• 8.897.329 stemmen

Out 1: Noli Me Tangere (1971)

Drama / Komedie | 773 minuten / 225 minuten ("Out 1: Spectre")

Genre: Drama / Komedie

Speelduur: 773 minuten / 225 minuten ("Out 1: Spectre")

Alternatieve titels: Out 1 / Out 1: Spectre

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Jacques Rivette en Suzanne Schiffman

Met onder meer: Juliet Berto

Gesproken taal: Engels en Frans

• MUBI Bekijk via MUBI

Plot Out 1: Noli Me Tangere

Deze 13 uur lange film volgt een aantal karakters terwijl een toneelgroep repeteert voor een toneelstuk. Centraal in de ensemble staat Colin, een vriend van een paar van de toneelspelers. Colin krijgt drie mysterieuze berichten die aanwijzingen geven over Balzac en "De Dertien." Dit stuurt hem op een speurtocht om erachter te komen wat de vreemde berichten betekenen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van starbright boy

Verrassend dat deze er nog niet op stond. Experimentele film met een flinke reputatie. Lijkt mij eerlijk gezegd moeilijk doorheen te komen (de lange versie dan), maar misschien ga ik er eens een weekend voor uittrekken ooit.

streeter

t'is toch moeilijk te vinden?

In New York speelt het in Maart, over 2 avonden... maar kaartjes zijn 25 dollar per avond, dus ik weet nog niet of ik dat zal doen.

avatar van starbright boy

Nu nog vrijwel onvindbaar inderdaad Draait en in New York een nieuwe print? Als dat zo is zou er ook weleens een DVD in kunnen zitten.

streeter

Volgens mij is het geen nieuwe print. De regisseur is geloof ik niet dol op video en heeft liever dat de lange versie alleen op het witte doek te zien is.

streeter

ik heb kaartjes om de film in Maart te zien - zal een lange zit worden.

Kort daarna Berlin Alexanderplatz - nog langer!

streeter

12 1/2 uur... wat een zit in de bioscoop, maar zeker de moeite waard.

De film heeft 8 delen, en deel 1 en 2 waren het minste. Vooral deel 1, dat voormalig uit documentaire-footage van 2 theatergroepen die allerlei oefeningen doen bestaat.

Deel 3 begint met een hilarische cameo van Eric Rohmer (voor mij het hoogtepunt van de film), en signaleert dat de film een andere richting in gaat. Het docu gedeelte word steeds minder en er komt meer verhaal en meer humor.

Aan de ene kant zijn de slaapwekkende eerste 2 delen enorm saai, maar het is alsof het een uitdaging is van Rivette, en naarmate de film verder gaat krijgen we er een grote pay-off voor.

****

(Dit was pas de 8e publieke vertoning van de film! Er is maar 1 print van helaas)

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Waar heb jij deze gezien? Was het een publieke voorstelling?

streeter

Ja, het speelde in the Museum of the Moving Image in New York afgelopen weekend. Het speelde daar vorig jaar ook maar omdat het meteen was uitverkocht werd er een 2e screening georganiseerd. Binnenkort speelt het geloof ik in Ontario.

De hoofdredakteurs van zowel Cahiers du Cinema en Film Comment waren in de zaal.

avatar van =michael=

=michael=

streeter schreef:

12 1/2 uur... wat een zit in de bioscoop

Dan mag je je slaapzak ook wel meenemen

avatar van beavis

beavis

grootste DVD nieuws van de laatste tijd: beide versies van Out 1 verschijnen binnenkort in Duitsland!! Dan is de kans toch groot dat er ook in Engels sprekende regionen iets gaat verschijnen van dit zelden vertoonde (volgens Rosenbaum, meester)werk!

absolut MEDIEN - Out 1 − Noli me tangere | Spectre - absolutmedien.de

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Dammit! Waarom moet hier maar één versie van zijn! Wil dit dolgraag zien namelijk

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

beavis schreef:

absolut MEDIEN - Out 1 − Noli me tangere | Spectre - absolutmedien.de

op Amazon staat ie gepland voor eind november 2012, gaat wel zo'n 60 euro kosten.
Ik kon niet wachten en heb de film toch maar eerst van het web geplukt (de 12-uursversie, Spectre is niet te vinden); er is een rip van de Italiaanse televisie (met uitstekende Engelse subs) van matige tot redelijke kwaliteit in omloop. Deze is echter prima te volgen, en aangezien de film het toch niet moet hebben van de visuals (Rivette schoot m immers in goedkope 16mm) heb ik het er maar mee gedaan.

De film is een komische, maar ook diepzinnige meditatie over, onder andere, de betekenis van de concepten eenzaamheid en groepsgevoel in het Frankrijk van post-'68. De meest opvallende distinctie tussen de personages is de onderverdeling in 'loners' als Berto en Leaud, en groepsdieren zoals de leden van de beide theatertroupes (en dan met name het centrale personage Thomas gespeeld door Michael Lonsdale). De connectie met Balzac is voornamelijk symbolisch; de 'Groep van Dertien' lijkt vooral metaforisch voor de broederlijkheid van 1968: vooral het feit dat deze groep haar activiteiten sinds twee jaar - de film werd geschoten in 1970 - op een laag pitje heeft staan, wijst daarop. De nostalgie waarmee de mysterieuze, ongeziene Pierre de sentimenten weer op wil rakelen deed me iets of wat denken aan de hippie-reunie in Lawrence Kasdan's The Big Chill

Out 1 is een van de beste approximaties van de romanbeleving in de cinema die ik ken. De langzame opbouw, de vele personages met afzonderlijke plotlijnen die elkaar hier en daar kruisen, de affectie die je voor de personages gaat voelen, etc. Alles draagt bij aan een soortgelijke immersieve ervaring die je ook hebt bij het lezen van grote literaire meesterwerken als Middlemarch of Bleak House. Dit alles, gepaard met de improvisatorische stijl van de film (Rivette liet de acteurs grote delen van de plot en alle dialoog zelf bedenken), geeft de film een heerlijke frisheid.

Hopelijk wordt door de aankomende dvd release de film wat beter verspreid. Als een van de Grote Vehikels uit de filmhistorie zou Out 1 voor alle cinefielen vrij toegankelijk moeten zijn.

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Bedankt voor de info

avatar van beavis

beavis

quote van het Criterion forum:

The latest from Germany is that the set will be featuring English subtitles for OUT 1 but only German subtitles for SPECTRE. Also, release date is set for "probably" May

avatar van Lucsz

Lucsz

In november in z'n geheel (verspreid over twee avonden) te zien in Brussel: CINEMATEK - Programme - Out 1 - Noli me tangere

avatar van skinny_tie

skinny_tie

Eind november op blu ray van Arrow Video. Beide versies + Duelle, Noroît en Merry-Go-Round.

avatar van joachimt

joachimt (crew films)

Waarom heeft Out1: Spectre geen eigen pagina net als op IMDB?

avatar van de grunt

de grunt

Blu-ray review: Out 1 | Arrow Films | 1971

avatar van skinny_tie

skinny_tie

Op Mubi te zien. Episodes 1-4 staan er nu, episodes 5-8 zullen de komende twee dagen komen.

avatar van Dopke

Dopke

Na Céline et Julie Vont en Bateau en L'Amour Fou kwam dit wel overeen met wat ik zo’n beetje verwachtte. Het is geen vervelende cinema om te kijken, maar het glijdt een beetje langs me heen en raakt me op geen moment. Een lichtpuntje was voor mij de verschijning van Léaud, altijd fijn om onverwachts een bekende acteur tegen te komen. Rivette schijnt geen script te hebben gebruikt en de film ontstaat enigszins organisch terwijl de acteurs dialogen en acties improviseren. Daarnaast kijk je ook letterlijk urenlang naar improvisatietheater van twee geschelschappen. Het blijft opzich boeiend, maar het is niet echt mijn ding.