou nooit iemand alleen wegsturen, ze zouden nooit één iemand met de kapitein laten praten, dat is altijd een hele zaal vol. Een kapitein zou ook nooit zomaar even het hele schip kunnen overmaken en besturen, het kan niet dat de duizenden mensen uit die Controlekamers het schip dan niet meer kunnen sturen. Zo een schip kost miljarden. Dus hij is dood gegaan in die Zout vlakte. Het is niet duidelijk in het begin maar op het einde wel. Ik vind het een saaie film waarbij het moeilijk is je aandacht volledig op hem te richten, bijna onmogelijk zelfs. Maar als je de achtergrond kent dan vind ik het wel een goede film. Hoewel veel mensen zeggen dat hij low-budget is gemaakt merk ik daar niks van. Ik vond het decor zelfs heel goed.Wel enkele fouten in de hemel.
Geen aanrader voor kinderen, te saai. Voor volwassenen wel oke.

avatar van Ronald van Elk
Mooi dat dit ook nog gemaakt wordt, juist omdat het zo langzaam is, bijna poëtisch, uitstekend neergezet door een goede acteur als Strong is

avatar van IH88
2,0
“Nothing has ever lived here. Nothing has ever died here. Maybe I'll live forever.”

Matig. Dit soort films liggen mij meestal wel, maar Approaching the Unknown mist een spanningsboog en na een tijdje wordt naar astronaut Stanaforth kijken een saaie bedoening. Gezien de plotomschrijving had ik ook iets van een psychologisch drama verwacht, maar dat komt er niet helemaal goed uit. Mark Strong is uitstekend, maar hij weet de gekte en eenzaamheid van Stanaforth niet overtuigend te brengen. Dat komt vooral door het script, en de film gaat uiteindelijk als een nachtkaars uit.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:18 uur

geplaatst: vandaag om 11:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.