• 9.374.710 stemmen

Met onder meer: Joren Seldeslachts, Halina Reijn en Jan Decleir

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 8 februari 2007

Plot Blind

Blind is een liefdesverhaal dat zich afspeelt in het begin van de vorige eeuw. Ruben is een eenzame onhandelbare jongen die blind is sinds zijn vroegste jeugd. Marie (Halina Reijn) is een onooglijke albino, en gaat emotioneel gebukt onder haar afwijkende uiterlijk. Ze heeft een prachtige stem en deelt met Ruben een grote liefde voor boeken en verhalen. Daarom vraagt Rubens moeder haar als voorlezeres voor haar zoon.

Ruben Rietlander

Marie Tinne

Catherine Rietlander

Dokter Victor Verbeecke

Mark32

Heb hem al gezien, een erg bijzondere film, juist er on Nederlands, en ik denk wel dat ie het goed gaat doen

Quido

Wat is hier dan zo on-Nederlands aan?

avatar van Wouter

Ondertussen zijn er wel heel veel onNederlandse Nederlandse films....

Anyway, ik verwacht ook een film die goed ontvangen gaat worden door de pers. Dat zegt natuurlijk weinig over de bezoekersaantallen.

Quido

Vanavond een gesprek met Tamar van den Dop en Halina Reijn in De Wereld draait door!

Zeer benieuwd naar deze film, ik ga hem zeker kijken.

Ik vind dat de Nederlandse films tegenwoordig toch wel goed zijn en ik ben wel nieuwsgierig naar de muziek in de film.

avatar van gotti

Waren ze eerder zo slecht dan?

Koekebakker

Jemig, wat krijgt deze film een rare release zeg. 18 kopieen, maar alleen maar bioscopen en nauwelijks arthouses (alleen het overmijdelijke Lux en Ketelhuis). En geen Rotterdam en Den Haag...

Ik heb de film niet gezien, maar op basis van wat ik tot nu toe ervan begreep, vrees ik dat dit in 18 grote arthouses (Louis Hartlooper, Cinerama, Verkadefabriek, Images, etc.) veel beter op z'n plek zou zijn geweest. Ben benieuwd hoe lang-ie het volhoudt.

avatar van Redlop

Redlop

Is het niet handiger om filmadviezen te geven als je de film zelf ook gezien hebt?

De premisse spreekt me aan. De discussie of het wel of niet typisch Nederlands is, vind ik een beetje simplistisch glazenbol-denken. Film staat op zichzelf lijkt me zo, ongeacht of het typisch Nederlands is of de bezoekersaantallen.

avatar van Hannibal

Hannibal

'Typisch Nederlands' of niet, de Nederlandse film heeft mij de laatste tijd niet teleurgesteld, en ga deze ook zeker kijken. Dat zal helaas wel DVD worden, of in ons Filmhuis over ruim een half jaar, nu ik in het bericht van Koekebakker lees dat er slechts 18 kopieën van zijn...

Quido

Wanneer Ruben een voorstelling maakt van de ruimte om zich heen of de beschreven situaties uit het boek vertaalt naar eigen beelden, zien we de meest prachtige kleuren. Opeens besef je hoe mooi de wereld kan zijn. Rubens blik is onaangetast en in zijn gedachte ziet hij de essentie van alles wat onze wereld rijk is. Nog nooit zag water er zo schoon uit, was sneeuw zo wit en waren goudvissen zo betoverend mooi. Als hij weer kan zien, is de wereld opeens vreemd terrein. Alles schittert, alles blinkt. Ieder detail. Het maakt hem angstig, maar die angst is niks vergeleken bij de angst waarmee Marie worstelt: zij kent de wereld. Zij weet hoe het leven in elkaar zit. Maar liefde is blind. Ware liefde is blind, en van betoverende schoonheid. Een schoonheid waar wij alleen maar van kunnen dromen. Tamar van den Dop laat dit alles zien door de ogen van een blinde jongen. Kan het nog krachtiger?

Blind leert de mens kijken. Niet van buiten, maar van binnen. Blind laat zien waar de pure liefde en schoonheid zich verborgen houdt. Blind laat voelen hoe liefde behoort te zijn. En tenslotte: ja, liefde maakt blind.

Complete recensie en een premièreverslagje.

Vanaf morgen dus te zien in de bioscopen. Hoop dat hij het een beetje goed gaat doen, de film verdient het.

Hannibal schreef:

Ik vind 18 kopieen overigens niet weinig, maar verbaasde mij over de 18 theaters waar de film gaat draaien. Maar misschien zit ik mis en spreekt de film wel een regulier bioscooppubliek aan. Maar in dat geval zou ik 18 doeken weer wél weinig vinden...

Koekebakker schreef:

verbaasde mij over de 18 theaters waar de film gaat draaien.

Vooral over plaatsing in De Munt bedoel je? Heeft met gebrek aan plek in Tuschinsky te maken.

avatar van Hannibal

Hannibal

Koekebakker schreef:

Ik vind 18 kopieen overigens niet weinig.

Te weinig om hem meteen naar ons Filmhuis te kunnen halen, maar goed, ik heb geduld en we hebben zojuist het programma tot eind april gevuld, dus wellicht daarna.

Mark32

het zijn overigens 27 kopien die uitgaan zag ik net.

cornelis schreef:

Vooral over plaatsing in De Munt bedoel je?

Onder meer ja. Maar sowieso had ik een grote arthouse-release verwacht ipv de pure bioscopen. En natuurlijk Rotterdam en Den Haag.

Mark32

en heb je de film nu al gezien meneer koekebakker?

Wouter schreef:

Ondertussen zijn er wel heel veel onNederlandse Nederlandse films....

Die waren het eerste weekend inderdaad niet best. (Laten we hopen dat het aantrekt) Hoe was de pers? (Niet gelezen)

avatar van gotti

Gematigd positief, wat ik gelezen heb...

avatar van raymon

raymon

ik heb alleen goeie berichten gelezen over de film

avatar van gotti

Volkskrant en Parool gaven 3 uit 5. Een regionaal dagblad (gelderland) gaf ook ongeveer zoeits. Gematigd positief dus...

avatar van annemarie12

annemarie12

Mark32 schreef:

en heb je de film nu al gezien meneer koekebakker?

Hallo Mark32, ik heb de film wel gezien en ik was echt onder de indruk. Je herkent Halina Reijn gewoon niet, zo anders ziet ze eruit. En die Belgische jongen is echt een ontdekking. Leuk om te zien ook! Er wordt prachtig geacteerd. Goeie muziek. Moest huilen aan het eind.

Aanrader.

avatar van neo

neo

Ondertussen draait ie ook gewoon in Cinerama, Rotterdam.

avatar van hannaloeke

hannaloeke

Blind is echt een fantastische debuutfilm van Tamar van den Dop. Het geluid is waanzinnig mooi. Soms voel je wat het is om blind te zijn. De fantasiebeelden zijn echt heel mooi om te zien. Ik vond het acteren onnederlands, om nog maar even op die discussie door te gaan. De locaties, decors en de sneeuw geven het verhaal is tijdloos. Echt heel mooi gedaan. De muziek van Tom Holkenborg is ook heel verassende mix van klassiek en modern.

Echt totaal iets anders dan de meeste Nederlandse films. Deed me een beetje denken aan The Piano. Maar verder kon ik het niet echt vergelijken, want Blind is een heel eigen film, met eigen muziek etc. Het enige minpunt is dat hij in het midden even inzakt, maar het laatste deel van de film was ik er weer helemaal bij.

hannaloeke schreef:

Ik vond het acteren onnederlands.

Niet goed, bedoel je?

Quido

Niet eens in de bios-top 20 van afgelopen weekend ... zonde.

cornelis

Begon veel sterker dan ik had gedacht, maar liep uiteindelijk erg ver weg. Hoewel visueel best interessant, zowel in vormgeving als vertelling, viel mij in negatieve zin de letterlijkheid in beeld en geluid en muziek op. Misschien wel mede daardoor wist de film me nergens te raken, en bleven zelfs de momenten van pathos op grote afstand. Weet eerlijk gezegd ook niet zo zeker of deze, vrij dunne plot wel een zo lange film rechtvaardigt. Op een gegeven moment had ik het eigenlijk allemaal wel gezien.

P.S.: Bizar détail, de film had een 2.35:1 beeldformaat, maar blijkt, om mij onduidelijke redenen, flat te zijn uitgebracht (ipv scope), dus met letterboxing binnen het flat-kader (zoals je heel soms bij trailers ook wel eens ziet). Dan is het beeld dus twee maal zo klein als de bedoeling. Zonde.

Rraarrrr

cornelis schreef:

Begrijp het niet helemaal, wat bedoel je precies? (vooral met flat-kader en letterboxing)

uitleg

37% minder oppervlakte dus, niet de helft. Evenzogoed raar.

Koekebakker

Ah, dank. Vreemd, idd, nog nooit zo gezien.

Wat zou een reden kunnen zijn? Is een print (veel) goedkoper op deze manier?