menu

Dreamboat (1952)

mijn stem
3,50 (4)
4 stemmen

Verenigde Staten
Komedie
83 minuten

geregisseerd door Claude Binyon
met Ginger Rogers, Clifton Webb en Anne Francis

Een oud-acteur, maar nu gerespecteerde professor, wordt geplaagd door het feit dat zijn oude films op televisie te zien zijn, en gaat met zijn dochter op pad om dit tegen te gaan. Zijn voormalige co-star is echter de presentatrice van het programma dat de films laat zien, en zij is geenszins van plan daarmee te stoppen.

zoeken in:
avatar van ToNe
3,0
Heerlijke rollen van Clifton Webb (die snob uit Laura) en Ginger Rogers in een dwaze komedie over niet-vergane glorie.

Op momenten lijkt het een positieve Sunset Blvd., met twee sterren uit de stomme tijd: Eén die respect heeft gewonnen en het 'oude vulgaire Hollywood' beschouwd als een belemmering terwijl de ander er haar bestaansrecht aan ontleent. Voeg daar de opkomst van de televisie en het belang van sterrenstatus bij en je krijgt een parodie op de 'sterrenkwaliteit' van de 'celebrity'.

Er zijn voldoende fragmenten te zien uit die 'stomme' periode, inclusief de theatrale overacting van die films. Maar de keuze om het, weliswaar gevuld met comtemporaine reclame, uit te zenden bevestigt de liefde voor deze geschiedenis, in tegenstelling tot de houding in Sunset Blvd.

avatar van Dutchfan
4,0
Tijdens de beginjaren van de televisie kochten televisiestations speelfilms op van filmmaatschappijen voor uitzending op dit nieuwe medium.
Niet alleen "sprekende" films werden aangekocht en uitgezonden,maar ook de "stomme"films.

En zo gebeurde het dat oudere fans weer eens konden genieten van hun oude idolen en dat deze oudere -vaak al vergeten- sterren een nieuw jonger publiek trokken en opnieuw in de belangstelling stonden.

Daar gaat deze geslaagde komedie ook over.

De stijve, arrogante professor (met een vlijmscherpe tong) Thornton Sayre (Clifton Webb) , die Engelse literatuur geeft, heeft een geheim : Eens was hij onder de naam "Bruce Blair"een grote ster van de stomme film ,een actieheld , die regelmatig de filmdiva Gloria Marlowe (Ginger Rogers) als tegenspeelster had.

Die tijd heeft hij goede verborgen weten te houden, maar komt nu uit als de televisie zijn oude films opeens gaat uitzenden.

Zelfs zijn intellectuele dochter (Anne Francis) weet niets van zijn verleden en is niet blij als ze ontdekt dat haar vader een verleden heeft als filmster.

Ook de directrice van de school, waar Thorton les geeft (Elsa Lanchester) en haar bestuur zijn niet blij.

En dus gaan Thorton en zijn dochter naar New York om verdere uitzending tegen te gaan.

Maar in New York lopen de zaken heel anders dan verwacht ,vooral als Thorton zijn oude liefde en tegenspeelster Gloria Marlowe weer tegenkomt.

Bijzonder leuke film met een geweldige Clifton Webb.

Clifton Webb, een vermaard acteur en opera-zanger op Broadway, werd -vanwege zijn nogal flamboyante persoonlijkheid- niet gevraagd voor films.
Op een paar vroege (stomme) films na, werd hij pas in 1944 voor de film "Laura"gevraagd.
Zijn optreden in die film leidde tot een Oscar-nominatie en een contract bij 20th Century Fox en dat contract was een goede keuze want zijn films waren allemaal enorme kassuccessen.

De rol van Thornton Sayre / Bruce Blair is Webb op het lijf geschreven : als de professor is hij heerlijk vals en als actieheld Blair erg komisch.

Ook Ginger Rogers, Elsa Lanchester en Anne Francis zijn goed.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:40 uur

geplaatst: vandaag om 15:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.