The Trials of Darryl Hunt (2006)
Genre: Documentaire
Speelduur: 118 minuten
Oorsprong:
Verenigde Staten
Geregisseerd door: Ricki Stern en Anne Sundberg
IMDb beoordeling:
7,5 (1.068)
Gesproken taal: Engels
On Demand:
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
Plot The Trials of Darryl Hunt
North Carolina, 1984. De jonge, blanke journaliste Deborah Sykes wordt bruut verkracht en vermoord. Er wordt snel een verdachte aangehouden: de 19-jarige Darryl Hunt. Er is weinig bewijs tegen de zwarte jongeman, behalve de getuigenis van een voormalig Klu Klux Klan-lid. Toch wordt Hunt door de blanke jury schuldig bevonden. Dat is het begin van een nachtmerrie die bijna twintig jaar zal duren en waarin in het leven van een onschuldig man bijna wordt verwoest. Deze documentaire volgt deze geruchtmakende zaak van 1984 tot 2004 en biedt interviews van betrokkenen en exclusieve beelden van een twintig jaar durende juridische strijd tegen onrecht. Deze film toont feilloos aan dat racisme en klassenjustitie nog steeds niet zijn uitgebannen in de Amerikaanse rechtszalen.
Externe links
Video's en trailers
Reviews & comments

Techro
-
- 37 berichten
- 0 stemmen
Deze docu is echt geweldig, werd er echt helemaal stil van. Echt een aanrader!!

frisseflo
-
- 25 berichten
- 36 stemmen
Mooie maar vooral bizarre docu. Toch wel t grootste deel met verbazing zitten kijken...

waxs
-
- 102 berichten
- 386 stemmen
Interessante documantaire over een van de velen die in het falende corrupte rechtsysteem van Amerika (en dus ook in een groot gedeelte die van ons) verzijlt is geraakt.

AmazingPP
-
- 2436 berichten
- 1788 stemmen
Deze zeer indrukwekkende docu heb ik gisteren gezien en ik ben er nog steeds een beetje stil van. Wat moet dit toch een lijdensweg zijn voor iemand die onschuldig is! Wat mij verbaasd heeft is het doorzettingsvermogen van de heer Hunt. Ik was waarschijnlijk allang gebroken. Ik denk dat Darryl Hunt de vordering in het gebruik maken van DNA de beste uitvinding van de eeuw heeft gevonden....
4 *

Brouwer
-
- 31 berichten
- 46 stemmen
Ik hoorde net dat dit heel veel leek op de Puttense Moordzaak bij dit was het nieuws. Ga hem snel maar een keer kijken!

Biglia
-
- 159 berichten
- 657 stemmen
Qua stijl niet echt origineel, typische rechtbank docu: getuigenissen, beelden uit de rechtszaal, meer getuigenissen, kleine reconstructie enz. Qua inhoud wraakroepend natuurlijk, die rednecks komen nog net niet aandraven met witte puntmutsen en brandende kruisen. De moeder van het slachtoffer wordt neergezet als een verschrikkelijk mens, al kan dat gemanipuleerd zijn.
Hunt lijkt alles met een zekere waardigheid te ondergaan. De pro-deo advocaat die de zaak de hele 20 jaar zou opvolgen vond ik het meest indrukwekkend.

nightbreed
-
- 3336 berichten
- 4901 stemmen
Ongelovelijk, wat een stelletje racisten daar in het Zuiden van de USA, van de politie tot de Hoge Raad.
Een fout is menselijk maar dit was geen fout meer, dit was systymatisch een zondebok aanwijzen.
Deze mensen zouden zelfs Ghandi schuldig hebben bevonden (zonder te knipperen met de ogen) aan een 1 of andere dubbele moord terwijl Ghandi toch al enige tijd dood is.
Interessante docu met een wat zwakke regie.
Een pakkende voice-over had niet misstaan denk ik.

Movsin
-
- 7445 berichten
- 7974 stemmen
Verschrikkelijk om 20 jaar te worden opgesloten voor iets waar ge totaal onschuldig voor zijt.
Iets wat mij erg opviel was de houding van de moeder die Hunt schuldig verklaarde, zonder over meer aanwijzingen te beschikken dan deze van het nalatig onderzoek . Zou dit kaderen in hetgeen ik reeds zo dikwijls heb vastgesteld dat, wanneer iemand wordt opgepakt het publiek, de naastbestaanden van het slachtoffer doorgaans ook, in deze verdachte reeds de absolute schuldige zien ?

renske
-
- 1105 berichten
- 926 stemmen
Gandhi, Nightbreed, niet Ghandi. Je lijkt de Volkskrant wel.
Deze documentaire laat vooral zien hoe rampzalig een tunnelblik kan uitpakken. In het geval van de moeder van het slachtoffer (en let vooral ook op de vrouw links van haar tijdens de laatste rechtzaak die met enorm grote ogen voor zich uit staart) kun je je het feit dat ze is vastgeklonken in haat en verbittering, nog voorstellen. Van het O.M. vind ik dat onvergeeflijk, en dat bewijs werd achtergehouden, ja, zelfs vernietigd, en de politie haar zaakjes niet checkte (bv of ware dader wel of niet in gevangenis zat ten tijde van de moord), om maar een paar misstanden te noemen, daar is 'schande' nog een te net woord voor.
Ook laat de documentaire de waarde zien van precies uitgevoerde procedures. Wanneer niet wordt vastgehouden aan dat soort protocollen, staat veel op losse schroeven. Jammer (dit is een understatement) dat de rechters dat niet onderkenden! Het lijkt wel of ze in de schoenen van het O.M. gingen staan. Maar zelfs het O.M. zou als taak moeten hebben de waarheidsvinding, níet het conserveren van de tunnelblik die ik hiervoor al noemde.
Wat dat betreft was het onderzoek van die journaliste veelzeggend, en bewijst weer eens hoe krachtig onderzoeksjournalistiek kan zijn. De documentaire is derhalve niet alleen hommage aan het zegevieren van recht, maar ook aan de onderzoeksjournalistiek, en natuurlijk aan het altijd houden of cultiveren van hoop, en daarnaar handelen.
Overigens eindigt de documentaire met de informatie dat Hunt een bescheiden schadevergoeding kreeg. Op Wikipedia staat vermeld dat hij een paar jaar later een groter bedrag kreeg. Terecht. Voor elke traan een cent. Want dat waren wel indringende beelden: dat al die volwassen mannen telkens weer de tranen in de ogen kregen. Ik had het meest te doen met Hunt toen hij zelfs bij zijn definitieve vrijlating nog te verduren kreeg met de hardheid van de moeder van het slachtoffer. Toen brak hij even, leek het. Dat hij toch in staat was om te zeggen tegen haar dat hij voor haar bad, en voor haar familie, vond ik getuigen van heel veel kracht en liefde van Hunt.
Je ziet ook hier weer, zoals wel vaker bij dit soort documentaires, dat het moeilijk schipperen is tussen het geven van de nodige informatie zonder de zaak onduidelijker te maken. Mooie muziek.

lucdecoster
-
- 1644 berichten
- 6323 stemmen
Ik vraag mij af of zo'n flagrante fouten van de rechterlijke macht ook bij ons kunnen gebeuren.

Dreiecke
-
- 2768 berichten
- 902 stemmen
Een lekker avondje Canvas met eerst een film over de genocide in Rwanda en daarna dit racistische drama. Dit is ook weer verschrikkelijk en het is nog steeds actueel dat mensen onschuldig door vooroordelen achter tralies verdwijnen, waar ook te wereld, helaas.
Dat de overheid meewerkte om deze man te slachtofferen is onbegrijpelijk en daarbij te doorzichtig. Dit noem ik geen blunderen meer, dit is maatschappelijk zeer onwenselijk. Geen goed leiderschap.

scorsese
-
- 11470 berichten
- 10014 stemmen
Goeie documentaire over een Amerikaanse verkrachtings- en moordzaak, waarbij de verdachte Darryl Hunt 19 jaar lang onschuldig heeft vast gezeten (zelfs na meerdere rechtzaken). Een vrij droge en chronologische weergave van archiefmateriaal (ook van de rechtzaken zelf). Maar toch zeker wel boeiend, en het wordt al snel duidelijk dat de primaire oorzaak van zijn gevangenschap racisme is. Racisme geldt sterker dan de feiten, zoals op een gegeven moment gezegd wordt. Emotionele scene ook, als Darryl Hunt de moeder van het slachtoffer toespreekt, tijdens de rechtzaak waarin hij wordt vrijgesproken.

Boenga
-
- 2345 berichten
- 1386 stemmen
- In de VS zijn tussen 1976 en 1999 in totaal 79 mensen uit de dodencellen vrijgelaten. Ze hadden ten onrechte de doodstraf gekregen.
- 48 mensen zouden sinds 1972 onterecht zijn geëxecuteerd.
- Zwarten hebben in de VS 4x meer kans om ter dood te worden veroordeeld.
Deze documentaire is een perfecte illustratie van dat soort gegevens...

Lovelyboy
-
- 2858 berichten
- 2079 stemmen
Een voormij totaal onbekende docu die ik tegenkwam bij de kringloop en meenam om te proberen. Nu had ik aan de hand van de cijfergemiddeldes en de reacties al begrepen dat deze een goede score had en teleurstellen deed de docu dan ook niet.
Onstellend is de zaak rond het lot van deze jonge vrouw en zijn veroordeelde dader. Lastig vind ik persoonlijk het zogenaamde etnische profileren. Uiteraard is een mens niet zonder vooroordelen, onschuldig was hij zeker wat deze zaak betreft, maar toch had de jongeman wel al een strafblad met een aantal vergrijpen. Hij had verkeerde vrienden, er waren 'mugshots' en er ging drugs rond. 19 was deze jongen destijds, waarom geen baantje? Te oud voor high school en niet slim genoeg voor de universiteit, oké dat kan. Maar blijf dan tenminste uit de problemen. Eens te meer werkt de Afro-Amerikaan mee aan zijn eigen stigma en een ander maar beschuldigen van vooroordelen.
Raar is het dan ook niet dat Hunt aan de tand gevoeld wordt en als verdachte langs opgebracht wordt. Bekenden van hem passeren ook de revue en hij lijkt daadwerkelijk op Brown...dus ja dat ooggetuigen Hunt aanwijzen is zo gek nog niet. Wat ik intrigerende aan de zaak vind is dat men Hunt een geld bedrag aanbood om Mitchell te verlinken. Waarom heeft men zo de pik in op Mitchell? Ook al zo'n recidivist. Ik krijg dan de indruk dat het niet om Hunt ging nog om zijn kleur maar het feit dat ze hem wilden gebruiken om Mitchell te grazen te nemen. Toen dat mislukte was er geen weg meer terug en moesten ze wel doorzetten met de veroordeling van Hunt.
Er is het verhaal rond Mitchell waar Hunt ogenschijnlijk slachtoffer van geworden is, dan is er de werkwijze van het politie die als los zand aan elkaar hangt, en onvolledig en onprofessioneel ovekomt. En wat Hunt daarna vooral parten speelt ondanks het gebrek aan bewijs is dat het gerechtsapparaat, aanklagers en politie natuurlijk geen fouten willen toegeven. De hele strijd rond bewijsmateriaal en aangeboden dealtjes lijkt mij alleen te draaien om het beperken van gezichtsverlies en uiteraard reputaties en ego van mannen met ambitie dat Hunt een 'kleurtje' heeft lijkt me niet meer dan een bijzaak.
En met deze goede docu in het achterhoofd vraag ik me dan toch af hoeveel andere mensen onschuld in de bak zitten, en hoeveel er blank zijn, of Mexicaans. Ik noem maar eens de West Memphis Three. Desalniettemin is het verhaal rond Hunt uitermate boeiend en fraai gebacht, bezit de film een erg fraaie en sobere soundtrack, en maakt de docu een uitermate goede indruk. Erg goed voor een keer.
Het laatste nieuws

'Bureau Rotterdam' met Ewout Genemans volgde politie tijdens schietpartij, Dick Maas en Stefan de Walle over 'Flodder'-toekomst: 'Is al een script' | MovieMeter Recap

Netflix deelt eerste volwaardige trailer van WOII-serie 'All the Light we Cannot See' van 'Peaky Blinders'-maker Steven Knight

Idris Elba al meer dan een jaar in therapie vanwege 'workaholic'-levensstijl: "Heb een aantal ongezonde gewoontes"

De tien best beoordeelde films van de jarige Clive Owen (59)
Bekijk ook

42 Up
Documentaire, 1998
10 reacties

Deep Water
Documentaire / Historisch, 2006
11 reacties

49 Up
Documentaire, 2005
23 reacties

The Staircase II: The Last Chance
Documentaire, 2013
8 reacties

Un Coupable Idéal
Documentaire / Misdaad, 2001
5 reacties

One Day in September
Documentaire, 1999
27 reacties
Gerelateerde tags
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.