A Londoni Férfi (2007)
Geregisseerd door: Béla Tarr en Ágnes Hranitzky
Met onder meer: Miroslav Krobot en Tilda Swinton
Gesproken taal: Frans, Engels en Hongaars
Plot A Londoni Férfi
Maloin bedient de wissels op een treinstation bij een veerboothaven. Op een dag gebeurt er iets vreemds nadat de laatste boot is aangekomen. Een man neemt niet de gebruikelijke route en wacht in een donker hoekje op een andere man met een koffer. De twee beginnen te vechten en een valt met de koffer in het water, om nooit meer boven te komen. Als de wisselbediende te hulp schiet, vlucht de moordenaar zonder de koffer mee te nemen. Maloins leven verandert als hij de koffer opent en veel geld vindt.
Anders ik wel. Hier kijk ik echt naar uit.
Voor de liefhebbers hier alvast enkele stills:

Copyright: Fortissimo Films
Sander2
Erg mooie stills! Ik kan niet wachten om hem te gaan zien...
Ziet er uit als gewoon waar de beste man goed in is en dat is fijn.
Iets wat we bij Werckmeister al opviel en hier ook weer goed naar voren komt. Prachtige buitenopnames maar binnen is het allemaal een pak minder boeiend.
danuz
Ziet er inderdaad mooi uit. Het verhaal klinkt toch ietwat anders dan ik van hem gewend ben. Maar het zal ook hier weer aan de uitwerking liggen. Ik vertouw erop dat we weer ondergedompeld gaan worden in prachtige zwart wit fotografie, ellelange shots, en veel kuchende mensen
wolfmanrene
klopt de lengte trouwens wel? Ik dacht dat hij 95 minuten was en daarmee een van de kortere titels in competite
Koekebakker
Volgens het pdf-programma op de Cannes-site klopt deze lengte: 2h12.
wolfmanrene
Thanks. Had lengte verward met de film van Sokoerov, die met 92 minuten wel een van de kortere is.
Sander2
Gelukkig, Tarr-films horen niet kort te zijn.
The Eye
Aah cool, de nieuwe Tarr toegevoegd, ben erg benieuwd naar deze film. Schijnt al onderhevig te zijn geweest aan uitstel, maar nu toch eindelijk
. Mooie stills trouwens, hopelijk is de muziek ook weer prachtig. Is er al iets bekend over de bios-release?
Ook leuk om weer oude gezichten (uit Kárhozat) terug te zien
Mochizuki Rokuro
Fred Kelemen, al jaren een erg onderschatte (zeg maar: niet opgemerkte) regisseur, is DoP bij deze film van Tarr.
Dat is bij mijn weten voor de eerste keer bij een lange film van zijn leermeester (Kelemens debuut 'Verhängnis' is opgedragen aan Tarr. Dus dat schroeft voor mij de verwachtingen wel hoger op! Maar Tarr is altijd prachtig.
Ik sla Kelemen zelfs nog hoger aan dan Tarr. Hopelijk komt er zo nog herwaardering voor zijn werk!
danuz
Ik kan me herrineren jou ooit eens een PM te hebben gestuurd met de vraag naar films van Kelemen. Ben nog steeds uiterst benieuwd naar de films van Kelemen. Maar zo krijg ik dan toch misschien iets te zien van Kelemen
Matchostomos
Indien ze 'The Man from London' ergens in het Antwerpse spelen, lijkt me dit de uitgelezen kans om eens een film van de gerenomeerde Béla Tarr te kunnen bekijken.
De stills ogen alvast bijzonder gestileerd en verfijnd wat betreft belichting en zwart-wit contrastering.
Celluloid Dreams
Ik kan niet wachten, hoop dat 'ie hier snel komt! Als het goed is wordt het oktober.
Celluloid Dreams
Nou, Oktober niet. Maar ik heb zojuist wel twee kaartjes gekocht voor op het Iffr. Ooh, wat heb ik zin.
feanaro surion
Bekeken en deze eerste Tarr beviel me op een aantal punten zeker. De mooiste fotografie die ik in tijden heb gezien en een super sfeervolle, prachtige soundtrack zullen nog lang in mijn hoofd na blijven spoken... Jammer van het publiek in de zaal dat nogal vaak en irritant lachte en zich duidelijk geen raad wist met deze film.
danuz
Was er reden om bij de film te lachen? Of was de filmstijl zo radicaal dat men uit 'verveling' wat flauw werd? Zie Tarr nou niet voor me als een man die ook maar enigszins zijn gevoel voor humor in een film verwerkt.
Goodfella
Er werd vooral gelachen om het dik aangezette, vertraagd uitgesproken (nagesynchroniseerde
)Britse accent van de Londen-meneer in kwestie. Verder viel het volgens mij wel mee. Maar kan zijn dat ik het rumoer grotendeels gemist heb, want zat vanwege drukte (is die vraag ook beantwoord) helemaal vooraan.
Best een ervaring trouwens, een film van Bela Tarr op rij één in Pathé 5. Alle gelegenheid om de film compléét in te duiken. Mee op het stroperige ritme, mee met de ultravertraagde zooms en mee met de chique gekaderde (buiten)shots. Film kent vooral in het begin een handvol prachtige scènes. Cliché film-noir bijna, maar dankzij de observerende, voyeuristische beeldtaal tegelijk al die clichés voorbij. Mooi!
Toch werkt The Man from London nooit meer zo goed als in het eerste half uur. Wat wilde Tarr met deze film? Waarom moddert 'ie maar wat aan met triestige bijfiguren, en waarom speelt er naast een terugkerend Badalamenti-achtig muziekthema ook voortdurend zo'n irritant zigeunerstuk mee? Op een gegeven moment lijkt Tarrs filmstijl meer een doel op zich ipv een middel om de gemoedstoestand van personages te omschrijven, en je daarmee - vanaf rij één - 135 minuten lang vast te houden.
Ergens in een niet helemaal te definieren niemandsland tussen CINEMA en zelfparodie begeeft zich The Man from London. Boeiende film toch wel.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11913 berichten
Ik zat ook in die voorstelling...ik heb de eerste 45 minuten echt een paar bliksemslaapjes gehad van een paar seconden. Wat een ontzettend vermoeiende film dit. Het ziet er natuurlijk allemaal schitterend uit, maar kom op..! er had makkelijk met een half uur minder gekund!
Mochizuki Rokuro
vertraagd uitgesproken (nagesynchroniseerde
)Britse accent van de Londen-meneer in kwestie. Om dan maar met de deur in huis te vallen. De Franse dub (?) van deze film is verschrikkelijk (zowel imbd als de catalogus vermelden Hongaars als voertaal). Eigenlijk doet dat alleen al de film de das om. Juist de Engelsen spraken hun eigen taal volgens mij, maar het geluid en het beeld van de print die op het IFFR vertoond liepen niet synchroon (de lipbewegingen klopten exact met de Engelse tekst). Ongelofelijk storend. Maar Tilda Swinton en alle Hongaren in lijzig Frans te horen spreken was ook ronduit verschrikkelijk.
Dan de film zelf. Een majestueus begin, maar het thriller verhaaltje en de huwelijks perikelen van Maloin en het gedoe met zijn dochter zijn buitengewoon oninteressant. Beetje Tarr-onwaardig, omdat de existentiële vragen uit voorgaande meesterwerken in deze film niet of onvoldoende uit de verf komen. De gewetenswroeging over de koffer met geld is zowel in beeld als acteren geheel afwezig volgens mij.
Maar er is gelukkig ook nog goed nieuws! De film blinkt weer uit in briljante takes, ditmaal verzorgd door niemand minder dan Fred Kelemen. Drie takes wil ik in het bijzonder even noemen: de eerste take in het havendok met de spoorrails is zonder meer fantastisch, Ongelofelijk wat een halsbrekende toeren er moeten zijn uitgehaald om dat zo secuur voor elkaar te krijgen. Verder twee binnentakes: Eentje die begint met Maloin aan zijn eten, dan volgen we hem als hij zich wast en gaat hij op een bed liggen in een zonovergoten ruimte. Zijn vrouw (Swinton) komt de luiken sluiten en wordt het donker. Het effect met het licht bij deze simpele handeling is ongelofelijk. Zien is geloven. Als derde de scene die begint met een close up van biljartballen. Probeer de camera in deze scene eens door het cafe te volgen en de ongelofelijke mooie scherptediepte close ups (frontaal en enface) van de figuren die in de scene voorkomen. Kelemen moet zich in alle bochten hebben gewrongen om dat er op te krijgen zoals het er op gekomen is. Ongelofelijk.
Maar ja, zoals Goodfella terecht opmerkt ligt zelf parodie hier op de loer. Kan ik begrijpen. Tot slot is er gelukkig ook nog een échte Tarr-kroegscene waarin een biljartbal en een caféstoel figureren! Heerlijk!
Al met al zijn minste film sinds medio jaren 80. Al is er voor fans veel te genieten. Het gezucht en gesteun in de zaal was onbegrijpelijk. Er viel genoeg te genieten en met Tarr weet je toch wat je krijgt.
Goodfella
Briljant inderdaad. Heb toen trouwens ook hard gelachen hoor
timbo_
Viel me toch wel hard tegen de eerste Tarr. Bijzonder traag en voor mij was deze ook gewoon te traag. Ook het verhaal was niet om over naar huis te schrijven. Het probleem wat ik vaker heb met cinematografisch prachtige films is dat ze het verhaal vergeten. Hier lijkt het ook weer of ze een prachtige film willen maken en dan ineens bedenken verrek er moet ook nog een verhaaltje omheen. Soundtrack is ook niet blijven hangen. Blijft over de fantastische look van de film. vandaar toch nog een 1,5.
Knisper
De film zelf. Af en toe briljant geschoten, vooral camerawerk is subliem. De rondes van de camera vanuit de toren zijn echt een lust voor het oog, maar vooral het verhaal is niet bijster interessant, wat zorgde dat vooral het laatste stuk maar weinig emotionele impact had. Gelukkig heeft Tarr de beste acteurs goed gecast, zodat ze perfect in de plaatjes passen. 3,5*
Dat Tarr aanwezig was maakte bijna meer indruk op me dan de film. Ik had de beste man nooit gezien en 'm ook niet verwacht. Maar hij was er wel. En hij leek me nog een ontzettend leuke man ook.
De film is iets te veel Tarr-die-een-Tarr maakt. Vaak een lust voor het oog, maar een verhaal dat niet echt bij Tarr lijkt te passen en de film eerder dwarszat dan dat de film er beter door werd. Met dialogen die ook niet echt liepen. Maar de fantastische torenscenes of die scene waarin de camera door het raam naar buiten gaat zijn zo fijn dat het de moeite waard werd, met de Q&A als slagroom op de taart.
Celluloid Dreams
Och, och. Ik barste bijna in tranen uit bij de woorden "The man from Budapest". Het zou toch niet echt zo zijn dat mijn held (die nog in leven is) echt aanwezig zou zijn. Prachtig, net als de film. Ik snap de klachten over "tarr die een tarr maakt" een "niet bijster interessant verhaal" dan ook totaal niet. En ook van de nasynchronisatie ook totaal geen last gehad. Morgen hopelijk meer, want nu ben ik net terug van de treinreis. Maar alvast 5 sterren. Het was een eer om een Tarr film in de bioscoop te mogen zien.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime