• 9.370.069 stemmen

Goodbye, Mr. Chips (2002)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Stuart Orme

Met onder meer: Martin Clunes, Victoria Hamilton en Conleth Hill

Plot Goodbye, Mr. Chips

In het Engeland van 1870 verdient de nieuwe leraar Charles Edward Chipping door zijn warmte en betrokkenheid het respect van zijn leerlingen op het Brookfield Internaat. Privé trekt hij zich echter meer en meer terug, tot hij op een reis naar Tirol Katherine ontmoet.

avatar van FisherKing

FisherKing

4e remake alweer van de klassieker van Sam Wood, en gebaseerd op de novelle van James Hilton.

Martin Clunes (Man Behaving Badly) in de hoofdrol.

avatar van Lavrot

Lavrot

Per ongeluk rolde ik in deze film via TV-kanaal ONS. Engeland eind 19e eeuw was al wat ik vantevoren wist. De schrik schoot me door het lijf bij de eerste beelden. Wat was dit oubollig, zeg. Toch bleef ik hangen, en er trad gewenning op. Het verhaal en het acteren van met name de hoofdrolspeler pakte wonderwel goed uit. De ontmoeting met Kathie was de broodnodige wending, waar helaas te snel een dramatisch voorval opvolgde. De kostschool met al zijn perikelen werd flink opgeschud door wereldgebeurtenissen, maar Mr Chips als leerkracht van het Latijn hield zich knap staande als een rots in de branding. Terloops hoorde ik hem "Festina lente" zeggen, en las in de ondertiteling "haastig langzaam." Of woorden van gelijke strekking.

Eindelijk weet ik nu waar mijn zeer strenge wiskunde leraar zijn stokpaardje "Haast je langzaam" vandaan heeft.

Afijn, een zeer aangename film.

avatar van AngelicV

AngelicV

Prachtig gevangen in het tijdsbeeld van de late 19e eeuw en de vroege 20e eeuw. Het doorbreken van oude patronen die mede worden aangemoedigd door de vrouw, goede rol van Hamilton, van Mr. Chips, mooi vertolkt door Clunes, en zorgen voor de scheurtjes in het oude schoolsysteem. Keynote: "An individual person is not the nation"