• 9.372.347 stemmen

Rang De Basanti (2006)

Alternatieve titels: Paint It Yellow / Colour It Yellow

Oorsprong: India

Geregisseerd door: Rakeysh Omprakash Mehra

Met onder meer: Aamir Khan, Siddharth en Kunal Kapoor

Gesproken taal: Engels, Hindi en Punjabi

Plot Rang De Basanti

"A Generation Awakens"

Sue, een jonge filmmaakster uit Engeland, krijgt een boek in handen van haar overleden grootvader. In dit boek schrijft hij over de vrijheidstrijders Bhagat Singh en Chandreshekhar Azaad. Als politieofficier heeft hij in zijn leven, jaren geleden, genoeg meegemaakt. Sue raakt geïnspireerd door zijn verhalen en besluit het boek te verfilmen in de vorm van een documentaire. Zij vertrekt hiervoor naar India en verzamelt wat studenten om in haar film te spelen; Dj (Aamir), Karan (Siddharth), Aslam (Kunal), Laxman (Atul), Sukhi (Sharman) en Sonia. Deze vijf persoonlijkheden hebben allemaal andere ideeën over het leven. Tijdens het filmen van de documentaire raken ze helemaal in de ban van de vroegere vrijheidstrijders. Het lijkt of de tijd stil is blijven staan en de geschiedenis zich herhaalt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van BBarbie

BBarbie

Film met twee gezichten. Het eerste deel over het maken van een documentaire deed me heel weinig. Vanaf het moment dat de (politieke) bewustwording van de jongeren na een traumatische ervaring op scherp gezet wordt, verdwijnt het liefelijke en vrolijke karakter van de film om plaats te maken voor een grimmig verhaal over verzet tegen corruptie en niets ontziend machtsmisbruik. Dat tweede deel is daarmee meteen een stuk interessanter. Knap hoe heden en verleden cinematografisch met elkaar verweven worden.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Hmm, vond juist de opbouw erg sterk. Een prima sfeerschets van een groep moderne Indiase jongeren, waar consumptiedrang en nihilisme net als in het Westen het enige doel in het leven lijken. Wel aan de langzame kant, maar dat hoort nu eenmaal bij Bollywood. De muziek was helemaal niet storend of overdreven lang, hooguit een paar minuten per song. Bovendien waren de nummers goed ingepast in het verhaal. Menig Indiase film gezien waar de dansers elke keer uit het niets te voorschijn springen en elk nummer minstens tien minuten doorgaat.

In de tweede helft van de film wordt de toon een stuk serieuzer. Ook dit zie je vaker bij Indiase films, waar een dramatische gebeurtenis halverwege het breekpunt vormt van luchtig naar serieus. Wat mij minder kon overtuigen was de transformatie die de hoofdpersonen doormaken. Ik miste daar gewoon karakterontwikkeling. Niet dat het iets af doet aan de boodschap, die overigens nooit moralistisch wordt. Geen land is perfect, maar met nietsdoen wordt het nooit beter. India wordt geplaagd door corruptie, maar zo ondertussen kunnen we in Europa ook wel wat "Rang de Basanti" gebruiken, want het gaat hier van kwaad tot erger met het ongekozen, corrupte zooitje in Brussel.

Al met al een inspirerende film, die een Westerse remake verdient. 3,5*

Slecht.

Weer een typisch Bollywood product. Dat wel zeggen dat zowat elk genre in de film gepropt is, maar geen enkele poging geslaagd is. Het rommelt van de ene scene naar de andere, maar het is een jammerlijke opeenstapeling van foute scenes.

Aamir Khan lijkt sowieso een uithangbord voor slechte cinema. Ik heb ondertussen ook al wel wat leuke Indische films gezien, maar telkens als hij meedoet is het prut. Ook deze film valt eigenlijk amper uit te zitten. Van het loze begin met de "Westerse" Indische jeugd tot het ongelofelijke foute laatste uur waar alles plots superserieus en moralistisch wordt.

Subtiel kennen ze niet in Indië, maar tegelijkertijd is alles toch ook onnoemelijk braaf. Acteerwerk is niet best, visueel is het een boeltje (af en toe wel een mooi shot maar je moet het maar vinden tussen alle kitsch) en het duuuuuuuurt toch allemaal zo lang.

Mnee, dit soort Hollywood films zijn niet aan mij besteed.