• 9.180.388 stemmen

Met onder meer: Olivier Gourmet, Paul Ahmarani en Jean-Pierre Cassel

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 2 augustus 2007

Plot Congorama

De 41-jaar oude ingenieur Michel Roy leeft in België met zijn Congolese vrouw Alice, zoontje Jules en vader Hervé. Hervé is een zieke man in een rolstoel die ooit activist was in Congo. Op een nacht vertelt hij Michel opeens dat hij niet zijn echte vader is, maar dat Michel geadopteerd is van een familie in Quebec, Canada. Michel onderneemt onmiddellijk een zakenreis naar Canada, waarmee hij tegelijkertijd zijn echte ouders wil opzoeken. Het blijkt nog niet zo gemakkelijk zijn ouders op het spoor te komen, maar hij ontmoet wel een man met dezelfde fascinatie voor techniek als hij.

avatar van Malick

Malick

Dit deels Belgisch filmpje is er eentje om te onthouden. Persoonlijk kwam ik voor de pauze moeilijk in de film maar naar de pauze lag ik veelvuldig in een deuk en genoot ik als een klein kind van deze absurde komedie.

Aan de ene kant heb je de ingenieur Michel Roy die leeft in België met zijn Congolese vrouw Alice, zoontje Jules en vader Hervé. Hervé is oud en ziek, hij kan niet meer spreken en zit vrijwel de hele tijd in een rolstoel. Ooit was hij activist in Congo. Het verhaal begint te spelen als Roy erachter komt dat Hervé niet zijn echte vader is maar geadopteerd is van een familie in Quebec, Canada. Michel onderneemt een zakenreis naar Canada, waarmee hij tegelijkertijd zijn echte ouders probeert op te zoeken. Hoewel het product niet aanslaat lijken zijn echte ouders ook onvindbaar. Er is nauwelijks een spoor van ze totdat hij een andere man ontmoet die wel heel veel interessante dingen erop nahoudt.

Wat heb ik intens genoten van deze film dat vooral kwam door de droge humor dat in elke scene aanwezig was. Denk bijvoorbeeld aan een struisvogel die voor de nodige ongelukken zorgt of aan een diamant die op wel een zeer vreemde plek in het lichaam eindigt. Dit soort humor wordt vooral prachtig in beeld gebracht door de twee zoekende personages Olivier Gourmet en zijn tegenhanger Paul Ahmarani. Helaas dat het camerawerk uiterst vervelend overkomt bij deze komedie. De realistische stijl die je opmerkt, past niet echt in de film en waarschijnlijk daarom had ik lange tijd moeite om in de film te komen. Gelukkig is de grootste troef van ze allemaal het belachelijk, leuke scenario die alle kanten opgaat zodat we geen moment het gevoel hebben dat het voorspelbaar of cliché wordt. Dus een op en top scenario, plus sterke acteurs en de nodige droge humor maakt van deze film een zalige maar bovenal absurde komedie.

avatar van Marcel-

Marcel-

sonny kroket schreef:
kan iemand mij zeggen of de 2 hoofdrolspelers nu broers zijn of niet?

Jawel, zie de geboortevlek bij zowel Jules als bij de (biologische) vader (die je aan de telefoon ziet) van Michel en Louis; wat meteen de verdenking van Michel wegneemt dat Jules níet zijn zoon zou zijn.

avatar van boombastic

boombastic

sonny kroket schreef:

eh, ja.

avatar van Boenga

Boenga

Vooral het eerste half uur had ik het gevoel naar een film van de Dardenne-broers te zitten kijken; de soberheid van het verhaal, de manier van filmen, en uiteraard ook Gourmet, die ik al bezig zag in o.a. Le Fils.
Uiteindelijk maakten de kronkels in het verhaal, de bizarre toevalligheden, de humor er iets heel anders van.
Het is net die mix van genres die me een niet-helemaal-voldaan gevoel geven; de documentaire-achtige start die overgaat naar de zeer droge humor, dat loopt nog oké. Die humor verdwijnt weer te veel naar de achtergrond bij de dramatische ondertoon van de broer-steelt-van-broer situatie...

Goeie film, maar de climax in de laatste 20 minuten had een heel andere richting mogen uitgaan. Gourmet en Ahmarani spelen perfect, en hebben een belangrijke bijdrage aan de absurde sfeer die het geheel uitstraalt.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Olivier Gourmet is een Waalse acteur die ik graag aan het werk zie. Vroeger veelal in producties van de Dardenne broers en zo vat de film ook aanvankelijk aan. Rustig, sober en gelaagd gaat het hoofdpersonage Michel op zoek naar zijn roots wanneer hij verneemt dat hij werd geadopteerd.

Na halfweg neemt de film een iets minder serieuze rol op en die lag me wel wat minder. Hoewel zijn escapades als mislukte uitvinder me wel konden boeien en dat met de struisvogel ook nog leuk was, verwachtte ik meer een sociaal gelaagd drama.

De combi is vaak een hit or miss bij mij. Deze balanceert op het randje.