menu

Blade af Satans Bog (1920)

Alternatieve titel: Leaves from Satan's Book

mijn stem
2,94 (8)
8 stemmen

Denemarken
Drama
130 minuten

geregisseerd door Carl Theodor Dreyer
met Helge Nissen, Halvard Hoff en Jacob Texiere

Om terug te keren naar de hemel, is de verbannen Satan gedoemd om de mens tot verleidingen te brengen. Bij elke toegift worden er 100 jaren toegevoegd aan zijn verblijf op Aarde. Weet de mens dat te weerstaan, dan zullen er 1000 jaar van zijn straf worden afgehaald. Door de eeuwen heen neemt Satan verschillende vormen aan en is hij verantwoordelijk voor het corrumperen van vele mensen, onder meer Judas.

zoeken in:
Jeugdwerkje van de meester die DW Griffith's intolerance qua vertelstructuur navolgt.Dreyer toont hier zijn preoccupatie met processen,vervolgingen en paranoia reeds,maar is duidelijk nog op zoek naar een eigen beeldtaal.
Deel 1 gaat,niet te origineel,over Judas en Jezus,waarbij Dreyer Judas onbekommerd laat spelen door een jood(Mel eat your heart out)en is zeer theatraal van opzet met citaten uit de schilderkunst.
Deel 2 is standaard inquisitie porno over een sexueel gefrustreerde monnik die aan de SM slaat.
Deel 3,langst en best,speelt tijdens de Franse revolutie/guillotineterreur.
Dee 4 speelt tijdens de Finse burgeroorlog,met een op Raspoetin gelijkende monnik die opvallend genoeg de kant van de roden kiest.
Wat Satan betreft:de film had ook sympathy for the devil kunnen heten,aangezien de duvel hier wordt voorgesteld als een tragische figuur die het heel graag wil bij leggen met die ouwe,alleen door de menselijke slechtheid komt het er niet van.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:33 uur

geplaatst: vandaag om 23:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.