• 9.372.314 stemmen

Geregisseerd door: Mika Kaurismäki

Met onder meer: Sarah Gadon, Malin Buska en Michael Nyqvist

Gesproken taal: Engels, Frans en Duits

Plot The Girl King

Portret van de briljante, extravagante Kristina van Zweden. Als koningin vanaf de leeftijd van zes, raakt ze verscheurd tussen rede en passie, tussen haar opleiding tot moderne wereldgeest en haar strikte opvoeding als prins. Helemaal als de conservatieve krachten om haar heen zich tegen haar ideeën om Zweden te moderniseren keren. Als de jonge vorstin dan ook nog eens verliefd wordt, gebruikt de oppositie haar ontwakende seksualiteit al snel als wapen tegen haar bewind.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Countess Ebba Sparre

René Descartes

Maria Eleonora

avatar van lezertje

lezertje

Mooi kostuumdrama over het leven van Kristina koningin van Zweden, die zich weigerde aan een man te onderwerpen. Hoofdrolspeelster Malin Buska is met haar ijzige blik de perfecte Kristina. Met lak aan het strakke keurslijf van de monarchie leefde Kristina haar eigen leven, waarbij zijde voorkeur gaf aan vrouwelijk bedegezelschap. Op 28-jarige leeftijd deed zij afstand van de kroon en keerde het Lutherse geloof de rug toe om zich te bekeren tot het kutholicisme en vertrok richting Rome.

avatar van SaintNick

SaintNick

lezertje schreef:

... en keerde het Lutherse geloof de rug toe om zich te bekeren tot het kutholicisme en vertrok richting Rome.

Pardon? Wat voor holicisme?

Een freudiaanse verspreking wellicht.

avatar van blurp194

blurp194

Af en toe kom je dan zo'n film tegen over een verrassend stukje geschiedenis waar je nog nooit van gehoord hebt. Deze bijvoorbeeld, over koningin Kristina van Zweden. Een bijzondere dame met behoorlijk wat invloed op de geschiedenis. Nooit van gehoord dus, en beslist wel interessant hoewel de film niet helemaal de historie lijkt te volgen - in ieder geval levert de wikipedia een iets andere kijk op de contacten met Descartes.

Maar goed. Ook van de cast had ik nog nooit gehoord - tenminste, uit een vluchtige check komt alleen Sarah Gadon naar boven in films die ik gezien heb. Is ze me kennelijk niet in opgevallen. Hier dan wel, hoewel nog steeds behoorlijk in de schaduw van de heerlijk perfect wereldvreemde Kristina van Malin Buska. In alle opzichten apart en borderline weird, maar ook haast tastbaar eigenzinnig. Alleen daardoor is de film al iets bijzonders. Mooie beelden en een passende soundtrack versterken dat nog eens.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Een interessant verhaal en de cast doet het niet onaardig maar ik had toch steeds het gevoel dat ik naar een B film met een redelijk budget van 6,5 miljoen zat te kijken. Waar dat nou precies aan ligt weet ik niet, het komt soms gewoon amateuristisch over, een beetje als een toneelstuk. Desalniettemin boeit het verhaal wel en vond ik het een mooie rol van Buska.

avatar van joolstein

joolstein

In 1633 wordt de zesjarige Christina als enige troonopvolger van Gustaaf Adolf II benoemd tot koningin van Zweden. Toen ze op achttienjarige leeftijd persoonlijk bewind mocht gaan voeren, was de aandacht van alle Europese vorsten op haar gevestigd. Ze hield van kunst, studeerde talen, filosofie en exacte wetenschappen, was grillig, verkwistend en onevenwichtig en had affaires met zowel mannen als vrouwen. Deze film richt zich voornamelijk op haar lesbische relatie met Ebba Sparre (Sarah Gadon)

Je volgt de 'maagdenkoningin' (Malin Buska) over een periode van tien jaar, vanaf de dood van haar vader totdat ze afstand doet van de troon. Maar hoeveel van de gebeurtenissen er in de film gebaseerd zijn op historische feiten en hoeveel er fictieve speculatie zijn, blijft uiteraard de vraag? De echte correspondentie van Kristina met Ebba Sparre wijst op een passie die verder ging dan beleefde vriendelijkheid. De oplossing van de Zweedse monarch voor de erfopvolgingskwestie en de katholieke kwestie zijn inderdaad historische feiten.

Anders dan veel Engelse edelen kent deze koningin niet heel veel verfilmingen.(ik ken alleen

het weinig historische Queen Christina (1933) met Greta Garbo) Terwijl deze jonge koningin best een fascinerende bewogen historische verhaal kent. In outrage was het Zweedse koningshuis wat somberder dan het Franse of Engelse en dat was hier mooi weergegeven. Daarnaast zijn de personages boeiend, krachtig en sympathiek. Al is het bij de mannen (raadgevers, ambassadeurs, bisschoppen, vrijers) soms niet helemaal duidelijk wie ze waren. Het werd niet altijd duidelijk of de mannen die tegen haar samen zweerden protestants of katholiek waren. Toch was dit 106 minuten lang genieten van de Zweedse geschiedenis.