• 9.378.448 stemmen

Geregisseerd door: Olivier Smolders

Met onder meer: Fabrice Rodriguez, Yves-Marie Gnahoua en Philippe Corbisier

Gesproken taal: Frans, Duits en Russisch

Plot Nuit Noire

Oscar, opzichter in het Museum voor Natuurwetenschappen, zou gerust alle dagen gepassioneerd bezig kunnen zijn met entomologie, ware het niet dat er geen dagen meer zijn. Sinds mensenheugenis schijnt de zon nog slechts 15 seconden voor de middag. De rest van de tijd is de wereld gehuld in een eindeloze nacht, een haast permanente zonsverduistering. Als Oscar op een dag thuiskomt van het werk treft hij een Afrikaanse vrouw in zijn bed. Ze lijdt aan een mysterieuze en ongeneeslijke ziekte en heeft blijkbaar zijn huis uitgekozen om te sterven.

sinterklaas

Maar ach, het onvoorstelbare is dan nog altijd wel het mooie eraan...

avatar van bennie jolink

bennie jolink

wat ik er uit haalde was dat oscar als kind in de belgische congo heeft gewoond. Tijdens een speelpartij waarbij hij de jager speelde, en een afrikaans meisje zijn vrouw (het meisje was misschien ook wel zijn halfzusje) schoot hij op zijn zus, die verkleed was als panter. Helaas was het wapen niet gespeeld dus zijn zusje overleefde het niet. Deze traumatische ervaring heeft oscar geblokt en de film begint ermee dat de psychiater hem probeert te overtuigen dat hij helemaal geen zus heeft gehad. De rest van de film is een reis door de langzaam terugkerende herinneringen en verwerking daarvan in het hoofd van oscar.....denk ik

sinterklaas

Mmmh, nu word het nog interesanter.

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

sinterklaas schreef:

1 April grap zeker?

HaHa, jij gelooft nog in sinterklaas zeker

sinterklaas

Nee, ik geloof in mezelf.

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

avatar van james_cameron

Surrealistische, vervreemdende en nachtmerrie-achtige film, bijna plotloos. Qua kleur heeft het wel iets weg van de films van Jean-Pierre Jeunet, qua sfeer lijkt het een beetje op Eraserhead van David Lynch, maar minder verstikkend en niet zo claustrofobisch. Moeilijk te behappen en qua tempo aan de dodelijk saaie kant, maar visueel zit de film knap in elkaar. Je kunt het geheel maar het beste over je heen laten komen, zonder te zoeken naar logica of plot. Dan laat de film zich bekijken als een bizar en fascinerend plaatjesboek.

Olivier Smolders

Het ziet er erg intressant uit; weet iemand toevallig waar deze dvd in de winkel ligt want bij bol duurt het maar liefst 5 weken????!!!

avatar van gotti

Misschien bij de FRS of de Fame? Boudisque wellicht?

Olivier Smolders

Bij de freerecordshop hebben ze nooit echt iets van hem liggen, Fame ook niet (heb geinformeerd) en in de Boudisque (althans in Utrecht) hebben ze ook niet; weet je toevallig een winkel waar die sowiezo ligt?????

avatar van gotti

Nope, geen idee. Maar als je hem ergens tegen komt, let me know.

avatar van Aurum

Aurum

Freud schreef:

...en elementen uit bijvoorbeeld Kafka (de huishoudster in deze film heet Mrs. Grubach, net als in Der Prozess, zal wel geen toeval zijn ) zijn duidelijk aanwezig

Ook Kafka's De Gedaanteverwisseling (Die Verwandlung) comes to mind.

Olivier Smolders

Cine-qua-Non en Fame in Amsterdam.

Cine-qua-Non bevind zich in de Staalstraat (daar worden overigens filmposters verkocht, affisches, experimentele films en veel Import.

avatar van Quentin

Quentin

voor veel te hoge prijzen ... leuk om te kijken maar je kunt er beter niets kopen.

Olivier Smolders schreef:

Bij mij duurde het bij Bol maar slechts 2 weken.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Geslaagde Belgische (Wallonische) variant op David Lynch met name op Lost Highway en Inland Empire.

Ook een beetje Cronenberg-invloeden.

Hangt nog wel wat op z'n voorbeelden, maar ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkeling van deze regisseur.

Waarom kunnen Belgen eigenlijk wel dit soort goede films maken terwijl je in Nederland meteen weet dat het een pretentieuze mislukking wordt?

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Olivier Smolders schreef:

Je kunt je eigen film niet vinden

Anyway prima film

avatar van Rudeo

Rudeo

Als je mazzel hebt ligt hij bij de videotheek als ex rental voor een spot prijsje.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Een zeer bizarre, nachtmerrieachtige, maar uiterst sfeervolle thriller. Het verhaal is echt héél vreemd, maar prachtig in beeld gebracht. De rare muziek en achtergrondgeluiden, de gedachtesprongen, de krioelende insecten, de vele donkere dromen, ... Kortom, een bizarre maar sublieme film.

Blijkbaar is de DVD slecht verkrijgbaar, ik heb hem gevonden in de bib van Mechelen (de beste vondst die ik daar ooit gedaan heb!). Een film die je gezien moet hebben.

sinterklaas

Ik heb hem trouwens ook eens een keer zien liggen in Concerto in Amsterdam. Voor degene die hem zoeken. Was best wel prijzig trouwens...

avatar van Tomato

Tomato

Hele vage film, weet nog steeds niet zo goed wat ik er van moet vinden. Wel intrigerend maar ik kan er niet goed tegen als ik er gewoon geen snars van snap...

avatar van robertus65

robertus65

Van deze film moet je wel erg houden, maar het is niet maar favoriete ding, dus het is leuk of niet. De film weet mij nooit te raken qua spanning. Het is meer een film die het moet hebben van beelden, vaak zijn het lange zwijgzame shots over bv. visioenen.

Volledige review volgt nog wel, maar hoewel ik best overeenkomsten zie met een vroege Lynch (niet zozeer werk als Lost Highway, maar veeleer Eraserhead) en inderdaad een streepje van de duistere styling van Jeunet, moest ik toch vooral aan Cronenberg's Naked Lunch denken tijdens deze film. Kan er ook geweldig naastzitten aangezien het redelijk lang geleden is dat ik die film gezien heb, maar kwam eigenlijk redelijk snel als vergelijkmateriaal in me op. Andere mensen een soortgelijk gevoel gehad?

Film verdient trouwens wel een veel mooiere poster.

Ik heb een poster in een beter en normaler formaat gevonden en geplaatst. Wel dezelfde afbeelding, maar komt wel wat beter uit zo.

avatar van Zavo

Zavo

Onderhond schreef:

Jazeker! De films hebben een vergelijkbare sfeer. Ontkom je ook bijna niet aan met al die insecten.

Sterk!

Verrassend gaaf werkje van eigen bodem. Mix van oude Lynch en Cronenberg in Naked Lunch vorm, met een extra eigen sfeertje erbij.

Visueel erg knap, hoewel daar ook ergens het enige echte minpunt ligt. De droomscenes zijn theaterachtig en brengen het setgevoel ook naar de andere scenes, wat erg jammer is.

Soundtrack is super, visueel geweldig verzorgd, verhaal is amper te volgen maar thematisch komt het allemaal goed uit de verf.

4.0*, dikke aanrader en een uitgebreide review

avatar van Goto

Goto

Weet iemand eigenlijk of de Nederlandse dvd 16:9 is? Ben nu al op meerdere sites geweest, maar geen een die het aspectratio vermeld.

avatar van -fal

-fal

• 2028 berichten

De Filmfreak uitgave is 16:9 Anamorf Fullscreen

avatar van Goto

Goto

Bedankt.

sinterklaas

Ik ben benieuwt naar je recensie Goto.