• 9.373.188 stemmen

It's a Free World... (2007)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Italië / Duitsland / Spanje / Polen

Geregisseerd door: Ken Loach

Met onder meer: Kierston Wareing, Juliet Ellis en Frank Gilhooley

Gesproken taal: Engels, Pools, Perzisch en Russisch

Releasedatum: 10 april 2008

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot It's a Free World...

Angie (Kierston Wareing) krijgt te horen dat ze ontslagen is vanwege slecht gedrag. Ze weet haar huisgenoot Rose (Juliet Ellis) te strikken om een soort gelijk bedrijf op te zetten vanuit hun woning en het bedrijf te laten bemannen door wanhopige immigranten.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Marvin

Marvin

Confronterende, realistische film. Zeker de moeite waard, maar niet geschikt voor een romantisch avondje.

avatar van theviloness

theviloness

Opnieuw een erg degelijke film van Loach.

Kierston Wareing maakt veel indruk in haar acteerdebuut in een film die erg realistisch oogt.

Niet ieders cup of tea maar liefhebbers van de betere film halen hiermee een prima film in huis.

avatar van roy7477

roy7477

't Is inderdaad geen film voor een romantische avond, maar wel een film met een heel goed verhaal en absoluut confronterend.

Zoals onze oosterburen zeggen: Für das liebe Geld schreit die ganze Welt. Alles draait om geld...

Zeer zeker de moeite waard om te kijken. Deze film geeft stof tot nadenken.

avatar van Ché Cliché

Ché Cliché

Hard, confronterend.... Een prachtige film die inderdaad stof tot nadenken geeft. It's all about the money, its all about the dumdumdiedeliedum....

avatar van Djerba

Djerba

In het begin vond ik het verhaal wat traag op gang komen en was het wat onduidelijk. Tot het moment dat er duidelijk werd wat er precies gebeurde en te zien was waar mensen toe in staat zijn. Toen kwam de fim op gang en maakte dit de film goed. Goede hoofdrolspeelster, ook een leuke verschijning !

avatar van mtsholland

mtsholland

Een film met een verhaal van niet alledag, het ronselen van mensen voor arbeid, bedrog, leed en geweld komt er allemaal in voor.

Confronterende film, een film welke een poosje in je gedachten blijft hangen.

avatar van wimspeedy56

wimspeedy56

Wat men allemaal over deze film schrijft klopt qua inhoud wel min of meer, maar deze film van Loach heeft toch wel een voor mij te sterk documentaire-achtig karakter, waardoor de vaart er regelmatig uit ging en waarmee het speelfilm gehalte teveel naar de achtergrond verdween. Daarom "slechts" 3 sterren.

avatar van wibro

wibro

Deze film draaide in de sneak afgelopen dinsdag. Het verhaal was qua inhoud wel goed, maar ik vond hel allemaal erg depri. Je kreeg een hoop sociale ellende voorgeschoteld.

Neen, deze fiIm is inderdaad niet voor een romantisch avondje.

Voor mij zijn deze films helaas ook niet besteed. Ellende heb ik al genoeg gezien.l

avatar van Raffael77

Raffael77

Geen vervelende film maar ook niet super.

3,5

avatar van christophel

christophel

ik vond de film niet echt bijzonder.

zoals vroeger ,blikjes mensen opentrekken op het station om zwart aan het werk te zetten..wel goed gespeeld .***3.5

avatar van Malick

Malick

Ken Loach en de arbeidersklasse van Engeland het is iets wat hem blijft fascineren. Dit keer krijgen we het allemaal te zien vanuit de ogen van een schone dame die gedwongen wordt dingen te doen waar ze eigenlijk tegen op is. Zoals het hoofdpersonage ook zegt in het begin van de film. Vreemde praktijken om zo goedkoop mogelijk illegale immigranten uit te buiten om zelf zoveel mogelijk winst binnen te halen voor haar zelf, kind en ouders. Hoewel het begin zeer snel overkomt, een beetje afgeraffeld voor een Loach manier maar naardat je meer praktijken aanziet van een zogenaamd arbeidsbureau. Kun je niet anders concluderen dat die hele wereld zo scheef als het maar in elkaar zit. Deze film zit vol met stof die je tot nadenken zet en na de film wil je er zoveel mogelijk over praten hoe we deze problemen, die wij in Nederland ook hebben, uit de wereld kunnen helpen. Dus een interessante, confronterende film die iedereen die daarvoor open staat raakt zoals geen enkele film je raakt.

avatar van kanjertje

kanjertje

Heb maar een half uur gekeken wegens saai, niet leuk en weer super 'English'.

Echt niet mijn ding

avatar van Malick

Malick

Waarom stemmen als je de film niet eens afgekeken heb?!

Kan iemand zijn stem weghalen want volgens de regels mag je pas stemmen als je de film in zijn compleetheid gezien heb!

avatar van JJ_D

JJ_D

Wat mij betreft toch duidelijk een mindere Loach. Zoals ook de perskritieken al aangaven schuilt het probleem hem in het weinig uitgebalanceerde personage van Angie. De grote kracht van 'The Wind That Shakes the Barley' zat hem immers in het belichten van beide partijen en hun legitimatie tot handelen, terwijl 'It's a Free World' wegzakt in het slechte karakter van Angie. Dat is de triestige, weinig genuanceerde waarheid.

Toch is deze film niet barslecht, simpelweg omdat Loach weet waar hij mee bezig is. Het behandelde thema is overigens niet onbelangrijk in deze tijden, en via de puike acteerprestaties verdwijnen enkele schoonheidsfoutjes (cliché's e.d.) naar de achtergrond.

Hard en confronterend? Vergeet het: 'It's a Free World' getuigt op een passiever niveau van sociaal engagement. We zullen het Loach op zijn oude dag maar vergeven, zeker?

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Aardige film.......onderwerp is triest, maar het aankijken waard: 3.0

avatar van flyer

flyer

Ja dit is echt een mooi drama wat ook hier in Nederland plaats vind. De uitbuiting van de oost europianen gebeurd echt. En hoewel haar vriendin nog een beetje moraal heeft volgt ze Annie toch telkens weer.

avatar van kanjertje

kanjertje

Malick schreef:

Waarom stemmen als je de film niet eens afgekeken heb?!

Niet akkoord met je redenering Verhoeven.

Na 30 min kan ik zeggen of de film iets wordt en of hij me boeit.

Waarom blijven verder kijken (heb ik al meerlaals gedaan en in 19 op de 20 film kwam er geen beterschap) ?

Dat is puur tijdverlies.

En waarom dit niet laten weten en anderen verwittigen dat deze film niet bij iedereen aanslaat ?

Toh niks mis mee, vind ikzelf.

Ik zit (ook qua waardering) een beetje tussen Verhoeven en JJ_D: Loach is een van mijn favoriete regisseurs, en zijn fascinatie voor de arbeidersklasse blijft één van de interessantste aspecten van zijn werk (naast zuiver cinematografische aspecten, zoals zijn onvoorstelbaar sterke acteursregie). Het interessante van Loach betrokkenheid is dat hij de arbeider of de arbeidersklasse nooit verheerlijkt: ze worden getoond in al hun lelijke naaktheid, als mensen die goed willen, maar vaak kwaad handelen, omdat ze hun gebreken hebben of nooit anders hebben geleerd. Toch lijkt me dit een van de (iets) mindere Loaches. Er zijn zekere overeenkomsten met eerdere films als Raining Stones en Ladybird, Ladybird (een hoofdpersoon die zich in een hoek heeft gemanoeuvreerd en tot onsympathieke, illegale handelingen overgaat om de zaak te redden, met averechtse gevolgen), maar ik kon niet goed greep krijgen op het hoofdpersonage, waardoor de film wat afstandelijk overkomt. Doorgaans weet Loach een perfecte balans te vinden tussen het particuliere en het algemene, hier overheerst het algemene (zijn kritiek op sommige aspecten van de globalisering, in case het misbruik van goedkope buitenlandse arbeidskrachten) een beetje te nadrukklijk, waardoor de film soms wat prekerig dreigt te worden.

avatar van 1976Ben

1976Ben

JJ_D schreef:

Ik vond het karakter van Angie de drijvende kracht van de film. Mooi hoe dit verhaal vanuit haar perspectief verteld wordt en je er daardoor van baalt dat ze niet wat meer compassie laat zien. En hoewel ze wel haar empathische momenten heeft, leren we aan het slot dat ze definitief "bad guy" is geworden. Zeer goed gedaan van de heer Loach.

avatar van maerk

maerk

Een indrukwekkende kijk in de wereld van asielzoekers en werklozen.

Wat speelt Kiersten Wareing toch een mooie rol in dit drama. Hulde, want ze zet een wanhopige moeder die haar baan heeft verloren uitstekend neer. De film is best indrukwekkend, maar helaas van een te constant niveau om écht goed te worden. Zeker een goeie film, good job Ken!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Dit is het soort thema's waar veel over te vertellen valt, tenminste als je er iets van afweet. En Loach zit op bepaalde vlakken toch duidelijk met vooroordelen.

Ken Loach toont zich opnieuw een echte socialist met deze realistische schets over de tewerkstelling van illegale immigranten. Typisch het soort onderwerpen die hem nauw aan het hart liggen. Hij zet ook aardig ons eigen kapitalistisch rot-systeem in het vizier. Eens het om geld draait, vergeet men al snel alle gewetensproblemen. Angie, die haar eigen illegale uitzendbureautje opzet met haar vriendin, leeft zelf in een zeer delicate situatie, met een zoon van wie ze houdt maar stilaan vervreemd raakt.

Het zijn allemaal bestaande problemen, waarvan de oorzaken diep in de verschillen liggen tussen welvaartslanden en wat in de film "derde wereld" landen genoemd worden, met verwijzing naar het oostblok. Oostblokkers komen niet altijd naar hier omdat ze thuis geen werk hebben, wel omdat ze hier meer verdienen dan in hun thuisland. Ik hoor vaak het verhaal dat ze daar kasten van huizen zetten met hetgeen ze hier verdienen.

Hoe boeiend het onderwerp ook was, en hoe goed ik het ook geacteerd vond, ik kon de stereotiepe uitbeelding van die mensen als ordinaire criminelen, en levend in karavanen, niet echt lusten en vond dit mijlenver van de werkelijkheid.

avatar van nachtschade

nachtschade

Confronterende film, die m.i. van het begin tot het einde boeit. Wel enigszins té moraliserend.

Acteerprestaties meer dan goed!

avatar van Aapje81

Aapje81

Deze film is niet echt mijn ding maar het is allemaal heel degelijk en goed gemaakt. Vooral Wareing speelt heel indrukwekkend en ik heb toch geboeid van het begin tot het einde zitten kijken. Niet voor herhaling vatbaar maar door het prima acteerwerk en sfeer maakt deze film toch wel indruk.

avatar van Decec

Decec

Goede drama film!

avatar van shockdog

shockdog

Goede film, maar nergens écht bijzonder. 3.5* wegens het meedogenloze einde en het acteerwerk van Ellis en vooral Wareing.

avatar van Theunissen

Redelijk drama met een goede rol van Kierston Wareing maar meer ook niet.

avatar van Djumbo

Djumbo

Sociaal drama.... vooral het begin vind ik sterk.... schitterende vertolking van Kierston Wareing.

Plaats nog maar eens het probleem van immigratie in een schrijnend daglicht.

avatar van BBarbie

BBarbie

Typische Ken Loach film. Ik ben bang dat het niet door een breed publiek gewaardeerd wordt en dat is jammer, want Loach laat vrijwel altijd een indringende en actuele boodschap achter. Problematiek met illegalen speelt ook in Nederland en België.

avatar van Bandacho

Bandacho

een mooie trieste film. Jammer en onverwacht abrupt einde.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Pfffff, heftig zeg! Alweer zo'n mooi sociaal-maatschappelijk geëngageerde film van Ken Loach, met een superrol van Kierston Wareing! Het einde stemt echter niet vrolijk....