• 9.374.652 stemmen

Geregisseerd door: Theu Boermans

Met onder meer: Kees Prins, Pierre Bokma en Tijn Docter

Gesproken taal: Nederlands en Engels

Plot De Uitverkorene

Op het moment dat het softwarebedrijf van de diepgelovige broers Johan en Peter van der Laan naar de beurs in Amerika gaat, blijkt dat het miljardenconcern op drijfzand is gebouwd. Als een jonge financiele directeur het aanlegt met de dochter van Johan, ontstaat er een onontwarbare knot van zakenbelangen, privé-zaken en het geloof en stort het imperium als een kaartenhuis ineen.

Peter van der Laan

Steven Kuipers

Marthe van der Laan

Aleid van der Laan

Lydje

Ook ik heb de film gezien. Ik heb zelf een refo-achtergrond, ben meisje/vrouw. Ik kom ook uit een gezin van 12 kids. Kinderen van Baan hebben zelfs bij mij in de klas gezeten. Ik begreep vrij snel dat het over Baan ging. Ik ken niet de precieze toedracht, kan dus ook niet beoordelen in hoeverre het verhaal gekopieerd is.

Maar ik wil hier toch graag wat kwijt. Omdat ik zelf refo ben geweest, ken ik het erg goed. Ik vond het dan ook niet goed neergezet. De continue afwisseling met kerkfragmenten vond ik zwak. De psalmen werden niet goed gezongen. Kleding van de kerkgangers klopte ook niet echt. Ik herken het totaal niet dat er aan het eind van een preek op die manier 'verkondigt' wordt dat je aandelen moet kopen. Misschien is het daar gebeurd, maar ik heb zoiets zelf nog nooit meegemaakt.

De vrouw van Johan kwam erg knorrig over. Onterecht lijkt mij. Hoe het gezin werd neergezet, bij binnenkomst van Stefan werd er gezongen, belachelijk. Ik ken de kinderen, ze zijn echt niet zo.

Geen TV en niet naar de bioscoop klopt inderdaad. De interne strijd daarover ook. Maar dat op dat punt een stel uit elkaar gaat, kan niet.

Het is zo negatief allemaal.

Ik heb zelf zoveel vreugde en plezier gehad. Ik ken zoveel oprechte mensen met zoveel liefde. Inderdaad hebben ze hun normen en waarden, in veel gevallen afwijkend van onze 'landelijke moraal'. Maar wie van buiten deze groep komt, kent ze echt? Zonder af te geven op de negatieve kanten?

Dat een bedrijf als Baan op oneerlijke palen gegrondvest was, is niet goed. Dat via het geloof de dingen goed gepraat worden, is ook niet goed. Terecht dat dat aan de kaak wordt gesteld.

Maar wat ik jammer vind is dat dit gebruikt wordt om een beeld van bevindelijk gereformeerden neer te zetten. Dat is niet terecht.

Dan nog even over internet en TV. TV is vanaf het begin niet gewaardeerd. Vooral om dat wat er op komt. Argumenten zijn over het algemeen: de losse moraal, sexuele losbandigheid, oneerlijkheid wat getoond wordt. Journaal, natuurfilm, documentaires, etc. worden niet verkeerd gevonden. Maar omdat er zoveel 'troep' is, wordt het hele medium afgewezen.

Internet daarentegen is een medium waarbij je zelf actiever bent. Een digitale bibliotheek. Daar is op zichzelf niks mis mee. Ja, je kunt er de verkeerde sites mee bezoeken, daar wordt ook voor gewaarschuwd. Maar ja, dat was met boeken en tijdschriften hetzelfde.

Zonder TV kun je best leven (al 27 jaar), maar zonder internet wordt het wel erg lastig in de huidige maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan het verdwijnend spoorboekje.

Goed, het is een lang verhaal geworden zie ik. Komt denk ik omdat ik me gefrustreerd voelde omdat het beeld van bevindelijk gereformeerden niet klopte.

Als jullie vragen aan me hebben, je kunt ze stellen! Ik ben een rasechte refo geweest. Dusss.....

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Goh, interessant verhaal, Lydje.

Wat me erg schokte in de film, was dat de zwangere dochter verstoten werd door haar familie. Werkt dat in bevindelijk gereformeerde kringen echt zo? Ik weet wel dat dit bij Jehova's nogal eens voorkomt.

Lydje

Nou, in mijn omgeving heb ik dit nog nooit meegemaakt. Echt niet! Ik ken wel meisjes die ongewenst zwanger werden/worden. Meestal gaan ze dan trouwen (een moetje) met hun vriend. Als ze te jong zijn dan gebeurt het regelmatig dat het meisje gewoon bij haar ouders blijft wonen, het kindje in dat gezin wordt opgenomen en dat ze later alsnog met die vriend trouwt of niet en mogelijk een andere man vindt. Het gebeurt ook wel dat ze trouwen, maar nog bij een van de ouders in huis blijven wonen, totdat ze zelfstandig kunnen gaan wonen.
Maar ik kan me geen enkel voorbeeld herinneren dat er zo aan toe ging als in de film. Of dat is ook zo goed geheim gehouden dat het zelfs in eigen kring niet bekend werd. Maar ik ken genoeg voorbeelden van zwangerschappen, waarbij de meisjes gewoon in de familie bleven en niet verstoten werden.
Ik denk dat het wel als schande of schaamte ervaren wordt. Ik denk ook dat het gebeurt dat ze binnen de gereformeerde gezindte elkaar er om veroordelen (het is niet hoe God wil dat het gebeurt), dat vind ik persoonlijk heel erg. Vroeger gebeurde het ook vaak dat ze in de kerk voordat ze trouwden, schuldbelijdenis moesten afleggen. Persoonlijk vind ik dat niet goed. Want hiermee worden sexuele zonden erg boven andere zonden verheven. En dat is niet goed. Iedereen doet wel verkeerde dingen op allerlei vlakken. En daar moet je allemaal tegenover God belijdenis van doen en vergeving vragen. Maar dat schuldbelijdenis doen voor de hele kerk, komt volgens mij bijna niet meer voor.
Maar ik kan je geruststellen, dat op die manier verstoten van het meisje als in de film echt niet gangbaar is. Misschien gebeurt het wel, maar ik denk dat dat in alle lagen van de bevolking wel eens gebeurt.

Quido schreef:
Over de muziek van Van Brugge; die was prima. Vond alleen (gevoelsmatig) op een aantal momenten de montage van een muziekstuk niet lekker. In de aanloop naar de 'finale-scène' (waar Pierre en Tijn elkaar voor de laatste keer ontmoeten) zit Bokma in de auto en zet een klassiek stuk op. Dit werd vrijwel abrupt afgekapt op een bepaald moment, terwijl ik -nogmaals: gevoelsmatig- dit klassieke stuk juist erg sterk vond passen bij dit hoogtepunt in de film.

Dit klassieke stuk heet: Dank sei dir Herr. Het geluidsfragment wat we hoorden komt van een CD van een schoolkoor van één van de Reformatorische scholen. Het koor waar ik ook op heb gezeten. Volgens mij is het echt van die CD, want ik heb die ook. Ik weet wie het zingt. Ik vind het heel flauw dat de makers van de film dit fragment hebben gebruikt.
Hoewel het in de lijn van het verhaal wel heel logisch is dat deze man zo'n cd in zijn auto had liggen...

avatar van cornelis

cornelis

Maar dat op dat punt een stel uit elkaar gaat, kan niet.
Er wordt door de vrouw van Peter in hun laatste scene letterlijk verteld dat er meer speelde dan dat.

De vrouw van Johan kwam erg knorrig over. Onterecht lijkt mij.

Ook gereformeerde mensen kunnen toch depressief zijn? Is de dramatische functie van de manier waarop Johan met zijn familie (zowel gezin als broer) omgaat je wellicht ontgaan?

Het is natuurlijk andersom. Dit is geen portret van bevindelijken, dit is een gedramatiseerd verhaal dat zich tegen een streng gelovige achtergrond afspeelt. Het drama staat centraal, niet de realiteit. Al schijnt die aanpsoring van de dominee om te investeren in Van der Laan werkelijk te hebben plaatsgevonden.

schoolkoor
De versie van Dank sei dir, Herr, komt van een CD van Aafje Heynis. Ik begrijp niet goed wat daar flauw aan zou zijn.

cornelis schreef:

Er wordt letterlijk verteld dat er meer speelde dan dat.

De versie van Dank sei dir, Herr, komt van een CD van Aafje Heynis.

Dank voor je kritische noot.

Maar de discussie over de TV is wel erg veel in beeld, dan dat er letterlijk gezegd word dat het om meer gaat.

Mijn zin klopt inderdaad niet dat het gebruikt wordt om een beeld neer te zetten. Maar er wordt wel een verkeerd beeld neergezet, en dat kan ik weten. De streng gelovige achtergrond komt erg naar voren.

Dank voor je correctie over Dank sei dir Herr, hoe weet je dat?

avatar van cornelis

cornelis

Lydje schreef:

De TV-discussie is dan ook de aanleiding. Niet de oorzaak.

avatar van neo

neo

Precies, ze legt het zelfs nog verder uit aan haar man.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Net geprobeerd deze film te kijken via de site van telefilm. Door wat technische probleempjes ben ik helaas gestrand. Wel drie kwartier van het geluid meegekregen en dat doet het ergste vermoeden. Bij de portrettering van een bijzondere groep is de juiste toon ontzettend belangrijk, een beetje ernaast is helemaal mis. Helaas lijkt dat laatste het geval te zijn met deze film. Ik vond alle personages klinken als Leidse corpsballen en de religieuze elementen zijn totaal niet geloofwaardig.

Goed, ik zal de film zeker nog proberen in z'n geheel te zien hoewel mijn verwachtingen behoorlijk zijn ingezakt.

Als ze geforceerd een Veluws accent gebruiken is het ook niet goed. Dan heb ik liever dat er een soort van ABN gesproken wordt. Bovendien is de film een fictieve vertelling, van een bedrijf en plaats ergens in Nederland.

avatar van bertram

bertram

Prachtige film. Die gewoon op de Veluwe speelt, kappeuter. Mooie lokatie.

En weer zo'n sterk script van die Ketelaar, een van de beste scenarioschrijvers van Nederland. Slaapt die man ooit?

avatar van kArIzMa_TuRk

kArIzMa_TuRk

Hij was laatst op tv.. Vraag me af waarom.. omdat er helemaal niemand voor deze film naar de bios ging ofzo??

avatar van neo

neo

Dit is een telefilm, in de eerste plaats gemaakt voor premiere op televisie. De laatste jaren zijn er wel wat vaker enkele telefilms ook al in de bioscoop geweest. Zegt niets over de kwaliteit natuurlijk.

avatar van Poefta

Poefta

Ik stem helemaal in met Lydje. De film barst van de karikaturen. Ik begrijp niet dat de makers wat meer tijd hebben genomen om de bevindelijk gereformeerde wereld te verkennen. Wat het gaat immers om de gereformeerden in deze film.

Als er iets NIETS met het christelijke geloof te maken heeft is het de manier waarop het geloof in deze film neergezet wordt.

Het christelijk geloof is geen wetjes volbrengen om zelf zo goed mogelijk te worden. Dat doen Joden en Moslims. Het christelijk geloof is Gods wil willen doen uit liefde tot God en je medemens.

avatar van FisherKing

FisherKing

Het gaat er hier om dat mensen met een diep-christelijk geloof, en of dat goed wordt neergezet doet er geen donder toe, tegen hun geloof gaan handelen uit handelsoogpunt. Ik vind niet echt dat hun geloof daarbij realistisch zou moeten worden neergezet, dat zou het HEEL saai maken. Je zit tenslotte niet voor niks op de Veluwe lekker met elkaar kousjes te breien

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Poefta schreef:

Deze film gaat helemaal niet over het geloof. Het gaat over mensen met een geloof. Welke dat is, en of ze dat volgens Allah-mag-weten wie op de juiste manier doen, doet niet ter zake in deze film. De manier van geloven is niet het hoofdthema van de film. Het hoofdthema is de manier waarop deze mensen, als gevolg van hun geloof of ondanks hun geloof, een bedrijf runnen. Daar gaat het om.

avatar van Poefta

Poefta

mdj schreef:

Ik zou graag eens een preek willen bijwonen (want er schijnt nog echt hel en verdoemenis gepreekt te worden heb ik uit de eerste hand vernomen), maar zonder hoedje en rok met dito zwarte kousen (dan kan men zien dat je sokken aanhebt en geen blote benen) kom ik er gewoon niet in ...

Hier een link met iets uit betreffende richting.

Link

Klik op 'Preken' en dan op 'beluisteren'. Vierde van boven aangeraden

Dustyfan schreef:

Ondanks dat het geloof niet het hoofdthema is, is het m.i. niet juist om karikaturen te maken. Daar schaad je mensen mee.

avatar van mdj

mdj

Poefta schreef:

Hier een link met iets uit betreffende richting.

Link

Klik op 'Preken' en dan op 'beluisteren'. Vierde van boven aangeraden

Haha, mijn dank maar toch niet helemaal wat ik zocht. Ik zoek een met nog enigszins archaïsch taalgebruik en waarin niet getracht wordt de toehoorders een makkelijk toegankelijk verhaal voor te schotelen. Met vermaningen erin ook. Moet misschien weer eens naar het Catherijnenconvent in Utrecht waar je in degelijke kerkbanken via een koptelefoon preken uit de jaren '50 kunt beluisteren ...

avatar van Gien

Gien

Mooie film, laat maar weer zien wat het geloof allemaal stuk kan maken.

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Zelden zo'n goede Nederlandse productie gezien. Waar ik in het begin nog even moest worstelen met het idee dat Kees Prins in zo'n serieuze rol zat (nadat ik 31 dagen lang elke dag Villa BvD had gekeken ) maar na een kwartier heeft de film me beetgenomen en me ook niet meer losgelaten.

Ik had na ongeveer een uur ( het bezoek aan de dokter ) een ware Kieslowski/Dekalog flashback en dat net op een moment in mijn filmleven dat ik het niet meer voor mogelijk hield dat ik zo'n soort gevoel ooit nog in een Nederlandse productie terug zou kunnen vinden.

Ik ben zeer diep onder de indruk van de acteerprestaties en de prachtige shots en geef derhalve zeker niet minder dan 4,5*

avatar van pottenbakker

pottenbakker

Lydje schreef:

Doordat diverse scenes bij mij juist heel erg herkenbaar en realistisch overkwamen, heeft deze film veel indruk op mij gemaakt. Hoewel ik niet gereformeerd opgevoed ben(maar wel binnen een andere vrij 'zware' christelijke stroming), ken ik het gereformeerde wereldje vrij goed. Ik heb op een refo school gezeten en ik ben vaak bij gereformeerde mensen thuis geweest.
In mijn werk heb ik veel te maken gehad met de software van het bedrijf Baan (waardoor deze film geinspireerd is) en ik heb ook veel mensen ontmoet die bij Baan werk(t)en.
Sommige dingen uit de film komen inderdaad niet helemaal overeen met zoals het in de werkelijkheid zou gaan; zoals het verstoten van Marthe, de zwangere dochter.
Maar de kleding, de kerkdiensten, het zingen met het hele gezin bij een traporgel (dit heb ik wel degelijk meegemaakt bij mensen thuis!): het zijn allemaal dingen die op mij zeer realistisch overkomen.
De reactie van Marthe, als zij van Steven te horen krijgt dat hij eigenlijk niet gelovig is, is zo typerend dat de rillingen mij over de rug liepen toen ik dit hoorde/zag.
Ik denk dat er minstens een persoon aan deze film meegewerkt moet hebben die zeer goed op de hoogte is van de gereformeerde/christelijke belevingswereld.

In de film wordt natuurlijk maar een deel van de feiten rondom het Baan drama weergegeven, de rest is erbij verzonnen. Wat ik wel heel sterk vind, is dat er duidelijk wordt dat zoveel mensen - mede vanuit hun geloofsovertuiging - geinvesteerd hebben in Baan en dat ze uiteindelijk met lege handen achtergebleven zijn, omdat de broers Baan te ambitieus waren en eigenlijk gewoon de boel belazerd hebben, wat in mijn beleving nogal hypocriet is...

Quido schreef:
Vond alleen (gevoelsmatig) op een aantal momenten de montage van een muziekstuk niet lekker. In de aanloop naar de 'finale-scène' (waar Pierre en Tijn elkaar voor de laatste keer ontmoeten) zit Bokma in de auto en zet een klassiek stuk op. Dit werd vrijwel abrupt afgekapt op een bepaald moment, terwijl ik -nogmaals: gevoelsmatig- dit klassieke stuk juist erg sterk vond passen bij dit hoogtepunt in de film. Is overigens de enige keer dat ik me eraan stoorde / me erover verbaasde, kom zo niet op een ander moment (misschien als ik hem nog eens zie).

Dat is nou precies ook het enige dat ik niet goed vond aan de film.
Weet iemand trouwens welk muziekstuk het is dat Peter v.d. Laan / Pierre Bokma hier opzet?

avatar van pottenbakker

pottenbakker

mdj schreef:

avatar van Moviestar

Moviestar

Pierre! Goede film die naar het einde toe steeds indrukwekkender wordt, met name hoe het allemaal afloopt. 4*

avatar van The Lexx

The Lexx

ik vond het ook wel een goede film, beetje deprimerend alleen maar wel mooi om te zien hoe ze omgaan met boekhoudfraude...

avatar van Quido

Quido

De Uitverkorene genomineerd voor een Prix Europe (28-08-06)

De televisiefilm De Uitverkorene van regisseur Theu Boermans is genomineerd voor een Prix Europe. Die prijzen worden elk jaar uitgereikt aan de beste Europese televisie-, radio- en internetproducties. De film van Boermans is genomineerd in de categorie TV fictie.

In De Uitverkorene draait het om twee diepgelovige broers die samen een software bedrijf runnen. Op het moment dat dit bedrijf naar de beurs in Amerika gaat, blijkt dat het miljardenconcern op drijfzand is gebouwd. Als een jonge financiele directeur het aanlegt met de dochter van Johan, ontstaat er een onontwarbare knot van zakenbelangen, privé-zaken en het geloof en stort het imperium als een kaartenhuis ineen.

De Uitverkorene is gemaakt naar een scenario van Frank Ketelaar. De film is een coproductie van de VPRO en IdtV. Het Prix Europe-festival is in oktober in Berlijn. De winnaars worden bekend gemaakt op 21 oktober.

Bron: L1 Teletekst

avatar van obuma

obuma

Een schitterende film, 4* gegeven. Het thema is natuurlijk buitengewoon boeiend. Knap dat de makers het neer hebben weten te zetten zonder ons kijkers een mening op te willen dringen. Qua sfeer etc. formidabel !

Wie de "Baan-soap" nog een beetje herinnert, komt er al snel achter dat de film in wezen daarop is gebaseerd. Het geeft verder een realistisch beeld van Grevo-Veluwe. Niet als scheldwoord bedoeld overigens.

avatar van timbo_

timbo_

Ben benieuwd. Zondag 25 maart 20.30 zit ik achter de tv.

avatar van RolfWolf

RolfWolf

Deze film is online te bekijken, nog 12 dagen: http://portal.omroep.nl/telefilm/

avatar van RolfWolf

RolfWolf

Poefta schreef:

De film barst van de karikaturen. Ik begrijp niet dat de makers wat meer tijd hebben genomen om de bevindelijk gereformeerde wereld te verkennen. (...) Het christelijk geloof is geen wetjes volbrengen om zelf zo goed mogelijk te worden. Dat doen Joden en Moslims.

Volgens mij doe je daarmee de andere twee abrahamitische godsdiensten toch iets te kort. Over karikaturen gesproken...

Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld wordt ; want met het oordeel, waarmee gij oordeelt, zult gij geoordeeld worden.

Poefta schreef:

Klinkt prachtig, maar in de loop der tijd is helaas gebleken dat christenen het vaak niet eens konden worden over het te bewandelen levenspad. En dus werd hierover keer op keer hevig strijd gevoerd en kwamen er steeds meer kerkelijke afsplitsingen, de ene nog 'godvruchtiger' dan de andere.

avatar van as

as

Sterk broeierig drama met sterke rollen van Prins en Bokma. Wordt bijna een konings drama als na verloop van tijd het ene na de ander de mist in gaat. Verder sterk script maar wel wat houterige dialogen en Docter vond ik zelf niet altijd even overtuigend maar dat zijn kleine smetjes op het geheel.

4 *en