Genre: Familie / Komedie
Met onder meer: Liv Stig, Halina Reijn en Mamoun Elyounoussi
6,9 (448)
Releasedatum: 9 oktober 2003
Plot Polleke
Jeugdfilm over de 11-jarige Polleke die opgroeit in de grote stad bij haar excentrieke moeder (Halina Reijn) en ondertussen een beetje voor haar dichter-junkie vader (Daan Schuurmans) moet zorgen. In de loop van de film komt Polleke achter de waarde van echte vriendschap en beleeft ze alle ups en downs die bij een echte eerste grote liefde horen. Smoorverliefd als ze is op Mimoen, wordt haar de omgang met hem verboden. Maar zijn ogen zo zwart als Afrika blijven haar achtervolgen...
else
Ik denk dat dit ook weer een topfilm wordt! Misschien wel voor de iets jongere kinderen, maar met goede, hele goede acteurs!
Violet-Oi!
hey dit boekje moesten we met nederlands lezen. Ben benieuwd.
halina reyn is wel cool
Algemeen Dagblad (+): 'Schuurmans zet zonder ijdel geschmier een mooie loser neer; Reijn is energiek en ontwapenend, Lammers als altijd geestig en precies. De prijs gaat naar de jonge Liv Stig; wat Houtman uit haar weet te halen, is bewonderenswaardig.' (Koen Kleijn)
Dagblad van het Noorden (+): 'Ineke Houtman, die al eerder werk van Guus Kuijer met succes verfilmde, houdt de tragiek en het komische, de zware thema's en de lichte noten, steeds goed in balans. (...) Het is een film waar zowel kinderen als volwassenen veel plezier aan zullen beleven.' (Petra van der Ree)
Haagsche Courant/GPD (+): '...het is de blonde Liv Stig die met haar natuurlijke spel de film draagt. Haar Polleke is een sprankelende jongedame die innemend en eigengereid orde schept in haar ingewikkelde leventje. Als je de bioscoop verlaat heeft het meisje zich in je hart genesteld, en wil je weten hoe het nu verder zal gaan met Polleke, haar Marokkaanse vriendje en haar chaotische maar bijzondere familie.' (Fritz de Jong)
Filmnieuwsbrief (+): 'Een film die voorbestemd is over de hele wereld prijzen te winnen op kinderfilmfestivals. (...) De makers zijn het politiek correcte denken voorbij en hebben een maatschappelijk relevante film gemaakt, maar dan wel eentje die ook nog grappig en ontroerend is.' (Oene Kummer)
NRC Handelsblad (+): 'Ineke Houtman is erin geslaagd een film te maken die zowel vertederend als spannend is, een eerste zoen voor wie hem lang geleden kreeg of nog niet heeft gehad.' (Bianca Stigter)
Het Parool (+): 'Polleke is innemend, humoristisch en ontroerend - versleten woorden, maar de film geeft ze nieuwe glans.' (Jos van der Burg)
De Telegraaf (+): ''Polleke' is een authentieke film, met een goeie en waarachtige kern. Een film met veel humor en veel vaart. Amusement dat ook nog ergens over gaat.' (Dick van den Heuvel)
Tros Kompas (+): 'Polleke schrikt niet terug voor de alledaagse
werkelijkheid, maar biedt wel hoop. ... een geslaagde kinder/familiefilm die niet oppervlakkig is.' (Maarten van der Meer)
Trouw (+): 'Het is dat de elfjarige Liv Stig, die Polleke speelt,
onverzettelijk lijkt te midden van alle verdriet, want anders zou 'Polleke' een zwaar melodrama geworden zijn. Dat is het nu niet. Dankzij Stig maar ook dankzij ervarener acteurs als Halina Reijn en Frank Lammers, die even onbevangen hun rollen spelen.' (Jann Ruyters)
De Volkskrant (+): 'Polleke is een ontroerende Romeo en Julia-variatie, die veel te vertellen heeft over de wereld waarin wij leven - zonder een opgeheven vingertje. (...) Liv Stig, met ogen die vuur spuwen, is prachtig als de eigenwijze Polleke...' (Jan Pieter Ekker)
bron: Oene Kummer
Polleke is een hele leuke film, met een verhaal dat op een aangename manier verschillende kanten op springt.
Op een niet opdringerige manier worden multiculturele vraagstukken behandeld. Polleke mag op een feestje bijvoorbeeld niet dansen met haar Marokkaanse vriendje, omdat dit in zijn cultuur niet geoorloofd is.
Liv Stig acteert zeer naturel. Ze kan heel goed emoties tonen met haar gezicht.
Frank Lammers is weer erg geestig, hij heeft de lach aan zijn kont. Lammers is in de film Polleke's meester. Tot overmaat van ramp wordt haar moeder (Halina Reijn) verliefd op hem. Dit levert een paar hilarische scènes op.
Daan Schuurman als Spiek - Polleke's vader - zet op een overtuigende manier een junk neer.
Polleke is van de regisseur van Madelief. Ineke Houtman beschikt duidelijk over veel baggage. Kinderen regisseren is een vak apart, maar zij beheerst dat.
Het is te hopen dat we nog veel films van haar kunnen zien in de toekomst. Wie weet weer naar een boek van Guus Kuijer.
Gaat dat zien!
else
Ik ben er laatst heen geweest, en ik vind het echt een super film. Vooral Liv, Daan en Halina vind ik heel goed!
neo
Goeie film zeg! Knap hoe wederom na een paar eerdere verflimingen die voor mij gelijk zijn aan het boek, deze dat ook weer voor elkaar weet te krijgen. Humor en drama goed in evenwicht, nog maar niet te spreken over de cast. Let ook op de vele bekende (maar niet goede
) hits die in een andere vorm terugkeren (waarschijnlijk om te besparen op de kosten van de rechten). En zo zie ik Schuurmans trouwens graag, had ineens weer die goeie herinneringen aan spijkerhoek en westenwind in mijn kop. Wel wat minder vond ik het trillende beeld, overigens veroorzaakt door een probleempje met de filmprojectie (je kan niet alles goed doen). 4 sterren
cornelis
(waarschijnlijk om te besparen op de kosten van de rechten)
Ik heb de film niet gezien, maar vergeet niet dat het clearen van muziek niet zozeer duur is (ook waar) maar vooral dat het ongelofelijk lang duurt als je het niet via hele dure agencies doet. Voor gemiddelde Europese onafhankelijke films is dit veelal niet te doen, puur praktisch gesproken.
De Nederlandse jeugdfilm Polleke is zondag op het Europees Jeugdfilmfestival in Vlaanderen bekroond met de juryprijs. Dat heeft regisseuse Ineke Houtman
bekendgemaakt. De prijs is uitgereikt aan hoofdrolspelers Liv Stig en Mamoun Elyounoussi. Aan de bekroning is een filmdistributie in België verbonden.
De jeugdfilm oogstte eerder lovende kritieken op onder meer het Cinekid-festival in Amsterdam en het Filmfestival van Berlijn. In Nederland hebben bijna 100.000 mensen de film gezien. Vijf maanden na de première draait Polleke nog steeds in de bioscopen.
bron: ANP / Oene Kummer
Polleke wint Kinderjury prijs Filmfestival Malmö
De film Polleke van Ineke Houtman heeft afgelopen weekend op het Zweedse Kinderfilmfestival BUFF in Malmö de kinderjury prijs voor de beste film gewonnen. Een jury van kinderen in de leeftijd van 12 tot 14 jaar loofde de prijs, de Youth Factory Filmcup, uit in aanwezigheid van de 12-jarige hoofdrolspeelster Liv Stig.
Bron: Oene Kummer
FisherKing
De film blijft maar prijzen winnen, zeg.
mstoffer
Ik was echt onder de indruk van deze film. Mijn dochters willen alleen nog kijken naar films als Pirates en zo kon het gebeuren dat ik uiteindelijk alleen naar een zogenaamde kinderfilm zat te kijken. Nou zeg maar familiefilm: spelregie grandioos zowel richting Liv Stig (Polleke) en de andere kinderen als naar bijvoorbeeld Daan Schuurman: perfect gecast als junkie-vader. Aan de ene kant die jongensachtige charme, aan de andere kant dat junkie-egoisme.
Overigens opvallend hoe de pers deze film helemaal heeft toegetrokken naar de verantwoorde allochtonenkant terwijl de film toch over heel veel meer gaat.
Quido
Was de dvd-release nou vandaag? Of de 22e pas? Ik zie overal verschillende data staan.
Quido
Heerlijke (jeugd)film! Ik sluit me volledig aan bij Kappeuter met de aantekening dat ik Helmert Woudenberg als opa ook zeer goed gecast vond.
****
‘POLLEKE’ VEROVERT POLEN
De jeugdfilm POLLEKE, van Ineke Houtman, is op het Poolse Film Festival ALE KINO onderscheiden met twee prijzen; de Grand Prix - Poznan Golden Goat (juryprijs) en de prijs voor de Beste Film door de kinderjury.
Het is de derde keer dat POLLEKE op een filmfestival onderscheiden wordt. Eerder werd de film op het Vlaamse European Youth Film Festival verkozen tot Best Feature Film en op het Zweedse Kinderfilmfestival BUFF won POLLEKE de Children's Jury Award voor Beste Film.
In maart van dit jaar kreeg POLLEKE een Gouden Film voor een bezoekersaantal van 100.000. (Bron: Egmond Film)
Polleke scoort drie keer in Montevideo
De Nederlandse film Polleke is op het Internationale Filmfestival van Montevideo bekroond met de drie belangrijkste prijzen. De jeugdfilm van regisseuse Ineke Houtman sleepte op het prestigieuze evenement de grote juryprijs, de prijs voor beste speelfilm en de prijs van de kinderjury in de wacht. Dat heeft Houtman dinsdag bekendgemaakt.
Eerder sleepte Polleke al op het Europese Jeugdfilmfestival de juryprijs in de wacht. In Nederland werd de film bekroond met een Gouden en een Platina Film. Ook draaide Polleke op het filmfestival van Berlijn. De film trok in Nederland meer dan 100.000 bezoekers. Polleke wordt binnenkort uitgebracht in onder meer Belgie, Duitsland en Scandinavie. In Nederland is de film inmiddels te krijgen op dvd.
bron: ANP / Oene Kummer
Freud
Prachtige film, een beetje zoet misschien maar dat geeft niet zo.
4 sterren.
Nouseforaname
k vond dit zeker een heel goede film, Liv kan ook erg goed acteren moet ik zeggen, en Daan schuurmans speelt een van de beste rollen ooit
Ayano
Idd, ik vind haar een van de beste jonge actrices die ik heb gezien.
narva77 (crew films)
Ja, ben ook wel benieuwd naar die 0,5*. Heb Polleke op video, moet em nog steeds een keer zien. Misschien met de kerstdagen. Ben wel benieuwd.
twg
waarom ik polleke slecht vond ? Te veel hetzelfde van de andere Nederlandse film . in Nederland zie je tegenwoordig bijna alleen nog maar films als polleke . Daarom 0,5 te achterhaald te veel van hetzelfde.
twg
nou overdruiven is ook een vak. ik probeer hier vriendelijk te blijven hoor.
FisherKing
Maar je geeft geen enkel steekhoudend argument. Dat is vrij dom.
twg
het is heel simpel : ik vind polleke onorgineel
dit soort films zien we te vaak in Nederland
dat is mijn mening. als je dat niet bevalt dan is dat spijtig voor je.
twg
trouwens als ik de andere polleke genre films niet mee tel vind ik polleke opzich wel gaan wel een paar mooie scenes als je dat precies bedoeld
dan zou ik zo,n 2,5 sterren geven.( in dat opzicht)
FisherKing
Ik heb Polleke niet gezien, maar ik neem me het recht om me dat af te vragen. Omdat on-origineel geen echt argument is natuurlijk. Je waardeert een film omdat ie je bevalt of niet. Of omdat ie je verveelt.
Maar redenen van on-orignaliteit ken ik niet.

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977