Hotaru no Haka (2005)
Met onder meer: Nanako Matsushima
7,4 (587)
Gesproken taal: Japans
Plot Hotaru no Haka
Seita en Setsuko komen na de bombardementen alleen te staan. Hun vader voert strijd aan het front en hun moeder is omgekomen. Ze reizen naar hun tante, maar die ziet hen liever komen dan gaan. Al snel blijkt dat Seita en Setsuka vooral op zichzelf aangewezen zijn.
Yokokawa Seita
Setsuko
Kiyoshi
Kyoko
Hisako
Natsu,Keiko
Hana
Genzo
Eindelijk op MM. De echte regisseur is nog steeds niet bekend geloof ik, maar Takahata staat in ieder geval bij de writing credits.
Deze film is gemaakt voor een TVspecial rond "zoveel jaar atomic bomb", en moet zeggen dat wat ik er van gezien heb erg mooi was. Verwacht niet dat hij in de buurt van de anime komt, maar lijkt me toch een mooi film.
Aardige verfilming, al dient het toch vooral ter onderstreping van het filmgenie dat Takahata is.
De film gaat vooral gebukt onder de TVnormen, die duidelijk lager liggen. Visueel valt er wel eens een steekje, de CGi is te duidelijk, en ook muzikaal is het soms nogal overtrokken. Daarbij duurt deze versie bijna een uur langer. Een uur dat niet altijd even goed wordt opgevuld.
Maar er zijn ook sterke punten. Enkele mooie scenes, en de geweldige casting van Seita en Setsuko. In dat opzicht is de film zeker geslaagd. Het vertelperspectief is ietwat anders. Ditmaal loopt het verhaal uit de ogen van de tante. Wat braver ook, minder scherp dan het origineel.
Fijn filmpje, maar zoals gezegd, het brengt de meerwaarde van een verhaal als dit in tekenfilmvorm, en met een meer dan bekwame regisseur duidelijk naar voren. Zeker aardig, maar een meesterwerk was dit, ik zou zeggen uiteraard, niet. 3.5*
dutchtuga
Hebben ze de anime nou verfilmd? Door Takahata ook nog eens. Hm. Ben hier toch benieuwd naar alhoewel ik het nut niet echt zie en het origineel nooit overtroffen zal worden.
Niet door Takahata, en naar aanleiding van een special over "60 jaar na de oorlog". Zoals ik in het eerste bericht al ongeveer zei
dutchtuga
Dan moet er hier niet staan : geregisseerd door Takahata. Ok ik snap de aanleiding nu. Nou nog de film proberen te vinden. Denk dat ik het origineel maar weer s bekijk. Mn interesse is weer volledig gewekt
gemaster
Zeg is die gast op de foto niet veel te oud om dat oudere broertje te spelen?
...!!john!!...
ik wist niet dat er ook een speelfilm was van Hotaru no Haka.
wo2-Freak
ik denk toch, dat de Anime beter is!
...!!john!!...
ik denk toch, dat de Anime beter is!
dat denk ik ook
Adrenal
Zeg is die gast op de foto niet veel te oud om dat oudere broertje te spelen?
Die kerel ziet er wel 40 jaar uit!
Nomak
Nieuwe poster hier ziet er heel wat beter uit dan de vorige moet ik zeggen.
Tayama
Vorige was ook geen filmposter, dus had dit even opgezocht.
Ben hier nu ook wel benieuwd naar, binnenkort even naar zoeken.
Tayama
Goede zin. Zegt eigenlijk alles over de film. Deze TV-remake is waarschijnlijk vooral voor mensen die wel wat konden met Takahata's tekenfilm uit '88. Qua verhaal grotendeels hetzelfde, maar doet toch constant onder voor het getekende origineel.
Terwijl de geanimeerde versie zich afspeelde vanuit Seita's perspectief, speelt deze remake zich verrassend genoeg af vanuit zijn tante. De tante die in het origineel zo fel uit de hoek kwam, en waar iedereen waarschijnlijk een hekel aan had. Toch is haar reactie niet meer dan natuurlijk; na constante bombardementen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog geraakt voedsel schaars en raken de rantsoenen op. Twee extra monden voedden is bijna onmogelijk.
Enkele aandoenlijke scènes worden vrijwel identiek gekopieerd, maar sommige daarvan blijven werkelijk prachtig; Het moment dat Setsuko ziek in haar zelfgemaakte bedje in hun "eigen huisje" ligt en vraagt waarom Seita huilt, bleef mij altijd al bij. Toya Sato zorgt er zelfs met levende acteurs voor dat dit een prachtig moment blijft.
Simpele remake van een meesterwerk. Benieuwd wat de remake van Taro Hyugaji uit 2008 zal brengen. Als deze ook maar een beetje de kwaliteit van het origineel zal behouden denk ik dat ik daar net als hier aardig naar zal kunnen kijken.
3.5/5.0
BBarbie
Ik heb de anime nooit gezien en ik heb derhalve geen vergelijkingsmateriaal. Ik vind het een aandoenlijk verhaal, dat eens te meer aantoont dat kinderen steevast de voornaamste slachtoffers zijn van oorlogssituaties.
Fraai acteerwerk van Hōshi Ishida en Mao Sasaki en in het bijzonder van Nanako Matsushima als de tante. Een onderhoudend televisiedrama.

Spaanse film 'Nowhere' is één van de meest gestreamde niet-Engelstalige Netflix-films ooit

Ook deze vijf cultfilms kijk je vanaf nu gratis op PlexTV

Misdaadthriller 'The Bone Collector' morgen te zien op televisie

Amistad
Historisch / Drama, 1997

Kimi to, Nami ni Noretara
Animatie / Komedie, 2019
tweede wereldoorlogalleenstaande moederstarvationfire bombing children in wartime