• 8.898.162 stemmen

Uno Straniero a Paso Bravo (1968)

Western | 97 minuten (Italiaanse versie) / 92 minuten (Amerikaanse versie) / 83 minuten (Spaanse versie)

Genre: Western

Speelduur: 97 minuten (Italiaanse versie) / 92 minuten (Amerikaanse versie) / 83 minuten (Spaanse versie)

Alternatieve titels: A Stranger in Paso Bravo / Los Pistoleros de Paso Bravo

Oorsprong: Italië / Spanje

Geregisseerd door: Salvatore Rosso

Met onder meer: Eduardo Fajardo en Giulia Rubini

Gesproken taal: Italiaans

Plot Uno Straniero a Paso Bravo

Gary wordt veroordeeld voor moord, nadat zijn familie stierf in de brand van hun landbouwbedrijf terwijl hij dronken was. Wanneer hij jaren later naar zijn dorp Paso Bravo terugkeert stelt hij vast dat de meedogenloze Acombar de bevolking terrorizeert met zijn wreedheid. Hij verneemt dat Acombar persoonlijk verantwoordelijk was voor de dodelijke brand van zeven jaar geleden. Samen met enkele dorpsbewoners plant hij wraak.

logo tmdbimage

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er 2 van : spaghetti's waarin ene Gary Hamilton wraak wil nemen op een schurk die Acombar heet...de tweede was EDDAC van Margheriti met Kinski, deze kwam echter eerder. Ik kan me van die Kinskifilm slechts herinneren dattie vooral des nachts speelde en ik durf niet te zeggen of de hele intrige daar geript is, ik heb niet de moeite genomen hem terug te zien.

Hoe dan ook, Steffen hier in de Kinskirol en misschien meer dan ooit de " Clint "acterend, incl. sigaartje en muilezel bij zijn intocht in paso bravo. Als zgn. onderscheidend trekje heeft hij hier een strikt pacifisme meegekregen en is hij principieel geheelonthouder. Waarom leren we later: met zijn zatte kop zou hij zijn huis en gezinnetje in de fik hebben gestoken, al beweert hij zelf dattut Acomber was, gespeeld door aartsschurk Fajardo die hier een over the top performance neerzet, zij het 1 van korte duur want hij komt pas na 1 uur voor het eerst in beeld.

We begrijpen als kijkers inmiddels dat Steffen verrassend toch stiekem aan een wraaksessie bezig is, pacifist of niet. Dit vermoeden wordt versterkt als hij tegen zijn zin in een Leone rip-off style shoot out 6 man overhoop schiet.

Volgt een oorlog tussen Fajardo en Steffen, die eerst echter by proxy wordt uitgevochten om tenslotte te culmineren in een showdown tussen goed en kwaad. Ik heb me laten vertellen dat de laatste confrontatie is opgenomen in dezelfde villa Mussolini waar nog 6435 spaghetti's gedeeltelijk zijn geschoten, de kenners zullen behalve dat ook hebben opgemerkt dat de film gedeeltelijk in Almeria en zijn halfwoestijn, gedeeltelijk ook even buiten Rome is opgenomen tussen de Latijnse groene heuvels.

Behalve de genoemden nog o.a. Rubini - zie poster - als schoonzus van de held, Ambesi als saloongirl/love interest, en Calvo als tamelijk bizar personage dat niet zozeer kluchtig als wel vreemd overkomt, hij speelt op het eind waarin hij terugkeert na een dik uur afwezigheid een niet onbelangrijke rol.

De score was niet opmerkelijk behalve het liedje dat Ambesi diegetisch zingt in de saloon, mooi.

Ik heb de lange versie gezien, niet zo gemakkelijk want die is niet op DVD, net als bij mijn weten de kortere versies. De Spaanse op VHS, dacht ik.

Slecht is het niet, erg standaard en voorspelbaar wel dus ik vraag me af waar hij de hoge IMDB waardering precies aan te danken heef.