• 9.376.236 stemmen

Releasedatum: 17 juli 2003

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Secretary

"Assume the position."

Lee Holloway is net ontslagen uit een psychiatrische instelling, waar ze in behandeling was voor haar neiging tot zelfverminking. Omdat ze nog nooit een echte job heeft gehad, besluit ze op zoek te gaan naar werk. Al snel wordt ze aangenomen als secretaresse in het advocatenbureau van de bizarre Mr. E. Edward Grey. Haar taken lijken op het eerste zicht normaal, zelfs saai: typen, koffie serveren, klasseren... Maar langzamerhand raken Lee en Mr. Grey in een sadomasochistische relatie verwikkeld.

avatar van Nomak

Nomak

Ik vond deze film ook op geen enkel moment boeiend. Het was eerder vreselijk irritant met slecht gecaste personages en een zwak verhaal.

avatar van Stephan

Stephan

Ik ken weinig films die de menselijke psyche met zijn moeilijke kanten zo ontwapenend blootlegt. Als de film je niets doet, dan mis je de clou.

Beide personages onderdrukken hun gevoel en zitten mentaal in chaos. Bij elkaar vinden ze harmonie. Erg mooie manier om ware liefde te tonen. Dat hun "schoen" niet iedereen "past" snap ik. Mij "past" de schoen ook niet, maar toch vond ik het mooi en kon er zelfs totaal begrip voor opbrengen... en da's knap.

avatar van speranza

speranza

Stephan schreef:

Ik ken weinig films die de menselijke psyche met zijn moeilijke kanten zo ontwapenend blootlegt. Beide personages onderdrukken hun gevoel en zitten mentaal in chaos. Bij elkaar vinden ze harmonie. Erg mooie manier om ware liefde te tonen.

avatar van Mads Smikkelsen

Mads Smikkelsen

Leuke film met humor, erotisch en aan het eind romantisch, grappig verhaal met weinig diepgang (en dat is prima). Ik werd aangenaam verrast door het spel van Maggy Gyllenhaal (lijkt me geen eenvoudige rol) en James Spader (hoe ouder hoe beter). Ik heb gelachen en me geen moment verveeld!!

avatar van thunderball

thunderball

Deze vandaag gekeken nadat ik hem al jaren wilde zien.

Beetje vreemde film is nog zwak uitgedrukt.

Allereerst vond ik het begin erg sterk, ook zeer goed geacteerd door beide hoofdrolspelers, die allebei geknakte, obsessieve en sociaal geremde karakters zeer goed weten neer te zetten.

Vooral Gyllenhaal zet werkelijk een zeer goede prestatie neer.

Spader is niet echt een acteur die mij goed ligt, maar toch weet hij mij vaak positief te verassen en dat doet hij ook hier met deze film weer.

De film is zowel serieus, als geregeld grappig, maar toch ging ik gaanderweg wel wat qua plot en opbouw missen.

Na een tijdje leek de film niet echt qua verhaal ergens naar toe te gaan en was het meer curieus dan echt boeiend.

Het begint als psychologische film, maar het geforceerde happy end pastte er eigenlijk totaal niet bij en maakte voor mij de film toch een lichte teleurstelling.

Leuk om een keer gezien te hebben, maar niet echt heel goed.

Ik geef hem een zeven, ofwel 3,5 ster.

avatar van rep_robert

Aparte, maar vermakelijke film.

Het 1e uur wordt je echt geconfronteerd met absurde, grappige situaties tussen Lee Holloway en Mr. E. Edward Grey.

Ook werkt de drama goed dankzij de uitstekende rollen vertolkt door Gyllenhaal en Spader. Zij zorgen ervoor dat de vele dialogen ook doorspekt worden met de spanning.

De tweede helft van de film is het net even te langdradig en kakt Secretary helaas in. Het einde is me net eventjes te happy Hollywood om deze film echt een toppertje te maken.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Origineel en verrassend, en je weet nooit waar het verhaal of de situatie een moment later naar toe gaat.

Mooie balans ook van humor en (onderliggende) ernst. Film heeft bij vlagen een bijna onwerkelijke, dromerige sfeer en brengt de zwaar op de hand liggende thema's vaak met een onderkoelde, luchtige ondertoon.

Spader en Gyllenhaal zijn een perfecte match en regisseur Shainberg is een ontdekking.

avatar van Erwinner

Erwinner

geniaal,dit,erg,jammer,dat,m'n,toetsenbord,niet,lekker,typt.kom,er,misschien,later,nog,

is,op,terug.0

avatar van Observator

Observator

Foei, laat je baas dit niet zien...

avatar van Erwinner

Erwinner

zet,iig,nooit,limonade,naast,je,toetsenbord,zul,je,bedoelen,haha

Shainberg.

Volgens mij wil de man maar te graag te boek staan als de regisseur van de meest onmogelijke romantische taferelen. En het is hem ook aardig aan het lukken.

Toch wel met lichte verbazing zitten kijken naar deze romcom. Best hulde aan Spader en Gyllenhaal om zulke rollen aan te nemen, jammer genoeg vond ik het acteerwerk niet altijd even geslaagd. Maar je moet er toch maar zin in hebben.

Visueel wat minder dan Fur, hoewel nog steeds met vaste hand regisseerd. Oogt allemaal best fris en verzorgd. Soundtrack is wat minder memorabel, maar dat verbaast me niks.

Verder is het tweede deel inderdaad iets te braaf, zeker gezien het wat onvoorspelbare begin. Van alle richtingen die het uit kan gaan wordt wel de meest veilige gekozen. Al stoorde het ook weer niet enorm hard en had een downer einde de film niet beter kunnen maken.

Shainberg is best een fijn regisseur. Weet in ieder geval iets neer te zetten wat origineel is en alleen daarom al weet te boeien. Benieuwd hoe hij z'n loopbaan voortzet, van mij hoeft hij in ieder geval nog niet te stoppen.

avatar van k.grubs

k.grubs

Het affiche lijkt wel erg op dat van Loos (van Van Gogh).

Smullen deze film. Hiervoor nog nooit iets van deze regisseur gezien, ook niet van zusje Gyllenhaal. Ze doet het erg goed, net als James Spader natuurlijk. Zoals eerder in andere woorden gezegd: spannend, geil en hilarisch. En maakt en passant van een sm-relatie iets alledaags.

avatar van Mening

Mening

Schitterende film ! Maggie Gyllenhaal en James Spader spelen deze rollen uitstekend. Niet zoveel diepgang, maar daardoor aan de andere kant een lekkere luchtig film over dit thema.

avatar van Zizzo

Darbie

pulp

avatar van Horrorfreak12

Horrorfreak12

Speciale film, vaak had ik de gedachten van wat gebeurd hier in godsnaam en waarom ? Maar dat maakt de film juist zo anders en eigenlijk best wel aangenaam om naar te kijken. Een zeer leuke Maggie trouwens !

avatar van Judith44

Judith44

Heerlijke film. De personages zijn bijzonder, neurotisch en tragikomisch en dat maakt de film alleen al aantrekkelijk. De twee hoofdrolspelers, James Spader en Maggie Gyllenhaal, zijn geweldig. Geen actiefilm maar een kleine karakterstudie van de verhouding tussen een baas en zijn secretaresse die ogenschijnlijk nog normaal is maar als snel ontaardt in 'meer' zonder dat het fulgair of plat wordt. Daarvoor is de film te eerlijk, te origineel en met te veel liefde gemaakt, denk ik.

avatar van BBarbie

BBarbie

Judith44 schreef:

Dat denk ik ook.

Merkwaardige film over een merkwaardige relatie en de (voor mij) merkwaardige gevoelens, die daaraan ten grondslag liggen. Niet mijn wereld. Het verhaal wordt echter heel toegankelijk en met gevoel voor humor gebracht. Prima spel van James Spader, maar het is toch vooral de film van Maggie Gyllenhaal, die een ijzersterke rol neerzet. Heel apart.

avatar van killerfreak

killerfreak

zeer bijzonder filmpje, maar het einde maakt het een beetje langdradig en ongeloofwaardig. Er wordt wel goed geacteerd en ook de setting leent zich uitstekend voor dit filmpje. Toch dus in positieve zin verrast, maar niet voldoende voor een hogere score dan 3*.

avatar van diandi

diandi

Een prachtige film! Maar niet voor iedereen geschikt.

Het is géén romantische komedie. Eerder een psychologisch relatiedrama. Knap opgebouwd. De wederzijdse afhankelijkheid van de hoofdpersonen, hoe bizar ook misschien voor anderen, wordt goed verbeeld.

De film laat die spanning in de opbouw van hun relatie zien. Met soms romantische, soms erotische, en soms de meer afschuwwekkende kanten.

Aanrader! Maar niet voor diegenen die denken een komedie of een pornografisch werk te gaan zien.

avatar van glimlicht

glimlicht

Leuk gespeeld door James Spader en soms was de erotische spanning goed te voelen. Verder een ietwat cliché verloop van het verhaal. Vooral de scenes in de trouwjurk.

*2,0

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

De omschrijving van de regisseur: "a black-comedic coming-of-age movie" (volgens What the film is about bij de DVD-extra's), waarbij het ontdekken van jezelf, wie je bent en wat je plaats in de wereld is belangrijker is dan de SM.

avatar van blurp194

blurp194

Erg grappig en leuk ongegeneerd apart.

James Spader en Maggie Gyllenhaal zijn erg goed bezig. Goed gecast ook, ze overtuigen echt in hun sociaal-onaangepastheid en niet precies normale manier van doen. Dat maakt de film des te overtuigender, en het verhaal wordt er ook vertederend van - zeker naar het einde toe. Echte liefde, maar dan net weer wat anders. Dat maakt de film des te leuker om te zien. En het einde is daar best grappig bij, al is het wat voor de hand liggend.

Mooi filmpje.

avatar van gauke

gauke

Een ontluikende SM-relatie als klassiek liefdesverhaal (met humor en seks), verpakt in een dramatische romantische komedie, waarbij de regisseur SM-partners heeft willen laten zien als gewone, liefdevolle koppels. De film gaat echter meer over menselijke wisselwerking dan over seks en is het sterkst in het beschrijven van de groeiende spanning tussen de hoofdpersonen en hun afwisselende vormen van bevrijding. "Een relatie die niet alledaags is maar wel werkt", las ik ergens. Maggie Gyllenhaal bewijst andermaal wat voor een uitstekend actrice zij is. Wel duurt de film te lang (het verhaal had in minder tijd verteld kunnen worden) en vond ik het eerste gedeelte interessanter dan het laatste.

avatar van Tarkus

Tarkus

Wat een saaie bedoening zeg.

Het heeft me moeite gekost om de film uit te kijken, zo langdradig.

Pppffff...

avatar van ziggy06

ziggy06

Nooit gedacht dat ik Maggie Gyllenhaal nog eens sexy zou vinden...in het begin een duffe muts en op het einde een bloedgeile verschijning...uitstekende casting! Prima filmpje...

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Wat loom.

De film begint vrij goed, want het is wat gissen welke kant het juist op wil gaan, maar al vrij snel nadat Lee secretaresse is geworden steekt stroefheid de kop op. Het hele tweede uur lijkt zo traag vooruit te gaan en als men dan plotgewijs het ook nog eens zo lamlendig laat verlopen - scènes zoals die hongerstaking konden mij niet vlug genoeg voorbij zijn - is dit een vogel voor de kat.

Maggie Gyllenhaal doet het best aardig - James Spader is hoe langer hoe vervelender. Dat hij een saaie kop heeft is één, dat hij alles nog eens zo monotoon uitvoert is iets anders.

Visueel is het allemaal verder wel oké. Het kantoor is spuuglelijk en wat kleuren hier en daar doen ook weinig smaakvol aan, maar dat SM-gegeven doet me niks dus in die zin hoort het allemaal prima bij elkaar.

avatar van Film Pegasus

Het idee is vrij simpel. Lee neemt haar eerste job als secretaresse bij een advocaat. Ze kent nog niets van de wereld en is zeer verlegen. Dan bloeit ze open door een soort sm-relatie met haar baas. Het verhaal lijkt eerder iets voor een goedkope pornofilm of Fifty Shades of Grey (de advocaat in deze film heet toevallig ook Mr. Grey). Maar het draait toch anders uit. De romantische komedie heeft iets film-noir. Steven Shainberg neemt de tijd om de sfeer op te bouwen en in combinatie met vooral Maggie Gyllenhaal wordt de aandacht over het algemeen goed vastgehouden. James Spader ligt me wat minder. Hij is misschien wel intrigerend, maar na een tijd verdwijnt hij wat naar de achtergrond.

Secretary is een film over zowel openbloeien van persoonlijkheid en assertiviteit, als de seksuele ontdekking van sm-interesse. Gyllenhaal acteert zeer goed. Verder kent de film wel een dipje in het midden en is het verhaal helaas ook niet meer dan de korte samenvatting met een goed sausje sfeer erover. Maar ik heb er wel van genoten en het is beter bevallen dan verwacht.

avatar van soom

soom

E. Edward Grey.

Dus, voor dat Jamie Dornan in een zogenaamd láng en lastig proces zat voor audities van Fifty Shades of Grey, was er al een meneer Grey.
Is er niet iets van plagiaat en hoe zit het met de copyright op namen van personen en personages, hm?

Geen slecht woord over Meneer Warner verder. Geen slecht woord over Dakota Johnson. Maar ondanks een schoonheidsfoutje, Lee loopt er ineens meteen wel erg verleidelijk bij op een gegeven moment, dat is wel een erg snelle omslag in eens, komt dit veel meer aan eigenlijk. Dit is vijftig tinten beter.. Maggie Gyllenhaal is perfect, James Spader is toppiedepoppie. Heerlijk wegdromen. Ik weet niet helemaal zeker waar dit aan ligt, maar als ik een vergelijking kan maken, dan is deze film net een tintje beter omdat het toch iets beter acteerwerk is. Wellicht ook omdat ik het verhaal van Meneer Grey en Anastasia Steele al had doorgelezen, voor ik de film uiteindelijk ging zien. Mijn verwachtingen over de boek Anastasia en Meneer Grey werden misschien niet helemaal ingevuld zoals ik het voor ogen had gehad? Ik weet het niet helemaal... Maar ik ging deze film blanco, leeg in, en daardoor was de verrassing wel des te groter vermoed ik.

Het is een lieve film, jawel, met een mooi verhaal dat me ook net ietsje meer pakt dan Fifty Shades, hoe benieuwd ik ook ben naar de rest.
En oja, Jeremy Davies. Charles Manson spelen is al een ondankbare rol (vind ik dan, ik kan wel leukere figuren bedenken waarover celluloid gevuld kan worden), maar hier speelt hij wederom weer zo'n ondankbare rol. Ik heb het idee dat deze mijnheer wel leuk is, maar ik zie hem alleen maar van die schier ondankbare rollen spelen. Dit is de 2e in elk geval. Jammer, je kunt wel meer denk ik, meneer Davies. Oja, de reden dat ik dit toch uiteindelijk gezien heb, is - waarschijnlijk - het feit dat deze bij Top 10 beste Erotische films vermeld stond als nummer 10 in de Preview van 29 januari-26 februari. Dat wekte toch interesse.

avatar van Lavrot

Lavrot

De wegen die naar een film leiden zijn ondoorgrondelijk. Zo stuitte ik op deze Secretary door op YT het nummer Surrender van Depeche Mode te beluisteren. De beelden waren zo hypnotiserend dat ik niet anders kon dan ... hem in z'n geheel te gaan bekijken.

Als ik dan toch in de muziek mode zit dan maar meteen Leonard Cohen erbij, niet I'm Your Man, maar eerder Suzanne, en wel hierom "And you know she's half crazy, But that's why you want to be there." Verder mag natuurlijk de huiscomponist van David Lynch, de goeie ouwe Angelo Badalamenti niet onvermeld blijven.

De Liefde, laat ik haar maar met een hoofdletter schrijven, want daar draait 't toch allemaal weer om. Hoe meer ik ervan weet, ervan ervaren heb, eraan denk, hoe minder ik ervan begrijp. En deze film met een fenomenale rol van Maggie Gyllenhaal, laat eens te meer zien dat het mysterie nooit ontrafeld zal worden. De een laat zich aan het kruis nagelen als blijk van liefde voor de gehele mensheid, de ander componeert daar dan weer de magistrale klanken van de Matheus Passion op, en weer een ander projecteert de Liefde in een spel tussen man en vrouw dat gebaseerd is op de innigst denkbare vorm van de empathische pijnbeleving. Mijn favoriete regisseur zou het zo verwoorden: "Strange what love does. So strange."