• 9.373.068 stemmen

Sink the Bismarck! (1960)

Actie / Oorlog | 97 minuten

Genre: Actie / Oorlog

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Lewis Gilbert

Met onder meer: Kenneth More, Dana Wynter en Carl Möhner

Gesproken taal: Engels en Duits

Plot Sink the Bismarck!

"Personal! Powerful! Human! Heroic!"

Het verhaal over één van de grootste zeeslagen die plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gedurende de oorlog werd de Bismarck, welke al vele schepen tot zinken had gebracht, door de Engelse marine achterna gezeten. Tijdens de hevige gevechten, waarbij diverse Engelse oorlogsbodems tot zinken werden gebracht, wist men uiteindelijk het majestueuze Duitse oorlogsschip in het nauw te drijven en tot zinken te brengen. Een kapitale overwinning voor de Engelsen!

Captain Jonathan Shepard

WRNS Second Officer Anne Davis

Captain Lindemann - 'Bismarck'

First Sea Lord Admiral Sir Dudley Pound

Assistant Chief of the Naval Staff (A.C.N.S.)

Admiral Lutjens - 'Bismarck'

Admiral Sir John Tovey, Commander-in-Chief - 'King George'

Commander Richards

Captain Banister

Captain Leach - 'Prince of Wales'

avatar van Monsieur Psycho

Monsieur Psycho

Deze oorlogsfilm is stukken beter dan Von Ryan's Express. Vooral door het acteerwerk van Kenneth More.

avatar van nrggirl

nrggirl

deze film is toch een echt klasieker!

avatar van stinissen

Niet beter als Von Ryan's Express en je kunt de films absoluut vergelijken.

Maar de film is best de moeite waard.

avatar van savi_7

savi_7

geen verkeerde film, zit zat spanning in al weet je wel hoe het gaat aflopen. Zeker de moeite om te checken!

avatar van milus

milus

De film bestaat voornamelijk uit naar kaarten kijken en miniaturen die aan het varen zijn. Af en toe komt er een nieuwslezer voorbij.

Toch hangt er wel een bepaalde spanning in de film, ook tussen de personages, maar het is me te weinig en het verhaal is me te eenvoudig, ook met het persoonlijk drama van een van de spelers erbij. Er wordt wel een contrast gemaakt tussen het heroische Duitse gedoe op van het opperbevel en naar vrijheid zoekende geallieerden. Het onmenselijke aspect wat scherper is is te zien wanneer de Bismarck zinkt en je ziet dan bemanning in paniek uit de zich met water vullende ruimtes wil ontsnappen.

Dan vind ik 'Enigma' toch meer aanspreken, daar lopen meer verhaallijnen doorelkaar, er zit meer puzzel en spanning in. Het getoonde is daar wat gevarieerder.

Aardige film, niet meteen laten liggen maar kan niet meer echt overtuigen.

avatar van Guyke

Guyke

Het tot zinken brengen van de Bismark was het enige lichtpuntje voor die arme Britten gedurende de lange eenzame eerste oorlogsjaren. Ze werden langs alle kanten gewoonweg vernederd door die verduivelde nazi's (uit het continent verdreven, belachelijk gemaakt in Noord-Afrika, weggeblazen uit de Balkan, in de Atlantische Oceaan compleet overrompeld door de onderzeeërs...). Elk goed nieuws werd dan ook opgeblazen tot mytische proporties door de Engelse propagandisten. Daarom werd de pijnlijke aftocht in Duinkerke zelfs als een overwinning voorgesteld en werd het voorgesteld alsof de Engelsen de Battle of Brittain hadden gewonnen. En toen was er het tot zinken brengen van de Bismark... eindelijk eens goed nieuws te brengen aan het homefront.

Toen men na de oorlog zocht naar een goed verhaal om te verfilmen kon men niet heen om dit 'non event'.

En men heeft er waarachtig een zeer goede film van gemaakt. Het zal slechts weinigen zijn ontgaan dat de

Duitsers de oorlog hebben verloren, en dat de Britten uiteindelijk zegevierden. Maar toch leven we mee in deze film. De sfeer is zeer goed gezet en de afloop blijft zelfs 'onvoorspelbaar'. De personages konden niet 'echter' worden gekozen. Het acteerwerk is zeer goed. Het scenario weet de spanning er in te houden.

Er is net genoeg nevenverhaal ingebracht om het interessant te houden, maar dit overvleugelt gelukkig niet de hoofdzaak.

Een spannende, goed gemaakte, geweldige film.

avatar van tim d.s.

tim d.s.

Guyke schreef:

Een spannende, goed gemaakte, geweldige film.

voila, zo is het!! 4 *

avatar van tim d.s.

tim d.s.

0nlangs gehoort dat de bismarck door de duitsers zelf tot zinken is gebracht.

Dit om te voorkomen dat de engelsen het machtigste slagschip ter wereld in handen zouden krijgen.

Na inspectie van het vrak door specialisten is gebleken dat het schip onmogelijk gezonken kon zijn door engelse inslagen, wel onbestuurbaar geworden.

avatar van BeenC

BeenC

Guyke schreef:

Daarom werd de pijnlijke aftocht in Duinkerken zelfs als een overwinning voorgesteld en werd het voorgesteld alsof de Engelsen de Battle of Brittain hadden gewonnen.

In Noord-Afrika hebben ze het anders onder Montgomery heel goed uitgehouden hoor tegen Rommel. Ze hebben daar de slag bij Alamijn gewonnen zonder hulp van de Amerikanen die later pas aan land gingen.

En Churchill heeft de slag bij Duinkerken niet de hemel in geprezen hoor... Hij begon toch niet voor niks over bloed, zweet, hard werk en tranen te praten?

Dk2008

De eerste keer dat ik deze film zag was een geslaagde woensdagmiddag, dat was iets van 1974. De keren daarna vond ik film minder. Zeker geen slechte film, maar ook een hoop bla bla bla. Eenmaal de vliegtuigen met torpedo's ingezet gaat het stukken beter.

avatar van Theunissen

Ik hoop dat ze ooit nog eens een film maken over de "Bismarck" en dan hoofdzakelijk vanuit Duits oogpunt. Het moet echt een hel zijn geweest op de Bismarck nadat ze bestookt werden door de Engelse marine en niet meer konden manoeuvreren.

Deze film was best aardig en ook wel boeiend maar omdat hij zo oud komt het allemaal niet echt goed tot zijn recht. Bovendien is deze film gemaakt vanuit Engelse oogpunt en laat men niet zien hoe het er op de Bismarck toe ging.

avatar van De Mees

De Mees

mee eens en ook moet er een film gemaakt worden over de 'Graf Spee'

avatar van snip

snip

aaridge film laat mooi zien hoe het er aan toeging op de atlantische oceaan. alleen ergerde ik me weer aan de duitsers die engels praten maarja. toch blijft het een goede film.

Een échte klassieker!

(PS: Ik zag deze laatst liggen voor €5,- bij de FRS, dus voor de mensen die de film nog niet hebben gezien: Kopen en zien!)

Dk2008

Zeker niet verkeerd deze op dvd te hebben. Eerste gedeelte vind ik niet zo sterk maar tweede helft blijft jeugdsentiment toch aardig overeind. Naast de oorlog waarin nou eenmaal doden vallen toch ook overtuigend weergegeven hoe het nou is als het een familielid betreft.

Dk2008 schreef:

Je score is dan wel aan de magere kant. Je laat iig blijken dat je de film fantastisch vind, dus een 3.5* (7) zou ik op zijn minst verwachten van je. Maar, helaas..

Dk2008

Na een eigen beslissing van me geef ik per 2 mei 2009 behalve 2.5 geen halfjes meer, gezien de 1e helft vond ik 4.0 te veel van het goede. Zie verder De Site >> Gebruikers >> Hoeveel zijn jouw sterren waard?.

Bart Simpson schreef:

Bij deze dan 4.0. Ik heb alle stemmen verhoogd en geen halfjes meer.

avatar van armand 1

armand 1

Goede oorlogsfilm al velemaal naar gekeken..

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

vandaag precies 70 jaar geleden dat de Bismarck gezonken was.

Bismarck (slagschip) - Wikipedia - nl.wikipedia.org

avatar van Insignificance

Insignificance

Zeeslag die switcht tussen bord en water en zo nu en dan inzoomt op enkele personages. Al moet het het daar niet van hebben. De gedisciplineerde debutant Shepard gaat nog wel, maar wat persoonlijke zaken hadden net zo goed achterwege kunnen worden gelaten en de portrettering van admiraal Lütjens is niet al te subtiel. Ook niet erg accuraat, maar goed..

Het blijven uiteindelijk niet al te hinderlijke zijweggetjes. Zodra de focus ligt op de jacht op en confrontatie met de Bismarck draait het op volle toeren. Beetje jammer dat het achter de tafel nooit helemaal wanhopig wordt, maar interessant is het wel en het geweld op zee en in de lucht ziet er nog best aardig uit. Het slot kent ook wat grimmige trekjes. Goed te doen.

avatar van RuudC

RuudC

Sink the Bismarck! Beroemde woorden van Winston Churchill. De film gaat dan ook volledig over de eerste en laatste missie van het Duitse slagschip. De uitslag staat van tevoren al vast, want iedere liefhebber van oorlogsfilms weet hoe dit schip aan haar einde gekomen is. Toch is het een alleraardigst en vooral charmante verfilming van het hele gebeuren. Het overgrote deel speelt zich af in het Britse commandocentrum en op en boven zee.

Het is geen episch verhaal, zoals bijvoorbeeld iets later met The Longest Day gedaan zou worden. Het verhaal komt door de relatief korte speelduur wat beknopt over. Bijna documentaire-achtig, omdat alle acties en ontwikkelingen nauwkeurig worden uitgelegd en getoond. Daardoor mist de film ook de nodige speelsheid. Het verhaal is een keurig uitgestippeld pad waar niet van afgeweken wordt. Het is natuurlijk ook een beetje de valkuil wanneer er voor gekozen wordt om een historische gebeurtenis als deze te verfilmen. De actiescenes zien er goed uit. Ze bevatten afwisselend authentiek materiaal en beelden van miniatuur schepen. In ieder geval komt het verzorgd over en eerlijk gezegd is het best leuk om te zien. De scenes in het Britse hoofdkwartier halen er soms de vaart uit. Daarbij moet niet vergeten worden dat dit toch een film uit 1960 is. Het zwartwitbeeld werkt niet storend, maar als je niks met oude oorlogsfilms hebt, kun je deze beter laten liggen.

Dk2008 schreef:

Het was vrij normaal dat publieke omroepen in schoolvakanties zo'n film als deze in de middag uitzonden. Dus de film is gewoon puur jeugdsentiment, die ik al diverse keren heb gezien. De dvd heb ik dan ook al een hele tijd in bezit. Wel zag je heel duidelijk dat er gebruik is gemaakt van schaalmodellen, maar echt erg vind ik het niet, alleen ik lette vroeger nooit op zulke dingen. De speciale effecten zijn nog steeds heel goed gedaan. Het Noorwegen-gedeelte en de opnamen van de Swordfish-vliegtuigen hadden voor mij wel wat langer gemogen. Dat dat schip daar lag en daar heen moest had ik op gegeven moment ook wel gehad.

Iedere keer als ik aan deze film begin, weet ik dat er weer een hoop gekletst wordt. Maar toen de film was afgelopen heb ik hem toch wel weer met een tevreden gevoel in de kast teruggedaan. Ik vond het wel interessant aan het eind van de film te lezen dat die op ware gebeurtenissen is gebaseerd en dat Shepard geen portret is van (de echte) R.A.B. Edwards.

In hoofdlijnen zal het dan ook wel kloppen meer hoef ik ook niet te zien. Kenneth More slaagt er wel aardig in om een strakke officier neer te zetten die toch ook zijn gevoelige kanten heeft. Dana Wynter is ook grappig om te zien. Ik vond het gesprek waarin More over zijn vrouw vertelt ook één van de hoogtepunten van de film. De film kent trouwens wel meer van die sentimentele momenten, zoals met de Duitse officier die voor zijn mannen opkomt en de Engelse zeelui die toch even aan hun Duitse collega's denken. Maar al te veel tijd is daar niet voor, want er is nou eenmaal een oorlog aan de gang. De zeegevechten worden verder wel aardig in beeld gebracht en de film bevat ook wat Engelse humor.

Het is een Engelse film, dus vrij logisch dat de Engelse kant wordt belicht, al komen de Duitsers er bekaaid vanaf. Van Möhner had ik ook meer het idee naar Hitler te kijken met zijn grootheidswaanzin. Het laatste gedeelte is wel vrij heftig, maar al teveel deed het me ook niet. Het verlies van de Hood was een zeer zware klap dus mogen de Duitsers wel een klap terugkrijgen.

Niet echt een film voor mensen die alleen maar gevechten en actie willen zien. Er zullen de nodige onjuistheden in zitten, maar het interesseert me niet en de film blijft dan ook nog steeds de moeite waard.4.0

Another score for Kenneth More

Wel een vreemde "poster" hier.

Hier een echte > http://i50.tinypic.com/sbsu29.jpg

Dk2008

Ik vind de dvd cover ook niet al te best.

Ik had hem beter in Duitsland kunnen kopen. Photobucket | sink Pictures, sink Images, sink Photos - media.photobucket.com

• 19677 berichten

De Engelse DVD cover, van Studio Classics, komt aardig in die richting Dick.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Ouderwetse oorlogsfilm en dat betekent dus dat we voornamelijk op het headoffice van de marine zitten.

Scheepsgevechten zien er overigens behoorlijk cool uit, al kunnen we wel duidelijk de archiefbeelden eruit halen.

Grootste manco's zijn dat de hoofdpersonen wat oppervlakkig blijven en er niet echter een lekker plot in zit en dat er ook wel een heleboel van dit soort WO2-episoden verfilmd zijn.

Best genietbaar nog als matineefilm.

avatar van Barfly

Barfly

Brix schreef:

Wel een vreemde "poster" hier.

Hier een echte > http://i50.tinypic.com/sbsu29.jpg

Staat er op.