• 9.183.437 stemmen

Salvador (Puig Antich) (2006)

Alternatieve titel: Salvador

Oorsprong: Spanje / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Manuel Huerga

Met onder meer: Daniel Brühl, Leonor Watling en Ingrid Rubio

Gesproken taal: Catalaans en Spaans

Releasedatum: 29 maart 2007

Plot Salvador (Puig Antich)

Verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten over de Catalaanse anarchist annex bankrover Salvador Puig Antich. Zijn strijd tegen het bewind van Franco in de vroege jaren '70, zijn daaropvolgende gevangenschap en het feit dat hij de laatste man is die ooit onder Franco ter dood werd veroordeeld worden gezien als het begin van het einde van Franco's bewind.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

JJ_D

(Gisteren gezien op het filmfestival in Gent, voorafgegaan door een volstrekt oninteressant interview met de zus van Salvador en de regisseur.)

Bon, een eerste impressie van hoe de film zal zijn krijg je in de intro te zien. Beetje experimenteel, met een beeldcollage van allerhande idealisten (Che mag natuurlijk niet ontbreken); en meteen is de toon gezet voor wat 'Salvador" geworden is: een ongenuanceerd beeld van een 'held' die de kijker dwingt om zìjn kant te kiezen.
Bij het begin zien we meteen een dictatoriaal bewind in de gevangenis (en jawel, wonder boven wonder eindigt dat in een vriendschap met een cipier), een typische karikatuur die ik in twijfel trek. Dan vertelt Salvador zelf zijn levensverhaal, meteen ook het beste deel van de film. Hartverwarmend is het idealistsich gedroom van de MIL, minstens even hard hun manier van werken.
Ongeveer een uur is de film erg genietbaar, maar dan gaat het langzaam bergaf. Amper nog flashbacks, gepraat over het gevangenschap neemt de overhand, een typische "band" (< uit het niks) met een bewaker incluis. De hele situatie in Spanje wordt naar de achtergrond verschoven, al komen de ETA en Pinochet nog even langs om toch alles en iedereen met de vinger te wijzen.
De film wordt saaier, en bouwt tegelijk op naar een emotioneel hoogtepunt: talloze (bijna-)huilbuilen en te veel keer afscheid nemen maken het allemaal nogal ongemakelijk voor de kijker, al voelt hij daardoor wel mee met de hoofdpersoon.
Tot Huerga ons in het slotstuk een gruwelijk goedkope truc lapt: de doodstrijd van Salvador gewoon filmen. De walging neemt reusachtige proporties aan, en Huerga maakt het nog tenenkrullender door Salvador eerst het bewustzijn te laten verliezen. Plots bulkt de scène van de karikaturen: de oude generaal, de uitspatting van de cipier (> ongenuanceerd, weet u nog wel?) en de harde beul (met de "ongepaste" humor), zijn zus op het speelplein tijdens zijn aftakeling, en natuurlijk ook 'Salvador' zelf.
Schromelijk misplaatst zijn eveneens de terreurbeelden bij de aftiteling: het lijkt wel een videoclip van Pennywise.

'Salvador' is een film van uitersten: cliché's en harde realiteit worden niet geschuwd, en Huerga slaagt er niet in om een degelijk uitgebalanceerde middenweg te bereiken. Reken daarbij de mislukte cinematografische snufjes (af en toe een walgelijk slecht beeld > probeert Huerga echt te spelen met het kleurenpalet > zwart/wit?) en je hebt een matige film, die toch héél sterk aangrijpt. Dat hij daarvoor de logische, eenvoudige en ruwe manier kiest wil ik veroordelen, maar er moet gezegd dat het wèrkt.
Heel verdienstelijk is deze film dus niet, omdat hij gewoon een zwart-wit-beeld voorschotelt waarbij je zelfs niks kan inbrengen... Zelfs Franco blijkt een doodgewoon uitganspunt om het verhaal van een "held" te vertellen, over hem of Pinochet leer je echt niks bij. En dan rest nog de vraag in welke mate Salvador heldhaftig was. Per ongeluk knalt hij de policieman neer, maar mogen we dan al zijn voorgaande daden met de mantel des liefde bedekken? De scenarist doet het, de kijker slikt...
Salvador zegt zelf: "Ik wil geen martelaar zijn." Wel, in deze film ìs hij het. Huerga interpreteert (volgens mij) verkeert, maar weet een belangrijk verhaal volgens de regels van het spel te brengen.
Verder dan een 2,5* kom ik dan ook niet...

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Remake?

JJ_D

Ik dacht het niet: dit gaat immers niet over een stad, maar over een idealist die Salvador heet...

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

OK, ik heb niet zo heel goed gekeken naar de omschrijving, zo blijkt..

avatar van Diederik58

Diederik58

De strijd tegen Franco ontgaat mij in deze film; op het drukken van krantjes en folders na. Ze komen meer over als een stelletje bankrovers die zonder angst zich in avontuur storten. Dat er één geslachtofferd wordt is het Franco regiem aan te rekenen.

De film boeit mij overigens tot het eind en dat wordt met de juiste sfeer in beeld gebracht. Ik vond dat er prima geacteerd werd.

Geen film die je heel lang bij blijft. Maar de moeite waard van het kijken.

avatar van james_cameron

Indrukwekkende film, alhoewel het eerste uur een beetje te druk gemonteerd en te hip gefilmd is. De flashbackstructuur is soms ook wat onnodig verwarrend. Het tweede uur is echter veel persoonlijker en het einde hakt er emotioneel genadeloos in. Uitstekend gespeeld en geregisseerd.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Boeiende en aangrijpende film die een beetje meer kleur had kunnen gebruiken.

Ik weet niet of de executies in Spanje toen altijd op dezelfde manier gebeurden, maar deze vond ik wel barbaars.

Of Puig Antich al dan niet schuldig is zullen er altijd wel voor en tegenstanders zijn.

avatar van knol

knol

redelijke film, ik had trouwens de film in een ander dvd-hoesje dan hierboven, het eerste gedeelte was inderdaad wel lekker vertelt, goed tempo , tweede deel duurde iets te lang, aan de andere kant laat hij je ook niet makkelijk weg komen door het zo tergend langzaam te filmen,
het 1e gedeelte laat de stoere kant zien van het idealisme van die jongens
het 2e gedeelte laat zien dat er uiteindelijk bar weinig over blijft, alleen maar angst
volgens mij wil onze beste regisseur ons dat ook laten zien
eerst het heldendom , maar daarna toch de kleine dingen willen, zijn familie , zijn vader, zijn zussen zien
wel erg jammer was dat hij heel het verhaal aan zijn advocaat vertelde , in de gevangenis, terwijl er politie bij zat, beetje raar om alles met naam en toenaam zomaar te noemen
dus nogmaals redelijke film
ik snapte trouwens ook tijdens de aftiteling niet waarom je daar allemaal terreuraanslagen zag, zo ook Osama bin laden,

knol schreef:

beetje rare vergelijking , of niet

Allemaal dictators toch (Bin Laden, Franco, en anderen)?

Bin Laden lijkt me niet bepaald een dictator.

kos schreef:

Bin Laden lijkt me niet bepaald een dictator.

Klopt. Beetje beschamende quote eigenlijk. Maar we begrijpen wat ik bedoel...

avatar van keukenzout

keukenzout

Die bankschroef in zn nek verdroeg ik echt niet, wat een kutmanier om dood te gaan

Ik geef deze film 3.5, ik weet niet precies wat het is, maar deze film deed wat met me

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 1947 stemmen

knol schreef:

beetje rare vergelijking , of niet

Bin Laden is een terrorist net als Salvador er één was.

avatar van edouard

edouard

Aardige film met een overtuigende Daniël Brühl, die ik ook al aardig vond in Die Fetten Jahre Sind Vorbei. 3,5*

avatar van Reservoir Dogs

Reservoir Dogs

Wat een akelige prent zeg!

In het eerste deel maken we kennis met Salvador Puig Antich, de Spaanse militant van de Movimiento Ibérico de Liberación. Ik heb het hoofdpersonage niet als een held gezien wat misschien vele mensen wel in hem zien/zagen maar volgens mij vond hij zichzelf ook geen held.

Maar de politie wordt evenmin afgeschilderd als een held, hij heeft nooit een eerlijk proces gekregen en dat is iets dat eigenlijk iedereen verdient.

Zijn grote pech was dat, net toen hij werd opgepakt en in de gevangenis belandde, Franco's gedoodverfde opvolger Carrero Blanco omkwam in een bomaanslag van de ETA. Iets dat we ook prima zagen trouwens in de film, al wil de film wel zijn ambitieuze en politieke status behouden, mede door een knappe

visuele prent neer te zetten met een prima flashbackstructuur.

Al laat de beklemmende finale je zeker niet onberoerd.

avatar van Legan

Legan

Salvador (Puig Antich) is een sfeervolle film dat vooral in visueel opzicht opvalt. Het is lekker vlotjes gefilmd met meerdere mooie shots en mooi kleur- en lichtgebruik. Het verhaal blijft constant spannend, maar dat is vooral te danken aan het feit dat ik niet wist waarover de film ging, en dus ook onbekend was met het einde. En gelukkig maar wat dat betreft.

De cast op zich laat niets spectaculairs zien, maar toch bevat het redelijk interessante personages en momenten. Een ander zeer sterk punt is de tijdsgeest welke uitstekend wordt weergegeven door goed gebruik van muziek, kleding, auto's en andere props, etc...

Als waargebeurd verhaal redelijk, maar als thriller beter.

avatar van Mads Smikkelsen

Mads Smikkelsen

Goeie, interessante film. Goed geacteerd en het tijdsbeeld is goed weergegeven> De Guardia Civil was inderdaad in die tijd ontzettend schietgraag, ik ken verhalen uit de eerste hand van vrienden uit Spanje tijdens de latere jaren '70, ze liepen met grote getalen rond, altijd gewapend met een automatisch machinegeweer, als je je maar een beetje verdacht gedroeg, opende ze het vuur al. Ik dan me dus heel goed indenken dat er in die tijd geen sprake was van een eerlijk proces, dat is nou precies kenmerkend voor een dictatuur.

Voor 5 euro te koop online, zeer het kijken waard

avatar van ags50

ags50

JTV-kijker schreef:

Bin Laden is een terrorist net als Salvador er één was.

Wie volgens de ene persoon/groep een terrorist is, is voor een ander(e groep) een verzetsstrijder. Pas nadat de ultieme overwinning (door welke partij dan ook) is behaald, wordt het oordeel geveld. De geschiedenis wordt immer geschreven door de overwinnaars !

avatar van Jason28

Jason28

Goeie film, wat nogal frappant is is dat ik deze film 2 weken geleden zag en gisteren Goodbye Lenin, en ja, 2x dezelfde hoofdpersoon. 1 film in het spaans, en de ander in het duits, kon het haast niet geloven. Daniel Bruhl heeft dus een duitse vader en spaanse moeder en kan beide talen vloeiend. erg apart. goeie acteur overigens. Het einde van deze film is toch wel beklemmend, maar het eerste uur kon me niet echt overtuigen. Toch is het wel een beetje zijn eigen schuld natuurlijk, ook al wordt dat al snel vergeten.

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

@Jason28:

Bekijk Inglourious Basterds eens. Vloeiend Frans van deze talentvolle duitser. Zijn spaans/catalaans was ook prima in orde.

'Salvador' is overigens een zeer boeiend en meeslepende drama. Overtuigend acteer werk vooral.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Mijn 5de film waarin Daniel Brühl een hoofdrol heeft, en mijn 6de waarin hij een rol heeft. Ik zat echt in de film, en wanneer deze emotioneel werd, voelde het niet geforceerd aan. Dit zorgde voor een prachtige aangrijpende en zeer interessante film. Tevens een goede reconstructie van het Franco-regime, Salvador was de laatste die eronder geëxecuteerd werd. Een interessant weetje is dat hij werd ongewild werd aanzien als symbool voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Zie ook de extra's op de dvd, zeer interessant. Daar doet de regisseur trouwens een zeer gedurfde uitspraak, en kan ik Brühl mooi gelijk geven.

avatar van gauke

gauke

Historisch verantwoorde, gedetailleerde, politieke, dramatische en effectieve verfilming, waarin de regisseur ook laat zien hoe zinloos een executie is. Ondanks de lengte boeiend.

avatar van magnifique

magnifique

Mooi tijdbeeld met een sfeer die de kijker raakt, 134 minuten boeiend!

avatar van AGE-411

AGE-411

brucecampbell schreef:

In Spanje en Spaanse kolonies was het de gewoonte om de Garrote te gebruiken. Al werden later ook vaak mensen voor het vuurpeleton gebracht.

Salvador was de laatste persoon die geëxecuteerd werd met de Garrote. De laatste personen die in Spanje werden geëxecuteerd waren 5 leden van de ETA, die in 1975 voor het vuurpeleton kwamen.

Frankrijk was het laatste land in West-Europa dat de doodstraf in 1977 af schafte.

Ook in de DDR werd de Garrote vaak gebruikt (tot begin jaren 70)

avatar van FunkyMe

FunkyMe

Met stijgende verbazing zie ik Daniel Bruhl een natuurlijke rol als spanjaard spelen deze oerduitser.

Rutger of Jeroen zullen hoe goed engels ze ook spreken altijd een rus of duitser of een niet amerikaans engels sprekend personage spelen.

Maar hij speelt een geboren en getogen spanjaard

avatar van AGE-411

AGE-411

Verdorie, ik wist niet dat deze film deze avond op TV was

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

FunkyMe schreef:

Maar hij speelt een geboren en getogen spanjaard

Logisch:

Born: Daniel César Martín Brühl González Domingo

June 16, 1978 in Barcelona, Barcelona, Catalonia, Spain (imdb)

Als Jeroen en Rutger in LA geboren waren hadden die ook andere rollen gehad.

avatar van K. V.

K. V.

In het begin had 'k iets van pff wat zal dit zijn, maar hoe verder de film vorderde, hoe meer hij me boeide.
Heel goed geacteerd van Daniel, die na het Duits ook vloeiend Spaans spreekt.
Eens interessant om te zien, maar 'k zou hem niet direct op dvd kopen.
Wel een van de vreemdste/gruwelijkste executie ooit: met een bankschroef. Zeker als hij dan nog niet direct dood is

avatar van Film Pegasus

Wat moet je nu met deze film. Een film waarbij het moeilijk is om dat los te zien van een politiek thema en bijgevolg ook deels een politieke mening. Dat Franco een dictator was die het volk onderdrukte kan ik nog volgen. Maar - zonder politiek uit te weiden - ben ik geen aanhanger van anarchisme of communisme zoals Salvador. Of het ook zonder geweld gelukt zou zijn om een einde te brengen aan het regime van Franco weet ik niet, maar wel dat bij de vele aanslagen van het zogezegde 'verzet' evengoed onschuldige slachtoffers zijn gevallen.

Maar de film dus. Salvador is de prent van een Spaans icoon en wil een biopic weergeven van het verzet tegen Franco. Ik ben niet vertrouwd met Salvador en ken toch iets te weinig van Spanje onder het bewind van Franco om te weten of het geloofwaardig is of niet. Het verhaal is in elk geval niet slecht gedaan en de acteurs doen het prima. Prachtig gewoon hoe Daniel Brühl diverse filmrollen kan neerzetten in andere talen zonder enig probleem. Maar of de film helemaal boeiend is kan ik toch ook weer niet zeggen. Daarvoor is er te weinig link met het regime van Franco en komt 'de bende van Salvador' om het zo kort door de bocht te noemen, over als een bende bankovervallers en mis je het verzet tegen een onderdrukking. Daardoor heb ik toch minder sympathie voor Salvador. Dat hij in de cel beland is zijn eigen fout natuurlijk, maar of dat een terdood veroordeling verdiend is een andere zaak. Te drastisch en zeker gezien de executie. Anderzijds was er toch ook geen probleem met ter dood veroordelingen in Amerika en zijn films als Dead Man Walking of The Green Mile veel minder politiek geladen, maar (utieraard) eerder dramatisch.

Is dit een goeie film? Dat valt op zich nog mee, maar dan wel een goed drama van een ter dood veroordeelde. En geen sterke biopic van het verzet in Spanje tegen het regime van Franco.

avatar van 93.9

93.9

Sterke film. Pracht rol van Brühl. Hoop meer van hem te gaan zien. Wat ik erg belangrijk vind is dat bijvoorbeeld de jaren '70 realistisch met oog op kleine details wordt neergezet. Kleine dingen als een plaat die toevallig uit de radio komt, moet ook precies vaak op de radio zijn geweest in dat jaar liefst nog die maand. Dit soort dingen, ook bijvoorbeeld de mode klopt. Truien die echt uit de 70s lijken te komen en nu nergens meer te koop zijn. En dan dat uiterlijk van mannen die een evenbeeld zijn van Benny/Björn (ABBA). Dit zijn details waar aandacht aan besteed is.

Aanrader.