Genre: Komedie / Drama
Met onder meer: Russell Crowe, Marion Cotillard en Albert Finney
Gesproken taal: Engels, Frans en Russisch
Plot A Good Year
"Everything matures... eventually."
De Londense bankier Max Skinner vertrekt voor het afhandelen van een erfenis naar de Provence in Frankrijk. Zijn oom Henry laat hem een landgoed en een aangrenzende wijngaard na, maar Max wil alles zo snel mogelijk verkopen. Eenmaal in Frankrijk aangekomen, ontmoet hij de mooie Fanny. Wat begint als een kort zakenbezoek, loopt al snel uit tot een veel langer verblijf. Maar dan komt plots Christie op de proppen die beweert een buitenechtelijk kind van Henry te zijn.
Max Skinner
Ludivine Duflot
Gemma
Kenny
Malick
Moet dit nu een tussendoortje genoemd worden van Ridley Scott en Russell Crowe? Ik denk het wel het voelt allemaal zo typische Amerikaans aan terwijl de regisseur een Frans sfeertje probeert te creëren. De ster van de film is Albert Finney die elke scene dat hij er is, helaas veels te weinig, alles naar zich toe trekt. Niet dat de film verveelt of zo maar het voelt zo 13 in een dozijn in. Hoe vaak hebben we dit nu niet gezien, Scott? Voor een dergelijke regisseur verwacht je toch wel wat meer dan wat jeugdherinneringen ophalen in Frankrijk en wat Franse wijnen drinken. Nee, qua muzikale intermezzo's klonk het allemaal aardig maar ik vraag me af of deze regisseur wel geschapen is voor de wat kleinere (rustige) films. Dus de film is op zijn best als we de flashbacks zien en als er muziek op de achtergrond klinkt.
rose
pfff...wat een matig script. Niet echt boeiend..
timbo_
Het is natuurlijk geen meesterwerk maar moet toch zeggen dat de film me aangenaam veraste. Dat komt dan door fantastische locatie. Die alleen al zorgt ervoor dat de film net wat extra's heeft. Verder vind ik Crowe totaal niet miscast. (Moet er niet aan denken dat Grant dit had gespeeld.) Ook de rest doet aardig zijn best en Finney is natuurlijk altijd cool. Daarom toch een dikke voldoende voor A good Year.
kleine 4*
Sylk
Een prettige, in-de-vakantie-sfeer film. Het goede Franse leven...
Het verhaal is aardig, een romantische komedie. Geen drama zoals het hierboven wordt beschreven.
Niet erg bijzonder, gewoon aangenaam. Een kleine 3.
NTsuno
Een heerlijke film voor een regenachtige middag of avond. Geen ingewikkeld verhaal, gewoon een semi romantisch gebeuren met een tikkeltje humor er doorheen geweven. Goed in elkaar gezet en zeker het kijken waard.
fiene10
Geen kaskraker, maar gewoon een film om je te ontspannen. Je mag geen hoge verwachtingen hebben bij deze film.
girl in the moon
Niet te ingewikkeld, lekker om naar te kijken!
Soms wat vergezocht maar de franse charme maakt veel goed!
Bubblez
- 2057 berichten
Leuke film hoor, ligt enorm in de lijn van Under the Tuscan Sun en The Shadow Dancer. Ik houd me aanbevolen voor tips in hetzelfde genre. Bij alledrie de films gaat het om 'Engelstalige bezoekt zonnig vakantieland en blijft hangen'. Echte vakantiefilms dus.
In tegenstelling tot eerdere berichten vind ik Russell Crowe niet miscast, hij doet het prima. Marion Cotillard is ook fijn om naar te kijken en het geheel (de sfeer, kleuren, omgeving, terugblikken, plot) is goed te genieten. We want more!
Pelagatti
Ik vond de locatie eigenlijk het enige goede aan deze film. Vond hem ernstig saai en voorspelbaar.. zat weinig diepgang in.
Russel Crowe kan veel beter, tijdens deze film moet hij in een black out gespeeld hebben.
Tabossi
Leuke feelgoodmovie. Prima om een beetje melancholiek van te worden aan het einde van een zomer (zoals gisteren bij mij). Crowe doet het eigenlijk best goed. Snap de fuzz er niet zo goed over. Die soort van stunteligheid heeft hij niet van Grant gekopieerd, maar juist van zijn Nash-vertolking in A Beatiful Mind. Locatie is echt prachtig - en het mooie is dat de Provence er in het echt ook zo uitziet. Tuurlijk, simpel verhaaltje, maar dat deert bij zo'n film toch helemaal niet. Zoals iemand mij al voorging: je zit echt nog een poosje in die zomerstemming na deze film.
Fijne prent. 4*
ronengel
Heerlijk dit soort films. Af en toe moet je gewoon zo'n lekker dromerige film als deze kijken....
nachtvlinder
mooie natuur en sfeer, maar het acteren is niet zo,
onvoldoende om de aandacht te trekken.
2,75
Al DeNiro
Dit kan geen slechte film zijn, want de samenwerking tussen Russel Crowe en Ridley Scott is altyd geslaagd:
Gladiator, American Gangster en Body of Lies.
Uncle_Junior
Ik kijk hem nu, en af en toe voel ik een beetje een Amelie-sfeertje langskomen. Zoals hierboven al werd gezegd, het goede Franse leven in de Provence. Als ik geld had zou ik er zo een huisje kopen.
13woutie13
egt heerlijk om hier naar te kijken, egt een genot.
het warme sfeertje voelt goed aan.
Rosicky
Leuke feelgoodmovie, met hier en daar ook nog een leuk grapje. Russell Crowe haalt zijn gebruikelijke hoge niveau, en voor Ridley Scott is dit een geslaagde tussendoorfilm.
Mochizuki Rokuro
Een beetje een zwalkend gebeuren. Qua inhoud is er niks nieuws of schokkends onder de zon. Zo'n verhaal dat zich bij minuut één verder laat raden en wat zo'n zondagavond film oplevert waar je 1.0* aan kwijt kunt.
Toch is er meer aan de hand. Dat het er bij Scott erg fijn uitziet komt niet als een verrassing. Wat wel verrast is de wat plagerige, subversieve toon die de hele film een beetje aanhoudt. En dat prikkelt toch wel en hield me toch wel bij de les. Welke kant wil hij nu op? Tot op het einde blijven er van die losse, plagerige elementen in de film zitten.
Wat trouwens écht verraste was de schitterende muziek van Marc Streitenfeld, van wie ik overigens nog nooit had gehoord. Niet zo gek, want dit was zijn eerste score. Hij was eerst assistent composer en muziekeditor geweest (oa ook bij Scott) zo leert de imdb en heeft sindsdien ook voor de nieuwe films van Scott (American Gangster en Body of Lies) de muziek verzorgd. Mede daardoor wel nieuwsgierig naar die films.
kelinci
Lekkere film,
ik vind het een beetje cliché verhaal, maar het sprak me wel aan,
ik heb Russell Crowe nooit in zo'n genre zien spelen dus ik dacht ik probeer het eens.
Het idee kwam van m'n vriendin om deze film te kijken, dus waarom niet.
De reden dat ik 3,5 sterren geef is omdat ik de film niet nog een keer zou willen zien
p.s. kreeg wel zin om wijn te drinken door deze film ^^
m1701
Wel aardige film!
Verhaal was niet zo heel bijzonder
Maar was wel mooi uitgewerkt. Het mooie sfeertje van het landhuis in Frankrijk en het drukkende sfeertje van Engeland.
Acteerwerk van Russel Crowe was ook erg goed en overtuigend.
3,5* voor het acteerwerk
nightbreed
Ik vind het vreemd dat Crowe aan deze film heeft meegewerkt.
Dit is zo'n typisch filmpje die je niet goed maar ook niet slecht vind en die je na 1 dag alweer grotendeels vergeten bent.
Gelukkig waren er wel een paar leuke grapjes te bespeuren.
Het clichebeeld van het Franse platteland hangt me ondertussen wel de strot uit.
Pastichio Rocker
Vreemd? Niet echt als je kijkt naar hoeveel films Ridley Scott al heeft gemaakt met Russell Crowe. Gladiator, A Good Year, American Gangster, Body Of Lies... Die twee liggen elkaar wel.
tommykonijn
Vermakelijke film. Het begin vond ik erg slap, en ik kreeg al de neiging om hem af te zetten. Maar de film verbeterde zich, er kwamen leuke en wat minder vrolijke scenes. En de meesten waren toch wel te doen, ik blijf er bij dat ik veel beter van Russel Crowe en Ridley Scott heb gezien en dat het zeker geen hoogvlieger was. Maar ja, het gaat erom dat je je vermaakt wat ik toch grotendeels echt gedaan heb bij deze film.
Rutte
Aangename en rustige film met een uitstekende Crowe, en enkele geslaagde grappige momenten.
Het geheel heeft wel iets weg van "Under the Tuscan sun": men zou spontaan zin krijgen om in de auto te stappen en er een mooie toer te maken, alleen zitten we nu helaas in 't verkeerde jaargetijde.
Doordat het verhaal in een fijn, rustig tempo werd neergezet, met een komische noot erin verwerkt, vond ik deze kleine 2 uur onder genot van een wijntje absoluut een aangename zit. Gewoon lekker over je heen laten komen, en met smacht wachten op een heerlijke zomer.
kArIzMa_Movie
Bombong
Wat een tegenvaller. Ik hou wel van Ridley Scott en ook van romantische komedies, maar de combinatie is geen geslaagde. Hoewel de film erg lang (veel te lang) duurt gebeurt er eigenlijk niks. De klik tussen Max en Fanny is er zo maar van het een op het andere moment. Het hele verhaal met die Christie wordt ook niet uitgewerkt en had net zo goed weggelaten kunnen worden. Of misschien had de film beter helemaal weggelaten kunnen worden.
sweetvices
Wat een verschrikkelijk vervelende film is dit. Het verhaal is stompzinnig, Russell Crowe die toch goede rollen op zijn naam heeft staan (Gladiator etc) speelt hier een volstrekt wezenloos type.
Het is geen comedy, het is geen feel good movie, er zit geen greintje humor inm het is van een dieptreurige meligheid!
Het is gewoon drie keer niks. Tussen de hoofdrolspelers ontbreekt elk zweem van chemie, het verhaal is uitermate mager, de plot flinterdun, het wordt nog een beetje gered door Franse sfeerplaatjes, maar het is allemaal buitengewoon slaapverwekkend.
Wat een ongelooflijke misser deze film en wat zonde van je tijd!!
mickmick
Ablsouut geen film die je moet gaan zien. Voor een doordeweekse avond als je niks te doen hebt is het prima kost maar veel meer is het ook niet!
De film kent een rustig verloop en neemt de tijd om alle details haarfijn uit te leggen. Dit maakt de film soms een beetje eentonig en je zou als kijker iets meer vaart in de film willen hebben.
Russell Crowe zet desondanks een aardige rol neer als Max en ook de andere acteurs spelen naar behoren.
Toch kan het verhaal niet twee uur lang blijven boeien en dat is jammer. Vooral omdat de lanschappen en het sfeertje dat de film uitdraagt bij tijd en wijlen schitterend zijn!
Geen geweldige film dus, maar wel goed geacteerd en lekker weg te kijken!
Leland Palmer
Wauwie!
Wat een geweldig, leuke film was dit zeg! Die Ridley Scott is ook zo'n machtfiguur. Die gast kan ook alles. Weer een samenwerking met Russel Crowe, een heel andere dan voorheen, maar wederom erg succesvol wat mij betreft. Ik heb genoten. Van Crowe's prestatie, maar dat was nog maar een klein begin.
Deze hele film is fantastisch. Vanaf het begin tot het eind zitten genieten van een lekker rap tempo, leuke dialogen, veel grappige scénes en dan moet de reis naar Frankrijk nog beginnen, wat het beste aan de hele film is. Visueel is deze film een pareltje. Het huis wat Crowe erft is oogverblindend mooi en zorgde ervoor dat ik mijn ogen geen seconde van het scherm af heb gehouden. Jammer dat dit soort films dan weer niet wat langer duren, mjah... De film deed me overigens vaak denken aan Sideways, wat natuurlijk niet vergezocht is. Als ''oud krot'' was het huis al erg mooi. Wanneer Crowe en co. de boel gaan opknappen wordt het alleen maar mooier.
Naast Russel Crowe is de rest van de casting ook perfect gegaan. Marion Cottilard is een prachtige vrouw en past precies in het mooie totaalplaatje en ook Abbie Cornish - de dochter - is erg mooi en doet het ook uitstekend. De kleine Highmore is grappig, maar eigenlijk is iedereen meer dan goed. Het verhaal zelf stelt niks voor, is voorspelbaar en erg clichématig, maar... het werkt! Ridley Scott maakt er zo'n mooi totaalplaatje van dat je alle negatiefs wil vergeten. Althans, ik dan. Het prachtige huis, de wijgaard, de tuin met het zwembad, de tennisbaan, allemaal prachtig. Voor dit soort films ben ik dus echt wel te porren. De chemie tussen Cottilard en Crowe is heerlijk en de hele sfeer die Scott eromheen gebouwd heeft doet er nog een dikke, vette schep bovenop. Die terrassjes, dorpjes, weggetjes, de natuur, beeldschoon. De film begint leuk, kent een leuk middenstuk en eindigd leuk, wanneer Crowe teruggaat naar het huis en Cottilard. Wat wil je nog meer?
Weer een erg mooie film van Ridley Scott. Crowe doet het uitstekend, al was ik toch bang dat dit niet zo zou zijn. Ik heb andere dingen over zijn prestatie in deze film gehoord, maar waar dat vandaan gehaald is weet ik niet. Tsjah, ik heb genoten van deze film. Dikke vier sterren en echt een film die je wel een paar keer per jaar op kan zetten. Chapeau Ridley!

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

State of Play
Misdaad / Thriller, 2009

Cerný Petr
Drama, 1964
workaholicprovencewine cellar vineyardwine garden winewinegrowing zwembadromantische komediedeath of fatherfamily estatechildhood crushappraisalexemptionheritagestock broker