• 12.860 nieuwsartikelen
  • 168.800 films
  • 11.051 series
  • 31.691 seizoenen
  • 628.730 acteurs
  • 196.059 gebruikers
  • 9.175.854 stemmen
Avatar
 
banner banner

War of the Worlds (2005)

Sciencefiction / Thriller | 116 minuten
3,16 4.453 stemmen

Genre: Sciencefiction / Thriller

Speelduur: 116 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Tom Cruise, Justin Chatwin en Dakota Fanning

IMDb beoordeling: 6,5 (485.473)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 29 juni 2005

Plot War of the Worlds

"They're already here."

Ray Ferrier (Tom Cruise) is een arbeider, wonend in New Jersey. Hij is vervreemd van zijn gezin, zijn leven verloopt niet goed en hij is teveel met zichzelf bezig. Zijn eenvoudige leven wordt echter op een buitengewone en gewelddadige manier verstoord, wanneer allesvernietigende indringers hun opwachting maken. Buitenaardse wezens, die in grote aantallen zijn gekomen om de aarde te vernietigen. Terwijl zij zich een weg banen door het land en een spoor van vernietiging achter zich laten, moet Ray zijn kinderen zien te beschermen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Ray Ferrier

Rachel Ferrier

Robbie Ferrier

Harlan Ogilvy

Manny the Mechanic

Bartender/Sheryl

Grandmother

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Chainsaw

Chainsaw

  • 8580 berichten
  • 3521 stemmen

Als je Spielbergs War of the Worlds in een grafiek zou moeten weergeven, dan zie je een grafiek die met een rechte lijn naar beneden loopt. Zelden zie je een film die sterk begint zo afdalen naar een bedenkelijk niveau. Het hoogtepunt van de film is zonder meer de eerste 30 minuten. De personages zijn weliswaar niet heel boeiend, maar het gedeelte rondom de storm en de komst van de eerste tripod is erg sterk gedaan. Visueel interessant en de tripod met zijn duistere hoorn is een imponerend ding. Het levert een hoop uitstekend spektakel op, en ik vond vooral het stukje mysterie rondom die storm goed uitgevoerd. Je voelt erg goed de dreiging en de paniek, dat heeft Spielberg goed weten te vangen.

Maar dan gaat de film langzaamaan bergafwaarts richting de tweede akte. Het spektakel en de spanning steken af en toe nog zeker de kop op, maar het familiedrama lijkt steeds belangrijker te worden, waarbij koste wat kost moet worden aangetoond dat Cruise een slechte vader is. In een paar kleine momenten - waaronder in de keuken als hij broodjes wil smeren voor zijn kroost - is dit nog best aardig, maar het wordt allemaal steeds vervelender. Gaandeweg in alle paniek zien we hoe Cruise - aan de hand van een medaille en wat slaapliedjes - zijn dochtertje niet goed kent. En ook zijn zoon blijft maar opmerken dat hij 'er nooit is'. Je bent telkens blij als er weer chaos ontstaat door de tripods en buitenaardse wezens, want het drama begint snel te vervelen. De film komt zelfs tot stilstand als Cruise gaat schuilen bij Tim Robbins; die sequenties duren allemaal veel te lang.

Zo goed als het eerste half uur wordt het nooit meer, maar gelukkig kent ook de tweede akte nog genoeg spannende en goed uitgevoerde scènes. Maar rond het einde gaat de film echt flink de mist in. Het boeit me niet dat het ook in het bronmateriaal zit, maar elk script waarin bijna letterlijk staat "en toen gingen alle aliens dood door een bacterie. Einde." is gewoonweg slecht. Een tikkeltje meer creativiteit was wel prettig geweest, dit voelt als een enorme anti-climax. En alsof dat nog niet genoeg is doet Spielberg er zelf ook nog een flinke schep bovenop door die zoon aan het einde nog te laten leven en hem zijn vader in de armen te vallen. Oef! Pijnlijk en enorm jammer dat een film die zo hoopgevend begon zo moet aflopen. Spielberg bewijst met War of the Worlds dat hij prima in staat is goede actie en spannende sequenties neer te zetten, maar hij moet echt nodig stoppen met al die ellendige zoetigheid.

3 sterren.


avatar van NRT

NRT

  • 805 berichten
  • 458 stemmen

Prima vermaak dit. Ik heb deze ooit op jonge leeftijd in de bioscoop gezien en toen vond ik het natuurlijk helemaal geweldig. Gisteren was deze op televisie en ik moet wel toegeven dat ik pas na een uur heb ingepikt. Ik heb dus nog een uur naar deze film gekeken en dat vond ik redelijk goed. De scenes waardat die grote wezens mensen opjagen zijn redelijk indrukwekkend. Ook de kleren die uit de lucht kwamen vallen vond ik angstwekkend. Daarnaast was het stuk in de kelder heel erg spannend. Het leegzuigen van de mensen en het daarna terug verspreiden over de aarde waren dan ook wat luguber. Heerlijk eigenlijk. Nee, een gezonde mix van spanning, drama en horror. Daarnaast waren de special effects heel erg in orde voor een film van bijna 15 jaar geleden.

P.s.: mijn vriendin merkte op dat Dakota Fanning mee doet. Dat had ik nog niet eens gemerkt en dat vond ik eigenlijk best wel leuk om een redelijk bekende actrice in haar beginjaren te zien. Jammer genoeg was haar rol wel wat aan de irritante kant.


avatar van NRT

NRT

  • 805 berichten
  • 458 stemmen

jOERI schreef:
.
De scene in het huis is goed en spannend. Maar dan worden ze gevangen in zo'n gedrocht.. Met wat geluk (en hulp van de medegevangenen) kan Cruise de machine doen ontploffen. We vallen allemaal meters naar beneden in de kooi, maar we zijn helemaal ongedeerd..


En vooral omdat ze in een boom met takken vallen. Er moeten dan toch op zijn minst een paar personen gespiest worden.

Daar moet ik toch een half puntje voor aftrekken. Bepaalde zaken roepen inderdaad wat vragen op 3,5*


avatar van NRT

NRT

  • 805 berichten
  • 458 stemmen

Ste* schreef:

Dakota Fanning verdient overigens in retrospect al die haat en irritatie niet. Ja, ze gilt soms veel, maar het was toch een goede prestatie voor die leeftijd.

Ik zal niet zeggen dat Dakota Fanning slecht acteert, maar dat geschreeuw gaat na een tijd wel enorm irriteren.


avatar van DoctorMovie

DoctorMovie

  • 160 berichten
  • 93 stemmen

Maar weer een keer bekeken na lange tijd blijft een spectaculaire film naar het boek van H.G.Wells uit 1898.

Ik moest wel weer glimlachen in het begin van de film. Alles staat in brand en iedereen is gillend in rep en roer maar de garage houder doet net of er niks aan de hand is "kom uit die auto Ray ik heb een drukke dag voor de boeg " ?


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

  • 3444 berichten
  • 2543 stemmen

Gisterenavond laat er nog maar even snel door heen gedraaid, mede omdat ik het boek van Orson Wells gisteren uit had gelezen. Ik dacht; als er een moment is om de film nog eens te herzien en te beoordelen qua gelijkenissen met het boek, is dat nu.

De film begint sterk, hoewel, ik irriteer me dan meteen alweer dat zo'n hoofdpersoon zo goed is in zijn werk cq de beste. Spielberg moet gezegd hebben dat hij 'het verhaal' vanuit de optiek van een standaard Amerikaans gezin wilde brengen maar ik denk niet dat iedere Amerikaanse man de beste is in zijn werk. Vind daar dan meteen weer zo'n fout aura van flinkheid en stoerheid om heen hangen. Dat Ray verder behalve het hebben van een mooie wagen een lul is met een motorblok in zijn woonkamer en totaal niet met zijn kinderen over weg kan zegt wel weer genoeg. Dit is dus kennelijk het typische beeld van een Amerikaans gezin volgens Spielberg.

Fijn, de film begint visueel en qua spanning prachtig. Het ziet er allemaal even goed uit, ook wanneer de Marsbewoners hun intrede doen. Even lijkt er een bepaalde wisselwerking met die kinderen op gaan te komen wanneer ze op de vlucht slaan. De irritaties tussen Ray en de kinderen krijgen al snel weer onderweg de overhand en dit houd niet meer op. Waar het boek uitblinkt in een prachtig beeld qua wat er met Engeland en London gebeurt en op klinische wijze bijna gezuiverd wordt, richt de film zich toch meer op de nogal haperende band tussen Ray en zijn kinderen. Een wrijving die als kijker alleen maar irriteert. Waar het boek dan vervolgens verder gaat en de ontaarding en de chaos van de mens laat zien en hoe iedereen opeens op zich zelf gericht is, doet de film daar kleine stapjes naar toe om weer de focus op het 'gezin' te krijgen. De manier waarop ze uit de auto gehaald worden en de anderen elkaar vermoorden om een plek in de auto is prachtig gebracht, op het rauwe en apocalyptische af. Zo ook de wegen vol met mensen en de aanloop met de situatie naar de veerpont. Mooi, prachtig, schokkend zelfs. Zo ook de overview vanaf de heuvels op de slachting die de tripods aanrichten. De loop door de stille bossen terwijl de kleren neerdalen vind ik wauw! Dan denk ik, verdomme wat was hier meer uit te halen geweest. Het gejammer van dat joch die zo graag met die militairen meewil aanvaard ik dan weer met een grote zucht om de angst en paranoia van Tim Robbins in de kelder van het huis wel weer goed te vinden. Een gebeurtenis overigens die ook in het boek plaats vind. Daar zit de hoofdpersoon twee weken onder een kapot huis samen met een niet voor rede vatbare pastoor die hij uiteindelijk dood, en ook daar komt bezoek van een tentakel die alles na zoekt.

Uiteindelijk wijkt de film op een paar lijnen na toch best wel van het boek af, en waar het boek juist heel duidelijk is over wat het met de mens doet, verzand Spielberg zijn versie voornamelijk in de haperende gezinschemie. Iets dat blijft broeien en sudderen en wat mij betreft een grote irritatie is al kijker. Dat gejengel en dwarse gedrag van die kinderen.

Ik las trouwens nog op het internet dat verschillende cineasten en critici de film als meesterwerk betitelden toen hij uitkwam, maar waar die mensen dat op baseren is me een raadsel, hoewel ik moet zeggen dat het er bij tijden en wijlen wel prachtig uitziet. Visueel en qua speciale effecten is het echt prachtig, plus bepaalde bijna apocalyptisch aandoende beelden. Toch gaat de film ten onder aan zijn mattige script een invalshoek.

Gezien en dat was het dan voorlopig ook wel weer.


avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

  • 1763 berichten
  • 922 stemmen

Vandaag voor het eerst bekeken en hij viel mij niet tegen, zeer goede film zelfs!

Ik wist niet wat mij te wachten stond, ik dacht meer aan een rampenfilm van het einde van de wereld, maar het werd een soort Alien achtige film, maar toch weer anders.

Goede rol van Tom Cruise en zijn gezin, de zoon en dochtertje, dat maakt het nog extra spannend.

Ook vele goede en spannende scenes als ze bijvoorbeeld ondergronds zitten en als ze weg rijden.

Ook het einde was goed te doen, al had ik het misschien anders gedaan als filmmaker, maar al met al een zeer geslaagde film!


avatar van pindope

pindope

  • 158 berichten
  • 32 stemmen

Als er een remake komt hoop ik da Dakota Fanning mider irritant is vreselijk


avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

  • 4496 berichten
  • 2046 stemmen

Destijds éénmaal gezien, in de bios. Zeer indrukwekkend.

Nu is hij op TV en ik kan niet anders dan op mijn linker computer monitor er naar kijken. Je blijft gewoon plakken. De ene briljante, memorabele scène na de andere.

Het stukje waarbij Dakota Fanning gaat plassen en uit misplaatste schaamte dat 300 meter verderop doet is wel zeer ergerlijk.

Het einde is ook een beetje een deus ex machina. Is dit identiek aan het bronmateriaal?


avatar van filmfan0511

filmfan0511

  • 1026 berichten
  • 1050 stemmen

Oppervlakkige maar vlotte actiefilm, die ergerlijk kan zijn maar wel vermakelijk is als je het verstand even op nul zet. Dankzij een paar sterke actie-scènes blijft het vlotjes boven een onvoldoende. Spielberg is een klassenbak en weet wel genoeg trucjes om de aandacht van de kijker erbij te houden, zelfs als de film niet zo geweldig is. Acteerprestaties zijn redelijk belabberd en ook dat Amerikaans patriottisme is cliché, plus het einde is in feite te stom voor woorden. Maar daar moet verder ook niet te veel over nagedacht en gezeverd worden; het is een simpele actiefilm met een aantal heel effectieve en spectaculair in beeld gebrachte actie-scènes, en het wordt nergens saai, en dat was exact het opzet van deze film neem ik aan.


avatar van Left4Dead

Left4Dead

  • 3240 berichten
  • 3691 stemmen

Geen echte Spielberg fan, maar deze vind ik erg lekker. Komt natuurlijk ook door het verhaal.

Maar o wat staat dezwe kut op beeld zeg, zelf de bluray kan er niets van maken. Waarom zo'n grove korrel?


avatar van Lewis-06

Lewis-06

  • 396 berichten
  • 0 stemmen

waardoor zijn de robots nu verslagen?


avatar van Nielojram

Nielojram

  • 185 berichten
  • 1093 stemmen

Lewis-06 schreef:
waardoor zijn de robots nu verslagen?


Door onze atmosfeer


avatar van Brave-Neo

Brave-Neo

  • 593 berichten
  • 1800 stemmen

Lewis-06 schreef:
waardoor zijn de robots nu verslagen?


Robots? Nog een keer kijken is mijn advies! Ook Neilojram kan dit beter nog eens bekijken...


avatar van Lewis-06

Lewis-06

  • 396 berichten
  • 0 stemmen

Brave-Neo schreef:
(quote)


Robots? Nog een keer kijken is mijn advies! Ook Neilojram kan dit beter nog eens bekijken...


ja aliens ik weet het. maar het leek toch echt op robots. maar zo te zien weet jij het antwoordt?


avatar van Boneka

Boneka

  • 2513 berichten
  • 1319 stemmen

Dit jaar zijn er enkele films van Tom Cruise netjes op 4K gezet. Top Gun, Days of Thunder en ook War of the Worlds. Allemaal schitterende uitgaves geworden kan niet anders zeggen. Beeld en geluid zijn subliem! Wat me trouwens altijd opvalt bij Tom Cruise dat veel van zijn films gepaard gaan met een heerlijke soundtrack. Top Gun met Berlin "Take me breath away, Days of Thunder met Maria McKee "Show me Heaven" en War of the Worlds Jeff Wayne met War of the Worlds al is het vreemd dat dit prachtige instrumentale nummer niet voorkomt in de film zelf.

Afijn War of the Worlds is natuurlijk al eens eerder gefilmd in 1953. Meer bekend is de schrijver zelf H.G. Wells waarvan een prachtig hoorspel zo werd vertolkt door de radio (1938), dat mensen echt dachten dat ze werden aangevallen. Anno 2005 wilde Spielberg er een nieuwe film van maken. Hij staat nu op 6.5 punt bij IMDB. Nooit echt een topper geweest, maar nu ik hem weer heb gezien valt ie me zeker niet tegen. Vind 'm wel vrij deprimerend overkomen. Zeker als je dat vergelijkt met zijn eerdere werk zoals E.T. dat meer een kinderfilm is geworden. Maar War of the Worlds is best wel chilly geworden. Koud en kil grauw en beangstigend, al zijn de monsters meer indrukwekkend groot dan angstig. Hij begint trouwens ijzersterk met een mooie introductie van Morgan Freeman die met zijn zware stem gelijk de toon zet. De monsters komen eigenlijk net te snel om van een goede opbouw te spreken. Na bijna 25 minuten is het dan zo ver. Het eerste gevaarte komt eraan met een prachtig geluid dat door merg en been heen gaat. Daarna is het vooral vluchten naar waarheen? Het zoontje speelt puberaal en eigenwijs het meisje is oprecht angstig en zoekt vooral toevlucht bij haar gescheiden vader. Van Tom kan ik nooit zeggen dat hij een wereld acteur is. Het zijn vooral zijn looks die het hem moeten maken, maar hij springt er nooit uit in zijn rollen. Dat zijn wel vaak de figuren erom heen zoals dit fantastische meisje Dakota Fanning. Ja die van Once Upon a time in Hollywood in 2019, maar even voor the War schitterde in Man on Fire, maar het meest bekend werd misschien met I am Sam uit 2001 en die heb ik helaas nog nooit gezien. Afijn het is voor mij weer een verademing om haar te zien spelen. Zo flikt Spielberg dat toch steeds weer.

The basement scene vond ik ook schitterend weergegeven. Vooral die scene waar het monster even haar stoel liften naar voren liften. The Basement Scene in War of the Worlds (2005) - YouTube even na 7 minuten. Wat een heerlijke scene is dit zeg.

En dan begint zo langzamerhand het einde. Vaak een vet probleem bij dit soort films, dat het vooral moet hebben van special effects geluid en opbouwende spanning. Dat happy end zit er natuurlijk aan te komen bij Spielberg dus bepaald niet verassend. Het zij zo. Zo ook de familiereünie. Wat wel een leuke easter egg in deze film is zijn de grootouders die ook meededen in 1953. En ik zag nog iets voorbij komen. We zien ergens onderweg de plaatsnaam Van Buren. Jawel de hoofactrice uit 1953 Ann Robinson die Sylvia van Buren speelde. 91 inmiddels!! Waarom ze die naam toen kreeg is mij overigens een raadsel. Zag namelijk nog een Nederlandse naam voorbij komen.

De poster van deze film heb ik altijd indrukwekkend mooi gevonden.

Film 3.5

Beeld 4.5 (4K)

Geluid Dolby Atmos 4.5

Extra's 4.5


avatar van CocoNutz_IV

CocoNutz_IV

  • 49 berichten
  • 62 stemmen

Alhoewel het verhaal leuk en interessant klinkt, is de uitwerking en de film zelf een stuk minder. Je komt we wel vlot en makkelijk doorheen en de beelden zijn prima. Was overigens blij dat het buitenaardse er vrij realistisch uit zag in plaats van een totaal zelf bedacht en nergens opslaand gebeuren.

2*


avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

  • 9143 berichten
  • 1186 stemmen

Graaf Machine schreef:
Jammer van die familiezoetigheid, verder een aangename film. Verhaal is redelijk intact gebleven in vergelijking met het origineel van Wells, overzetting naar begin 21e eeuw werkt. Behalve de scene in die kelder met die spionerende metalen slang wordt het nergens echt heel spannend, maar er is genoeg te zien. Misschien had de voice over aan begin en eind weggelaten kunnen worden en de introductie en uitleg over sterven van de martianen gewoon in het verhaal zelf opgenomen kunnen worden, maar heel storend was het niet. Vakmanschap van Spielberg, maar niet heel erg speciaal.

Bij herziening stoor ik me minder aan dat familiegedoe, dat is maar kort in het begin, en helemaal kort aan het eind. Wel begint de rol van die twee kinderen me meer tegen te staan, waarbij vooral die Robbie me ergert.
Toch heb ik er nu meer van genoten dan de eerdere paar keren dat ik de film zag, ondanks dat er niets verrassends meer in zit.


Ik begrijp wel dat Scary Movie hier (oa) een parodie van maakt. Tom Cruise is daar namelijk uitermate geschikt voor, die is bijna een karikatuur van zichzelf, maar over de andere personages valt ook ongeveer hetzelfde te zeggen. Positief is dat de film heel boeiend begint in een hoog tempo en de duistere sfeer draagt daar zeker aan bij. Onbegrijpelijk is het waarom er op een gegeven moment wordt gekozen voor een ellenlange scene in een kelder. Daar kakt de film even goed in, waarna de film bijna eindigt met ‘hey, het geld is op en de tijd is om dus bij dezen; het einde’.


avatar van Rubie2208

Rubie2208

  • 314 berichten
  • 300 stemmen

Hem hem al een aantal keer gezien en blijf dit een goeie spannende alien/ end of the world film vinden.

Het verhaal , dat wel vrij simpel is, komt erg snel op gang en de spanning en actie is gelijk aanwezig. Normaal vind ik Tom cruise “oké” , maar ik vond hem en alle andere acteurs in deze film erg sterk. Ook zag alles er erg mooi uit, helemaal voor in de tijd waarin hij gemaakt is.

Voor mij zeker net boven gemiddeld , vandaar een 3.5


avatar van Capablanca

Capablanca

  • 1114 berichten
  • 1529 stemmen

Zo spannend als het eerste half uur wordt het nergens meer.


avatar van frans123

frans123

  • 4233 berichten
  • 1109 stemmen

Ik weet het niet... het eerste half uur, puntje van je stoel, adembenemend 5*. Prachtig. Maar dan de rest...vreemde octopus achtige machines van 300 meter hoog die uit de grond komen.....Tja. En dan de hele tijd dat vervelende familie gedoe. Beelden van verwoesting, ...tripods, gehol, geren, geschreeuw. Pfff na een uur had ik het wel gezien 1,5 *.het weet niet te boeien, is niet spannend. en de film zakt als een pudding in elkaarI Er gebeuren steeds dezelfde dingen Net of een zanger , tijdens een optreden, 10 keer hetzelfde liedje zingt.

Ik kijk wel een keer naar het eind., het laatste kwartier, nu ben ik toe aan een echte film.


avatar van frans123

frans123

  • 4233 berichten
  • 1109 stemmen

CocoNutz_IV schreef:

Alhoewel het verhaal leuk en interessant klinkt, is de uitwerking en de film zelf een stuk minder. Je komt we wel vlot en makkelijk doorheen en de beelden zijn prima. Was overigens blij dat het buitenaardse er vrij realistisch uit zag in plaats van een totaal zelf bedacht en nergens opslaand gebeuren.

2*

Meen je dat?? Die rare , onpraktische tripods?? Werkte bij mij op mijn lachspieren.


avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

  • 1763 berichten
  • 922 stemmen

Vandaag weer eens herbekeken, wist niet meer precies hoe de film ging, maar het blijft een heel spektakel.

Vanaf de dreigende lucht tot het einde volop spanning en spektakel.

Vond vooral de scene in de kelder het spannendst, het einde was ook goed uitgevoerd al had het wel iets spectaculairder gekund.

al met al volop vermaak!


avatar van Firecrest

Firecrest

  • 133 berichten
  • 174 stemmen

Heel spannende en huiveringwekkende film. Het eind waarin de aliens worden verslagen door bacteriën werkt in de film wat minder goed dan in het boek. Maar toch ben ik blij dat ze dit eind zo hebben overgenomen, en daarmee recht doen aan het oorspronkelijke verhaal van Wells. Wel vond ik het einde in het boek nog iets geheimzinniger, met de beschrijving van een desolate aarde waarin een alien eenzaam en alleen schalt om hulp totdat hij uiteindelijk stilvalt.


avatar van Diederik58

Diederik58

  • 756 berichten
  • 1382 stemmen

Nog eens bekeken met de moderne technieken van nu: dolby surround, 4K, groot scherm.

Ooit heb ik 'War of the Worlds' van H.G.Wells gelzen voor mijn Engelse boekenlijst. De beelden die ik toen bij het lezen had, werden nu zichtbaar.

Weliswaar herleid naar de 21ste eeuw, zag ik een prachtig drama. Spectaculaire scènes. De veel genoemde kelderscène was wederom spannend. Dakota Flemming viel mij op. Ze speelde prima. Natuurlijk zit Spielberg daar achter. Hij lijkt mij gied kindern te kunnen regiseren. Zoals hij dat ook deed bij E.T..

'War of the Worlds' is geen meesterwerk. Toch zeker vakkundig gemaakt. Enorme CGI scènes, functionele close ups, overzichtsscènes, prima soundtrack.

Ik vond het geen straf om de film voor de 2de keer te zien.


avatar van Basto

Basto

  • 10918 berichten
  • 7098 stemmen

De eerste en laatste keer dat ik deze film gezien heb, was in de IMAX bioscoop in 2005. Ik was toen erg onder de indruk van de opbouw en het eerste uur. Maar het redelijk abrupte einde en de tenenkrommende familiereünie op het eind haalde de film flink onderuit voor mij. Ik beoordeelde de film daardoor streng en gaf een onvoldoende.

Maar goed dat eerste uur maakte indruk. Daarom nu 17 jaar later de film op 4k uhd aangeschaft en ik kreeg ook pardoes zin in herziening. Het eerste uur was, zoals verwacht, weer erg sterk. Spielberg mag inhoudelijk dan redelijk vaak de plank misslaan. Op visueel vlak blijft hij de allerbeste. Geniaal camerawerk, fantastische visuele vondsten en sterke visuals wisselen elkaar in hoog tempo af. Ook de geluidsmixage dendert fijn door 8 speakers mijn thuisbios in. Het is gewoon echt een sterke actiethriller. Dat hielt die eigenlijk vol tot het eind. Al wordt het op het laatst toch iets minder. Het wordt wat meer drama en minder actie. Terwijl Spielbergs talen juist minder bij dat eerste en meer bij dat laatste ligt. Ook is het eind weer wat abrupt. Gevolgd door de eerder genoemde tenenkrommende scene. Maar dit keer was ik daar op voorbereid en liet ik mijn humeur en mijn beoordeling van het voorgaande er niet door verpesten..

4* voor een prima actiethriller!


avatar van de grunt

de grunt

  • 4317 berichten
  • 1571 stemmen

Basto schreef:

Spielberg mag inhoudelijk dan redelijk vaak de plank misslaan. Op visueel vlak blijft hij de allerbeste.


avatar van Bibi88

Bibi88

  • 66 berichten
  • 100 stemmen

Iedeteen begint over die Dakota. Ik vind Miranda Otto veel interessanter


avatar van The Brain

The Brain

  • 264 berichten
  • 270 stemmen

Vroeger de plaat van Jeff Wayne grijsgedraaid met het memorabele intro van Richard Burton, monumentale muziek die ik nog steeds graag luister. Toen in 2005 deze film uitkwam waren de verwachtingen dan ook hoog gespannen. Eigenlijk viel de film gigantisch tegen, in grote lijnen is het verhaal hetzelfde maar dan vanuit een andere invalshoek. Tom Cruise die met zijn gezin, een blèrende dochter en opstandige zoon, op de vlucht slaan niet helemaal wat je zou verwachten. En het gemis aan de muziek van Jeff Wayne.

Na vele jaren toch nog eens bekeken op de inmiddels flink gegroeide thuisbios. Wat opvalt is het groezelige uiterlijk van de film, waarschijnlijk een bewuste keuze maar het ziet er in het begin niet uit. Als je bedenkt dat het originele verhaal al uit einde 19 eeuw stamt dan doen die tripods misschien wel oubollig aan maar eigen was H.G. Wells zijn tijd ver vooruit. Alles vergaat alleen Tom Cruise fietst overal tussendoor, anders was het geen film.

En daar zien we dan toch de meesterhand van Steven Spielberg. Hoewel dit zeker niet zijn meesterwerk is valt na zoveel jaren des temeer op waarom de man op een voetstuk staat. Het is wat betreft scene opbouw, cameravoering, verhaalvertelling, spanningsopbouw zoveel beter dan bijvoorbeeld de Marvel-shit waarmee we de laatste jaren overspoeld worden. De beste scene is wel die met Tim Robbins, Dakota Fanning is dan ook uitgeschreeuwd, in de kelder waar de wezens zich openbaren. Het einde lijkt wat afgeracheld ineens leggen de indringers het lootje, daar had meer ingezeten. Spielberg houdt zich aan het originele verhaal en weet de speelduur van de film binnen de perken te houden. Een film die ik zeker nog wel eens 'weer uit de kast zal trekken'.


avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

  • 9143 berichten
  • 1186 stemmen

Chainsaw schreef:

Als je Spielbergs War of the Worlds in een grafiek zou moeten weergeven, dan zie je een grafiek die met een rechte lijn naar beneden loopt. Zelden zie je een film die sterk begint zo afdalen naar een bedenkelijk niveau.

Vond het eigenlijk wel een goed te pruimen film. Grafiek of niet, maar slechter is goed mogelijk.


avatar van Herman Pros

Herman Pros

  • 2 berichten
  • 2 stemmen

Best wel een leuke actie SF film, maar verwacht er niet te veel van.

Special effecten zijn goed, maar verhaal valt wat tegen vergeleken met de oude versie uit 1953.

Let op als je de Blu-Ray wil aanschaffen.

Veel uitgaven van deze film op Blu-ray hebben een slechter beeld dan de DVD versie en de kleuren zijn ook slecht.

Ik heb het vermoeden is, dat het hier om uitgaven gaat waarbij de DVD versie gewoon op Blu-ray is gezet.

Op deze manier werkt de upscaling namelijk ook niet.

En dat terwijl er soms bizarre prijzen van €65 en soms zelfs hoger voor gevraagd wordt.


avatar van teigertje

teigertje

  • 2466 berichten
  • 2736 stemmen

Deze remake blijft een fantastische film.

Ook de rol van de toen nog jonge Dakota Fanning is een sterk en uitstekend gespeelde rol.

En natuurlijk ook weer van Tom Cruise die ook hiermee in deze rol een spectaculaire science fiction film aflevert.

Blijft genieten deze film.