• 9.377.760 stemmen

Le Dernier des Six (1941)

Thriller | 90 minuten

Genre: Thriller

Alternatieve titel: The Last One of the Six

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Georges Lacombe

Met onder meer: Pierre Fresnay, Suzy Delair en Michèle Alfa

Gesproken taal: Frans

Plot Le Dernier des Six

Zes vrienden besluiten om hun vergaarde fortuin na 5 jaar te verdelen. Als de tijd bijna aangebroken is om het geld te verdelen worden de zes vrienden één voor één op mysterieuze wijze om het leven gebracht. Commissaris Wenceslas Woroboyioetschik heeft de leiding over het onderzoek.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Le commissaire Wenceslas Voroboetchik, dit M. Wens

Mila-Malou

Lolita Gernicot

Henri Senterre

Henri Tignol

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Hoewel geregisseerd door Lacombe,betekende deze film vooral de grote doorbraak van scenarist Clouzot,die overigens een romannetje bewerkte van de Belg Steemans die ook de stof leverde voor enkele van zijn latere films(QDO,LAHA 21).
Hoewel het verhaal duidelijk geinspireerd is door mevr. Christie en het 10 little niggers procédé,is de stijl van de film volkomen noir,meer noirish zelfs dan de meeste zgn. klassieke noirs en zeker alle films van Clouzot.De openingssequentie is zelfs ronduit expressionistisch te noemen.
Er wordt keurig gebruik gemaakt van red herrings,en de verrassende ontknoping is er 1 die gebruik maakt van een oude truc volgens het boekje,en ik onnozele trapte erin.Het tempo ligt zeer hoog,veel hoger dan in de bekendste Clouzots.
Helaas krijgen we halverwege een zeer lange variétésequentie voorgeschoteld die Lacombe naar het schijnt kreeg opgedrongen door de producenten.Hij revancheerde zich echter door er iets buitengewoon bizars van te maken:zo zien we een soort Calamity Jane act waar de pistolera ballonnen uit de handjes van...poedelnaakte wijven knalt.Ja,ook in 41 lustte men er al pap van.Maar de bizarrerie gaat daarna nog verder.
Overigens lijkt ook deze vergeten(waarom weet ik niet) Franse film inspiratie te hebben geleverd voor een veel bekendere klassieker:vergelijk het slot hier met dat van the 3d man.
Fresnay zet een zeer vermakelijke wisecrackende commisaire Wens neer,die enkele aardige cynische one-liners aflevert.Geen code,dus hij mag er ook gewoon een maitress op na houden:Clouzots toenmalige eega Delair.Dit koppeltje zou een jaar later terugkeren in het kluchtige en mindere LAHA 21.In deze film is kluchtige humor overigens vrijwel afwezig,gelukkig.