Watchmen (2009)
Genre: Fantasy / Thriller
Speelduur: 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)
Geregisseerd door: Zack Snyder
Met onder meer: Billy Crudup, Jackie Earle Haley en Patrick Wilson
Releasedatum: 5 maart 2009
Plot Watchmen
"Justice is coming to all of us. No matter what we do."
In een alternatief 1985 zijn superhelden in de ban gedaan door de Amerikaanse federale overheid. Waar voorheen superhelden tot het algemene Amerikaanse straatbeeld behoorden, heeft de overheid het superheldenbestaan illegaal verklaard. Wanneer één van zijn oud- collega's in deze onrustige dagen van de Koude Oorlog wordt vermoord, start de gemaskerde burgerwacht Rorschach een onderzoek. Langzaam maar zeker brengt dit een duister complot aan het licht.
Laurie Jupiter / Silk Spectre II
Janey Slater
Edgar Jacobi / Moloch the Mystic
Hollis Mason / Nite Owl
- 2067 berichten
Okee,bedankt. En op welke site moet ik dan kijken om em te bestellen?
Pindakazen.
White Trash
Dit is wel de slechste superheldenfilm die ik gezien heb. Een chaotisch verhaal, slechte graphics effect die ook nauwelijks aanwezig was, geen spanning, slecht einde. Pure ellende dus. Maar goed, van Zack Snyder hoef je ook geen kwaliteitsfilm te verwachten, aangezien ie dat met "300" al heeft aangetoont.
Was langs me heengeggan dat het dezelde regisseur is als van 300, dat is ook al zon pauperfilm idd
Tonypulp
Dit is wel de slechste superheldenfilm die ik gezien heb. .
Alsof dit te vergelijken is met welke superhelden film dan ook
Pepski
Als 0,5 t laagste is en 5 t hoogste... Voor de duur, t warige verhaal en die ellendige Owl-boy, scoort ie 0,5. Gelukkig krikt Rosarch m met zn acties nog naar 2,5. Moet wel toegeven, de vette stukjes zijn ook wel weer echt gruwelijk gaaf. Maar de rest zorgt ervoor dat ik niet meer dan 2,5 als gemiddeld kan geven.
AC1
Inderdaad. Het leunt dichter aan bij Sin City dan bij pakweg een Iron Man, Superman Returns, Fantastic Four of The Incredible Hulk, vooral stilistisch gezien dan. Maar ook het verhaal, dat mij helemaal niet warrig overkomt, overstijgt de doorsnee comic book. Zack Snyder doet me echt denken aan de beginperiode van Ridley Scott. Het is niet geheel toevallig dat er een hoop oude Ridley Scott reclamefilmpjes in Watchmen zitten.
JigSaw_Doll
Wie heeft er interesse om de Ultimate Cut te zien ?
(word downloaden want weer al geen europese release zoals bij de Director's Cut
of je besteld de DVD uit amerika als je thuis regio 1 films kunt spelen.
Ozymandias88
Wie heeft er interesse om de Ultimate Cut te zien ?
(word downloaden want weer al geen europese release zoals bij de Director's Cut
of je besteld de DVD uit amerika als je thuis regio 1 films kunt spelen.
Ah nee
Ik koop liever altijd het origineel maar als het niet anders kan. Had gehoopt dat er wel een europese release kwam,maar dat is weer een verloren zaak. Helaas,dan maar downloaden.
AC1
Die Ultimate Cut zal vroeg of laat toch ook hier gereleased worden? De DC wordt toch ook uitgebracht in R2?
Naomi Watts
Ik betwijfel het. Ook niet zo'n punt, als je niet lui bent is het geen issue.
AC1
Dus mensen die de legale versie willen kopen zijn "lui"? Zo heb ik het nog niet bekeken.
Don MN
Bij die mensen ligt de fout inderdaad niet. Als er drie verschillende versies zijn en ik kan in de MediaMarkt alleen een keuze maken tussen 1-disc (bioscoopversie) en 2-disc (bioscoopversie), dan hebben ze het ergens anders toch niet helemaal op orde.
Naomi Watts
Als je niet verder kijkt dan Nederland en niet de moeite doet iets abroad te bestellen. Tsja..
Don MN
Tuurlijk heb je gelijk dat als je per se de DC of Ultimate Cut wilt zien er mogelijkheden genoeg zijn deze te verkrijgen. Maar het zijn in mijn ogen onnodige omwegen, zeker bij een 'grote' film als deze mag het aanbod in Nederland nooit zo gering zijn.
Vond jij de UC nog beter dan de DC?
AC1
Heb net een mooi fragment uit de DC (deleted in de TC) bekeken op het net. Verdomme, dat ze die Ultimate Cut maar snel uitbrengen in R2! Hoeft niet per se een Benelux versie te zijn, ik kan hem ook in Engeland of Duitsland kopen.
- 2067 berichten
Ik heb de Ultimate Cut gezien, maar die is vooral voor de fans van de comic. De footage betreft The Black Freighter animatie (die thematisch verbonden is met het plot van Watchmen) en extra scènes met bekende personages om ze te verbinden met de film zelf. Het probleem, die scènes lijken op sommige momenten nogal willekeurig te zijn geplaatst. In de comic was The Black Freighter zo in het verhaal geplaatst dat elke zin of beeld direct verbonden was met het voorafgaande of het gene dat direct erna kwam. Daardoor leest het een stuk vloeiender dan dat het kijkt in de UC.
Het maakt de UC niet slechter (maar wel meer fragmentatisch), echter, als je echt zo geïnteresseerd bent in de complete ervaring, zou ik je persoonlijk gewoon aanraden de comic te kopen mocht je dat niet gedaan hebben. Dat is uiteindelijk de enige échte ultieme ervaring.
AC1
Ja, dat zeggen er velen dus ik heb eens een pagina van de "graphic novel" bekeken op het internet en ik was eerlijk gezegd behoorlijk teleurgesteld over de tekeningen. Die zien er namelijk verbazingwekkend gewoon uit. Ik verloor eigenlijk meteen mijn interesse. Het verhaal en de dialogen van de strip mogen dan wel uitmuntend zijn maar Zack Znyder heeft er met zijn film een echt visueel kunstwerk van gemaakt.
Naomi Watts
Eens. Watchmen is een geweldige GN maar de film doe techt niet onder aan de ervaring die de GN biedt. En de film is inderdaad visueel echt prachtig en zonder die atmosfeer moet de GN het doen. Ken genoeg GN fans die hier helemaal weg va nwaren. Helaas zijn er ook nog de fans met oogkleppen die maar vast blijven houden dat de GN zoveel beter is dan de film.
Arbiter
Snap niet wat mensen aan deze film mooi vinden, saaie comic en nageaapte karakters zoals die uil beetje van batman, lager dan p..p deze film. Ik viel zelfs bijna in slaap
- 2067 berichten
Een enkele pagina kan niet duidelijk maken hoe uitstekend de art in elkaar steekt. De transities, ongelofelijke details en symbolische verwijzingen alleen zijn al genoeg om bij elke lezing nieuwe dingen te ontdekken. Dit komt helemaal tot uiting in chapter 5: Fearful Symmetry, een hoofdstuk waarbij de art volledig symmetrisch is gestructureerd (de opbouw van de eerste pagina is gelijk aan die van de laatste, de tweede pagina gelijk aan die van de voorlaatste, etc.).
Dat is misschien nog wel één van de dingen die ik het jammerst vind aan de film. De comic biedt uit zichzelf zoveel mogelijkheden voor het gebruik van match cuts en andere beeld-transities dat het zonde is dat de film dit compleet negeert.
Don MN
Oké, bedankt voor de tip. Als de film goed bevalt zal ik de comic ook aanschaffen. Ik wil het verrassingselement bij de film houden.
AC1
Ik praat niet over de opbouw of inhoud. Eén enkele pagina zegt dan inderdaad niets maar het vertelt mij wel genoeg over de tekenstijl. Wat betreft het art design, dacht ik dat de GN kunstzinniger zou zijn. Sommige 'die hard fans' van de GN zeggen dat Zack Snyder niets van zichzelf heeft toegevoegd maar dat ga ik van nu af aan sterk betwisten.
- 2067 berichten
Het enige wat Snyder heeft toegevoegd is slow-motion en gore. Je moet de tekenstijl van Dave Gibbons echt niet onderschatten.
AC1
Dat is een understatement. Gebaseerd op wat ik van Gibbons heb gezien is hij gewoon een standaard tekenaar van DC en daarom lijkt de tekenstijl van Watchmen op die van Flash of Green Lantern. Ik zie een heel andere stijl in de film. Het algemene ontwerp mag dan wel van Dave Gibbons zijn, de uitvoering van Zack Znyder is toch wel andere koek. Toen ik die pagina van de strip vond op het internet dacht ik, "Dit kan niet van Watchmen zijn". Visueel gezien zit er tussen strip en film wel degelijk veel verschil. Het ene ziet er uit als een standaard stripboek, het andere is een visueel feest.
Asaharo
Helemaal niet waar, Zowat de hele film is gekopieerd uit de Beeldroman qua camera-standpunten. Een behoorlijk foute redenering om de film dan te kenmerken als een visueel feest en het boek als standaard
En daar waar het boek revolutionair was met zijn magisch realisme en het deconstrueren van het superheldenuniversum voelt de film nogal kitcherig aan mede door het kopieren van de beeldvakken.
AC1
Ik zie niet in waarom dat een foute redenering is. Camera standpunten zeggen niets over de uiteindelijke vormgeving. Camera standpunten worden al bepaald in de meest eenvoudige storyboards (zelfs die met stokmannetjes). Een storyboard zegt iets over de basis maar niet over hoe die wordt aangekleed. Snyder heeft waarschijnlijk de beeldroman gebruikt als storyboard voor zijn film. Waarom zou hij dat niet doen? Een strip en een storyboard zijn niet zo verschillend.
AC1
En zeg nu zelf, volwassen mannen in spannende pakjes van latex heeft toch altijd wel iets van kitsch weg?
Je moet dat nou net wat uitspelen en dat is precies wat Snyder heeft gedaan. Een goede kunstenaar verheft kitsch tot kunst.
Asaharo
Ja maar al die beelden zijn klakkeloos gekopieerd uit de beeldroman waardoor de film overkomt als leeg omhulsel met inderdaad een zekere visueele flair, maar wel zonder een eigen gezicht. Snyder is zo druk bezig met vormgeving dat hij alle andere punten laat schieten.Het boek is zo fantastisch omdat er zovele lagen in verwerkt zijn. Om dan nog maar over de verhalen in de verhalen te zwijgen.
Ik vind het helemaal geen probleem dat je de film goed vind, maar mijn bericht sloeg vooral op de manier waarop je de beeldroman blijkbaar als minderwaardig beschouwde.
Mensen blijven strips vergelijken met kiekeboe, spiderman etc.
Terwijl Watchmen toch echt wel meer is.
Om Snyder een kunstenaar te noemen gaat mij wat te ver, Kunst is meer dan kitsch verwerken. Het is spelen met conventies, kleur, compositie en inhoud en deze op een revolutionaire, vernieuwende manier aan te kaarten.
Naomi Watts
Het is ook nooit goed. Of een director heeft te weinig respect voor het bronmaeriaal of hij kopieert het weer
- 2067 berichten
Standaard tekenaar? Zoals ik al zei, de details zijn van ongekend hoog niveau en Gibbons had zelf heel veel invloed op hoe hij bepaalde zaken in beeld bracht. De comic heeft inderdaad wel een andere stijl dan de film, maar doet absoluut niet onder voor de film. De comic heeft een uiterst realistische stijl (het verhaal gaat dan ook over superhelden in de 'echte' wereld), terwijl Snyder een over-the-top gelikte stijl gebruikt die meer van toepassing lijkt op elk ander superhelden-verhaal.

Duistere superheldenfilm 'Watchmen' van regisseur Zack Snyder vanavond te zien op televisie

HBO Max voegt op 1 juni onder andere deze vijf topfilms toe aan het aanbod

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012

V for Vendetta
Thriller / Actie, 2005
nuclear warpresident van de verenigde statendc comicsgeheime identiteitmass murdersovjet unievertellingretirementgebaseerd op stripsamenzweringanimated scenedoomsdaymasked vigilantedoomsday clockred squaredeath of superhero jaren 80dc extended universe (dceu)