• 9.376.564 stemmen

Zidane, un Portrait du XXIe Siècle (2006)

Documentaire | 90 minuten

Met onder meer: Zinedine Zidane

Gesproken taal: Frans en Spaans

Releasedatum: 9 augustus 2007

Plot Zidane, un Portrait du XXIe Siècle

23 April 2005, het stadion Santiago Bernabeu in Madrid. De wedstrijd Real Madrid - Villareal in de Primera División staat op het punt van aanvangen. Om het veld staan talloze, diverse typen camera's puur en alleen gericht op sterspeler Zinedine Zidane, de hele wedstrijd lang. Deze camera's zijn op een bepaalde manier met elkaar verbonden: ze bieden een blik door de ogen van Zidane wanneer hij op het veld staat. In real-time wordt de kijker als het ware tussen de spelers op het veld geplaatst en krijgt een wedstrijd lang te zien wat Zidane ziet.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Zichzelf (onvermeld)

Klinkt best boeiend. Cinematografie van Darius Khondji (Se7en, Ninth Gate, Cité des Enfants Perdu) en montage door Hervé Schneid (Amelie, Cité des Enfants Perdu, Delicatessen).

Ben benieuwd hoe dit er uit gaat zien.

avatar van EmDee

EmDee

90e minuut rood voor Zidane

Nee, hij zal blij zijn dat ze deze wedstrijd hebben uitgekozen voor een film.
Of zou hij er geld voor hebben gekregen?

avatar van IcU

IcU

Ik ben erg benieuwd. Ik ga hem zeker kijken. Weer eens wat anders dan een gewone voetbal documentaire over een speler.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Dit lijkt me bijzonder en komt op mijn Nog Zien lijst.

avatar van Misantro

Misantro

Ziet er leuk en interessant uit.

Ik vraag me af hoe ze dat gefilmd hebben...

avatar van Conquest

Conquest

Je zou zeggen: Zonde dat ze niet even gewacht hadden met een docu van Zidane, na zijn zegetocht op het WK die ophield bij 'de kopstoot van de eeuw'

Heb deze docu overigens niet gezien, maar ben erg benieuwd!

avatar van Doom

Doom

Afschuwelijk. Zidane gaan volgen tijdens een wedstrijd. Interessant, NOT!

Duidelijk gebrek aan inspiratie. Maar ja, het is Zidane en voetbal, dus belangstelling krijgt deze documentaire ongetwijfeld.

avatar van Alastor

Alastor

Oneens met Doom. Het kan het best verfrissend zijn om een voetbalwedstrijd eens vanuit een ander perspectief te zien.

De aanpak voor het maken van deze biopic is alvast origineel en heeft meer potentie dan een zoveelste 'eurosport'-documentaire, waarin de hoogte- en dieptepunten uit iemands carrière/leven gelicht worden en collega's, experts en familie hun zegje doen.

En daarbij, een film met een score door de Schotse band Mogwai is per definitie interessant.

Op het IFFR gezien, schitterende shots, hypnotiserende muziek. Het is inderdaad heel anders dan de standaard voetbaldocumentaire. Prachtig om te zien hoe heel de wedstrijd lang 1 speler gevolgd wordt. De zweetdruppels op zijn voorhoofd, zijn ademfrequentie die omhoog gaat wanneer hij in de buurt van de bal komt, wauw.

Zeker een aanrader, en dan vooral voor voetballiefhebbers!

avatar van Sander2

Sander2

Wat nou als Zidane na 5 minuten rood had gekregen? Einde documentaire?

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Interessante film, in deze vorm. De film wist mij niet de volle 90 minuten te boeien, maar het fascineerde wel lange tijd.

En Zidane doet dat juist aan het einde weer. Lange tijd lijkt hij bijna stoicijns, hij juicht zelfs niet bij de Real-goals, ook niet bij de goal waar hij de beslissende actie maakte en de assist leverde. Toch slaan aan het einde plots de stoppen door, resulterend in een rode kaart.

avatar van Phoenix

Phoenix

90 minuten. Wat gebeurt er in de rust?

Dit lijkt me best leuk eigenlijk. Zidane is toch een fenomeen, interessant concept en ik zie Mogwai al genoemd worden.

avatar van Mavuba

Mavuba

Iemand enig idee of er na het WK 2006 een documentaire veschenen is over zijn carriere?

Alles van daarvoor is leuk, maar vormt geen beeld van zijn gehele carriere. Toch zou ik deze film ook wel willen zien, zal eens kijken of hij te huur is ergens..

avatar van kleez

kleez

NIET ZIEN!!!

Net een kwartiertje gezien, toen doorgespoeld :S

tis gewoon een wedstrijd! Daarbij is de omschakeling

van TV camera zonder geluid naar veldcamera met

geluid ont-zet-tend irritant!

na 2 minuten heb je het al gehad!

Het leek mij juist een ontzettend leuke film, vooral door

deze zin: "Deze camera's zijn op een bepaalde manier met elkaar verbonden: ze bieden een blik door de ogen van Zidane wanneer hij op het veld staat." Dit is dus

helemaal niet zo!! Echt totaal verkeerd omschreven! Je

ziet juist contstant Zidane in beeld, juist hém, en niet

wat hij ziet / zijn omgeving!!

avatar van rensiboy

rensiboy

prachtige voetballer, jammer dat hij zijn carriere heeft afgesloten met een brute barbaarse rode kaart.

avatar van Amsteldam

Amsteldam

Doom schreef:

Afschuwelijk. Zidane gaan volgen tijdens een wedstrijd. Interessant, NOT!

Je slaat de spijker op de kop. En wat een blabla uit de voetbalwereld: "als echte liefhebber moet je deze zien" etc etc. Echt goor, want men snapt blijkbaar niet dat je niet Zidane hoeft te zijn voor zo'n documentaire. Je pakt een mooi stadion, stopt het vol met mensen en je zet 2 amateurploegen tegenover elkaar. Vervolgens ga je met 70 cameras filmen, je monteert het mooi, leuk muziekje drbij en heb je precies dezelfde documentaire. Pfff alsof Zidane God is!

avatar van Mes-One

Mes-One

Amsteldam schreef:

...alsof Zidane God is!

avatar van Freud

Freud

Erg interessante film . Ik heb niet zo veel met voetbal, maar het fascineert me wel enorm, vooral door de status die de sport gekregen heeft, en dus ook haar spelers. Je mag er gerust vragen bij stellen, maar waar helden vroeger dappere strijders waren, zijn tegenwoordig de belangrijkste mensen die zo'n status nog bezitten sportlui en filmsterren. Negentig minuten lang beelden tonen van Zidane is daar een mooie reflectie op.

Maar dat is lang niet alles, want dan zou het geen goeie film opleveren. Wat je te zien krijgt, zijn inderdaad louter vrij dichte close ups van Zidane, zijn gezicht, zijn voeten, af en toe een actie, maar veel ballen raakt hij al bij al niet. De match volgen is zo goed als onmogelijk, want je krijgt amper een zicht op wat er op de rest van het veld gebeurt, en aan Zidanes gezicht valt nu eens werkelijk niks af te lezen. Deze beelden worden af en toe afgewisseld met tv-beelden die wel een overzicht geven, en af en toe zoomt de camera ook uit, even worden er zelfs wat beelden tussengelast van de lege gangen van het stadion. In de rust wordt trouwens een korte montage getoond van andere gebeurtenissen die op hetzelfde moment plaats vonden (bomaanslagen, begrafenissen, overstromingen, fait divers,...)

Is de film boeiend? Ja en nee. Behalve in het laatste half uur gebeurt er voetbaltechnisch gezien heel weinig, althans toch niet in beeld. Zidane stapt wat rond, krabt eens aan zijn kop, trapt een balletje, roept een keer. (Het roept vragen op over 's mans loon ) Die beelden worden echter ondersteund met een van de geniaalste geluidsbanden die ik ooit in een film gehoord heb, een magnifieke collage van stadionlawaai, muziek, stilte en het geluid van het spel zelf (voetstappen, het wegtrappen van de bal, op de grond spuwen, het wordt enorm versterkt weergegeven), dit alles digitaal bewerkt tot een monumentale geluidsmuur. Het laatste half uur lijkt de wedstrijd ineens open te breken, en krijg je prachtige chaotische beelden te zien, om uiteindelijk uit te monden in het prachtigste einde dat de makers zich ooit hadden kunnen wensen, maar dat moet je zelf maar zien.

De makers van de film verwijzen met hun film naar portretten uit de schilderkunst, waarin iemands persoon zo scherp mogelijk wordt weergegeven (niet enkel fysiek, maar ook psychisch en vaak zelfs sociaal-maatschappelijk), en trachten dit te vertalen naar moderne technieken (zo stond het toch in het foldertje dat ik hierover gelezen heb ) Dat lijkt me de belangrijkste waarde van deze film: Zidane wordt haarfijn geportretteerd, de kijker zit er met de neus pal op, ziet alles, hoort alles. Geen enkele klassieke documentaire over 's mans leven en carrierehoogtepunten kan zo'n scherp beeld geven als deze film. De film is geen hommage en geen kritiek (al hebben ze natuurlijk niet zo maar Zidane gekozen, dat weet ik ook wel), maar een perfecte registratie, in real-time, anderhalf uur lang.

De film is extreem experimenteel, bijna avant-gardistisch. Een hypnotiserende en unieke ervaring in het filmkijken, maar tegelijk in het laatste stuk ook erg emotioneel geladen en aanstekelijk. Ik ga niet zo ver om dit een meesterwerk te noemen, zelfs geen mijlpaal of zo, maar wel een spectaculaire en enorm fascinerende belevenis. En een film die doet nadenken, want veel meer heb je niet om handen tijdens het kijken .

avatar van Freud

Freud

Ter info: de makers zijn een Schotse en een Algerijnse kunstenaar die beiden video- en fotokunst maken die in prestigieuze musea tentoongesteld wordt. Gordon is winnaar van de Turner Prize en heeft Groot-Brittannie vertegenwoordigd op de Biennale van Venetie, zijn bekendste werk is 24-Hour Psycho, een installatie waarin een 24 u durende slow motion versie van Hitchcock's film verwerkt zit. Ook deze film is louter als kunstwerk bedoeld, en enkel vanwege zijn populaire onderwerp in het gewone filmcircuit terecht gekomen denk ik.

avatar van movielunatic

movielunatic

Zeer saaie film, ben echt een voetballiefhebber, maar hier valt niet naar te kijken. Hij wordt heel de tijd gevolgd, maar is erg saai door het geluid en eentonigheid

avatar van Hayabusa

Hayabusa

Deze wil ik wel zien, het lijkt me interessant hoe je zo'n wedstrijd bekijkt via de ogen van één van de beste voetballers allertijden, zo niet de beste.

avatar van hell300

hell300

.............Zidane is God op het veld, Gods talent goddelijk hoe die voetbalt

avatar van Nalu

Nalu

Ik wil hem zien! Dat de muziek van Mogwai erin vind ik alleen al geweldig, Zidane boeit me geen ****, maar ben wel fan van Mogwai .

avatar van Materny

Materny

rensiboy schreef:

Tut tut.

Hij gaf een flinke stoot maar was niet zo dat het bloed en de tanden rondvlogen op het veld. Dit viel relatief nog wel mee als het aankomt op smerige overtredingen.

avatar van TSP7

TSP7

Originele manier om een documentaire over een voetballer te maken. Hoewel ik zelf geen voetballiefhebber ben en zelden een gehele wedstrijd heb gekeken, heb ik dat nu met veel plezier gedaan.
De haarscherpe beelden van het gesjok van Zidane brengen, vind ik, een bijna mythisch persoon terug op aarde.
Heb trouwens nog een fout ontdekt, vóór het eerste doelpunt wordt gescoord staat er al 1-0 op de teller
Niet leuk om het "verhaal", wél om de mooie beelden en het ontnuchterend effect.

avatar van Nar

Nar

Ik ga deze film vanavond zien. Dat moet wel als je èn voetballiefhebber bent èn Zidane ziet als de grootste aller tijden in de edele voetbalkunst.

Ik voel me zelf gezegend dat ik hem regelmatig in Bernabeu heb zien spelen, waar hij altijd -zonder uitzondering- verreweg de beste speler van het veld was.

Het slot van zijn carriere, de kopstoot, is een bijzondere smet, maar dan met name voor hemzelf (en de Fransen). Voor mij, elke voetballiefhebber en niet in de laatste plaats een hele hoop (objectieve) Brazilianen, die een goddelijk respect voor hem hadden, gaat hij de geschiedenis in als de Beste aller tijden.

Ik hoop dan ook dat ik, ondanks wat bedenkelijke commentaren hierboven, toch iets van zijn meesterlijke techniek mag zien, een balaanname, een pass etc. Ik laat het jullie weten.

avatar van Nar

Nar

RotterdamRocks schreef:

......Zeker een aanrader, en dan vooral voor voetballiefhebbers!

Nee, voor voetballiefhebbers is dit PERTINENT geen aanrader. Voetballiefhebbers willen, zoals de voetballers het zelf vaak zeggen, 'sprekende voeten zien', overzicht hebben en vanuit 17 verschillende invalshoeken een actie van 1 en dezelfde persoon zien.

Van niks van dit alles valt te genieten. Slechts het bovenlijf van Zidane is vanuit 17 verschillende camerastanden te bewonderen en dan alleen als hij min of meer stil staat of langzaam over het veld slentert. Van die paar weergaloze acties, die hij maakte deze wedstrijd is vrijwel niks te zien.

Een paar zinnetjes verschijnen zo af en toe als een soort van commentaar van Zidane zelf, hetgeen dan doet vermoeden dat er iets aan zit te komen. Niks van dit alles; er wordt niks mee gedaan.

'Zidane' kan alleen maar gewaardeerd worden door kunstliefhebbers die hier de 'kunst' van kunnen inzien (en ik vermoed dat dit er niet zo gek veel zijn). Voor mij is voetbal ook kunst. Daar zag ik bijna NIKS van terug in deze film. Voor mij is de hamvraag voor de producenten van 'Zidane': waarom hebben ze hem gebruikt, als het hen niet om het voetbal ging?

Was het goedkope marketing?

Wat mij betreft hadden ze ook een voetballer van Getafe, Real Vallalodid etc. kunnen gebruiken.

Een film , waarvan ik hoopte dat het een soort van eerbetoon zou zijn aan de meester, is een grote sof van een in mijn ogen stel mislukte kunstenaars. Jammer en hoe paradoxaal het ook mag klinken: de titel dekt de lading niet!

avatar van valerio2003

valerio2003

saai,saai,saai en nog eens saai,heel erg jammer

avatar van nietdatdus

nietdatdus

Amsteldam schreef:

alsof Zidane God is!

uuuh... JA!

avatar van mikey

mikey

Wel een apart experimentje over het hoofd en de voeten van een voetballer. Ow jaa.. en met filosofische mijmeringen. Probeer wel stoned te zijn! 3