menu

Speer und Er (2005)

Alternatieve titels: Speer and Hitler: The Devil's Architect | Speer & Hitler

mijn stem
3,91 (91)
91 stemmen

Duitsland
Oorlog / Biografie
325 minuten / 270 minuten (ingekorte versie) (miniserie, 3 delen)

geregisseerd door Heinrich Breloer
met Sebastian Koch, Tobias Moretti en Dagmar Manzel

Film vertelt het verhaal van de band tussen Hitler en zijn huisarchitect en bewapeningsminister, Albert Speer. Speer bleef intrigeren: hoe kon hij zeggen dat hij veel niet wist, de érgste dingen niet wist, maar toch zo'n belangrijke man zijn in de uitvoering van Hitlers oorlog? Welke waarde moest worden toegekend aan het argument dat hij zich vooral zag als 'technicus' en zijn werk naar professionele maatstaven uitvoerde, maar geen enkel idee had wat er verder allemaal speelde?

zoeken in:
avatar van Freud
3,5
Freud schreef:
Deze reeks wil ik dus zeker wel eens zien, ben er erg nieuwsgierig naar!

Toevallig zien staan in zo'n rommel-dvd winkeltje, gekocht voor 9.5 euro . Het is wel de versie van 270 minuten, maar daar kom ik wel mee toe voorlopig.

avatar van Freud
3,5
Een uitstekende documentaire die vierenhalf uur weet te boeien maar nergens echt uitblinkt. Maar enorm degelijk gemaakt, goed opgebouwd met veel afwisseling en hij bevat een aantal gedurfde standpunten die hem toch boven de betere middelmaat uittillen.
Al bij al vond ik Speer toch nog steeds met de nodige sympathie geportretteerd, de conclusie van de film leek me zo'n beetje dat hij overal van op de hoogte had kunnen zijn, maar dat hij zich ervoor heeft afgesloten om zijn grote dromen te kunnen verwezenlijken. En dat hij om dezelfde reden bevelen heeft gegeven waarvan hij wist dat ze niet op een menselijke manier konden worden opgevolgd, maar door het uitbesteden van de uitvoering zijn geweten min of meer rein wist te houden. In die zin is hij misschien wel het ultieme type van de architect, want ook nu zijn er weinig sterarchitecten die zich iets aantrekken van de manier waarop hun prestigeprojecten in China bijvoorbeeld tot stand komen, als ze hun prachtige droombeeld maar gerealiseerd kunnen zien. Hoe schuldig kun je zo iemand dan noemen, dat is een fascinerende vraag waar deze film bewust de aanleiding toe is. Speer als de Foster of de Koolhaas van zijn tijd die zich spijtig voor hem in het foute kamp bevond? Ook niet, zijn rol als minister van bewapening kan in geen geval goedgepraat worden of verklaard met deze benadering. De film lijkt te suggereren dat hij aanvankelijk goedbedoelend verstrikt is geraakt en door de demagogie van de nazi's overtuigd zelf een van de ergsten onder hen geworden is.

Het knapste aan dit docudrama vind ik de gesprekken met Speers kinderen, die inderdaad elk hun eigen kijk hebben, maar ook hun eigen wijze om met hun verleden om te gaan, de aandachtige kijker krijgt hier als het ware nog een film in de film voorgeschoteld . De gespeelde scenes zijn degelijk maar erg klassiek en de goede acteurs missen vaak toch wel de nodige fysieke gelijkenis met hun personage. Na een paar uur is die kloof wel gedicht, maar het verzwakt de film toch wel, zeker als afgewisseld wordt met authentiek beeldmateriaal. Michael Pas speelt ook uitstekend, en we zullen maar hopen dat zijn schabouwelijke uitspraak van het Duits bij het personage hoorde .
Het best vond ik het eerste deel omdat me dat persoonlijk het meest aangreep en fascineerde (Germania getuigt van grootsheidswaanzin, maar niet meer dan de bouw van de Sint Pieter, de piramides of Hausmann-Parijs, en de vraag is zelfs of de bouw ervan überhaupt meer kwaad had aangericht als die andere voorbeelden, waarvan we collectief negeren wat ze in hun tijd betekend moeten hebben), de rest is interessant en boeiend.

basketballerke
Uitstekende docu/film over Speer. Erg goed in beeld gebracht, de wisseling in tijden maakt het erg boeiend, daardoor lijkt hij niet zo lang als hij is.
Veel goede scene's, en goed geacteerd.

4*

joyce.b
sebastian koch speelt speer.
gek dat die film rond deze tijd op tv komt.

avatar van starbright boy
starbright boy (moderator)
joyce.b schreef:

gek dat die film rond deze tijd op tv komt.


Belgie (en Zuid-Nederland) werden in september '44 bevrijd, logisch juist.

3,5
Goede film , Ik vind dat Sesbastian Koch Speer goed neerzet.
Alleen vind ik het jammer dat bij de geintervieuwde mensen geen naam staat zodoende weet je niet precies wie zij zijn.

avatar van Freud
3,5
Dat is zo inderdaad, het duurt een hele tijd voor je weet wie welke relatie met hem had. Vooral die kinderen kon ik moeilijk uiteen houden, terwijl ze wel heel verschillend waren allemaal.

4,0
Wordt steeds beter naarmate de serie vordert, en begint al op behoorlijk niveau. Laatste deel is subliem.

kazin
starbright boy schreef:
(quote)


Belgie (en Zuid-Nederland) werden in september '44 bevrijd, logisch juist.


Dan moeten ze maar voor elk stukje bevrijd nederland zo een film neerzetten op de bevrijde dag. Texel bijvoorbeeld was pas op 22 mei hellemaal vrij van de Duitsers. Aantal duizenden SS-ers hadden zich daar gevestigd omdat ze daar nog zon front-linie hadden , ze wouden via texel vluchten. Texel ( Laatste stukje Nederland ) Werd pas 22 mei bevrijd.. En Duitsland had al op 7 en 9 mei gecapituleerd. In texel werd niet gevochten maar tog was het bezet omdat er gewapende Duitsers zaten.

kazin
Die kinderen tijdens dat Interview zeggen wel van : Ik wist niet dat mijn vader hier aan mee deed, ik vind het verschrikkelijk enzo.
Dat vind ik tog beetje verraad van die kinderen het is tenslotte ook je vader.. Wat ie ook gedaan heeft, hij heeft jou als het goed is niets misdaan.
Maar ik denk dat ze voor dat interview dat zijden, hun hebben Hitler gekend dus ik denk dat ze daar wel anders overdenken als de camera weg is.

4,0
Een gedegen serie. Voor mij is toch wel goed zichtbaar gemaakt hoe iemand vanuit een foute verering/vriendschap/involvering in combinatie met grote persoonlijke ambities langzaam aan alle moraliteit uit het oog verliest.

Eenmaal in het drijfzand beland sluit men de ogen en laat men zich meevoeren met iets wat men daarvoor nooit van zichzelf gedacht had.

Ik denk dat er zoiets met Speer gebeurd is, maar wie kent zichzelf en wie kan dus over een ander oordelen???

Tot slot kan ik hier melden dat de mooi uitgevoerde DVD-set met documentaire en aanvullende info voor 2,99 euro bij de Freerecordshop ligt.

avatar van nightbreed
4,0
kazin schreef:
Die kinderen tijdens dat Interview zeggen wel van : Ik wist niet dat mijn vader hier aan mee deed, ik vind het verschrikkelijk enzo.
Dat vind ik tog beetje verraad van die kinderen het is tenslotte ook je vader.. Wat ie ook gedaan heeft, hij heeft jou als het goed is niets misdaan.
Maar ik denk dat ze voor dat interview dat zijden, hun hebben Hitler gekend dus ik denk dat ze daar wel anders overdenken als de camera weg is.


Dus als jou vader bijvoorbeeld een sadistische vrouwenverkrachter/moordenaar is of een pedofiel is die vele kinderen heeft verkracht dan zou je daar als nazaad geen kritiek op mogen leveren of afstand van mogen doen omdat dat verraad zou zijn?
Ga toch fietsen...

avatar van kappeuter
3,0
kappeuter (crew)
Slechts 3 euro bij Bart Smit!

avatar van Quentin
Eveneens Stalingrad en NaPoLa!

avatar van nightbreed
4,0
Damn, ik heb de 270 min. versie

avatar van Theunissen
4,0
Zeer interessante en boeiende film met een zeer goede rol van Sebastian Koch.

avatar van 606
5,0
606
Komt de lange versie morgen ineens of delen ???

avatar van Mug
Mug
In delen...

avatar van 606
5,0
606
1ste aflevering is me uiterst goed bevallen.
Veel informatie en gebruik van interviews en echte beelden is erg goed gedaan en combineert prima.
De echte beelden van Hitler veroorzaakte me de kriebels.
Op naar de rest van de miniserie

avatar van gerrit019
4,0
Erg goed of beter gezegd interessant verhaal & boeiend weergegeven met authentiek materiaal en interviews met zijn kinderen.

Bart Simpson
Super documentaire serie!

4.5*

avatar van Drs. DAJA
3,5
Vond dit toch heel erg interessant. Die bouwwerken van Speer zijn waanzinnig, had kippenvel bij die alles overstijgende koepel als middelpunt van Berlijn.

avatar van 606
5,0
606
Prachtig en pakkend docu met emotionele beelden en verhalen.
Zeer sterk geacteerd.

5 sterren

avatar van knusse stoel
4,5
VERSCHRIKKELIJK! WAANZIN!

Zelf ben ik in Auschwitz en "Gross Rosen" geweest en dat grijpt je behoorlijk naar de 'strot'!
Voor alle 'ontkenners' behoort dat een verplicht bezoek te worden!
Deze film is in feite van persoonlijke gruwel ontdaan maar op beeld geeft het toch een goede indruk aan de kijker.
Hopelijk leert de mens ervan!

avatar van Tarkus
5,0
Tarkus schreef:
Ik heb vele boeken over Speer en andere nazi-kopstukken gelezen. Dus ik was wel benieuwd naar deze serie over Speer.
En ik moet zeggen, het is prachtig gemaakt. Goed opgevat, de beelden met de acteurs verweven met de interviews van Speers' kinderen en ook de nog levende getuigen uit die tijd. Ook worden vele originele beelden gebruikt, wat het nog interresanter maakt doordat je kan vergelijken, en de geloofwaardigheid van de 'film'-beelden alleen maar bevestigd.
Het is en blijft een interessant onderwerp, hoewel het niet zo mooi was, wat er toen allemaal is gebeurt, integendeel zelfs. Laat ons hopen dat dit zich nooit herhaalt.
Daarom ook dat ik zulke films (of series) zo belangrijk vind, vooral ook dat ze dan naar waarheid worden gemaakt (niet zoals de film 'Ghetto' die ik onlangs heb gezien).
Sebastian Koch zet hier een overtuigende Speer neer, Tobias Moretti doet aardig zijn best als Hitler, maar sinds Bruno Ganz ('Der Untergang') deze persoon op een akelig natuurgetrouwe wijze heeft neergezet, zijn alle andere acteurs die zich aan deze rol wagen plots veel minder overtuigend, en terecht.
De serie is opgedeeld in 3 delen, de eerste DVD, Speer's opgang, tweede DVD het proces in Nuremberg en het derde deel op DVD 3, de 20 jaren in Spandau. Maar op DVD 2 staat ook een documentaire, die ik eigenlijk beschouw als het 4de deel. Dit gaat namelijk meer over de jaren wanneer Speer weer vrij is, dus sinds 1965 tot aan zijn dood in 1982. Maar meer nog, er wordt ook in verteld hoe handig Speer wel was geweest, om op het proces in Spandau onder de doodstraf uit te komen. En uiteindelijk blijkt dat hij wel niet zo onschuldig was als hij liet blijken...
Deze serie is geschiedkundig van zeer grote waarde, ik trek enkel een half puntje af omdat er aan de DVD wat meer zorg had mogen besteed. Namelijk de aftiteling is niet volledig en zeer onverzorgd net als de menu's en ook bij de interviews was beter wat meer duidelijkheid welkom geweest. Nu heeft men, zeker als men niet met de materie vertrouwd is, het raden ernaar wie er soms wordt geinterviewd.
Nog iets voor de Belgen onder ons, in deel 3, in Spandau, wordt de gevangenisdokter en tevens de persoon die de notities van Speer, waar later de dagboeken uit verschijnen, buitensmokkelt, overtuigend vertolkt door Michael Pas.
Ook dit nog, alle nationaliteiten gebruiken hun eigen taal, Duitsers Duits, Russen Russisch, enz ... een positieve noot in zulk een geschiedkundig werk van toch 6 uur.


Deze film, semi-documentaire opnieuw bekeken.
Is en blijft indrukwekkend, de serie, maar ook het levensverhaal van Albert Speer.
Zeer interessante film voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis en meer bepaald de periode van voor, tijdens en na de oorlog en tijdens het nazi regime in Duitsland.

avatar van Flipman
Waar is de lange versie te verkrijgen?

Gast
geplaatst: vandaag om 02:39 uur

geplaatst: vandaag om 02:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.