Genre: Actie / Oorlog
Alternatieve titels: Three Kingdoms: Resurrection of the Dragon / Three Kingdoms / 三国之见龙卸甲 / 三國之見龍卸甲
China / Hongkong / Zuid-Korea
Geregisseerd door: Daniel Lee
Met onder meer: Andy Lau en Maggie Q
Gesproken taal: Mandarijn en Kantonees
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot San Guo Zhi Jian Long Xie Jia
China, het jaar 218. Zhao (Andy Lau) brengt gehoor aan de oproep tot vervulling van zijn plicht als soldaat in een land dat uiteen is gevallen in de drie koninkrijken Wu, Shu en Wei. Al snel stijgt zijn rang als soldaat door zijn moedige optreden. Niet lang daarna wordt hij officier, bevelen uitdelend aan een enorm leger dat het land moet bevrijden van de beruchte krijgsheren. Zhao's heldhaftige optreden dat tot doel heeft de natie te herenigen wordt legendarisch. Wanneer een pas gekroonde koning tot het besluit komt dat de vrede alleen bereikt kan worden door alle krijgsheren voor altijd te verslaan, maakt de inmiddels op leeftijd gekomen Zhao zich op voor een laatste grote campagne. Een campagne die hem onder meer brengt tegenover de strijdlustige kleindochter Cao Ying (Maggie Q) van de militaire strateeg en politicus Cao Cao, die hij ooit al eens eerder in een slag heeft verslagen. Gebaseerd op de novel "Romance of the Three Kingdoms", een 600 jaar oud boek van de schrijver Luo Guangzhong.
Zhao Zilong
Zhang Fei
Zhao Bao

Onslaught
Erg goed nieuws.
Een grote verfilming van de Three Kingdoms periode. Ik hoop dat het een goede productie wordt.

Uier
Prachtige beelden, mooie vechtscenes en prima acteerprestaties. Dikke pluim hiervoor.
Maar wat ging het allemaal irritant van-de-hak-op-de-tak. Het leek wel of ik naar een samengevatte versie keek, zonder ook enig bruggetje of rode draad. Te wazig voor woorden.
Daarom een hele krappe 3.0*, puur voor het visuele spektakel.

cubedude
Heb al vele Asian films gezien, vooral epische en ik vond deze toch iets minder...
Niet omdat het realitischer is ofzo, maar er is geen echt piekpunt te bespeuren. De rode draad is wat wazig, wat jammer is. Verder is het acteerwerk van zowel Lau als de anderen uitstekend. Ook de vriendschap tussen Zihao en z'n dorpsgenoot is mooi om te zien.
Het moraal van het verhaal wordt op het einde zeer duidelijk, wat me zeer pleziert. Al bij al een goede film maar zeker niet op het niveau van The Warlords bijvoorbeeld.

J.T.O
Een solide commerciële film. Ik vond het wel vet om Guan Yuen en de andere 5 Tigers Generals te zien. Dat nummer in het begin deed me sterk denken aan een nummer van één van de Westerns van Ennio Morricone. Ik zou zweren dat het bijna hetzelfde was, maar alleen dan Aziatisch. In ieder geval had ik vantevoren al gelezen dat het zou tegenvallen. Het viel opzich wel mee. Soms wel mooie beelden, maar de montage verpest het soms een beetje. Het versnellen, vervagen en dergelijke had voor mij niet gehoeven. Bovendien denk ik dat de gevechten juist beter waren als ze zo’n montage hadden weggelaten. The Red Cliff heeft niks te vrezen, ik ben benieuwd wat voor film dat dan wordt.
Ik denk sowieso dat het moeilijk is om zo?n film goed te verfilmen wat betreft het verhaal. In The Three Kingdoms gebeurt behoorlijk wat en we zien hier gewoon in raptempo wat gebeurd met Zhao Zhilong (eigenlijk Zhao Yun). Volgens mij was het gewoon een popcornfilm, waarbij je niet al te veel moet letten op de origine. John Woo maakt wel een betere verfilming van Three Kingdoms hoop ik.

Onslaught
Helaas...
Ik was vorig jaar nog volop enthousiast over deze film, maar dit is toch echt een zeer matige film als we het met andere grootste epische films gaan vergelijken.
Het verhaal is als je niet bekend bent met de Three Kingdoms periode bijna niet te volgen. Ik heb de anime versie van Romance Of The Three Kingdoms gezien en ik moet zeggen dat heeft me een redelijk goed beeld gegeven van de karakters. Ook op politiek en militaire vlak werd daar veel aandacht in besteedt.
Helaas dus is dit een magere anderhalf uur verfilming van het leven van Zhao Yun en komen er een paar zeer belangrijke karakters maar even aan het licht. Ook bepaalde gebeurtenissen worden in minder dan 5 minuten eventjes belicht, maar verder geen enkel detail over vrijgegeven.
De actie was oké al stoorde ik mij aan de vele slow-motion beelden die erg wazig en chaotisch overkomen. Dat trekt mij steeds minder en zou er veel meer respect voor hebben als gevechten mooi overzichtelijk zouden worden vertoond. De productie was verder wel goed.
Op de muziek was niks aan te merken, alleen valt je inderdaad een soort western achtige opening op. Verder niks op Andy Lau en Maggie Q aan te merken, zij deden wat ze moesten doen op een professionele manier.

RickZ
Chinees actiedrama meer drama dan actie over veldslagen Chinese Generaal. Wel om aan te zien.

Filmkriebel
Heroische dwaasheid en episch drama rond de militaire carrière van de schijnbaar onoverwinnelijke generaal Zilong. De film heet "Three Kingdoms" maar het derde koninkrijk is zelfs niet aan bod gekomen. Het camerawerk vond ik teveel van het goede : die slow motions in de beelden werden teveel gebruikt, en de vechtscènes waren chaotisch en onoverzichtelijk. Zelfs niet leuk om naar te kijken.
Het verhaal bleef wel boeiend en kreeg me zonder probleem mee naar het einde.
Deze film heeft me wel razend nieuwsgierig gemaakt naar John Woo's "Red Cliffs". Hopelijk is het niet krak hetzelfde verhaal. 3* is ruim voldoende.

ToNe
Het grootste minpunt van TK: RotD is niet of het trouw is aan het bronmateriaal.
Het faalt gewoon in datgene wat het wil vertellen.
Door de snelle afhandeling van de gebeurenissen (waar John Woo's Red Cliff twee films voor nodig heeft) blijkt dat de focus ligt op Zhao's laatste veldslag. Tegen een opgemaakt poppetje.
Een veldslag is als schaken wordt aan ons herinnerd. Net zoals het aan haar wordt herinnerd, via een flashback over haar grootvader Cao Cao. Op dezelfde manier komen een aantal (sentimentele) flashbacks langs. Wellicht om ons te herinneren waar het alweer over ging.
Tijdens die laatste veldtocht komt alles samen.
De ambitieuze Zhao, wiens herinneringen vooral op de diverse expedities verspreid liggen in plaats van een huiselijke omgeving.
Ping-An, vertolkt door Sammo Hung, die tijdens deze laatste veldtocht eindelijk een rol van betekenis wil spelen. We zien Sammo niet eens vechten!
En Cao Ying, de belachelijke nemesis, wiens enige motivatie het winnen van het schaakspel lijkt te zien. Voeg daarbij toe dat het karakter totaal misplaatst is en eerder thuishoort (zij niet alleen, overigens) in een soort revisionistische historiestuk.
TK:RotD is ambitieus in zijn aanpak, maar er blijft een gevoel van tekortkoming hangen. Massa's soldaten doen je denken aan Hero. En hoewel de uitwerking hier niet zo esthetisch hoeft als in Zhang Yimou's film, blijft het ondermaats. Bij de massagevechten ontbreekt het ook aan (creatieve) choreografie. Het is steeds net niet.
Wel een leuke verrassing om twee Shaw-oudgedienden te spotten, die in vele memorabele martial artsfilms de hoofdrol hadden.
Ti Lung en Yueh Hua zijn het nog steeds niet verleerd.

Aardig spektakel.
De rode draad is eenvoudig, gewoon een film rond een legendarisch personage. Dat het hele randgebeuren maar even aangeraakt wordt lijkt me niet eens zo belangrijk dan.
Wel jammer dat de film teveel heen en weer wipt. Lee had beter wat harder geknipt en zich meer op de laatste veldslag gericht. Er zitten iets teveel scenes in die er zo uitgekund hadden. Daarentegen is het duo Lau/Q wel interessant genoeg en zijn beide personages goed te pruimen.
Paar mooie 1-on-1 gevechten. Toch altijd wel leuk dat dit niet vergeten wordt in de Chinese variant, de grote gevechten zijn ook hier weer wat saaier, als is de montage wel aangenaam. Ziet er ook allemaal erg verzorgd uit moet ik zeggen. Qua costumage de beste van de serie die ik al gezien heb.
Ze hadden zich uiteindelijk wat meer moet focussen. Had het begin wat aangenamer gemaakt en had een wat gestroomlijndere film opgeleverd. Nu is het verleden van Zilong niet boeiend genoeg om de eerste helft van de film op te eisen en lijkt het inderdaad soms teveel op een samenvatting. Verder weinig kritiek op de film, behalve dan dat die grootschalige gevechten zelf mij maar weinig kunnen boeien. Gelukkig ook hier eerder een kanttekening dan de kern van de film.
En ivm Woo's film haalt deze het makkelijk vind ik.

joe black
Het verhaal bleef wel boeiend en kreeg me zonder probleem mee naar het einde.
Red Cliffs is eindeloos keer beter dan deze film.

sofripa
Kijk deze maar niet. Kijk liever Red Cliff (zelfde verhaal, vanuit een ander gezichtspunt). Zoals boven gememoreerd veel beter. Three Kingdoms is trouwens,wat mij betreft de eerste chinese afknapper. Van het 'veldslagensoort' dan. 2 sterren.

Baggerman
Ti Lung en Yueh Hua zijn het nog steeds niet verleerd.
Haha, inderdaad!
Visueel zit het wel okay met deze film, maar het vele over-melodramatische in de film vond ik toch vaak tenenkrommend. Ook de Western-muziek op het einde vond ik hoogst irritant en misplaatst.
Over de acteerprestaties van Maggie Q en Andy Lau was ik verder wel te spreken, net als de niet-vechtrol van Sammo Hung.
Overall, leuk om eens gezien te hebben, maar geen topfilm.

Sergio Leone
Niet slecht, maar veel meer ook niet.
De film vertelt gewoon het verhaal van Zilang, een uiterst gevreesde krijger die heel wat vijanden de pan in hakte.
Helaas is dat het enige. Qua inhoud is de film dan ook erg dun. We krijgen een uurtje het parcours van Zilang te zien, nogal afgehaspeld soms; om het laatste half uur de "strijd" te zien tussen een oudere Zilang en Cao Ying, kleindochter van.
Die laatste strijd viel ook wat tegen, eigenlijk. Geen massagevecht.
Andy Lau speelt z'n rol zeer goed. Ook die dikke deed het goed. Andere rollen zijn wat onopvallender. Die korte rol van Maggie Q mag er ook wel zijn. Als ze al iets te zeggen had, deed ze het goed.
De gevechten waren dus wat minder dan verwacht. Soms kwam het ook wat rommeliger in beeld. Hét pluspunt van de film is echter de muziek. Heel erg de moeite waard. Zorgde voor een leuke sfeer en hield de film op bepaalde momenten recht.
Niet onaardig, maar na het zien van oa The Warlords en de Red Cliff-saga is dit toch duidelijk minder.
Krappe 3

Metalfist
Epische verfilming van het bekende San Guo verhaal
Ik ga niet perse op zoek naar geschiedkundige Chinese verfilmingen maar met deze Three Kingdoms kwam ik voor een 2e keer terecht in een grootschalige verfilming van één van de bekendste verhalen uit China. Cheh Chang bewees met The Water Margin al dat het mogelijk was om zo'n verhalen geslaagd te verfilmen dus ik was hier wel geïnteresseerd in geraakt, al zeker wanneer ik de DVD voor nog geen 3 euro kon kopen.
Three Kingdoms is een redelijk geslaagde verfilming te noemen. Red Cliff kwam ongeveer rond dezelfde periode uit en baseert zich ook op hetzelfde boek maar waar men daar twee films nodig heeft om het verhaal te verfilmen, wordt er hier gekozen om het in één film te steken die dan eigenlijk ook nog niet zo bijster lang duurt. Tegelijkertijd zit hier ook het grootste hekelpunt aan de film want er wordt wel enorm veel van de hak op de tak gesprongen. Je moet er serieus je aandacht bij houden wil je alles mee hebben en zelfs dan nog mis je bepaalde verwijzingen. Jammer, maar het nodigt wel uit voor een herziening want de film is het sowieso wel waard dankzij het interessante plot. Nu ben ik sowieso niet bekend met heel het verhaal rondom Zhao Zilong maar ik vond dit best wel fascinerend. We krijgen een hele hoop flashbacks en herinneringen voorgeschoteld en de film gaat ook over een serieuze tijdspanne maar het wordt nergens saai. Al blijft het wel zonde dat de impact van het verraad van Ping-An compleet mist doordat je al van ver aanvoelt dat hij niet helemaal zuiver op de graat is.
Visueel is dit wel een waar spektakel. Persoonlijk ben ik altijd meer te vinden voor de authentieke gevechten in de stijl van de Shaw Brothers maar dit is ook erg geslaagd te noemen. De gevechten zijn spectaculair en de manier waarop ze in beeld worden gebracht blijft vermakelijk om naar te kijken. Ook de aankleding van heel de setting is erg geslaagd te noemen doordat het er allemaal erg getrouw uitziet. Qua cast is dit trouwens ook wel sterk te noemen. Andy Lau kwam me al erg bekend voor vanwege zijn rol in House of Flying Daggers, al moet ik eerlijk toegeven dat ik had gedacht dat ik die film wat had verdrongen. Lau neemt de rol van Zhao Zilong op zich en doet dat op een erg geslaagde manier. Het is echter in combinatie met Maggie Q naar het einde toe dat beide rollen echt volledig tot hun recht komen. Het is de eerste keer dat ik Q in een film zie spelen, al deed de naam me al wel een belletje rinkelen, maar hier is ze in ieder geval goed op haar plaats. Ik had er eerst mijn twijfels of ze de rol van Cao Ying wel goed ging aankunnen want ik kreeg de indruk dat ze niet meer was dan een schoon opgemaakte dame die ze een wapen hadden gegeven en bevolen hadden om wat te gaan vechten maar niets blijkt dus minder waar te zijn. Leuke bijrol nog van Sammo Hung Kam-Bo die af en toe wel leuk uit de hoek komt.
Ik blijf erbij, je moet er je aandacht serieus bijhouden maar Three Kingdoms is een aangename film geworden. Ik ben benieuwd geworden naar Red Cliff maar dit mag er in ieder geval ook zeker zijn. Visueel wordt de film erg aantrekkelijk voorgesteld en de cast acteert op een goed niveau. Alleen toch jammer van het hak op de tak springen waardoor ik niet het volledige verhaal heb meegekregen.

Smakeloos schouwspel.
Behoorlijk tegenvallend vehikel dat graag episch wil zijn, maar juist daar aan ten onder gaat. Een weinig boeiend verhaal wordt daarom door verschillende tijdsperioden opgevoerd, waarbij het chaotisch vertelde drama kunstmatig wordt opgeklopt door een schaamteloze Morricone-kloon te laten soundtracken, en door personages te vertonen met bedroefde gezichten en fluisterende stemmen die slechts een doel hebben: de kijker forceren deelgenoot te maken van dit smakeloze schouwspel. Zelfs de door de legendarische Hung gechoreografeerde actiescènes vervelen al snel, omdat ze tot in den treuren worden herhaald, slecht in beeld worden gebracht en allesbehalve origineel zijn.
Doorsnee.

batterij
Zit erg te twijfelen tussen een 2,5 en een 3. Waarschijnlijk was er geen budget om meer veldslagen te laten zien. Maar om ineens tijdens een levensverhaal 25 jaar vooruit te springen gaat me toch wel een beetje ver.

Minotaures
Prima film van Lee met Andy Lau.
Het verhaal gaat over China voor de Jin-dynastie. Toen China verdeeld was in 3 koninkrijken; Wei, Shu en Wu. Alle 3 rijken zijn in oorlog met elkaar om hun deel uit te breiden en een algeheel rijk van te vormen. Een jonge dorpeling, Zilong, schrijft zich in bij Liu's leger. Zijn vaardigheden met wapens en kracht zorgen ervoor dat het hem keer op keer lukt om de vijand te sterk af te zijn. Al snel groeit zijn carrière in het leger en weet zelfs een Tijgergeneraal te worden. In de loop der jaren woedt er nog steeds oorlog tussen alle 3 de rijken en als laatste poging om alle rijken bij elkaar te vormen, trekt Zilong met zijn enorme leger voor een allerlaatste slag tegen Cao Ying, een uitstekende commandant en sluwe tactian.
De personages die hierin komen bestaan zowat alleen maar uit militairen. Dit natuurlijk van alle partijen. De gevechten gaan tussen Liu's leger en die van Cao. Dus van beide partijen krijg je wat mee. Aan de kant van Cao heb je Ying (Maggie Q) en haar grootvader en zijn machtige leger. Maggie Q zette een prima personage neer die erg listig en sluw is en geen teleurstellingen duld. Een prachtige vrouw die een dodelijke personage speelt. Aan de kant van Liu heb je Zilong, een legende en beste zwaardvechter. Ping-An is een dikkere soldaat die langer in het leger zit dan Zilong, ook een redelijke strijder en broeder van Zilong. Hij is erg jaloers op de faam die Zilong in al die jaren weet op te bouwen en al spoedig ziet Ping-An zich als de concurrent van Zilong. De overige personages zijn lastig te onthouden qua namen, omdat het moeilijk is om Chinese namen e.d. te onthouden. Het zijn allemaal militairen aan de kant van Liu, leerlingen van Zilong, Tijgergeneralen, zonen van generalen, de keizen en zijn familie, zijn briljante en bekende adviseur Zhuge en anderen.
Er zit enorm veel actie hierin. Eigenlijk zit er meer actie dan non-actie hier. Het eerste gevecht was tegen Cao's 1ste leger, 10,000 man sterk. Maar met Zhuge's instructie's konden Liu's 1,000 troepen Cao makkelijk verslaan. Na dit voerde Cao zelf een enorme leger om Liu aan te vallen, wat volgde was Liu's terugtrekking naar de Feniksgebergte, een soort fort in de bergen. Ook vallen Liu's troepen onder leiding van Zilong en 2 jonge generalen Cao's land aan. Genoeg veldslagen dus om zeker 1 uur met bloed, gekling van staal en honderden man tegen elkaar aanrennen te zien.
De gevechten zien er prima uit, veel bloed, talloze verschillende wapens en harnas uitrusting en honderden soldaten te paard. De locatie's zijn ook prima gekozen, vele dorre plekken waar er gevochten wordt, zoals in de bergen. Wat ik wel jammer vond is dat Lau hier te overdreven wordt neergezet. Je hebt een stuk waar die in de val wordt gelokt en het in zijn eentje tegen honderden moest opnemen. Hij doodt er tientallen en ontsnap nog, zonder ernstige wonden. Van dit soort films kan je zoiets verwachten, maar dit was net iets teveel van het goede. De decors van China in haar eeuwenoude staat ziet er ook prima uit, al heb je weinig beelden van dorpen en gebouwen, want het is hier meer frontlinie's en slagvelden.
Buitenlandse films waar ze hun eigen taal spreken vergt wat meer van de kijker om het te blijven volgen. Je aandacht moet hier volledig op zijn om de ondertiteling te lezen (tenzij je Chinees spreekt, is dit een uitzondering). Je kan dus moeilijk een minuut naar je cola-glas kijken om te hervullen of je gezicht in je popcorn bak duwen.
De speelduur is prima te doen. Aangezien zulk soort eeuwenoude films zo'n 2 uur nodig hebben, heeft dit zo'n 95 minuten nodig. Van de 95 minuten zit hier zo'n uur van waar Lau's personage het verder moet doen als 50+er. Dit ook jammer, want op een 'bejaarde' die een halve leger in z'n eentje bewerkt zit ik eigenlijk niet op te wachten. Dan liever een wat jongere persoon met veel ervaring... Wel een rare keuze om 2/3e van de film mee verder te gaan.
Toch is dit prima bevallen en dit allemaal dankzij de gevechten. Dit is mijn 1ste film van Daniel Lee, maar zeker geen laatste. Aangezien ik 14 Blades ook wil zien.

RuudC
Goed nieuws voor wie vond dat er in The Warlords teveel gebabbeld en te weinig gevochten werd. Three Kingdoms zit vol actie en de lippen blijven voornamelijk op elkaar. Er lijkt geen moment voorbij te gaan, zonder dat er weer een leger marcheert. Zelfs voor de simpele ziel is er goed nieuws, want ondanks de titel doet vermoeden gaat de strijd tussen twee koninkrijken. Misschien dat de derde wel aan bod komt, maar verschillen zijn niet direct zichtbaar.
In elk geval is Three Kingdoms een heel aardige film. De actie is goed verzorgt en verder zien de decors en landschappen er ouderwets prachtig uit. Aan figuranten ook geen gebrek trouwens. Misschien een voordeel dat zo’n dichtbevolkt land als China met zich meebrengt. Andy Lau is behoorlijk gaaf in de film. Af en toe zet hij zijn karakter op een heerlijk manische wijze neer. De gevechten zijn soms net iets te lichtvoetig. Het gevecht met Maggie Q mag er zeker wezen. Het geheel draait echter zo hard om de actie dat je bijna zou vergeten dat er een (sub)plot is over kameraadschap en trouw. Snel maar eens Red Cliff kijken. Ik ben benieuwd welke draai John Woo aan dit antieke verhaal heeft gegeven.

skipy05
Ik vond de film een beetje tegenvallen. Ik kon moeilijk mijn aandacht er bij houden.
Binnen enkele jaren zal ik hem wel nog eens opnieuw zien.
Verhaal was wel goed. Gevechten waren ook niet slecht.

Dynamovie
Inderdaad wat tegenvallend. Weinig verhaal en diepgang. Beelden soms wel mooi en score is ook niet slecht maar er zijn veel andere films in dit genre die stukken beter zijn.

Middelmatig chinees spektakel, visueel best netjes verzorgd, maar inhoudelijk niet bijster interessant. Veel aktie, dat wel, maar de meeste gevechtscenes zijn lelijk in beeld gebracht (veel doelloze slowmotion) en rommelig gemonteerd, waardoor de impact grotendeels verloren gaat. Jammer, want er is zo te zien flink wat geld tegenaan gegooid om hier wat moois van te maken. Dat lukt helaas slechts ten dele.

mar007
Ik vond het wel een aardige film.
Visueel erg mooi, muziek vond ik ook mooi.
Goed acteerwerk van Andy Lau.
Verder vond ik het nogal chaotisch overkomen,ik had moeite om het verhaal goed te volgen.
Leuk om een keer gezien te hebben.

Kondoro
Saam Gwok Dzi Gin Lung Se Gap
Ik ben niet iemand die vaak Aziatische vecht films kijkt. Niet omdat ik het saai vind o.i.d. maar, omdat dit vaak een onderwerp is waar ik me helemaal niet in heb verdiept. Dit is natuurlijk niet altijd even belangrijk maar, bij sommige films wel. Nu weet ik dus niet honderd procent zeker of dat ook nodig is bij Saam Gwok Dzi Gin Lung Se Gap maar, toch vond ik hem wel mooi om te zien. De film gaat gepaard met heerlijke actie scenes waardoor je toch wel een goed avondje kan vullen met deze film.
Het verhaal stond mij wel aan, altijd wel mooi om dingen te leren uit andere culturen. Zoals een Aziatisch cultuur, daar weet ik weinig van. Zo vind ik het altijd wel mooi om te zien hoe hun oorlogen voerden etc. dus Saam Gwok Dzi Gin Lung Se Gap stond me zeker wel aan! Visueel zag het er ook prima uit dus een geslaagd avondje!

jipt
Een hoop saai geneuzel en slecht geregisseerde actiescènes; en dat is gezien de hoge productiewaarde en mooie muziek wel jammer. 2*

Bella Ramsey vond bekendheid angstaanjagend: 'Blij dat ik redelijk anoniem kon blijven'

Netflix deelt nieuwe trailer voor tweede deel van zesde en laatste seizoen 'The Crown'

De tien best beoordeelde films van de jarige Woody Allen (88)

Goed nieuws voor fans van 'Een Huis Vol': serie krijgt emigratie-versie

Chi Bi Part II: Jue Zhan Tian Xia