

The 11th Hour (2007)
Genre: Documentaire
Speelduur: 95 minuten
Oorsprong:
Verenigde Staten
Geregisseerd door: Nadia Conners en Leila Conners Petersen
Met onder meer: Leonardo DiCaprio
IMDb beoordeling:
7,2 (5.867)
Gesproken taal: Engels
Releasedatum: 18 oktober 2007
On Demand:
Bekijk via Google Play
Bekijk via iTunes
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op meJane
Plot The 11th Hour
"It's our generation that gets to change the world... forever."
Met The 11th Hour, wordt het elfde uur, het laatste mogelijke moment voor verandering bedoeld. De film onderzoekt de manier waarop wij leven op deze planeet en wat de gevolgen hiervan zijn voor het ecosysteem. Diverse vooraanstaande wetenschappers, politici en andere experts bespreken de belangrijkste problemen waar wij wereldbewoners de komende tijd mee te maken zullen krijgen.
Externe links
Video's en trailers
Reviews & comments

evwi
-
- 131 berichten
- 131 stemmen
Wat is de toegevoegde waarde van een film als deze als je Al Gore's bejubelde documentaire al hebt? Wel goed om te zien dat er veel mensen in Hollywood zijn die zich zichtbaar druk maken om het probleem, dit lijkt me namelijk geen manier van Dicaprio om zijn imago nog wat verder op te vijzelen.
Je bedoelt, dat er in hollywood een hoop mensen zijn die denken een slaatje te kunnen slaan uit de hype van "klimaatverandering". Er is daar helemaal niemand die zich zorgen maakt of er werkelijk iets veranderd....behalve Gore dan

Lee72
-
- 169 berichten
- 0 stemmen
De aarde heeft alle tijd om te herstellen, de mensheid niet. Wederom was ik onder de indruk van een mooie documentaire die ons weer met de neus op de feiten drukt. Jammer dat de meeste mensen niet intelligent genoeg zijn dit in te zien. Het feit dat diCaprio het geheel aan elkaar praat doet er helemaal niet toe. Het gaat erom wat er gezegd wordt.
De meeste mensen denken dat de aarde een onuitputtelijke bron van grondstoffen is, terwijl alles zo'n beetje uitgeput raakt. Er is een weggooicultuur onstaan waarbij de mens denkt alles te kunnen doen waar hij zin in heeft zonder gevolgen. Dit is uiteraard een utopie.
In deze film worden ook oplossingen aangedragen (meer dan in Gore's film). We moeten ecologisch leren denken en ontwerpen en ook het verhaal is veel breder dan alleen de opwarming van de aarde.
Het broeikaseffect, de giframpen, onze consumptieverslaving, de macht van de multinationals. Het uitsterven van diersoorten, de toename van autisme en ADHD. Het blijken allemaal symptomen van de menselijke expansiedrift te zijn. Dat komt in deze documentaire zeer sterk naar voren.

Lee72
-
- 169 berichten
- 0 stemmen
Poster is wel origineel.
Kijken lijkt het me daarentegen niet waard, al helemaal niet als Dicaprio een verhaal gaat breien over hoe verschrikkelijk het wel niet allemaal is.
Diverse vooraanstaande wetenschappers, politici en andere experts bespreken de belangrijkste problemen waar wij wereldbewoners de komende tijd mee te maken zullen krijgen.
DiCaprio praat het geheel aan elkaar maar er komen dus vooral experts aan het woord die echt wat te melden hebben. Eerst kijken, dan commentaar leveren...

qaz
-
- 10 berichten
- 489 stemmen
meest spannende film die ik zelf meemaak, het zal mij benieuwen hoe hij af gaat lopen.

Reservoir Dogs
-
- 1393 berichten
- 817 stemmen
It's our generation that gets to change the world... forever.
Een krachtige docu die ons laat zien hoe erg het gesteld is met de natuur mede door boeiende getuigenissen zoals denkers van Michail Gorbatsjov en Stephen Hawking tot William McDonough, expert op het gebied duurzaam ontwerpen, en vele anderen onthullen de kritieke staat waarin de planeet aarde nu verkeerd.
Verbijsterende beelden van overstromingen, branden, orkanen, instortende ijskappen,...
Maar ook het mooie van de natuur kwam naarmate het einde zeker en vast in beeld. Acteur Leonardo DiCaprio produceert en vertelt in deze dringende en baanbrekende film wat we gedaan hebben, waar we naartoe gaan en het allerbelangrijkste hoe we kunnen veranderen.

powerman
-
- 1226 berichten
- 3230 stemmen
Tja, fijn dat Leonardo di Caprio zich net als Al Gore ook zorgen maakt over de klimaatverandering.De beelden zijn in elk geval mooier en deze documentaire was in ieder geval niet zo saai als die van Al gore, maar... het is toch een overbodige film

Weertenaar
-
- 1023 berichten
- 1024 stemmen
Te afstandelijk, te serieus en daardoor veel te weinig exposure: 2.50 (2.30)
Waar Al Gore met An Inconvenient Truth meer filmische waarde in zijn documentaire wist te leggen daar gaat deze prent veel dieper in op het inhoudelijke aspect. Dat levert in sommige gevallen uiterst interessante materie op waar zeer zeker over nagedacht is, maar even zo vaak gaan een aantal van de zogeheten experts zo enorm op in hun eigen overtuiging dat het haast lachwekkend is. Daarnaast vat men het onderwerp dermate serieus op dat een groot deel van het publiek juist wordt afgestoten om deze documentaire te gaan kijken, hetgeen absoluut niet de bedoeling kan zijn. Wat dat betreft heeft Al Gore er meer kaas van gegeten om het grote publiek te bereiken, doormiddel van een zeer luchtige doch professionele aanpak. Bovendien mist The 11th Hour een bepaalde mate van geloofwaardigheid door een chronisch gebrek aan feiten, cijfers en andersoortige statistieken. Dit soort dingen hadden deze docu zoveel meer kijkwaarde kunnen bezorgen, maar dat was helaas niet de insteek. Daar doet zelfs de hulpeloze aanblik van DiCaprio niets aan af.

JonnieBrasco
-
- 48 berichten
- 0 stemmen
De belevingswerelden van betrokken wetenschappers trokken me niet minder aan dan de 'luchtige' grafiekjes van Al Gore. Het leunen op statistiek was in die film vrij erg, en ik kreeg daar nogal een "leugen - grove leugen - statistiek"-gevoel bij. Ik bedoel: Je baseren op getallen maakt het bij deze complexe problematiek niet meteen geloofwaardiger. Gelukkig doet deze film dat enigszins beperkt.
Veel redeneringen hielden m'n aandacht er in deze film wel bij. Het gaat hier ook niet alleen om CO2. Echter was de film soms iets te snel en flitsend, warrig en van hak op de tak. De schreeuwerige onsamenhangende opsomming van Amerikaanse natuurrampen ergens aan het begin was wel het dieptepunt.
De grootste blinde vlek in de film zit hem wat bij betreft aan het einde. Volgens mij waren er gedurende de film twee verschillende sprekers die vertelden over hebzucht en verblinding, de basis van groeiende consumptie. Maar aan het einde (daar waar oplossingen geformuleerd werden), blijft het bij technische oplossingen en symptomenbestrijding. De wortel van de ellende: hebzucht, daar wordt geen oplossing voor aangedragen. Waarom noem je het dan wel als oorzaak? De plank wat dat betreft goed mis dus...

Leviwosc
-
- 871 berichten
- 325 stemmen
Het elfde uur is aangebroken. Nee, wees niet bang, Andries Knevel komt niet in deze film voor. The 11th Hour is het zoveelste red-het-milieu-voordat-het-te-laat-is-filmpje. Deze keer geproduceerd door Leonardo DiCaprio. Je weet wel, die knappe jongen uit Titanic. Maar nu is Leonardo nog serieuzer want hij maakt zich druk over het milieu en de gevolgen daarvan voor de mensheid.
The 11th Hour
Na Al Gores An Inconvenient Truth dacht DiCaprio vast dat zo’n film over het milieu wel leuk is. Vooral nu de klimaathype zo lekker op gang is gekomen na het mondiaal uitgezonden Life Earth concert, eveneens georganiseerd door Al Gore, die op één dag met een privévliegtuig naar de diverse concertlocaties vloog verspreid over de hele wereld om de mensheid te vertellen dat zij het maar eens wat rustiger aan moeten doen met de uitstoot van broeikasgassen. Dit sprak DiCaprio waarschijnlijk wel aan en ook hij wilde een slaatj… uhh hij wilde ook trachten mensen bewust te maken van de nijpende situatie.
Het probleem is bekend: het gaat slecht met het milieu. Maar de laatste jaren merken we sterker dan ooit tevoren wat de gevolgen zijn van een veranderend klimaat op aarde. Gemiddeld is het een graad warmer geworden en hoewel dat niet veel lijkt, heeft het toch een significante uitwerking op de zeer gevoelige verhoudingen die het klimaat in balans houden.
El Niño, heel erg veel tornado’s en orkanen zijn tekenen dat het klimaat aan het veranderen is. Maar we merken ook dat de poolkappen smelten en dat hierdoor Arctische dieren zoals de ijsbeer in de problemen komen. De voorspellingen van wetenschappers stemmen ons dan ook heel erg somber: als we nu niets ondernemen zullen er nog veel meer dieren uitsterven en komt ons leven, zoals wij dat nu leiden, in gevaar. Grote gebieden in de wereld zullen uitdrogen en verwoestijnen. De voedselproductie zal steeds lager komen te liggen en weldra zullen er oorlogen uitbreken om voedsel en schoon drinkwater.
Maar zoals gezegd is dit probleem al bekend en voegt deze documentaire weinig toe. In de film zien we een aantal politici, milieuactivisten en wetenschappers met hun discipline gericht op milieu of klimaat. Zij spreken hun profetieën op filosofische wijze richting de camera. Maar in feite zeggen zij niets extra’s in verhouding tot de informatie die een gemiddelde Discovery of National Geographic documentaire biedt.
Het algemene verhaal dat wordt verteld door de sprekers gaat nogal van de hak op de tak, na een paar minuten ben je het spoor al bijster. Want wie zegt nu wat en wat is de rode draad in het verhaal!? Dat is vrij simpel: in de tijd dat de aarde bestaat (± 4,6 miljard jaar) bewandelt de mens haar in geografische of astronomische termen pas heel erg kort. Sterker nog: wanneer je de leeftijd van de aarde zou projecteren op het verloop van één etmaal bestaat de mens pas 1 lullige minuut. En in die ene minuut heeft de mens het al voor elkaar gekregen om van de aarde een ongelooflijke zooi te maken. In feite zijn wij heel erg slechte kostgangers voor Moeder Aarde. De boodschap luistert daarom nauw: wij mensen moeten veranderen! We hoeven niet in berenvellen achter ons nog levende eten aan te jagen in de bossen, maar we moeten de technieken die we hebben toepassen om duurzaam te produceren. Dit vereist een verandering van denken en een bewustere manier van leven.
Dat zijn allemaal heel erg mooie woorden. En natuurlijk, de aarde is niet gezond meer, maar dit verhaal is als een oude wijn in een oude zak. De boodschap is bekend en men moet actie ondernemen. Het probleem is nu onderkend (dat is altijd de eerste stap bij het oplossen van een probleem) en vervolgens moeten we een plan van aanpak maken en dat heel snel ten uitvoer brengen.
In de documentaire wordt maar even voorbij gegaan aan de economische gevolgen van duurzaam en milieuvriendelijk produceren, transporteren en consumeren. De technieken zijn inderdaad voorhandig, maar ze zijn ook veel duurder dan de nu gebruikte technieken. De industrie piekert er niet over om ineens te gaan hervormen, dat kost hen een vermogen en levert uiteindelijk veel minder winst. In de economie draait alles om een zo groot mogelijk rendement te verkrijgen uit een zo klein mogelijke inspanning of investering. Willen we dus echt iets bereiken, dan zullen regeringen onderling spijkers met koppen moeten slaan en tot subsidiëringen komen, intelligente politiek bedrijven gericht op de langere termijn, durven te investeren in revolutionaire concepten en stoppen met het ridicule nationalistische protectionisme dat we hier in Europa en in Noord-Amerika zo goed kennen en dat tegelijkertijd ook zo schadelijk is voor de economieën elders en het milieu hier.
De documentaire handelt dus zeker niet over alle aspecten van het probleem en dat is ook moeilijk, want de klimaatveranderingen zijn het gevolg van diverse factoren en zijn dus alles behalve eenduidig. Daarnaast riekt deze documentaire naar onruststokerij, bangmakerij en is vooral een goedkoop aftreksel van andermans inspanningen. De film is heel erg gericht op de Verenigde Staten en hoewel het begrijpelijk is – het is immers een Amerikaanse productie – is het ook weer jammer omdat het klimaatprobleem de hele wereld treft en ook de hele wereld debet is aan het probleem.
Gelukkig laat de documentaire ons ook zien dat er nog hoop is, dus kennelijk kunnen we in dat laatste uur dat resteert nog wel het een en ander goed maken. Volgens wetenschappers en economen is er jaarlijks een bedrag van 161 miljard Amerikaanse dollars nodig om de natuur te herstellen. Dit bedrag is slechts één derde deel van het jaarlijkse Amerikaanse defensiebudget. Om de aarde an sich hoeven we ons niet veel zorgen te maken: wanneer de mensheid het milieu zodanig heeft verwoest dat onze planeet onleefbaar is geworden zal de natuur zich weer herstellen. Na verloop van tijd zal de planeet weer groen zijn, de aarde heeft immers alle tijd van de wereld en wij hebben dat niet.
De dvd is verpakt in materiaal vervaardigd uit 100% hernieuwbare grondstoffen. Afgezien van de inmiddels meer dan herkauwde boodschap is de dvd wat rommelig, de ondertiteling zuigt aan alle kanten en gaat véél te snel! Als je redelijk Engels spreekt, zet dan de ondertiteling maar uit, want veel zul je er niet aan hebben. Tenzij je een cursus snellezen hebt gevolgd. En als je dan toch bezig bent: de namen van de sprekers en diens titels verschijnen linksonder in beeld, maar wel in een heel klein rot lettertje! Deze dvd kun je dus beter op je pc bekijken, alwaar je ongetwijfeld dichter bij het beeld zit dan bij een standaard opstelling in de woonkamer met je tv. De dvd is te bekijken in het Engels en het Frans met ondertiteling in het Nederlands, Engels en Frans.
En laten we dan afsluiten met de wijze woorden van Oren Lyons:
“What if we choose to eradicate ourselves from this earth, by whatever means? The earth goes nowhere. And in time it will regenerate and all the lakes will be pristine. The rivers, the waters, the mountains everything will be green again. It’ll be peaceful. There may not be people, but the earth will regenerate. And you know why? Because the earth has all time in the world and we don’t. So I think that’s where we’re at, right now.”

gi4nt
-
- 47 berichten
- 73 stemmen
Misschien wel de meest verschrikkelijke "film" die ik ooit gezien heb. Het begint al met de promotie van een film, ik hoorde mensen zelfs actiefilm roepen op dit forum, waar het eigenlijk een documentaire is.
Het is een opeenstapeling van met name nare beelden, talking heads die om de beurt 1 of meer zinnetje roepen over hun visie wat er allemaal wel niet staat te gebeuren in de toekomst met onze planeet, afgewisseld met Di Caprio's voice-over en zijn eigen commentaar, wat ie beter achter wegen had kunnen laten. Sowieso had hij beter zijn geld in echte ontwikkeling/verbetering kunnen steken, maar dat is uiteraard niet hollywoodiaans en ik krijg dan ook sterk de indruk dat ie het met name deed om zijn soort van schuldgevoel af te kopen, met zijn privé jet etc. Want zo is Amerika natuurlijk ook weer.
Technisch gezien is het echt flop: De voortdurende talking heads die contstant aan dezelfde kant staan waardoor het beeld steeds "springt" en zelfs een aantal (bewuste) jump cuts bij een aantal speaches van de "experts". Dit afgewisseld met soms hele mooie, maar meestal gruwelijke beelden die vaak niet pasten bij hetgeen er gezegd werd, of enorm gedramatiseerd.
Je zou zeggen dat Di Caprio's netwerk bestaat uit experts die er veel verstand van hebben, dus ik ga er dan ook maar even vanuit dat veel van het hierboven beschrevene bewust gedaan is, zodat mensen zich onbewust ongemakkelijk/oncomfortabel zouden voelen tijdens en na het kijken van de docu.
In het begin verteld Di Caprio dat ze veel onafhankelijk experts en onderzoekers hebben gevraagd naar de gevolgen van milieuvervuiling. Verder wordt er nergens beschreven wie of wat deze "experts" zijn, waardoor de geloofwaardigheid naar een nulpunt toe zakt. In het begin wordt er al heel dramatisch gedaan over hedendaags voedsel etc. (Wat naar mijn mening meer een rede is van commercie: er moet immers zo goedkoop mogelijk geproduceerd worden, waardoor de kwaliteit aanzienlijk minder is)
Maar als er dan nog wordt beweerd dat het zelfs psychische aandoeningen veroorzaakt zonder ook maar enige bron of verwijzing, is echt het dieptepunt van de "film" bereikt en heb ik hem dan ook maar afgezet. ...Om er vervolgens nooit meer naar te kijken. Wat een crap!
Begrijp me niet verkeerd: het is goed dat er aandacht aan wordt besteed en ik zal ook zeker niet zeggen dat het goed is wat we allemaal doen, maar de manier waarop is erg dramatisch en ronduit slecht verfilmd. Verder denk ik dat mensen zelf er weinig aan kunnen of zullen veranderen, dit moet echt op grote schaal gebeuren en dan kan mijn inziens geld dat in dergelijke docu's gestopt wordt (Waar er al honderden van gemaakt zijn) elders aan besteed worden. Ook ben ik absoluut niet tegen Di Caprio, hij behoord al enkele jaren tot een van mijn favo acteurs, maar persoonlijk is ie wat mij betreft een paar puntjes gedaalt. Ergste is nog dat het vrij hypocriet is een dergelijke film te maken, maar zelf wel het slechte voorbeeld geven door in je privé jet te blijven vliegen.

K. V.
-
- 4028 berichten
- 3550 stemmen
Deze documentaire eens bekeken, maar veel nieuws ben 'k toch niet te weten gekomen. De docu richt zich iets meer op het Amerikaanse publiek. Tja de film wijst nogmaals dat de aarde in een slechte staat is en dat we vlug moeten handelen. De film is vooral in het begin negatief, maar naar het einde toe worden er toch nog enkele oplossingen geboden.
Leonardo DiCaprio trekt een beetje de film, maar een echte meerwaarde brengt dit niet met zich mee.
Niet echt een memorabele documentaire, maar ook niet slecht. Hij laat je toch wel even stilstaan bij je eigen handelingen.
Het laatste nieuws

Moeder 'Euphoria'-acteur Angus Cloud over moment dat ze hem dood aantrof, Vrouw Bruce Willis betwijfelt of hij ziekte zelf doorheeft: 'Het is zwaar' | MovieMeter Recap

Taika Waititi's langverwachte voetbalfilm 'Next Goal Wins' met Michael Fassbender krijgt hartverwarmende nieuwe trailer

Chevy Chase denkt bijna nooit aan 'Community' en is niet betrokken bij aankomende film: "De show was niet grappig genoeg voor mij"

Geboortedag Olivia Newton-John (1948): haar vijf best beoordeelde films
Bekijk ook

One Life
Documentaire, 2011
46 reacties

Before the Flood
Documentaire, 2016
28 reacties

Waiting for Superman
Documentaire, 2010
8 reacties

Marvin's Room
Drama, 1996
32 reacties

Total Eclipse
Drama, 1995
21 reacties
Gerelateerde tags
klimaatveranderinggreenhouse effecthurricanetemperature dropice melting destroyclimateweather natural disasterglobal warmingpolar bearhiding in a garbage container wetenschappervrouwelijke regisseur
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.