Genre: Drama / Romantiek
Duitsland / Zwitserland
Geregisseerd door: Michael Hofmann
Met onder meer: Josef Ostendorf, Charlotte Roche en Devid Striesow
7,2 (910)
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 2 november 2006
Plot Eden
Gregor, een corpulente, excentrieke chef de cuisine, runt een klein restaurant aan de rand van een stad. In zijn vrije tijd zit hij vaak op een terrasje, waar hij wordt bediend door Eden. Eden is getrouwd met Xaver en heeft een dochter van vijf met het downsyndroom, Leonie. Gregor ziet Leonie voor het eerst in het park als ze bij de fontein speelt en erin dreigt te vallen. Hij is zeer gecharmeerd van haar (en haar moeder) en besluit een cake met zelfgemaakte chocolade voor haar verjaardag te bakken.
Eden Drebb
Restaurantgast
Koch Feinschmeckerrestaurant
Verhafteter Restaurantgast
titan
Waarschijnlijk de winnaar van de publieksprijs van het filmfestival. Of dat terecht is? Daarvoor zou je eigenlijk alle films moeten zien, maar het is in ieder geval wel 1 van de beste films die ik op het festival heb gezien.
Eden is een heerlijke film, met een mooi script, een warm hart , ontroerend en met de nodige humor. Zelfs de aanwezigheid van een meisje met het down-syndroom zorgt er nimmer voor dat de film afglijdt naar een ordinaire sentimentele draak. 4*.
Koekebakker
Waarschijnlijk de winnaar van de publieksprijs van het filmfestival.
Inmiddels is dat zeker. De film heeft zijn charmes, maar voor een echt goede film is het mij te sentimenteel. De charmes zitten vooral in de hoofdrolspelers (met hun innemende glimlach en twinkeling in de ogen perfect gecast) en de eetscenes in het begin.
Dit is trouwens de enige film waarvan ik weet dat-ie nog tijdens het festival is aangekocht voor distributie. Door Cinemien (uiteraard).
FRANKY PANKY
Film is best traag, maar zeker niet langdradig. Er wordt erg gespeeld met gevoelens en eten. Prima film wanneer je een beetje loom of misschien zelfs wel stoned bent ! Al hoewel je dan wel behoorlijk wordt wakker geschud door de scene waarin de Kok in elkaar gebeukt wordt door Haar echtgenoot. Had lichtelijk ook wel iets weg van The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover.
neo
Er zijn wat films met koken, van Bella Martha tot aan Big Night, die echter allen niet je heel erg sterk doen verlangen naar het eten. Eden is de eerste film waarin je je echt helemaal waant in de magische wereld van mensen en hun gelukkigheid om het eten van een topkok. Er wordt echt de tijd genomen om dat genot van het scherm te doen afspatten, continu zielrakend. Dit is de verpakking om de licht dramatische, romantische aangename sfeer van de film, waarin mooie karakters zitten. Christoph Kaiser en Julian Maas componeerde ook een hele mooie, lichte score waarin cello's nooit te melancholiek worden, maar altijd nog oprecht klinken. Dat onderstreept de kracht van de film an sich ook; het blijft mooi sentimenteel. Mooiste qua muziek was de scene waarin iedereen in het restaurant zit te genieten van de het eten en de gitaar op tremolo wijze wordt toegepast.
marion22
Ik heb nogal moeite met 'eetfilms'. Tegen het einde van deze film was ik helemaal om! Mooie artmovie met drama en humor. Afkijken dus!
ralfsjam
wat een "heerlijke" film is dit zeg! en wat een goede acteurs. mooie kop die kok, en wat een mooie normale vrouw! geweldige film, lekker ontspannen. het einde was wat anders dan ik had gehoopt, maar sommige zullen het wel goed vinden. ik heb en hekel aan duits, maar deze film laat dat voor anderhalf uur verdwijnen. aanrader!
een 4.5, want deze film gaf me een goed gevoel na afloop! en dat heb ik niet zo vaak.
nachtvlinder
Prachtfilm, erg goed geacteerd, of eigenlijk niet geacteerd, maar natuurlijk gespeeld. Jammer van het geweldadige einde dat toch een stuk schoonheid weghaalt. Iemand die zo flipt en dan het vervolg erop, beetje jammer, maf, onlogisch omdat zijn vrouw zo anders is.
Verder prachtfilm met veel echt gevoel.
Mochizuki Rokuro
Beter dan verwacht, zeker omdat een publieksprijs in Rotterdam meestal een aanbeveling 'best avoid' is in mijn geval.
Mooi rustig, ingetogen, meerdimensionale karakters. Beetje 'te af' allemaal misschien. Maar na het hele goede Sophiiiie is deze regisseur er toch wel eentje om in de gaten te houden.
Vond dat op voorhand verrassend. Sophie was rauw, meedogenloos en hoe kon die regisseur nou een crowd-pleasende eetfilm maken? Eden is het bewijs. Klasse!
Celluloid Dreams
Ik heb me zelden zo lopen ergeren aan een film. Deze film staat voor alles wat ik haat aan de moderne 'art'-film. Brr. 1*
Celluloid Dreams
Van die saaie karakters die 'anders dan anders' zijn om maar 'anders' te zijn. Hoe de kok gebracht wordt, die zwijgzame vrouw. Allemaal dingen die tegenwoordig in de formule opgenomen zijn. Bovendien valt de film zo ongelofelijk vaak terug op vals sentiment, echt om te huilen. Ik heb me zelden zó lopen ergeren in de bios. Maar dat had ik al gezegd,
betekenis
Fenomenaal! Niet voor niets de publieksprijs gewonnen tijdens het Internationaal filmfestival Rotterdam! Echt een boeiend en meeslepend verhaal!
Mug
Eden begint als een prachtige meeslepende film, maar verzandt helaas in een quasi-interessant wanna-be arthouse film. Probleem, het personage Xander, de man van Eden. In een over de top performance lijkt het haast alsof we te maken krijgen met een personage uit een puberkomedie. Het breekt de film op, irritant (net zo irritant als het personage Sophie uit Hofmanns debuut, maar dat was dan nog eens het hoofdpersonage die maar niet wilde oprotten). Charlotte Roche als Eden verliest ook haar glans naarmate de film vordert.
Het script mag er absoluut wezen, maar subtiliteit was meer gepast in deze film. Kleine teleurstelling.
Mochizuki Rokuro
[...] In een over de top performance [...]. Het breekt de film op, irritant (net zo irritant als het personage Sophie uit Hofmanns debuut, maar dat was dan nog eens het hoofdpersonage die maar niet wilde oprotten).
Ik vond Eden en Sophiiie! echt onvergelijkbaar. Maar ik zie dat je zijn eerste ook niet zo kon waarderen. Absolute topper wat mij betreft, niet door een geloofwaardige hoofdpersonage, maar door de aanpak. Misschien heb je gelijk als je zegt dat de hoofdpersonen nogal irritant zijn, maar daar houdt in de vorm de vergelijking wel op denk ik.
Voor de liefhebbers en nieuwsgierigen: Sophiiiie! is vannacht op TV! Subtiliteit (niet in handelen maar in benadering) gegarandeerd zou ik zeggen.
Mug
De vergelijking was dan ook puur daar om mijn irritatie over personages in Hofmanns films kenbaar te maken. Sophiiiie! subtiel in benadering...nou, dat ballonnetje mag je bij desbetreffende film oplaten, ik heb de naald al in de hand.
Jij vond m dus schijn-interessant? Wat moet ik me daar bij voorstellen?
Of bedoel je interessantdoenerig?
Eden heeft volgens mij geen arthousepretenties.
Het zit een beetje tussen feelgood en drama; arthouse en Hollywood in.
Ik vind dat prima. Ik vind die enge hokjes niet zo interessant.
Mug
Oftewel arthouse light. Eden gaat over passie, erotiek, liefde, en vriendschap, of simpeler 'geluk'. De gehele film wordt wreed verstoord door de idiote clowneske gedragingen van Xaver. Ok, hij is jaloers, maar zijn personage ontvouwt zich tot platheid in optima forma. Terwijl de film rijk is aan subtiliteit. Ik kan daar niet zo veel mee = irritatie.
Ik ergerde me daar gelukkig niet aan. Ben dat personage al weer grotendeels vergeten. Hij was wat eendimensionaler, maar omdat het een bijrol betreft heb ik daar minder moeite mee.
Dat Charlotte Roche haar glans verliest heb ik ook niet ervaren.
offermans
Grappig, liefdevol en gemoedelijk. Absoluut vermakelijk en smakelijk. Een 3,5
NightWish_NL
Een smakelijke romkom die werkelijk meeslepend was. Ik heb zeer veel plezier beleefd aan de driehoeksverhouding tussen de kok en het stelletje. Een subliem einde was de kers op de taart.
4,5* voor dit meesterwerkje.
David Aaronson
Dit is een foodfilm; wat een visueel prachtige close-ups van gerechten, wat een gastronomische details; het water loopt je letterlijk in de mond. Ook het verhaal prikkelt de zintuigen - prachtig subtiel opgebouwd en afgesloten in beeld, muziek en mise-en-scène. Bij de eerste helft van de film had ik echt het idee te zitten kijken naar een vier/ vier en een halve ster film; dat werd bruut verstoord door de grotere rol die Xander (en zijn vrienden) kreeg toebedeeld.
Ik sluit mij aan bij 'Mug', hoewel het einde - niet toevalligerwijs na de curieuze dood van Xander - mijns inziens weer aansloot bij de kwaliteit van het begin.
mstoffer
De karikaturale macho-figuur van Xander gooit veel roet in het eten
predator
- 1948 stemmen
mooie eetfilm, die helaas in het tweede deel wat wegzakt. Het einde is daarentegen wel weer mooi.
Movsin
Erg sympathiek filmpje, eigenlijk verrassend aangenaam, met slechts tegen het einde wat nare complicaties waarbij ge niet erg weet waar het verhaal eigenlijk naar toe moest, al wordt uiteindelijk de emotionele kaart getrokken.
Enkele heel mooie scènes en behoorlijk origineel, zoals de staande "ovatie", de scène met de hond, meerdere bereidingen in de keuken en ook het slotgebeuren.
Beide hoofdacteurs spelen m.i. uitstekend.
93.9
Hoe liep ie nou af nadat die kok in elkaar geslagen werd?Kon niet helemaal op mijn videoband...
Hoop echt dat iemand me dat kan vertellen.
Laatste wat ik zag was dat Gregor zei dat varkens harder kunnen rennen dan mensen...
Overigens zeer slecht dat films zo maar een half uur opgeschoven worden, dank Nederland 2.
gjvc
Hoop echt dat iemand me dat kan vertellen.
De kok doodt per ongeluk Gregor (hij valt uit een boom bovenop Gregor) Hij belandt in het gevang
en nadat hij is vrijgelaten (ong 5 jaar) begint hij een Imbiss (snackbar) langs de snelweg.
Daar komt Eden weer langs met dochter en zoon en ze gaan weer genieten van de chocolade-cola saus. Het is een open einde
93.9
Kok doodt die jaloerse echtgenoot van Eden bedoel je?However, Erg bedankt voor je reactie.

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Twelve and Holding
Drama, 2005