• 8.766.030 stemmen

Et Rigtigt Menneske (2001)

Alternatieve titel: Truly Human

Oorsprong: Denemarken

Geregisseerd door: Åke Sandgren

Met onder meer: Nikolaj Lie Kaas en Peter Mygind

Gesproken taal: Deens

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Et Rigtigt Menneske

Deze 18e Dogma film is een moderne fabel over een onzichtbare man die de kans krijgt een echt mens te worden. Hij moet leren om moedig en eerlijk te zijn. 'P' is een fantasie-figuur, die achter het behang leeft in de kamer van de zeven-jarige Lisa. Wanneer het gebouw neergehaald wordt, wordt P gedwongen om Lisa te verlaten.

logo tmdbimage

Verschijnt 15 februari 2005 op dvd (Total Film).

avatar van FisherKing

FisherKing

Dus de 18e Dogma film is de 6e Deense Dogma.

Opvallend cijfer. Ik had gedacht dat het percentage Deense Dogma films hoger lag.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

DogmE, niet dogmA. Zie dogme95.

Zucht.....

Een onnodige zucht.

Dogme EN Dogma worden beide gebruikt.

Zie bijvoorbeeld:

avatar van FisherKing

FisherKing

Inderdaad, we praten hier toch geen Deens?

avatar van wackyboy

wackyboy

Onverwacht leuke film. Bleef de hele tijd boeiend. Petje af voor de regisseur, die met "the Slingshot" al een hele leuke film afleverde, dat hij het gegeven van de film, wat me aanvankelijk een beetje kinderachtig aandeed, toch aannemelijk weet te maken. Goed trouwens dat er af en toe weer regisseurs zijn die dit soort Dogme films maken. Het bewijst toch vaak weer, dat special effects de film niet maken. Eigenlijk is het enige wat je nodig hebt een goed script en een inventieve regisseur.

avatar van Ozarklynch

Ozarklynch

Persoonlijk ben ik liefhebber van films gemaakt volgens de Dogma regels. De rauwe, back to basics manier van film maken valt of staat met de creativiteit van de regiseur en de acteerprestaties van de cast. Et Rigtigt Menneske weet zich vlotjes staande te houden en kijkt lekker weg. Komisch, luchtig filmpje met een ietwat donkere ondertoon. ***1/2

avatar van stefff

stefff

Geweldige film. Leuke combinatie van komedie en drama. Alleen die scene dat Ahmed onder de auto hangt is erg onrealistisch en amateuristisch. Toch 4,5 sterren.

avatar van Wouter

Grappig. Als je de plot leest lijkt het me al een paar van de dogmaregels te breken.

avatar van McSavah

McSavah

Leuke onderhoudende film. Begin is even doorheen bijten, ziet er allemaal erg lelijk uit. Maar als Kaas (P of Ahmed ) uit de gesloopte muren van de flat tevoorschijn komt, wordt het allemaal best vermakelijk. Voelt een beetje aan als een luchtigere versie van Idioterne (neem alleen al die zwembadscène), al zitten er best stevige uithalen in. Misschien wel een beetje makkelijk met bijvoorbeeld zo'n vader die meteen al wantrouwend reageert op P, dat hele gedoe rond pedofilie voelde sowieso niet helemaal lekker aan, het punt van de regisseur moest wel erg duidelijk naar voren komen had ik het idee. Ook moet P's werkgever natuurlijk een viezerik blijken. Het kinderkoor was trouwens wel een vrij briljante vondst, net als een Bosnisch sprekende Kaas.

avatar van Robi

Robi

Bizarre film met een bizar verhaal. Maar hij is bij vlagen wel erg leuk. Tegen het einde zakt de film helaas wat in. Maar het was wel een aangename verrassing om deze film te zien.

avatar van Boenga

Boenga

Wouter schreef:

Dat gevoel had ik ook. Het feit dat het om een fabel gaat... het botst in theorie tegen geen enkele van de 10 Dogma-regels, maar toch verwacht je bij het geheel van die 10 geboden dat alles 100% realiteit is - en dit is dus gewoon een fantasy-film. (Moet dat bovenaan niet vermeld staan naast 'drama' ?)

Bijzonder bijzonder jammer, want vooral die Klaas acteert echt heel sterk, en de film heeft een aantal heel sterke momenten. Ik hou er echter helemaal niet van om te kijken naar iets wat niet kan ( tenzij het genre daar om vraagt, zoals bv een horrorfilm), en dat was in dit geval dermate storend dat de ergernis de bovenhand had op het plezier van het kijken.

Bosniër, Denemarken, andere gewoonten en integratie, andere taal, gastgezin, gastgezin en kleine zus, kinderen, (homo)seksualiteit en erotiek,... er had met dezelfde achtergrond een simpel realistisch en boeiend verhaal kunnen ontspruiten.

Maar nu moet je je inleven in iets wat niet kan. Die keuze is, nogmaals, heel heel erg jammer.

avatar van eRCee

eRCee (moderator films)

Leuke film, echt Dogme, misschien nog wel meer dankzij het speelse verhaal dan vanwege de gebrekkige stilering. In tegenstelling tot Boenga heb ik helemaal geen moeite met het fantasy-gehalte van het verhaalframe, vind het zelfs wel wat lading toevoegen aan de humoristische ontwikkelingen rond 'Achmed' (die overigens enigszins lijken op wat er gebeurt in Being there). Inventief en grappig, deze Et rigtigt menneske, ontwapenend en zeker niet pretentieus.