• 9.371.913 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: John Gilling

Met onder meer: Conrad Phillips, Barbara Shelley en André Morell

Plot Shadow of the Cat

Een grijze tijgerkat is de enige getuige van de moord van een maîtresse door haar echtgenoot en twee bedienden. De kat wordt een wraaklustige aanwezigheid die de moordenaars voor hun heidense handeling vervolgt, en uiteindelijk hun sterfgevallen veroorzaakt.

avatar van Diekmans

Diekmans

Sfeervolle britse thriller/horror. Een kat is getuige van de moord op de dame des huizes en neemt op wraak op de schuldigen. Verhaal is eenvoudig en voorspelbaar maar de film heeft een leuke sfeer en er wordt aardig in geacteerd. Al met al voldoende kijkplezier voor een dik uur.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Zou ik heeeel graag willen zien, maar nergens is er een spoor van een DVD-release.

avatar van Vascago

Vascago

Ik vond het maar matig. Het verhaal is zoals Diekmans al zegt simpel en voorspelbaar, maar ik vond het acteerwerk ook maar matigjes. De sfeer was wel aardig, maar werd te vaak om zeep geholpen door een bij vlagen veel te luidruchtige soundtrack. Ik heb me niet verveeld, maar had er wel een stuk meer van verwacht.

avatar van baspls

baspls

Mac Hammer Fan schreef:

YouTube - Shadow of the Cat (1961) - good quality rare Hammer Film Heb de film gevonden op YouTube. De eerste 2 minuten zien er erg goed uit! Ben zelf niet zo'n fan van films op Youtube kijken. Zal nog eens zoeken naar een andere versie.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Heel erg bedankt, Baspls.

avatar van joolstein

joolstein

Alhoewel de naam Hammer niet aanwezig is, in de credit staat BHP Productions, heeft de film genoeg elementen van die studio. Zo werd er opgenomen in de Bray Studios, en bezit het zowel voor als achter de camera Hammer coryfeeën.; o.a. regisseur, John Gilling, actrice Barbara Shelley en acteur André Morell.

Direct in de opening met een voordracht van Edgar Allan Poe's 'The Raven' laat de film er geen twijfel meer over bestaan de wraaklustige kat is gestileerd op 'The Black Cat'. Deze kat Tabitha maakt het leven voor de hebzuchtige moordenaars een hel. Ze zitten het poesje na rond het huis en het terrein. Naast dat is men er niet in geslaagd om Tabitha als een fysieke bedreiging te presenteren. En is het ook niet heel erg geloofwaardig dat spelers alle last krijgen van spontane ailurofobie.

De film viel mij daarom nogal tegen. Ook vond ik al dat heen en weer geloop naar verschillende kamers op den duur meer op een klucht gaan lijken en uiteraard is er ook nog een romantische subplot. De film is vakkundig gemaakt, er wordt prima geacteerd maar heel bevredigend vond ik het helaas niet.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Ik maakte me even ongerust toen ik de niet al te positieve reactie van joolstein zag, maar ik vond de film eigenlijk wel goed meevallen. Het is niet zo vaak waarin een kat een erg actieve rol speelt in het veroorzaken van moorden. Veelal blijven ze eerder een afschrikmiddel of een stille getuige. Qua sfeer en cinematografie zat het ook wel goed. Het is inderdaad voorspelbaar en het verhaaltje stelt weinig voor, maar ik heb mij allerminst verveeld.

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Heerlijke horrorfilm die ook geregeld op de lach weet te werken vanwege een bij meerdere

personen overdreven doodwensende obsessie met de kat. Inhoudelijk stelt de film misschien

niet zo veel voor, maar in ieder geval never a dull moment want gebeurtenissen volgen in

vlot tempo op met verscheidene fijne scenes voortreffelijk in beeld gebracht bij sowieso een

fraai sfeervol zwart/wit. Camera- en montagewerk ook geregeld uitmuntend. Het ziet er

aldoor gewoonweg bizonder verzorgd uit. Voor mij was dit beslist een genietbare film, niet

zozeer spannend maar vooral stijlvol en vermakelijk.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

Ondanks de enorme voorspelbaarheid en het miniem horror-niveau, was dit toch een film waar ik van genoten heb. Een sfeerrijke Britse horror/thriller waarbij een kat voor de onheilspellende afloop zorgt. Helemaal niet slecht.

avatar van starbright boy

Ik werd wel blij van deze Hammer (op de titelrol BHP productions, maar praktisch gezien een Hammer-film). Niet gemaakt om te verrassen, maar vooral een film die en heel veel voldoening geeft. Feitelijk een film die met een horrorthema op een bijna sprookjesachtige moralistische manier verhaalt over schuldgevoel. Low budget (back to back gemaakt met een andere film met hergebruik van decors, kort) maar vol iedeeen en stijl. Zoals de point of view shots van de kat. En voor je het zat bent is het afgelopen. Erg fijn.