The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 143 minuten / 150 minuten (extended dvd version)
Alternatieve titel: De Kronieken van Narnia: De Leeuw, de Heks en de Kleerkast
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Andrew Adamson
Met onder meer: Georgie Henley, William Moseley en Skandar Keynes
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 21 december 2005
Bekijk via Disney+
Plot The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
"The beloved masterpiece comes to life."
Vier Britse kinderen worden naar het buitenhuis van een professor gestuurd, waar ze veilig zullen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden een magische garderobe, waarmee ze in het mysterieuze land Narnia kunnen komen. Het land wordt overheerst door een slechte heks en om haar te kunnen verslaan, moeten de kinderen leeuwenkoning Aslan vergezellen.
Peter Pevensie
Prof. Digory Kirke
Mr. Beaver (stemrol)
Mrs. Beaver (stemrol)
sanne-bolt
goede film, leuk opgezet.
De verhaallijn van deze film klopte voor mij ook:D
Een aanrader. (in ieder geval voor mij)
Johanneke
Wat een verkrachting van die geweldig mooie boeken.. Heb er lang naar uitgekeken - een verfilming hiervan. Wat was dat een teleurstelling zeg.. Ben benieuwd wat C.S. Lewis hier van zou hebben gevonden.
Matyb
Tsja, wat moet je hier over zeggen. Aan de ene kant een hele mooie kinderfilm die op momenten zelfs episch aanvoelt. De dieren zijn aardig geanimeerd en met name de leeuw oogt heel erg mooi.
Daartegenover staan de vier hoofdrolspelers, die op momenten zelfs irritant zijn. Emoties als verdriet of woede komen gewoon wat geforceerd over en ook de dialogen zijn soms te erg voor woorden.
Ik twijfel tussen 2,5* en 3*, maar uiteindelijk toch maar voor de laatste gekozen omdat ik op momenten toch wel heb genoten van deze lieve film.
Kevin13
The Chronicles of Narnia heeft altijd in de schaduw gestaan van The Lord of the Rings. Enorm spijtig want beide zijn 2 verschillende films en eerlijkheid zelve, vind Narnia iets beter dan een Lotr film.
Het begin is misschien iets te langdradig. Het duurt een heel poosje voor de film echt begint. Heel storend is het niet maar de 4 hoofdrolspelers weten niet bepaald te overtuigen. Zoals gezegd, het stoorde gelukkig niet. Eens in Narnia aangekomen krijgen we toch een paar mooi uitziende fantasiewezentjes te zien. De faun Mr. Tumnus, de bevers etc.. En daar zit de volgende ergernis. Ik kan begrijpen dat Lewis niet meteen een geschikte naam kon vinden voor de bevers maar wie geeft er een bever als naam 'Bever'? Ik ga mijn hond ook niet hond noemen... Soit, net zoals het matige acteerwerk deerde het mij niet. Het was natuurlijk wachten geblazen tot we eindelijk Aslan te zien kregen. Een schitterend gemaakte leeuw.
Wie wel goed gecast was is Tilda Swinton. Ze vertolkt Jadis fenomenaal. Een angstaanjagende vrouw die ieder kind wel zal imponeren. Mij in ieder geval wel. Ook aan de kant van Jadis krijgen we indrukwekkende wezens te zien. De Minotaures, op 2poot staande everzwijnen, dat vliegend mormel en tal van andere. Waar die plots vandaan kwamen kan ik me niet meteen herinneren. Nou terug naar de film.
De film heeft een rustig tempo maar verveelt niet. Dat had ik wel met, excuses Lotr. De soundtrack in deze prent is ook al een pluspunt. Rustgevende soundtrack, wordt nergens te bombastisch zoals eerder genoemde film
. Het eindgevecht behoort niet meteen tot de mooiste filmgevechten ter wereld maar mag er best wezen. Het blijft ten slotte een film dat vooral gericht is op kinderen. Narnia heeft mij wederom een leuk avondje gebracht en ben nu best benieuwd naar het 3de deel. 3.0*
Oow nog één ding. Toen de 3 kinderen voor Aslan stonden bleven ze zo rustig. Moest ik daar gestaan hebben zou ik die leeuw geaaid hebben tot hij er bij neerviel
benthe
De boeken staan in mijn kast, als ik die nu eindelijk is gelezen heb, kan de film ook is bekeken worden.
Metalfist
Some journeys take us far from home. Some adventures lead us to our destiny
Ik wou eigenlijk nooit aan dit eerste deel van Narnia beginnen omdat ik een slechte nasmaak had van de verschrikkelijke parodie in Epic Movie. Ik weet dat het niet zou mogen maar die film verneukte deze al compleet voor mij dus het duurde even eer ik hem zou opzetten. Toen hij eens op televisie kwam heb ik hem toch maar opgenomen en gisteren opgezet.
Eerlijk gezegd, ik was al eens aan de film begonnen nadat ik hem had opgenomen maar ik had het toen allemaal wat slecht getimed. Ik had juist Chrysostomos gehad en om de paar uur te overbruggen tussen het feest en het terug naar school gaan hadden we besloten om een film op te zetten. Niet één van mijn beste plannen want iedereen was lichtjes aangeschoten en wanneer, na een nacht in de kou te hebben rondgelopen, je in een warm huis aankomt dan val je nogal snel in slaap. Het is iets wat ten huize Persoon iedereen overkwam. Ach, hier kon Narnia niets aan doen dus nam ik me voor om de film toch nog eens op een deftig tijdstip te zien en ik ben blij dat ik dat heb gedaan want The Lion, the Witch and the Wardrobe is een meer dan vermakelijke film. Ik heb de boeken nooit gelezen maar ik wist wel dat het er allemaal nog wat kinderlijk aan toe ging. Gelukkig is dit in dit deel minder dan ik had gedacht, ik vond zelfs dat het er allemaal soms nog wat luguberder aan toe ging dan ik had gedacht. Het beste voorbeeld is toch wel de dood van Aslan. Hij offert zichzelf op, wordt kaalgeschoren en gemarteld om dan tot slot te worden opgeofferd. Oké, hij komt wel terug tot leven maar het zag er toch allemaal redelijk luguber uit. Het verhaal achter Narnia is op zich niet zo echt speciaal ten opzichte van andere fantasy verhalen. We hebben het allemaal al wel eens eerder gezien in Lord of the Rings of Harry Potter maar het wordt er daarom niet minder vermakelijk om. Adamson heeft dan ook het geluk dat ik een sucker ben voor dit genre, al ging de kerstman er wel lichtjes over. Ik ben in ieder geval wel benieuwd naar de andere delen maar hoeveel delen gaan er eigenlijk nog komen?
Qua effecten is The Lion, the Witch and the Wardrobe nogal wisselend. Narnia zelf ziet er werkelijk betoverend uit en ook Aslan is ontzettend mooi gemaakt maar soms ziet het er toch allemaal wat te digitaal uit. Voor dit soort films is het bijna noodzakelijk om zo goed mogelijk eruit te zien maar van mij hoeven al die blue en green screens niet. De muziek is zoals het bij dit soort films hoort maar waarom zitten er in godsnaam de Andrews Sisters tussen. Het trio heeft me tijdenlang achtervolgd in de Abbott & Costello films en zelfs nu in een film die meer dan 60 jaar later is gemaakt hoor ik nummers van hen.
Normaal gezien heb ik echt iets tegen kinderen in films. Er zijn maar een aantal uitzonderingen dus ik stond wel wat sceptisch ten opzichte van de 4 hoofdrolspelers maar dat was gelukkig niet nodig. Oké, ze zullen nooit een Oscar winnen voor hun rol in de film maar niemand doet het echt slecht. Alleen Georgie Henley was soms te irritant in haar rol van Lucy. Skandar Keynes paste alleen niet zo goed bij de rest van de familie. Ik kreeg nooit echt het gevoel dat het broer en zus waren maar misschien was dat wel Adamson zijn bedoeling omdat Edward tenslotte zijn familie verraad en aanvoelt als een rotte appel. William Moseley was wisselend van kunnen want de ene moment kwam hij normaal over maar in de meer epische en heroïsche momenten was hij gewoon nog te jong. Dan kwam Anna Popplewell beter over. Tilda Swinton is uitstekend gecast als de Witch. Verdomme, je zou er zelf direct schrik van krijgen mocht je die ooit in de donkere tegen komen. Ze heeft echt een akelig gezicht. Was ik trouwens de enige die dacht dat de rol van Tumnus door Shia LaBoeuf werd gespeeld? Leuk trouwens om ook nog Jim Broadbent tegen te komen. Ik kende hem niet tot ik hem een tijd geleden in een aantal films tegen kwam en hoewel zijn rol hier klein is, is het wel vermakelijk.
Een meer dan amusante fantasy film. De effecten zien er over het algemeen wel goed uit, Aslan en de aankleding van Narnia is het hoogtepunt. Het verhaal loopt vlot en ik ben wel benieuwd geworden naar het volgende deel.
_Moonwalker
Ben het heelmaal met je eens. De casting is erg slecht gekozen. Hadden ze 4 hoofdrolspelers gekozen als bij Lord Of The Rings, dan zou dat een prachtig film hebben geleverd. Helaas vond ik ze alles behalve goed kunnen acteren. Persoonlijk ergerde ik me mateloos aan de acteurs en leek het alsof ik een theater voorstelling voor beginners zat te kijken. Heel erg jammer dat dit moet gebeuren met zo een verhaal (al heb ik de boeken nog niet gelezen.)
Ik geef er zelf 3 sterren aan omdat ik bepaalde dingen in de film erg goed vond, zoals de leeuw en de rest van de dieren. Maar wat mij betreft mogen ze deze film opnieuw doen met betere hoofdrol spelers.
skipy05
Ik heb deze nu een 2de keer gezien. Spijtig dat ze deze film zo kinderachtig hebben gemaakt. Ze konden hem veel beter maken door minder kinderachtig te zijn. Zeer goede film alleen de 2 kleinste kinderen is een ramp hoe die acteren. Maakt de film toch wat minder.
Het grootste pluspunt in deze film is toch de prachtige muziek van Harry Gregson-Williams.
88Fabian
Deze film vind ik enorm goed en mooi gemaakt (daar kan LOTR niet aan tippen) naar mijn idee,de special effects in deze film trokken me veel
meer.en het verhaal was ook wel goed bedacht,ik had namelijk nooit
de boeken gelezen,dus ik was behoorlijk verrast.
Kevin13
Omdat je hoe je het ook draait of keert altijd vergeleken wordt met Narnia.
Thom1994
Ja. Enkel vanwege het genre 'Fantasie'. Ik vind het echt twee totaal verschillende films.
Kevin13
Lewis en Tolkien hebben de boeken in dezelfde tijd geschreven, waren vrienden en wisselden ideetjes uit.
Thom1994
Oké. Nou ja, het zal wel. Ik zie er nog steeds de logica niet van in om deze films naast elkaar te leggen.
Alfred Mok
Omdat ze hetzelfde genre hebben waarschijnlijk
In die tijd kozen de meeste van mijn vrienden voor Tolkien, wat mij betreft de meest logische keuze.
Chaos Industry
Redelijke film moet ik zeggen.
Soms wat matig acteerwerk, al is dat de kinderen niet te verwijten.
Had er zelf iets meer van verwacht.
Qua special effects zag het er goed uit.
Wat ik zelf vooral vond tegenvallen is het gevecht.
Wat een drama was dat zeg.
Dat heeft de film bij mij met een punt doen dalen, gezien het een belangrijk aspect van de film is.
2,5 ster.
aburex
Mooie kinderfilm die mij als oudere kijker ook heeft bekoort. Practige locaies, prachtige verfilming. Kijk al uit om naarhet 2de deel te kijken
Tonypulp
Best vermakelijk.
Maar zoals verwacht écht gemaakt voor de jongere doelgroep. Dat is geen noodzakelijk kwaad, vaak genoeg spreekt het me gewoon aan, hier was dat helaas niet altijd het geval.
Echter wist het me wel mee te nemen. Het heeft weinig tijd nodig om alles neer te zetten, maar neemt vervolgens wél veel tijd om het verder uit te werken. Had het graag een half uur korter gezien, dan kon er wellicht nog een halve punt bij.
Hoewel de jonge acteurs/actrices duidelijk hun best doen, weet het nergens bovengemiddeld te geraken, niet in de personages zelf noch in de vertolking. De situaties waarin ze belanden getuigen verder helaas van weinig fantasie, dat doet vooral de daaruit voortkomende actie niet veel goeds. Weinig leuke dingen kunnen zien, de special effects laten het hierbij ook nogal eens afweten.
Het idee achter Narnia kan heel leuk (fantasierijk) uitgewerkt worden, helaas wordt er nergens een gevoel van magie op de kijker overgebracht. Erg jammer dat de wereld te weinig 'eigen' sfeer uit ademt om goed te slagen, althans voor mij. Weinig gebruik gemaakt van (vooral-) de sneeuw-scenery, kan mooie plaatjes opleveren, maar dat lieten ze hier behoorlijk afweten.
Dan vond ik de grootse groenen velden waar ook de eindslag zou plaatsvinden net wat mooier. Al helpt dat uiteindelijk ook maar weinig, aangezien de kinderachtige en vooral tamme (/flauwe) oorlog hier nauwelijks weet te boeien en de visuele flair hierdoor wat vervaagd. Het lijkt op een stripped down version van LOTR, leuk voor de kids maar ik verloor de aandacht vrij snel.
Hoewel ik nu merk dat het allemaal erg negatief klinkt, kijk ik niet geheel ontevreden terug, hoewel het korter had gemogen voelde het 't meest van tijd gewoon vlot aan en wist het verhaal genoeg leuks te doen om me toch te vermaken. Al met al een voldoende, maakt niet direct benieuwd naar het 2e deel, maar een domper is het allerminst.
nakada
meer.en het verhaal was ook wel goed bedacht,ik had namelijk nooit
de boeken gelezen,dus ik was behoorlijk verrast.
Narnia 4.5* en lotr 0.5* ?

Kijk dat je de één wat beter vindt dan de ander, ok, maar dit verschil, en al helemaal in het voordeel van Narnia is belachelijk.
eltorro
Het is inderdaad wel heel extreem, maar ik moet toegeven dat ik Narnia ook iets beter vond. Met name de grote vecht scénes vond ik in Narnia iets beter, bij LOTR waren ze een beetje eentonig.
Malli
^
Betere gevechtsscènes? Meen je dat nu echt? Als er nu iets opvallend slecht was aan deze film, dan was het wel de vreselijk slecht in beeld gebrachte veldslag.
nakada
Inderdaad, een beetje beter. Maar je bent toch compleet ongeloofwaardig wanneer je Narnia bijna perfect vindt en Lord of the rings compleet waardeloos !! Geef dan 2,5 of 3,5* aan lotr.
Overigens ben ik het niet met je eens wat betreft de veldslagen. Ik vind die van lotr beter.
eltorro
^
mnrk
Een mooie verfilming van de boeken van C.S. Lewis....
Het verhaal komt wat langzaam op gang, maar als ze eenmaal in Narnia zijn gaat de vaart er goed in.
Narnia ziet er erg mooi uit en het "eind gevecht" ziet er zeer mooi uit.
Ook alle dieren in Narnia zien er geweldig uit....
Het is wel even wennen aan de 4 hoofdrolspelers, deze komen nog niet helemaal overtuigeng over.
Ik heb deze film op Blu-ray gekeken en dan komt alles net iets mooier naar voren inclusief de soundtrack die gebruikt wordt.
moviemafketel
- 19752 berichten
De soundtrack is het beste aan de hele film.
De veldslag extended is ook zeker de moeite waard, maar het blijft te veel voor kinderen. Beetje de Harry Potter-ziekte.
Ze redden het gewoon bij lange na niet vergeleken met LOTR.
Thorongil
Een zeer mooie film die ook erg trouw is aan het boek. Aangezien het boek maar 250 pg. telt, was er ook plaats voor enkele interessante toevoegingen in de film. Zoals het bombardement op Londen, de confrontatie aan de Waterval, en een zeer uitgebreid eindgevecht (dat slechts zeer kort vermeld wordt in het boek). De decors zijn mooi en vooral Georgie Henley (Lucy), steelt je hart in de film. De decors zijn verbluffend en vooral Aslan ziet er levensecht uit.
Ook ben ik blij dat de christelijke boodschap, die essentieel is in de boekenserie, gerespecteerd wordt.
Kortom een perfecte familiefilm voor jong en oud.
RSmovie91
Als je het boek niet gelezen hebt, is de film een erg verrassend spectakel voor iedereen. Je moet niet denken dat je veel bloed ziet. Daar is het teveel naar kinderen gericht, maar dat betekent niet dat je als volwassener persoon het niet meer leuk kan vinden.
Het is meer het vrolijke gedeelte (vooral door Lucy) waardoor de hele film zo leuk blijft.
Een erg leuke film met een leuk verhaal dus.

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader
2010

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008

Alles wat we weten over Greta Gerwig’s nieuwe ‘Narnia’-film voor Netflix

Netflix is bezig met een reboot van 'The Chronicles of Narnia' met 'Barbie'-regisseur Greta Gerwig aan het roer

Fantasy / Avontuur, 2009

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
Fantasy / Avontuur, 2011

Titanic
Romantiek / Drama, 1997
saving the worldbroer of zus relatieheksgebaseerd op boekself sacrificewintercupboardbeaver leeuwsprookjeepischsurrealismestrijdgebaseerd op een kinderboekfantasy worldduringcreditsstingerjaren 40high fantasythawisekai gebaseerd op een jongvolwassen romanfaun good versus eviladmiring