• 8.840.967 stemmen

Geregisseerd door: Henri Calef

Met onder meer: Paul Meurisse, Françoise Fabian en Fernand Ledoux

Gesproken taal: Frans

Plot Les Violents

Pierre Tercelin, ooit een welvarend man, leeft nu samen met zijn dochter een bitter bestaan. Pierre wordt vervolgd door zijn neef Edgar. Pierre heeft namelijk in het verleden samen met een andere neef, Bernard, ervoor gezorgd dat Edgar financieel in grote problemen kwam. Nadat Bernard om het leven komt wordt inspecteur Malouvier op de zaak gezet.

Inspecteur Principal Malouvier

Evelyne Tiercelin

Pierre Tiercelin

Lisiane Chartrain

Eugène Gallois

Philippe de Coppet

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er duizenden van : mystery/ whodunnits volgens het boekje...dit is er zo eentje van Calef, geen auteur maar een brave vakman die na deze film- waarom weet ik niet- wat aan de sukkel geraakte en bijna niets meer afleverde. Hij had er al wat noirish werk opzitten, ik geloof echter dat dit zijn eerste allout noir/ crimestory was en zoals gezegd meteen eentje die er alle elementen van bevat.
We beginnen leuk aan de ( binnen) havenkant in- hoera !- de mist waar we een schimmige figuur zien opdoemen in third man style, die man is Meurisse en sluiswachter Ledoux die hem ziet, schrikt zich de tering. Die Meurisse zou namelijk Edgar zijn, een verloren gewaand neefje dat het slachtoffer zou zijn geweest van duistere machinaties niet alleen van Ledoux, maar ook van een andere neef : de miljonair en potentaat Chartrain ( Brochard ) , die dus meer van deze smerige spelletjes heeft geprofiteerd dan de aan lager wal geraakte zatlap Ledoux.
Die geraakt dus in paniek, en zoekt hulp bij zijn machtige neef. Hij belooft te helpen, wordt even later echter vergiftigd aangetroffen en Ledoux ontsnapt amper aan een aanslag, om even later spoorloos te verdwijnen nadat we hebben geleerd dat die Chartrain een wapensmokkelaar en gangster was....maar waarom haalde Ledoux de flikken er niet bij na bijna te zijn doodgeschoten ? Wel: omdat die flikken worden vertegenwoordigd door....Meurisse , van wie Ledoux denkt dat het de herrezen Edgar is !
Die hele Edgar intrige dus de MacGuffin van dienst in wat een ouwerwets red herring spelletje blijkt te zijn tot en met verplichte genreclichémotieven uit het whodunnitboekje als testamenten en verborgen doorgangen. Helaas vergalopperen de makers zich een beetje en zijn ze minder scherpzinnig dan ze denken. Sleutelscène wat dat betreft is de mislukte aanslag op Ledoux, die dusdanig in beeld - of niet, liever- is gebracht dat je dan al begrijpt dat het geensceneerd is en diegene zelf achter de hele intrige steekt. Ervaren kijkers zullen het wel 100 procent zeker weten na de aloude verdwijntruc en de grote verrassing op het eind is dan ook helemaal geen verrassing.
Wat dat betreft dus een mislukking, maar voor liefhebbers van ouwerwetse whodunnit mysteries toch wel te genieten vanwege de algehele sfeer en het overdadig gebruik van ur-noir iconen zoals reeds gememoreerde mist waar Meurisse bij nacht en ontij in ronddoolt. En vanwege Francoise Fabian natuurlijk, helaas is deze zgn. stripteaseuse nooit in "actie " te zien in die hoedanigheid en heeft ze enkele extreem silly one liners ( ik bel de flikken ! zegt ze tegen...flic Meurisse).

Het is trouwens bizar dat hier niet op gestemd is omdat er zelfs een DVD met Engelse subs bestaat, al lang, widescreen ook nog. Is door velen hier gezien, kan nu nog steeds want u kunt hem gemakkelijk met coded subs downloaden.

Ik wil jullie stemmen zien.