Genre: Drama / Avontuur
Geregisseerd door: Rolf de Heer en Peter Djigirr
Met onder meer: Jamie Gulpilil, Crusoe Kurddal en Frances Djulibing
Releasedatum: 1 februari 2007
Plot Ten Canoes
"Ten canoes, three wives, one hundred and fifty spears...trouble"
Het verhaal speelt zich af ver voor de aankomst van de Europeanen in Arnhem Land, Noord-oost Australië. Enkele mannen zijn op jacht en één van hen vertelt over zijn verboden liefde. Daarop vertelt de oudste van het stel een verhaal over de voorouders en hun liefde, vrouwen, geweld, magie en wraak.
Ridjimiraril
Banalandju
Munandjarra
The Sorcerer
Martin Van K
De Australische film "Ten canoes" van de regisseur Rolf De Heer heeft de prijs voor beste film gewonnen op het 33e Filmfestival van Gent. Ten canoes vertelt hoe Aboriginals uit Australië met zelfgemaakte kano's op ganzenjacht gaan. Een van de jagers, Dayindi, is verliefd op een vrouw van zijn broer Minygululu. De broer wil hem duidelijk maken dat zoiets niet kan en vertelt hem tijdens de tocht een oud, mythisch verhaal. De film toont volgens de jury aan dat "een acceptabel sociaal gedrag noodzakelijk is om zelfs in de kleinste samenleving te overleven".
"Ten canoes" is uniek, omdat het de eerste keer is dat een film volledig in de taal van de Aboriginals werd gedraaid. De cast van de film bestaat ook uitsluitend uit Aboriginals.
film-gek
hier kijk ik heel erg naar uit!!
officiële website met trailer http://www.tencanoes.com.au/tencanoes/info.htm
33e Filmfestival Gent: Grote Prijs voor Beste Film
Nederlandse bios release: 1 februari 2007
Jack Sparrow
Orginele film en het commentaar (voice over)bij de film is erg geestig, het verhaal daarentegen is wel erg langdradig. Ondanks dat de film 1,5 uur duurt lijkt het net of er maar geen einde aan komt. Het commentaar en enkele grappige scenes houden deze film overeind.
3 Sterren
3 Sterren
Bjina eens: langdradig, er komt geen einde aan en volkomen humorloos. De voice over is alsof er continu tegen een kleuterklas aangepraat wordt.
Alleen de fotografie is van niveau, met onder ander een mooi openingsshot.
Redlop
Voice over zeer irritant. Na 15 keer aankondigen dat hij een goed verhaal ging vertellen had ik iets van: of je gaat een goed verhaal vertellen of je houdt je smoel
Verder teleurstellend. Er is ook een making of, die lijkt me interessanter. 2,5*
Redlop
In filmhuis Lux hangt een enorme grote poster van deze film. Prachtig kleurenschouwspel van lucht, oevers en water. Die poster is nogal misleidend.
Want regisseur Rolf de Heer kwam op het geniale idee om een deel van de film in zwart/wit te draaien.
Verder zat er buiten het vervelende zeikverhaal geen verhaal in. Ook nogal jammer van alle moeite die er in dit project gestoken is. Doe er een * af.
Quada
Prachtige film
Voice over en taalgebruik typisch aboriginal-engels
Natuur zo herkenbaar en echt heel eerlijk verteld. Verbaas me erover dat deze aboriginals zo in deze film spelen en zo'n openheid geven voor de camera over rituelen. Heb veel stories gehoord, maar visueel in film te zien is weer eens iets anders.
langdradig? is niet de hele clou van de film geduld te hebben?
Leviwosc
Voordat de Europeanen Australië kwamen verpesten, sprak nog niemand Engels daar. Jammer dat niet de hele film in de inheemse talen van Australië is gemaakt. Nu besef ik mij ook wel dat er vrijwel geen schriftelijke resten zijn van deze talen, laat staan geluidsopnames. Maar er worden nu nog altijd een aantal inheemse talen gesproken in Australië.
Quada
Maar die spreken Dayindi en Minygululu toch ook? Alleen de verteller spreek engels... en zo wordt het voor mij wel een mooi vertel verhaal, dat NU verteld wordt. Is het niet mooier wanneer de meeste mensen in ieder geval de verteller kunnen verstaan? Als er een aboriginal naar deze film zou kijken kan hij/zij deze verteller tenminste ook verstaan (anders moet hij wel heel toevallig uit die ene precieze streek komen). De verteller lijkt me hier de link.
Ge0force
Deze film geeft een interessante en leuke kijk in de wereld en de cultuur van de aboriginals. Het verhaal wordt verteld in eenvoudige woorden zoals je zou verwachten van een aboriginal, de beelden zijn prachtig en alles voelt authentiek aan. Bij momenten voelt het wat langdradig, maar ook dat past bij de aboriginals die alles op hun dooie gemak doen. Zelfs om een verhaal te vertellen hebben ze dagen nodig!
Een aanrader voor wie eens wat anders wil. Drie sterren. ***
Maaltje
Geweldig genoten! Je kan af en toe zien dat de aboriginals niet gewend zijn om te acteren, maar dat maakt het wel weer leuker. Het ziet er allemaal erg mooi uit en ik heb ook veel gelachen. Ook leuk om te zien dat er in de gesprekken best veel overeenkomsten met de 'beschaafde wereld' zaten.
xangadix
Exact. Ik werd er ook gek van. Het duurt echt tien minuten en de één na de andere valse start voordat Het Verhaal gaat beginnen en als het dan eindelijk zover is, krijg je een eindeloze opsomming van namen en aantallen vrouwen die aan die namen verbonden zijn. Daarna kostte het mij veel moeite om te blijven kijken en niet gelijk de hulptroepen in de vorm van de FFWD button aan te laten rukken.
neo
Die voice over stem kon ik al vanaf minuut 1 wel afschieten. Het was meer een constante schreeuw naar stilte, die helaas steeds weer niet beantwoord werd. Die man van de voice over kan zijn verhaal door zijn neus boren!
Rusheline
Ik vond de film een beetje tegenvallen (langdradig) met minder inhoud dan verwacht. Neemt je wel in een onbekende cultuur, met alle waarschijnlijkheid zoals deze is.
´Een verhaal dat groeit en groeit´ - De Volkskrant
'Overdonderend' - NRC Handelsblad.
Ontluisterend lage score hier op MM, deze film verdiend meer; veel meer.
Behoeft verder geen betoog.
abeltjuh 25
Zeker de moeite waard! Een beetje langdradig en slecht acteerwerk af en toe... maar toch een leuk verhaal en leuk verteld.
Een dikke 3*
Mochizuki Rokuro
[...] deze film verdiend meer; veel meer.
Behoeft verder geen betoog.
Ontluisterend lage score hier op MM
dragje
En daar heb ik -bij mijn volle verstand- aan bijgedragen. Mijn slechtste bioscoop ervaring van 2007.
Smaken verschillen.
En wat betreft de uitleg over de "score". Die laat even op zich wachten.
Mochizuki Rokuro
Tja, da's makkelijk. Kan ik daaruit concluderen dat je gewoon gegrepen bent door de setting, het leuk vond om eens "een andere" film te zien dan gebruikelijk. Kan ik namelijk ook best inkomen.
Maar heb je je volledig niet gestoord aan kneuterigheid, langdradigheid, flauwiteiten etc?
dragje
Ik geef toe dat mijn 4.5 score niet het cijfer is die ik zelf aan de film zou geven. Een 3.5 / 4* zou eerder volstaan. Een gewoon, mijns inziens, goed gemaakte film zo gezegd.
Domweg een onvoldoende bevreemd me. Maar inderdaad, die "ervaring" is net zo subjectief als de ervaring dat de film langdradig zou zijn en vol zou zitten met flauwiteiten. Het behoeft geen betoog dat ik de film niet langdradig vond, laat staan flauw.
Het verhaal over het verhaal wordt op een luchtige en veelal komische wijze weergegeven met over en weer schakelmomenten naar het heden en het verleden.
Ik vind dat niet storend, integendeel
Het netto effect bij films die gebruik maken van een voice-over met een ietwat moralistische boodschap is dat het in veel gevallen verzand tot pretentieuze en theatrale holle clichés; New World, The (2005), als school voorbeeld.
In Ten Canoes wordt juist op een luchtige, komisch en soms boerse, wijze twee verhaallijnen vrolijk door elkaar verweven. Het deed mij denken aan Gods Must Be Crazy, The (1980). Die film kent een soortgelijke aanpak.
De film kent haar momenten dat het verhaal ietwat inzakt, maar het werkelijk prachtige camerawerk en de, mijns inziens, professionele regie weten de film op niveau te houden.
Mochizuki Rokuro
Dank! Ik was gewoon nieuwsgierig.
Smaken verschillen inderdaad. En ook weer niet. Wij hebben dezelfde films hoog en ook weer niet. Zo heb ik The New World voldoende kwaliteit ontdekt tussen de clichés door (zeker aan het einde) en vond ik The Gods Must Be Crazy maar zo-zo. Maar dat geeft verder natuurlijk niks als we weer samen genieten van Zwitserse meesterwerken
Behalve de veranderde setting heb ik me bij 10 Canoes helaas slehcts verbeten. Had het graag anders gewild, maar ja blijkbaar was dit helemaal niet mijn ding.
nightbreed
Mooie sfeervolle film met een prachtige regie.
Ik waande me echt zo'n 100.000 jaar geleden in de tijd.
De film laat mooi zien dat de 'primitieve' mens eigenlijk precies hetzelfde is als de 'moderne' mens en dus geen dommere versie ervan.
De film komt af en toe ook leuk uit de bocht door een goede montage of door de grappende hoofdrolspelers.
De film krijgt hier trouwens een veel te laag cijfer op dit moment.
Bij IMBd krijgt de film een cijfer die het verdiend.
User Rating: 7.0/10 (1,267 votes)
Uitvreter
Mooie sfeervolle film met een prachtige regie.
Ik waande me echt zo'n 100.000 jaar geleden in de tijd.
De film krijgt hier trouwens een veel te laag cijfer op dit moment.
Bij IMBd krijgt de film een cijfer die het verdiend.
User Rating: 7.0/10 (1,267 votes)
Inderdaad. De film wordt helaas erg ondergewaardeerd, de film verdient beter. In tegenstelling tot wat velen over deze film zeggen: dat er geen humor in zit, bespeur ik toch wel humor. Sommige dialogen vond ik behoorlijk grappig.
shockdog
Ik heb ook wel een aantal keer moeten lachen. Vooral als steeds, heel droog, alle opties van de imboorlingen in beeld worden gebracht. Je snapt me wel als je de film ziet;)
kuk
Best oke, maar uiteindelijk blijft het verhaal te weinig hangen. Ik hou absoluut van vreemde films en de vertel stijld stond me ook wel aan. Maar uiteindelijk vind ik veel gepraat vermoeiend (was ook t geval bijvoorbeeld bij Manderlay imo) en kent de film te weinig echte hoogtepunten.

Nederlandstalige misdaadserie 'Blind Sherlock' nu te zien op Netflix

'Hacksaw Ridge' van Mel Gibson wordt vanavond uitgezonden op televisie