Genre: Horror / Thriller
Speelduur: 72 minuten / 66 minuten (director's cut)
Alternatieve titel: Lucker the Necrophagous
België
Geregisseerd door: Johan Vandewoestijne
Met onder meer: Nick Van Suyt, Frank Van Laecke en Helga Vandevelde
3,7 (483)
Plot Lucker
"Your Death Is Only The Beginning!"
Een psychopaat met acht moorden op zijn geweten tracht tijdens zijn overbrenging naar een psychiatrische inrichting zelfmoord te plegen. Hij wordt tijdelijk verzorgd in een privé-ziekenhuis, maar wanneer de verdoving uitwerkt slaagt hij erin te ontsnappen...
John Lucker
Dealer
Nurse
Agent
bioscoopzaal
Regisseur Johan Vandewoestijne gaat ook onder de het pseudoniem James Desert, en is in die hoedanigheid de producer van het onovertroffen Engine Trouble.
Kobayashi
Een tijd geleden zijn er onderhandelingen geweest op hem op DVD uit te brengen, maar ik weet niet of er iets van gekomen is...
Mr Confused
Heb de dvd gekocht op Ebay in Amerika. Helaas was het een copy van vhs en de kwaliteit dus super slecht. Maar wel een gestoord filmpje. Vind trouwens zijn rabid grannies en parts of the family stukken beter.
brucecampbell
ik ben al jaren op zoek naar deze film, kan iemand helpen?
brucecampbell
Ondertussen al gezien en het is echt de moeite niet waard!
Er komt wel één scène in die echt gestoord is, waarvan ik enorm walgde.
Halcyon
Lucker is het markante regiedebuut van Johan Vandewoestijne, die later nog de culthit Rabid Grannies samen met een handvol amateuristische splatterfilms zou gaan produceren. Dat je Lucker vandaag zomaar uit de winkelrekken kan plukken is gezien de perikelen rond de oorspronkelijke negatieven niet zo vanzelfsprekend. Deze werden namelijk door de producer vernietigd zonder toestemming van de rechtmatige eigenaar. Met het overige grotendeels overlappende materiaal dat Vandewoestijne nog in z’n bezit had, is hij er evenwel in geslaagd psychopaat John Lucker te doen herrijzen in een Director’s Cut uitgave die nu aan een democratische prijs in de winkel staat te pronken. In Vandewoestijnes bestofte filmblikken zou trouwens nog voldoende footage zitten voor een eventueel vervolg op deze undergroundproductie. Tot vandaag moesten fans het stellen met een onder verzamelaars felbegeerde VHS-tape, maar nu is er dus een inhoudelijk opgepoetste versie verkrijgbaar samen met een kopie van de originele VHS-release en een interview met de geestelijke vader van Lucker.
Het deprimerende verhaal over John Lucker, een met bakkenbaarden, zonnebril en bierlip gemaskeerde vetzak, situeert zich ergens tussen Maniac en Nekromantik. De tikkende tijdbom is na een gemakkelijke ontsnapping van plan meer schade aan te richten dan ooit te voren en deinst er niet voor terug z’n morbide fetisj voor ontbonden mensenvlees op z’n weerloze slachtoffers te botvieren. Zijn uiteindelijke doel is om de enige vrouw die ooit z’n gewelddadige uitspattingen wist te overleven om te brengen en zo voorgoed af te rekenen met z’n verleden. In z’n zoektocht naar Cathy zaait hij dood en verderf en laat hij op z’n weg doorheen grauwe Belgische straatjes een spoor van bloed en rottende lijken achter.
Naar Belgische plattelandsdrama-normen gaat Vandewoestijne bijzonder grafisch te werk. Zelfs wanneer het er echt ranzig aan toe gaat – de dood is slechts het begin van alle ellende – wordt de kijker amper een detail bespaard. De effecten ogen op het eerste gezicht overtuigend, budget en tijdskader in acht genomen, maar de erbarmelijke beeldkwaliteit laat ons niet meteen toe van al dit lekkers te smullen. Een pijnlijk gebrek aan kleurdiepte zorgt ervoor dat het vele bloed nergens een broodnodige agressieve impact uitdraagt. Bovendien werpen de grove filmkorrel en vale kleuren, die in bepaalde sequenties echter wel sfeerversterkend optreden, in cruciale gore-scènes een smet op het blazoen van de effectenploeg. De messcherpe editing en grimmige score daarentegen bezorgen deze prent nu en dan de hallucinante flair die je even in een grindhouse-productie doet wanen. Temeer ook omdat er in deze puur Vlaamse productie Engels gesproken wordt. Met het oog op de internationale markt zou ons weinig betekend accentje alleen maar roet in het eten strooien, vandaar de logische keuze voor een wereldse taal. Financieel wellicht de gezondste optie maar kwalitatief gezien zorgt dit, samen met het feit dat de personages te streng geregisseerd worden en er dus weinig ruimte is voor eigen inbreng, voor onnatuurlijke en vaak tenenkrommende acteerprestaties. In die mate zelfs dat heel de film er onder lijdt en nergens choquerend of angstaanjagend wordt. Inhoudelijk materiaal is er nochtans in overvloed, maar door het amateurisme blijft hiervan bitter weinig over. Spijtig, want op een psychedelische openingssequentie na is Lucker niet veel meer dan een curiosum.
brucecampbell
"A shocking masterpiece" volgens deze dvd bespreking!
Ook de director's cut?
Jep, samen met de oude VHS-versie.
Quentin
Halcyon
En voor mensen die niet helemaal naar België wil reizen, je kan hem ook bestellen op http://www.chainsawvideo.nl voor 9,99 euro.
gorelover
wat een ongelofelijk slechte film.
dramatisch.
als iemand hem wil overnemen, je mag hem hebben voor de verzendkosten.
stuur maar een pm.
Friac
Eventjes bracht je me in verleiding, Gorelover, maar toen ik me bedenkte dat de verzendkosten naar België allicht een vijftal euro zouden bedragen heb ik toch maar besloten dat bedrag aan iets beter te spenderen
Wel een fijn aanbod!
Zelf zag ik Lucker gisterenavond dankzij een vriend, die de dvd cadeau had gekregen. Op zich een goed cadeau, want Lucker is zo'n curiosum dat je als horrorliefhebber wel gezien wil hebben maar waarvan je niet zeker bent of je er geld aan wil hangen.
Het is dan ook een vreselijk slechte film. Twee kleine en één groter lichtpunt. De openingssequentie is behoorlijk grimmig en ziet er nog behoorlijk overtuigend uit (ik zag al slechtere skeletten
). De moord op de eerste verpleger (met de schroevendraaier in het oog) is behoorlijk bruut uitgevoerd, met het nodige bloed dat in het rond spat. Alleen jammer dat het er wegens de belachelijk slechte montage - een vast gegeven in de film - op den duur lachwekkend uitziet (met een oog dat tot twee maal toe "explodeert"). De enige scène waar Lucker echt in slaagt walging op te roepen, is de scène waarin Lucker seks heeft met het ontbindende lijk. Vooral dankzij de smerige geluidseffecten voelt deze scène bijzonder wansmakelijk en duister aan.
Voorts is het allemaal bittere armoede. De beeldkwaliteit is vreselijk en springt vrolijk heen en weer tussen verschillende kleuren en lichtintensiteit. Dit zorgt af en toe weliswaar voor een licht hallucinant sfeertje, wat soms (onterecht) als een sterkte ervaren werd.
De acteerprestaties zijn bespottelijk - de dubbing evenzeer -, het verhaal heeft werkelijk niets om het lijf en de hele film is gewoonweg één lange vervelende zit.
Ergste punt was misschien wel de montage, die ervoor zorgde dat scènes te lang gerekt werden, ook al omdat bepaalde shots soms 4 keer in identieke vorm terugkeerden. Het zag er miserabel uit.
Karl van H.
Een Belg heeft in deze film seks met een ontbindend lijk. En het is hilarisch.
Meer hoef je over Lucker niet te weten.
Fisico
Todeloo, Laundry man ... Vandewoestijne moet een fascinatie hebben voor seriemoordenaars, want ze komen telkens in zijn werken terug. Alleen jammer dat de kwaliteit bijzonder erbarmelijk is.
Wederom een pulpfilm in het hoogste kwadraat. Ik kan best begrijpen dat de budgetten beperkt zijn, maar de verhaallijn en vooral de acteerprestaties slaan werkelijk nergens op. Tenenkrullend zwak.
Die ene scène met dat lijk is eerder lachwekkend dan weerzinwekkend. Nouja, die filmpjes in de donkere krochten van het Belgische filmlandschap blijven al bij al wel fun. Kwaliteitsvol is dan weer iets anders.

'The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes' weg bij Netflix en nu een succes op Videoland

Goed beoordeelde dramaserie 'Rivals' krijgt een tweede seizoen dit jaar: wat weten we erover?

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit

Mo
Horror / Actie, 1983