• 9.378.059 stemmen

Napola - Elite für den Führer (2004)

Drama / Oorlog | 110 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titels: NaPolA / Before the Fall

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Dennis Gansel

Met onder meer: Max Riemelt, Tom Schilling en Jonas Jägermeyr

Gesproken taal: Duits

Plot Napola - Elite für den Führer

"Men make history. We make the men."

De Nationaal-Politieke Academies (kortweg NaPolA) waren in nazi-Duitsland dé scholen waar de toekomstige elite werd opgeleid. Slechts de allerbesten werden toegelaten en eenmaal binnen, was er geen verschil wat betreft rang of stand: iedereen kreeg er gelijke kansen en was voorbestemd om gouverneur te worden in Washington, Parijs, Moskou of eender welke stad die ingepalmd zou worden in het duizendjarige Rijk. Dat gold ook voor de jonge Friedrich, een arbeiderszoon die door de bokscoach van één van die scholen opgemerkt wordt als een groot bokstalent, die de school mogelijk naar een overwinning zou kunnen brengen in de jaarlijkse bokscompetitie tussen de scholen onderling. Hij slaagt voor de ingangsproef en vervalst de handtekening van zijn vader (die niets van de nazi-praktijken moet hebben) om naar de school te gaan.

Friedrich Weimer

Christoph Schneider

avatar van Baggerman

Baggerman

kappeuter schreef:
Is deze film ergens mee te vergelijken?

Misschien wat laat, maar ik vind dat er wel wat parallelen zijn tussen deze film en Europa Europa (alhoewel ik me die laatste film nauwelijks nog kan herinneren, dus ik kan het fout hebben!).

Goede film, je leeft gauw met de hoofdpersonages mee. In het begin wat houterig acteerwerk, maar dat werd later gelukkig beter. Ik moest een beetje denken aan Zweinstein voor nazi's, toen ik dat kasteel zag!

Prachtig shot vond ik die van dat sneeuwvlokje dat neerdwarrelde in het (dode) oog van de Russische krijgsgevangene!. Schitterend!

QuidQuoPro schreef:
NSDAP betekent Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij
en Hitler zelf heeft verklaard dat zijn nationaal socialisme bijna
hetzelfde was als communisme. Hitler was dus niet extreem rechts
maar extreem links. Een fout die vaak wordt gemaakt en die blijkbaar gepropageerd wordt door vooral socialistische partijen die de vuile was liever niet buiten zien hangen !

Mag ik het hier even totaal mee oneens zijn! Get your facts straight!

De link die Hitler maakte met het socialisme in het begrip 'nationaalsocialisme' was louter populistisch om een brede aanhang te krijgen onder het Duitse volk. De nazi's hadden vooral een eigen agenda die weinig met het socialisme te maken had. Het doel van de nazi’s was niet om het kapitaal eerlijker te verdelen, maar om het Jodendom en andere niet-Duitse groepen uit te roeien of te onderwerpen en het Duitse volk van meer Lebensraum te voorzien. Nationaalsocialisme is puur een vorm van facisme en dat is toch echt extreem RECHTS.

Fouten die vaak worden gemaakt door aanhangers van politieke stromingen is juist met het vingertje wijzen! Zo wijzen aanhangers van het liberalisme vaak (terecht) kritisch naar de totalitaire uitwassen in het communisme (Stalinisme). Andersom wijzen aanhangers van links juist altijd naar uitwassen van rechts, zoals nazisme en facisme om aan te geven hoe 'fout' hun politieke tegenstrever's denkbeelden wel niet zijn!

avatar van 606

Hele sterke ontroerende film met een goed en interessant verhaal.

Geloof niet dat ik zoiets eerder in een film heb gezien.

Goed in elkaar gezet en prima geacteerd.

4 sterern

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:
Na 'Der Untergang" en "Sophie Scholl" is dit al de derde Duitse film die ik op korte tijd zie, die gaat over de geschiedenis van het Derde Rijk.
Het lijkt er wel op dat men in Duitsland een inhaalbeweging aan het doen is wat betreft oorlogsfilms.
Men had vroeger 'Das Boot', maar daarmee was men uitgepraat. Nu maakt men sterkte films, en schuwt men geen enkel onderwerp.
Dat het verleden van Duitsland niet zo mooi is wordt in deze films absoluut niet uit de weg gegaan, integendeel, men wijst er zelfs op wat voor waanzinnig regime het nazisme wel was.
Deze film maakt het nog maar eens duidelijk dat zo'n totalitair regime mensen tot waanzinnige acties kan voeren, maar dat er ook nog mensen waren die er tegen in opstand kwamen, ook kinderen.
De Nationaal-Politieke Academies (NaPolA), waren dus opleidingsscholen voor de jeugd die onder een streng regime werden opgeleid tot elitesoldaten.
Maar ook sommige leeringen zien het gevaar van het extreem rechtse bewind en verzetten zich daartegen, al leidt dat meestal wel tot hun eigen ondergang en niet zelden de dood.
Deze film is des te indrukwekkend omdat het hier om kinderen gaat. Men ziet hier niet veel schokkende beelden maar het wordt subtiel duidelijk gemaakt wat voor tucht er heerst. De manier waarop men een bedplasser behandeld is middeleeuws, en drijft de jongen tot zelfmoord. Die daarna wordt afgedaan als een heldendaad.
Prachtige acteerprestaties in deze film. voor alle acteurs.
De film op zich verdient een 5, maar de DVD verliest ene half puntje. Het had beter gekund wat uitvoering betreft. Het geluid is niet denderend en er zijn geen extra's aanwezig. Een uitvoering zoals bij 'Der Untergang' had beter gepast bij deze film.
Ik ben benieuwd naar een volgende Duitse film in dit genre.

Deze wou ik absoluut nog eens terug zien, en bij deze is dat gebeurt.
Het is en blijft een indrukwekkende film, evenals het verhaal.
Een film waar je lessen uit kan trekken, en dat is wel eens nodig in deze tijd !!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Nazi Academy

Voortreffelijk geacteerd drama over een jongen met bokstalent, die een toegangsticket krijgt tot een Nazi-eliteschool. Daar leert men de jeugd vooral om zich te conformeren naar het Dritte Reich waardenscala waarbij alle vorm van menselijkheid verdrongen wordt. Misschien niet de mokerslag die ik had verwacht, maar er blijven enkele sterke scènes sluimeren zoals die op het bevroren meer . Het einde is wrang maar de jongen is uiteindelijk beter af op die manier .

avatar van david bohm

david bohm

Degelijke film over een leerling van een nazi academie. Keiharde leerschool, maar echt invoelbaar wordt het harde leven niet echt gemaakt. Daarvoor wat te afstandelijk allemaal. Het ziet er allemaal puik uit, acteerwerk is in orde maar een echte topfilm, nee dat niet.

avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

Indrukwekkende film over een stukje WOII geschiedenis dat ik nog niet kende.

De regisseur Gansel heeft wat met WOII: hij regisseerde ook het indrukwekkende 'Die Welle'. Ik begrijp nu beter waarom: zijn opa was 'fout' in WÖII en kreeg les op Napola, de school voor de elite van Nazi Duitsland. Deze film is losjes gebaseerd op de verhalen die Gansel van zijn Opa heeft meegekregen, wat de film een extra lading geeft.

Ik vond Napola ijzersterk: uitstekend geacteerd en het geeft een goed beeld hoe het er aan toe ging op dergelijke scholen. Je begrijpt hoe hier loyale Nazi leiders gecreëerd werden. Men leefde er in een bubbel. En als je niet past in het standaard plaatje werd je zonder pardon weer gedumpt. Het acteerwerk is zeer overtuigend, regie goed. Het is geen film met veel spektakel: het geeft wel een goed beeld van het leven op een Napola school en het schetst hoe de opgroeiende Friedrich worstelt met de boodschappen van de school en de morele inzichten die hij krijgt van zijn pacifistische vriend. Ik had graag nog wat meer 'in' Friedrich gekeken. Zijn twijfel over de methoden van de school zijn helder, maar ik ben er nog niet zeker van of hij ook is gaan twijfelen over de filosofie van Nazi Duitsland in het algemeen. Al met al toch 4 sterren waard.

avatar van Collins

Collins

Napola - Elite für den Führer laat zien hoe tienerjongens in het Derde Rijk de nazi-ideologie werden ingetrokken. De film neemt de kijker mee naar een eliteschool waar Arische jonge mannen op zeer strenge wijze de juiste normen en waarden worden bijgebracht. Napola is overigens niet een film die zich inhoudelijk heel intensief met het nationaalsocialistische gedachtegoed bezighoudt. De camera vertoeft voornamelijk binnen de muren van de school en registreert daar de bezigheden. De schoolse en de sociale. Die werkwijze levert behalve voorspelbare patronen van interactie ook een aantal boeiende scènes op. Het meeste dat passeert nam ik enigszins gelaten tot mij.

Centraal staat de jonge Friedrich die afkomstig is uit een arbeidersmilieu, Vanwege zijn bokstalent heeft hij een plaatsje op de eliteschool toegewezen gekregen. Hij past goed in het ideale mannelijke beeld dat de nazileer propageert. Hij oogst bewondering. Zijn vriend Albrecht heeft een verhevener achtergrond en is kunstzinnig getalenteerd. Bewondering oogst hij niet. Zijn vader die de Gauleiter is in het district waar de school staat, noemt hem een mietje en veracht hem. Het contrast tussen de beide jongens is groot. Toch zijn ze met wat vallen en opstaan in staat elkaar te respecteren. De film focust op hun vriendschap terwijl tegen de verre achtergrond de oorlog woedt.

Want Napola is een film die zich in oorlogstijd afspeelt maar daaraan amper refereert. Veel meer is de film een drama over twee jongens die ieder op hun eigen manier niet vinden wat ze zoeken. Een film over vriendschap, teleurstelling, discipline en verlies. Een film waarin de gebruikelijke internaatmores wordt getoond, waarin hardvochtige gebeurtenissen plaatsvinden en waarin blijde verwachtingen de bodem worden ingeslagen. Ook een film waarin de personages wat mij betreft met iets meer finesse hadden mogen worden geboetseerd. Sommigen worden wel erg simpeltjes gereduceerd tot een karakter met eendimensionale trekken. Het acteerwerk is echter goed.

Napola is een aardige en tamelijk voorspelbare film die blijft hangen vanwege een aantal aangrijpende scènes en een enkele onvoorziene gebeurtenis. De film weet op die manier steeds net voldoende te boeien om met redelijk fris gemoed het einde te halen.