• 9.374.212 stemmen

Twee Vorstinnen en een Vorst (1981)

Alternatieve titels: Two Queens and One Consort / 2 Vorstinnen en een Vorst

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Otto Jongerius

Met onder meer: Linda van Dyck, Eric Clerckx en Kitty Courbois

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 1 oktober 1981

Plot Twee Vorstinnen en een Vorst

Een oudere man blikt terug op zijn jeugd als jongetje dat aan het begin van deze eeuw in Vlissingen opgroeit tussen een radicale, anarchistische moeder en een mooie, sexbeluste tante, die hem inwijdt in de liefde. Wanneer hij ziet dat zijn twee vrouwen nauwelijks verschillen, wendt hij zich van beide af.

avatar van Quido

Quido

Zeer matige film. Eric Clerckx speelt zijn rol met zo'n irritante lamlendige uitstraling dat ik hem gewoon door elkaar heen had willen schudden,...werkelijk. De film is zeer onsamenhangend en de voice over is hier een zeer grote vereiste. Als die er niet was geweest was het helemaal een warboel geworden. Eigenlijk hadden ze dat hele middenstuk weg kunnen laten, want de plotselinge manier waarop zijn moeder en zijn tante elkaar treffen heeft absoluut niet veel met de inhoud van de film te maken. Niemand weet echt te overtuigen op mij, zelf Courbois doet het niet naar behoren. Toch heeft de film hier en daar idd een aardig moment waardoor ik toch nog wel op een magere 2* kan komen.

avatar van Robi

Robi

Ik heb toch wel een zwak voor de klassieke Nederlandse film. En dit is weer een goed voorbeeld van zo'n film. Over een man die terugkijkt op zijn jeugd en zijn pubertijd waarin hij voor zijn gevoel moest kiezen tussen zijn moeder en zijn tante als het om de liefde ging. Er zat helaas geen ondertiteling bij waardoor ik zeker in het begin nogal eens moeite had om alles te verstaan. Uiteraard zat er zoals gebruikelijk in de jaren tachtig weer het nodige functioneel bloot in de film en werd het bier (en de film) gesponsord door Grolsch. Er werd ook nogal eens wat houterig geacteerd met knullige dialogen. En ten slotte was het ook wel heel duidelijk te zien dat het hier om een boekverfilming ging. Alles wat niet verfilmd kon worden werd voor het gemak maar door een voice-over verteld. Maar ik heb toch genoten van deze film.