ad
 • 139.933 films
 • 6.683 series
 • 20.258 seizoenen
 • 435.199 acteurs
 • 281.924 gebruikers
 • 8.111.518 stemmen
Avatar
 
banner banner

1944 (2015)

Drama / Oorlog | 100 minuten
3,32 97 stemmen

Genre: Drama / Oorlog

Speelduur: 100 minuten

Alternatieve titel: 1944: Forced to Fight

Oorsprong: Estland / Finland

Geregisseerd door: Elmo Nüganen

Met onder meer: Marko Leht, Maiken Schmidt en Priit Pius

IMDb beoordeling: 7,1 (5.077)

Oorspronkelijke taal: Ests

Releasedatum: 20 februari 2015

 • On Demand:

 • Google Play Bekijk via Google Play
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+

Over 1944

"The first casualty of war is truth"

Estland, 1944. We volgen de gebeurtenissen vanaf de slag bij de Tannenberg lijn tot en met de slag bij Tehumardi op het Sõrve-schiereiland tussen de Duitsers en hun bondgenoten en het Rode Leger. We zien alles door de ogen van Estische soldaten, die een kant moesten kiezen en zodoende hun eigen landgenoten op het slagveld tegenkwamen als tegenstander. De soldaten en hun geliefden moeten vaak moeilijke keuzes maken.

imageimageimageimageimageimageimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Vennad Käärid

Vennad Käärid

Lembit Raadik

Voldemar Piir

Vladimir Kamenski

Ants Saareste

Sanitar Elmar Säinas

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

 • 916 berichten
 • 560 stemmen

Een indrukwekkende oorlogsfilm over het krijgsgewoel dat zich in 1944 in Estland afspeelde.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van twee Esten. De film bevat een combinatie van oorlog, drama en het maken van lastige keuzes. Zeker een aanrader voor dit genre.

3,5 *


avatar van Diederik58

Diederik58

 • 502 berichten
 • 1077 stemmen

Patriottisch en deels romantisch oorlogsdrama Soms wat ongeloofwaardig.

Aardig dat de hoofdpersonen wisselen (door omstandigheden).

Prima geacteerd.


avatar van Theunissen

Theunissen

 • 8756 berichten
 • 5016 stemmen

Goede Oorlog / Drama (eigenlijk ook in die volgorde qua verhaallijn) film, welke zich afspeelt in Estland in 1944 (vanaf Juli t/m November) en waarbij de gebeurtenissen gevolgd worden vanaf de slag bij de Tannenberg lijn t/m de slag bij Tehumardi op het Sõrve-schiereiland tussen de Duitsers en hun bondgenoten en het Rode Leger. Het hele verhaal wordt bekeken door de ogen van Estische soldaten die zowel vochten voor het Duitse leger (in 1941 bezet Duitsland Estland, waarbij door de Duitse strijdkrachten 72.000 Esten worden gemobiliseerd) als voor het Rode leger (in 1940 annexeert de Sovjet-Unie Estland, waarbij het Rode Leger 55.000 Esten mobiliseert). En dan vooral specifiek door de ogen van de Estische soldaten Karl Tammik (vecht voor het Duitse leger) en Juri Jogi (vecht voor het Rode leger), die elkaar op een gegeven moment in de hitte van de strijd treffen en daarbij door omstandigheden iets gemeenschappelijk (een geliefde) krijgen, terwijl ze elkaar totaal niet kennen.

Het verhaal en de uitvoering zit goed in elkaar en zeker wat betreft de opbouw ervan, want het verhaal is opgebouwd uit twee delen. In het eerste deel (de eerste 45 minuten) wordt het verhaal belicht vanuit de Estische soldaten die vechten voor het Duitse Leger en in het tweede deel (de laatste 45 minuten) wordt het verhaal juist belicht vanuit de Estische soldaten die vechten voor het Rode Leger. In het eerste deel draait het vooral om Oorlog (inclusief Kameraadschap), welke realistisch, fraai, aangrijpend en indrukwekkend in beeld (ook van bovenaf) werd gebracht. Dat geldt zeker voor de opening (eerste 10 minuten) van het verhaal, slag bij de Tannenberg, die me soms deed denken aan de geweldige klassieker "Cross of Iron (1977)". In het eerste deel valt soms ook wat te lachen en vooral als ze Hitler uitlachen. Ze krijgen op een gegeven moment namelijk voor hun dappere geleverde strijd een foto (die niemand wil hebben, ze zijn namelijk klaar met Hitler, en ze zeggen ook niet terug "Heil Hitler" bij het ontvangen van de foto) van Hitler uitgereikt, i.p.v. een medaille (IJzeren of Houten kruis) die ze eigenlijk verwacht hadden. Zo noemen ze hem bijvoorbeeld "Adolf de strontkever"

Nadat de Estische soldaten die vechten voor het Duitse leger zich beginnen terug te trekken en daarbij, na circa 45 minuten, Estische soldaten treffen die vechten voor het Rode leger en aan de winnende hand zijn, verandert het verhaal en wordt het verhaal belicht vanuit de Estische soldaten die vechten voor het Rode leger. Dit komt omdat tijdens deze confrontatie, Karl Tammik (vecht voor het Duitse leger) wordt gedood door Juri Jogi (vecht voor het Rode Leger) en die bij doorzoeking van het dode lichaam van Karl Tammik een brief (gericht aan een zekere Aino Tammik) vindt en die, uit schuldgevoel voor het doden van Karl Tammik, wil afleveren bij Aino Tammik. Vanaf dan verandert het verhaal ook meer van Oorlog (zijn wel nog fraaie en heftige beelden van te zien) naar Drama (met zelfs een romantisch toontje). Dat gedeelte is best mooi (zeker als Juri Jogi de brief aflevert bij Aino Tammik en dan te horen krijgt dat het om haar broer gaat en dat ze niet de geliefde is van Karl Tammik, waarbij Juri Jogi dan verliefd wordt op Aino Tammik en dat is wederzijds), maar zeker ook tragisch en zeker m.b.t. het einde en dan vooral door de smerige en laffe Functionaris Kreml (die steeds alles wil rapporteren en iedereen wil laten doodschieten die in zijn ogen een fascist of een verrader is, en dat ongeacht de leeftijd. En degene die zijn bevel niet uitvoert, die schiet hij dan persoonlijk dood en in dit geval betrof het dus Juri Jogi). Het einde laat tevens oorlog in zijn ergste wreedheid zien.

Visueel gezien werd alles fraai in beeld gebracht en zeker m.b.t. de oorlogsbeelden (o.a. met Russische tanks, een tweetal Russische vliegtuigen, één Duits fregat en scherpschutters aan beide kanten, waarbij je bij de laatsten ook regelmatig beelden te zien krijgt vanuit hun vizier) die ook realistisch oogden (en ook vrij hard waren en dat hoort natuurlijk ook bij een oorlogsfilm) en soms heftig waren. De totaal onbekende cast deed het best goed en overtuigend en vooral beide hoofdrolspelers Kaspar Velberg in de rol van Karl Tammik en Kristjan Üksküla in de rol van Juri Jogi. Hoewel ze misschien maar een kleine rol hebben, deden verder Peeter Tammearu in de rol van Functionaris Kreml en Maiken Schmidt (zag er ook best mooi uit) in de rol van Aino Tammik, het best verdienstelijk.

Al met al gewoon een goede en zeker toch ook een boeiende en tragische Oorlog / Drama film die gemaakt is in Estland / Finland (dus met een beperkt budget) en die zich ook lekker wegkijkt. Dat laatste mede omdat deze film maar circa 90 minuten duurt en daarin best veel gebeurt.

P.S. op een gegeven moment werd er ook een liedje gezongen door een Estische soldaat (die vecht voor het Duitse leger) en dat was best grappig, want de tekst ging als volgt "de mof nam mijn dochter mee naar een winkel in de stad en toen ze terugkwam was ze een hoer Mijn bloed moet voor haar vloeien aan het Oostfront, maar Adolf liet ons in de steek"


avatar van filmkul

filmkul

 • 1176 berichten
 • 1375 stemmen

Redelijk sterk oorlogsdrama. Het verhaal is best interressant en vrij lastig naar beeld te vertalen. Toch lukt het Nuganen best aardig om de tweedeling van Estland tijdens WOII in de film te verwerken. De film begint direct sterk met een spannende veldslag. De actiescenes zijn van prima niveau. De overgang naar de tweede helft van de film, de belichting van de Rode kant, is goed gevonden. Echter de tweede helft komt wat afgeraffeld over en had meer aandacht verdiend. Het camera werk is goed, met mooi geschoten beelden vanuit allerlei posities. De rauwe montage werkt prima bij dit genre. De film kent tevens een mooie soundtrack. 3.5/4.0


avatar van Tarkus

Tarkus

 • 6356 berichten
 • 5275 stemmen

Redelijk goede oorlogsfilm met een verbijsterend verhaal, dat is gebaseerd op feiten.

De vertolkingen konden naar mijn mening wat beter, maar wat de kostumering en materiaal betreft dat is vrij accuraat, soms vraag je je af waar men dat oorlogstuig uit die tijd toch vandaan haalt.

Ben dus wel tevreden over deze film.


Bijzondere film, verschillende gezichtspunten en leerzaam, jammer dat er niet echt een verhaallijn in zit maar de moeite waard voor de oorlogsfilm liefhebbers!


avatar van knusse stoel

knusse stoel

 • 2487 berichten
 • 2630 stemmen

Theunissen schreef:

O.A:

P.S. op een gegeven moment werd er ook een liedje gezongen door een Estische soldaat (die vecht voor het Duitse leger) en dat was best grappig, want de tekst ging als volgt "de mof nam mijn dochter mee naar een winkel in de stad en toen ze terugkwam was ze een hoer Mijn bloed moet voor haar vloeien aan het Oostfront, maar Adolf liet ons in de steek"

Vervolg hieronder/boven.

Ga gewoon hieronder/boven eens kijken bij de recensie van "Theunissen" en je weet hoe je deze film tegemoet kan treden!

Uitstekend stuk film in het genre "Drama/oorlog"!


avatar van Boneka

Boneka

 • 1823 berichten
 • 1029 stemmen

Vond het een wat onevenwichtige film met wat vreemde keuzes van de regisseur. Hij sprong er nergens uit ook niet qua spanning. De film is best wel vlak gebracht. Ergens wilde de regisseur er een verhaal van maken maar klaarblijkelijk wist hij niet welke kant hij op wilde. Vooral na het eerste stuk krijgen we een wat saai moment wanneer de soldaat op zoek gaat naar "zijn" overleden "vrouw". Ook de muziekkeuze vond ik niet geslaagd.

De beelden daarin tegen zijn goed weergegeven en ook de karakters en gesprekken zijn goed. Jammer dat het plot niet beter in elkaar zat om de film meer inhoud te geven.


avatar van S. Russell

S. Russell

 • 41 berichten
 • 271 stemmen

Een mooie film, was aangenaam verrast. het verhaal is niet altijd makkelijk te volgen, maar het thema is zo fascinerend en gewaagd dat ik 'm zeker uit wilde zien.


avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

 • 991 berichten
 • 1104 stemmen

Goede oorlogfilm.....tussen 2 groepen landgenoten, 1 groep vocht voor hun vaderland en de andere had zich aangesloten bij de vijand ....3,5


avatar van Gang_Star

Gang_Star

 • 6837 berichten
 • 3401 stemmen

Stevig oorlogsdrama die qua opening mij even deed denken aan Saving Private Ryan. Niet dat deze opening zo extreem is als de film van Steven Spielberg, maar de bestorming had er zeker wel gelijkenissen mee. De film komt dus goed op gang en bevat de nodige actiescenes. Er komen onder meer tanks voorbij en er vinden aanvallen plaats vinden vliegtuigen, ook het nodige geweld wordt vrij hard in beeld gebracht getuige het feit dat een soldaat aangeeft dat het rustig is op het moment dat hij wordt afgewisseld, en de volgende die zijn plek overneemt door een sniper door het hoofd wordt geschoten. Film wordt van twee kanten getoond, maar kent gaandeweg een mindere periode waardoor de vaart wat afneemt. Toch wordt de film sterk hervat en kent de scene waarin de mannen een jonge groep tegenstanders treft een verrassend slot.

1944 wisselt harde actiescenes af met de nodige drama en zelfs een vleugje humor. Vooral de scene waarin de mannen toegesproken worden, de heer in kwestie 'heil hitler' zegt en de soldaat vervolgens zegt 'ik zeg niets' en daaropvolgend de foto's van hitler welke ze niet willen hebben is grappig.


avatar van 93.9

93.9

 • 3039 berichten
 • 4010 stemmen

Iedereen spreekt in eigen taal in deze fantastische oorlogsfilm.

Kan dan eigenlijk al niet meer stuk. Maar weinig oorlogsfilms waarin soldaten hun moedertaal spreken ipv raar Engels met Duitse woordjes ertussen zijn slecht.


avatar van Movsin

Movsin

 • 5978 berichten
 • 7288 stemmen

Een onthutsend en eigenlijk niet zo bekend stuk WO II-geschiedenis waarbij Estse families uit hun land werden gedeporteerd terwijl hun mannen verplicht werden dienst te nemen bij één van de twee agressoren, zijnde Duitsland enerzijds, het Rode leger anderzijds.

Het waanzinnige van het verhaal is dat onvermijdelijk landgenoten tegenover elkaar kwamen te staan.

"1944" brengt dit gebeuren overtuigend in beeld, zowel van de Duitse als de Russische kant gezien met uiteindelijk op elkaar lijkende taferelen van onverbiddelijke veldslagen en onnoemlijk menselijk leed en het rauw-pikante verhaal waarbij even romantiek aan te pas lijkt te komen, onderstreept alleen nogmaals het afschuwelijke van dit opgelegd gevecht onder burgers.


avatar van Brix

Brix

 • 18365 berichten
 • 4142 stemmen

Een van de sterkste anti-oorlogsfilms die ik gezien heb.

(Uitgezonden op ONS TV)


avatar van John Milton

John Milton

 • 15215 berichten
 • 7990 stemmen

Toch wel verrassend knap gemaakt deze film, maar voor mij net niet onderscheidend genoeg om uit te pakken met meer sterren. Dat iedereen zijn eigen taal spreekt is inderdaad fijn, zagen we dat maar meer...

3,5*


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 1462 berichten
 • 1233 stemmen

Een film die ik in eerste instantie toch als redelijk stug ervaren heb, en in die hoedanigheid ook niet helemaal overtuigd heeft.

Het begin oogt, ondanks de 'echte' wapens, tanks en uniformen, niet altijd even lekker gemonteerd. Hoewel er wel aardige shots zijn en interessante camerstandpunten, komt het soms wat houterig over en is het vreemde gefluit van de inkomende artillerie een behoorlijke ergernis. De muziek komt daarnaast te vlot en pretentieus over, en hoor ik nu goed dat er zelfs een gitaar speelt?

Later in de film herstelt het allemaal een beetje en komt er een aardig verhaal naar voren over de verdeeldheid tussen de vechtende troepen. Een onderwerp dat sowieso interessant is aangezien er veel troepen van andere nationaliteit onder Duitse vlag, zelfs SS, mee vochten. Zo schijnt er bij de SS zelfs een Engelse afdeling geweest te zijn.

De gevechten ogen in die zin overtuigend en zelfs de Tirpitz wordt erbij gehaald om de oever en de Sovjets te beschieten. Vooral de laatste aanval over dat nevelige veld is best wel een hele mooie scene.

Al met al een redelijke oorlogsfilm, niet een prent die me meteen heel erg overtuigd heeft. Maar dat komt wellicht nog.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 3178 berichten
 • 2491 stemmen

Knappe Estse film over een stukje onbekende geschiedenis ten tijd van de Tweede Wereldoorlog. De slag bij Tannenberg was me bekend uit WOI en het daaruitvloeiend reusachtig pompeus grafmonument dat door Hitler later werd opgeblazen om te vermijden dat Russische troepen het zouden onteren. Dit even terzijde.

Wat me onbekend was - maar historisch gezien wel logisch is - was het gevoel van de Estse bevolking om te kiezen tussen de pest en de cholera als het neerkwam wie hen zou bezetten: de nazi’s of de Russen. Naargelang de omstandigheden en de druk koos de bevolking vaak uit zelfbehoud partij en deden ze zaken die ze liever niet deden. Knap was wel de scène waarbij beide Estse groepen elkaar tegenkwamen en prompt een staakt het vuren inlasten.

Het plot rond de alleenstaande dame die in contact komt met haar agressor en verantwoordelijk was voor de deportatie van haar familie is wat te veel geconstrueerd, maar los hiervan zag je wel de wisselende emoties en machteloosheid naar boven komen.

De oorlogsbeelden waren verder knap gemaakt. Goede actiescènes met een technisch aanvaardbaar niveau. Fijn ook dat men de film bekijkt vanuit verschillende kampen zodat het moeilijk te bepalen valt wie the good of bad guy is. Het brengt de nodige nuancering waarbij iedereen in deze vuile oorlog wel boter op het hoofd heeft.


avatar van Brix

Brix

 • 18365 berichten
 • 4142 stemmen

woensdag 29 april te zien op TV > ONS > 21:00 uur


avatar van weide

weide

 • 112 berichten
 • 0 stemmen

Ik heb 'm gister gezien. Film komt wat traag op gang. Vond 'm het 1e kwartier weinig boeiend. Weer dat loopgraven gedoe, dacht ik. Had 'm bijna uitgezet.

Toch verder gaan kijken. En er geen spijt van. Film wordt steeds boeiender. Laat goed de waanzin van oorlog zien.