• 9.373.582 stemmen

Alternatieve titel: Verboden Planeet

Geregisseerd door: Fred M. Wilcox

Met onder meer: Walter Pidgeon, Anne Francis en Leslie Nielsen

Plot Forbidden Planet

"Earthmen on a fabulous, peril-journey into outer space!"

Een expeditie gaat naar een afgelegen planeet, waar zij ontdekken dat de kolonie bedreigd werd door een monster, en slechts twee mensen het overleefd hebben, die angstvallig proberen een geheim te bewaren.

Dr. Edward Morbius

Crewman Grey

Crewman Youngerford

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Bijzondere SF-film met enkele -nu zelfs nog- zeer indrukwekkende decors en special effects.

Het acteren was jammer genoeg ondermaats.

En die vreselijk lamlendige en storende lovestory had echt niet gehoeven ...

***' 3,5 op 5 ***'

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Inderdaad een lekker filmpje dit. Ont-zet-tend gedateerd, dat wel, maar heerlijk nostalisch en met lollige muziek. Prima decors en leuke special-effects, maar toch vooral voor de liefhebbers van ouwbakken sci-fi.

3.5 sterren

avatar van titan

titan

Vooral de muziek uit deze film, gemaakt in een tijd dat de synthesizer nog in de kinderschoenen stond, is heel bijzonder.

speedy23

Dit is de eerste serieuze sf-film die zijn tijd ver vooruit was én een enorme invloed heeft uitgeoefend. Toeschouwers vergaapten zich in de jaren vijftig aan de speciale effecten. Nu bekoort ons vooral de absurde fantasie. Het basisgegeven is - verrassend genoeg - ontleend aan een toneelstuk van Wiliam Shakespeare. Let ook op de nog piepjonge Leslie Nielsen, die later wereldberoemd werd als Frank Drebin in de Naked Gun-films...

avatar van willum

willum

Erg geinig om zo'n film uit een tijd te zien, toen er nog niemand in de ruimte geweest was. De film ziet er goed uit, maar lijkt mij een film die later ingekleurt is, in die tijd had je toch alleen nog maar zwart/wit?

Drie sterren van mij.

speedy23

Neen hoor, het is wel degelijk een kleurenfilm. En kleurenfilms die werden toen al een jaar of 15, 20 gemaakt...

avatar van Wouter

Nee hoor, nog verder daarvoor.

speedy23

Ik bedoel maar Wouter, dat ze dan eigenlijk meer en meer in commerciële produktie kwamen...

davidov

ik zou de film eigenlijk alleen al willen zien vanwege een fragmentje met leslie nielsen, ken hem alleen maar als stokoude grijze melige knaap, hier is precies het tegenovergestelde volgens mij

speedy23

Was in zijn jonge jaren nog een redelijk mooie man...

Veel jongere Leslie Nielsen in The Forbidden Planet.

davidov

hehe wow bedankt voor de link speedy, wat een verschil zeg....kvraag me af of hij er niet stiekem van baalt dat zn serieuze film carriere ergens is gestopt en dat hij alleen maar melige domme rolletjes nu mag spelen. Ach het brengt geld in het laatje.

avatar van neo

neo

Kijk eens naar de zender tcm, daar kom je genoeg oude Nielsen films tegen

davidov

tcm..hmmm neo jij valt zeker niet onder de klauwen van UPC? of heb je een kastje

speedy23

Wij hebben TCM gratis van 21 uur tot zes uur in de morgen. Ze zijn in alles redelijk stipt op tijd, dus is het makkelijk om de video te programmeren...

avatar van neo

neo

Schiedam en Vlaardingen is het gewoon 24 uur te krijgen, dus zo af en toe neem ik weleens iets op bij iemand of kijk rechtstreeks

avatar van Obiwannes

Obiwannes

speedy23 schreef:

Heb wel al vaak gezien dat ze de films gewoon herhalen...niet?

speedy23

's Nachts worden ze nogal herhaald ja. Naar verluidt zou het beter zijn overdag.

avatar van Querelle

Querelle

Ik heb gehoord dat het is gebaseerd op the tempest van Shakespeare, wie kan dat bevestigen?

speedy23

Merkwaardig genoeg is het verhaal van Forbidden Planet gebaseerd op The Tempest van Shakespeare. In het jaar 2200 wordt een expeditie georganiseerd naar de planeet Altair-4 om uit te zoeken wat er gebeurde met het onderzoeksteam dat twintig jaar eerder de planeet onderzocht. De enige overlevenden van die expeditie zijn dokter Morbius en zijn dochter, vergezeld van Robby the Robot (bij Shakespeare Prospero, Miranda en Ariel). Het allegorische verhaal van Shakespeare over de schaduwzijde van de mens, de clash tussen natuur en cultuur, en het betreden van onbekend gebied, keert hier terug aangevuld met science-fiction-genre elementen. Het is de eerste main-streamfilm met een volledig elektronische geluidsband en de special effects waren goed voor een oscarnominatie. (SV)

Bron: www.film-plateau.ugent.be

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

DVD-release (Special Edition): 14 nov.'06

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Ik ben de gelukkige bezitter van "Forbidden Planet" het 2disc special edition met leuke extra's. De tweede cd bevat de film "The Invisible Boy" plus 2 mooie documentaires over Amerikaanse Sf films in de jaren vijftig. Met commentaar van Cameron, Spielberg, Scott en Lucas.....kortom een must voor elke sf liefhebber!

Deze sf film gedateerd noemen is een zinloze open deur: het is voor mij een sf meesterwerk uit de jaren fijftig met prachtige sets, special effects een diepzinnig interessant verhaal en ook nog humor.....wat wil je nog meer!

avatar van Razorcut

Razorcut

Zeer leuk filmpje. De special effects (het typerende geluid bij het wegschieten van het ruimteschip!) vallen reuze mee, en ik vond het werkelijk soms (weet niet of dit de bedoeling was) hilarisch.

Zo komen ze op een verre planeet en treffen ze daar bij een nutty professor toch wel niet een schaarsgeklede dochter aan zeker! Bovendien weet de volledige crew hun ogen niet van deze wulpse dame af te houden. Ook de alcoholicus die Robot Robbie (de naam alleen al!) een volledige scheeplading drank laat destilleren is toch wel schitterend
3.5

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Voorloper van Alien en Star Wars, en zowel een van de beste science-fiction films als Shakespeare-bewerkingen (The Tempest) ooit. Ontstijgt zn genregenoten ver in intelligentie en filosofische waarde. Bovendien ziet er allemaal ook nog eens fantastisch uit (de sets....maar ook Anne Francis).

En wat moet het toch geweldig geweest zijn om zo'n film in 1956 als 15-jarig jochie in de bioscoop te hebben kunnen zien

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Hij was net op TCM dus heb hem gelijk meegepikt. Ik moest zeggen dat het plot me verraste omdat het (op het wat suffe love-story na) best wel briljant was. Ik verwachtte gewoon wat suffe aliens die zich op de planeet schuil hielden maar het verhaal was dus een stuk beter. Ook goede special effects (voor die tijd uiteraard) en Robby de Robot is gewoon supertof.

avatar van Tarkus

Tarkus

Voor een film uit die tijd, 1956, is hij bijzonder goed geslaagd.

De special effects vergelijken met die van nu, is natuurlijk onzin, maar ze zijn goed geslaagd.

Het verhaal is wat traag, en ook is er wederom een love story in verwerkt, toch is het nog best te pruimen.

Kortom, dit "oudje" heeft zeer goed de tijd weerstaan, en je ziet ook waar de makers van 'Star Wars' en 'Star Trek' de mosterd hebben gehaald.

avatar van veron35

veron35

Net gezien. Wat mij betereft de beste sf film ooit. Nog beter dan Star wars of Children of Men. Het is allemaal erg goed verzonnen en best doordacht. Ook erg leuk om Lesley Nielson een keer in een serieuze film te zien.

avatar van Halcyon

Halcyon

Ietwat teleurstellende SF-klassieker. De idyllische wereld die wordt gecreëerd ziet er aanvankelijk prachtig uit, maar de focus ligt te veel op de psychologische invloeden van zo’n nieuwe wereld, dan wel op de pracht van deze betoverende planeet. De schaarse panorama’s maken nog wel wat goed, maar het overgrote deel van de beelden zijn ondergedompeld in fletse kleuren. Wel indrukwekkend zijn de settings die gigantische afmetingen suggereren. Het onderliggende psychologieverhaaltje is niet persé slecht, maar films als War of the Worlds of The Day The Earth Stood Still brengen toch boeiendere materie op dat vlak.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Halcyon schreef:

Hmmm, ik denk niet dat je Forbidden Planet kan vergelijken met The Day... en War of the Worlds ´op dat vlak.´ Beide laatstgenoemden snijden socio-politische kwesties aan, waar FP een bij uitstek Freudiaanse visie weergeeft. Waar science-fiction altijd al als politieke parabel werd gebruikt, was Forbidden Planet juist zo origineel om die specifieke diepere betekenis achter zich te laten en eens een filosofische (en psychologische) weg in te slaan.

avatar van Theunissen

Ze draaien hem nog wel eens op TCM. Het verhaal is bijzonder goed en ook boeiend en de beelden zien er mooi uit. Was me niet eens opgevallen dat Leslie Nielsen er ook in speelde.

avatar van Mister Spock

Mister Spock

Bijzonder goede film. Zeer origineel verhaal, zeker voor die tijd, Geweldige decors. Al heel vaak herkeken, verveelt nooit.