• 9.370.054 stemmen

Overzeeërs - De Bladeren Keren Altijd Terug naar de Wortel (2005)

Documentaire | 67 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titels: Hua Qiao - Luo Ye Gui Gen / Overseas - The Leaves Always Return to the Root

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Ike Bertels

Plot Overzeeërs - De Bladeren Keren Altijd Terug naar de Wortel

Om in familiekring het Chinese Nieuwjaar te vieren, keren twee jonge vrouwen, Mei Fang en Jinju, terug naar hun geboorteplaats. Ze vertellen over hun dromen en hun drijfveren en hun ervaring met migratie. Wat betekent het om een hua qiao te zijn, een overzeeër? Wat levert het op, en voor wíe levert het eigenlijk iets op? En welke prijs moet daarvoor worden betaald? Mei Fang verliet haar land op haar zevende. Ze vertrok naar haar ouders, die zich al eerder in Europa hadden gevestigd. Zij was de laatste van zes kinderen uit het gezin die verder werd grootgebracht in Nederland, waar haar vader eigenaar was van een Chinees restaurant. Toen haar ouders op leeftijd kwamen, keerden zij naar China terug. Stukje bij beetje ontlokt Mei Fang aan haar vader de migratiegeschiedenis van de familie en ontdekt ze de prijs die moest worden betaald om aan de armoede te ontsnappen. Jinju werd tien jaar geleden door haar ouders naar Europa gestuurd. Ze was niet de enige uit haar dorp: uit elke familie was er minstens een persoon de oceaan overgestoken. Met het geld dat zij naar huis stuurden konden de families nieuwe huizen bouwen, een beter leven leiden. Hoewel de provincie Zhejiang zich razendsnel ontwikkelt, blijken de jongeren nog steeds overzeeër te willen worden.

avatar van U-96

U-96

• 2062 stemmen

Ik dacht net toch echt 'onderzeeërs' te lezen in het tv-overzicht.

avatar van tha_luna

tha_luna

haha ik dus ook, maar ja, misschien kan deze documentaire interessant zijn! Dus ga ik zeker even mijn klokje daar voor afstemmen.

avatar van speedy23

speedy23

Redelijk 'koele' documentaire. Ik had wel wat meer emoties verwacht wanneer dochter en ouders elkaar terugzien, maar niets van dit alles.

Een beetje de toerist uithangen in het dorp en de stad en wat gepraat over de emigraties, de zogenaamde onderzee... euh... de overzeeërs.

En waarom 'kapt' men altijd in deze docu's? Hier staat 67 minuten en hij duurde er amper 55.

avatar van Mug

Mug

Een klein verhaaltje hoe men vroeger de grens overstak naar Nederland, een bezoekje aan oude woonhuizen, de melancholie, alleen maar uitspraken over "hoe slecht Chinezen het wel niet hebben in het buitenland" (zonder voorbeelden te noemen). Het enige interessante was eigenlijk dat er een Overzeeers-museum bestaat in China. De rest is los zand, veelal nietszeggend gebrabbel. Niet baanbrekend, niet thought-provoking...sufheid alom dus.