

Stimulantia (1967)
Genre: Drama
Speelduur: 105 minuten
Oorsprong:
Zweden
Geregisseerd door: Ingmar Bergman, Gustaf Molander, Jörn Donner, Vilgot Sjöman, Tage Danielsson, Lars Görling, Hans Abramson, Hans Alfredson en Arne Arnbom
Met onder meer: Ingrid Bergman, Gunnar Björnstrand en Lars Ekborg
IMDb beoordeling:
5,7 (277)
Gesproken taal: Zweeds en Engels
On Demand:
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
Plot Stimulantia
"A Film in Eight Episodes"
Stimulantia is een filmproject waarin verschillende Zweedse filmmakers hun heel eigen en persoonlijke bijdrage mochten leveren. Het vrijblijvende uitgangspunt resulteerde in een cinematografische lappendeken van inspiratie, invloeden en uitingen uit de Zweedse cinema. Ingmar Bergman bracht het segment Daniel in waarin hij aan de hand van 16 mm beelden zijn jonge zoon centraal stelde. Verder leverden behalve de hierboven genoemde regisseurs Hans Abramson, Hans Alfredson en Arne Arnbom hun bijdrage.
Externe links
Acteurs en actrices
Mathilde Hartman
Paul Hartman
Woman in Hotel Room
Mr, Svensk
The Naked girl
Margareta Svensk
Zichzelf
Zichzelf
Zichzelf
Narrator
Video's en trailers
Reviews & comments

Mochizuki Rokuro
-
- 18912 berichten
- 14279 stemmen
Episoden films zijn altijd wisselvallig in hun samenhang. Hier zijn ook de bijdragen zelf wisselvallig. Bijna niet uit te kijken deze film.
Upptäckten van Hans Abramson gaat over zijn held (de sentimentele) Charles Chaplin. Hij gaat terug naar zijn geboortehuis en behalve wat fraaie (soms ontluisterende) straatbeelden valt er niets zinnigs te melden
Het leukste is de fraai gefotografeerde episode met Harriet Andersson (ook op de hoes van de DVD) van Jörn Donner.
De bijdrage van Lars Görling (Konfrontationer) is een ongelofelijk vage en onsamenhangende bijdrage over autoracen in Le Mans.
Ingmar Bergman vermoeit ons met een niet te volgen mix van een kunstzinnige bespiegeling en home movies van zijn zoon Daniel. Het resultaat is nu niet bepaald filmwaardig.
Arne Arnbom heeft een bijdrage over de zangeres Brigit Nilsson. Wellicht leuk voor fans, maar ook niet bijster interessant.
Hans Alfredson en Tage Danielsson (Dygdens Belöning) hebben en morele vertelling, zonder noemenswaardige clou.
Gustaf Molander komt uit zijn zelfverkozen retraite met een bijzonder oubollige (en zeer donkere) bijdrage waarvan de enige bijzonderheid is Ingrid Bergman in een zeldzame Zweedsgesproken rol (die lijkt te stammen uit de Jaren 20). Gunnar Björnstrand is haar man. Maar het verhaal van Guy de Maupassant Smycket (Het Sieraad) is nou niet bepaald verrassend of inspirerend (wat de titel van de omnibusfilm toch zou doen vermoeden). Dat geldt helaas voor het hele gebeuren.
Dat wordt afgesloten met Negressen i Skapet van Vilgot Sjöman. Een vertelling die in John Lantings Theater van de Lach vast hoge ogen had gegooid.
Iemand nog zin in de film?

Drs. DAJA
-
- 4338 berichten
- 4421 stemmen
Met het oog op de aanwezigheid van deze film in de Ingmar Bergman reeks van Moskwood heb ik hem gekocht vanwege Bergman. En hij komt nog wel het minst goed uit de verf van alle matige filmpjes. Bergman laat een vreemd soort compilatie zien van privéveelden van zijn jonge zoontje en donderd er tegen het einde een gedicht achteraan... Dit naast nog enkele andere weinig zeggende "films" zorgde er voor dat ik met het hele concept van Stimulantia helemaal niks kon.

Dievegge
-
- 2910 berichten
- 7522 stemmen
Aan verschillende Zweedse regisseurs werd gevraagd om een filmpje te maken over iets wat hen stimuleert en om dat zelf in te leiden. Dat leverde dit onsamenhangende en wisselvallige geheel op, met zelfs een afwisseling tussen documentaire en fictie. De bijdrage van Ingmar Bergman is een van de zwakste delen. De laatste twee delen zijn echter goed, maar tegen dan zijn velen waarschijnlijk al in slaap gesukkeld.
1. Ontdekking - Hans Abramson 3,0*
Documentaire over de plaats waar Charlie Chaplin opgroeide. We zien een volksbuurt met spelende kinderen. Het sociale bewustzijn in de films van Chaplin (het jongetje in The Kid) moet hier geworteld zijn.
2. Er waren eens twee minnaars - Jorn Donner 3,5*
Luchtig, licht erotisch filmpje over twee geliefden op een hotelkamer. We zien veel voorspel, maar het eindigt met een anticlimax wanneer de man een bordspelletje zit te spelen en de vrouw in slaap valt.
3. Confrontaties - Lars Görling 1,0*
Beelden van raceauto's ingeleid door enkele citaten van Wittgenstein. Slaat nergens op.
4. Daniel - Ingmar Bergman 1,5*
Beelden van Bergmans zoontje begeleid door de Mozartvariaties op Kortjakje. Overstijgt nauwelijks de gemiddelde homevideo. Op het einde leest Bergman een gedicht voor uit een filmscript dat in de lade was blijven liggen. Wellicht zag hij dit als een onbelangrijk tussendoortje.
5. Birgit Nilsson - Arne Arnbom 2,5*
Beelden van de dramatische sopraan die Tristan und Isolde repeteert. Ze maakt een venijnige opmerking over dirigenten die het orkest belangrijker vinden dan de zangeres.
6. De deugd beloond - Hans Alfredson & Tage Danielsson 3,0*
Gebaseerd op een verhaal van Balzac. Een meisje beweert dat ze verkracht is en wil een schadevergoeding eisen. De advocaat betwijfelt of verkrachting wel bestaat. Beelden van een draad door het oog van een naald symboliseren de penetratie.
7. Het sieraad - Gustaf Molander 4,5*
Gebaseerd op een verhaal van Guy de Maupassant. Een echtpaar met financiële problemen leent een sieraad van een rijke vriendin om zonder schaamte naar een bal te kunnen gaan. Sociaal realisme met humor, ontroerend en als verhaal knap opgebouwd. Dit echtpaar lijkt een zeldzaam voorbeeld van echte liefde. Ze doorstaan samen de moeilijke dagen en dromen van betere dagen. Ingrid Bergman is op dreef. Molander maakte o.a. Intermezzo met haar. Het zou hetzelfde personage zoveel jaar later kunnen zijn, want ze zegt: "Ik speel geen piano meer."
8. Negerin in de kast - Vilgot Sailor 3,5*
Een zwarte vrouw is duidelijk heteroseksueel, ook al komt ze uit de kast. Gewaagd onderwerp voor 1967: een interraciale, overspelige affaire. Behoorlijk absurd verhaaltje met enkele beelden in kleur. De vrouw zou een hallucinatie kunnen zijn, maar op het einde ziet zijn echtgenote haar ook.
Het laatste nieuws

Het vermogen van 'Barbie'-actrice Margot Robbie (33): Een leven als in 'The Wolf of Wall Street?'

'Sweet Dreams' is de grote winnaar van de Gouden Kalveren met zes prijzen

Sterke gevangenisfilm 'Felon' van Ric Roman Waugh alleen vandaag nog te zien op Netflix

Nog eens vijf vergeten jeugdfilms waarmee kinderen uit de jaren 90 zijn opgegroeid
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.