Europa Europa (1990)

geregisseerd door
Agnieszka Hollandmet
Marco Hofschneider,
René Hofschneider en
Julie DelpyEen joodse Duitse jongen probeert tussen 1938 en 1945 te overleven door zijn achtergrond te verbergen en zich feilloos aan te passen aan zijn omstandigheden - aanvankelijk in een communistisch weeshuis, vervolgens als lid van de Hitlerjugend. De jongen, die voor de oorlog er nog van droomde een ster als Clark Gable te worden, is gedwongen te acteren in een cruciale levensfase waarin adolescenten sowieso worstelen met hun identiteit.
Hij zal zich daar jaren in zijn rol als volmaakte, kleine nazi schikken, hoewel hij nooit zijn diepgewortelde Joodse achtergrond opgeeft.Deze film staat op nummer 183 in de tip 250
» volledige tip 250
3,5
[permalink] geplaatst op 21 september 2008, 22:36 uurDe muziek van Preisner is absoluut subliem, alsmede die 'Preisner's Music' verzamel cd. Maar als je de muziek van Europa Europa goed vindt kan je beter de Europa 'Europa/ Olivier, Olivier' uitgaven zoeken, waarop een ruime 20 minuten muziek van deze film staat.
4,5
[permalink] geplaatst op 28 september 2008, 20:59 uurgeniaal verhaal, verteld op een geniale manier. 4,5*
3,5
[permalink] geplaatst op 19 januari 2009, 15:36 uurOp zich een heel mooi en interessant vehaal. De film begint ook sterk en komt lekker vlot op gang.
Kritiek is dat het af en toe iets beter / realistischer mag. Er mag net weer wat meer spanning in de scènes.
De manier waarop hij dat die Duitse vrouw in die trein een veeg geeft is best wel raar, aan het front met die Russen en die Duitsers is een beetje nep te noemen: het moment dat hij ze afluistert dat ze beschoten worden en dat ook tegelijkertijd gebeurt en het moment dat zowel de Russen als Duitsers tevoorschijn komen. Het is alsof de acteurs ineens allemaal pauze hebben. Beetje schoolmuscial-achtig. Die hele situatie aan het front is een beetje nep.
Je krijgt niet altijd een echt oorlogsgevoel wat ik bij deze film vind horen. Toch is deze film best goed. Heb lang getwijfeld tussen een 3,5 of 4. Op zo'n moment verlang je toch naar een ranking tot 10 punten/stemmen, waarbij halve punten ook zijn toegestaan: een 7,5 (oftewel 3,75 sterren).
5,0
[permalink] geplaatst op 22 februari 2009, 17:00 uurVoor mij de beste oorlogsfilm aller tijden, bovendien ook nog eens gebaseerd op ware feiten ! De spanning die de film creeërt - een joodse jongen, opgevangen door (onwetende) nazi's- is onovertroffen!
4,5
[permalink] geplaatst op 1 maart 2009, 14:51 uurIJzersterke film! Wat een knap bedacht scenario, dacht ik eerst, totdat ik las dat deze film op ware gebeurtenissen is gebaseerd. Ongelooflijk, nauwelijks voor te stellen. Dat maakt deze film zeer persoonlijk over een joodse, onschuldige jongeman met een enorme overlevingsdrang
3,5
[permalink] geplaatst op 5 april 2009, 17:10 uurGeweldig verhaal. Alleen vielen de acteerprestaties hier en daar een beetje tegen.
Ik hoop dat er nog een total richtiger remake van gemaakt wordt. Het verhaal is er, nu de film nog.
2,0
[permalink] geplaatst op 2 mei 2010, 14:59 uurToch een beetje verbaast van de erg hoge score, vooral omdat de film technisch een beetje ondermaats is. Hoe dan ook, het prachtig scenario is er wel. Het is sowieso een goed idee om zo'n waargebeurd verhaal te verfilmen. Een concept met o zo veel potentieel, maar deze wordt niet altijd zo goed benut. Er had zoveel meer in gezeten, maar te vergeefs. Doch, ondanks het straf verhaal blijft het wel boeien. De regisseur kiest er ook voor om een vlotte vertoning af te leveren en bij momenten zelf luchtig te zijn. Dit alles maakt het boeiend en ook vermakelijk.
Dan nog is dit niet zo'n goede keuze vind ik. Door de film luchtig te maken komt de harde thematiek van De Tweede Wereldoorlog niet zo goed naar boven. Bovendien zou iets meer diepgang ook wel gunstig zijn, het zou mij wat meer kunnen choqueren en wat meer met mij kunnen doen. Tevens is het feit dat deze film niet zo realistisch is daar (= het choqueren) ook een struikelblok in.
Nog een kritiekpunt is het acteerwerk. Deze film is Marco Hofschneider eerste puntje in zijn filmografie, en ik hoop dat hij hierna verbetert is. Het resultaat dat hij hier aflegt vind ik echt niet goed. Vaak doet hij aan over-acting (plas-scène, tandarts-bezoek), en ook verder vind ik hem wat te weinig inleven in zijn rol.
Slechtste scène uit heel deze film was ongetwijfeld de hoe herken je een Jood les. De hele preek dat de leerkracht daar vertelt slaat gewoon nergens op, en ook de manier waarop hij het naar voren brengt is totaal ongeloofwaardig met enorm veel over-acting. Die scène hadden ze er van mij part gewoon mogen uitknippen, want ze geeft geen enkele toegevoegde waarde (in tegendeel), en het is niets wat het verhaal vooruit helpt.
O ja, en dan dat subplot met die romance, nu, daar had ik niks aan en er wordt te veel ingespeeld op dat subplot naar mijn mening. Twijfel tussen 2* en 2,5*.
3,5
[permalink] geplaatst op 14 augustus 2010, 17:17 uurUitstekende drama/oorlogsfilm met een mooi einde. Echt realistisch vond ik de film wel niet maar ik vond het wel mooi dat hij eerst tussen de russen vertoefde en door toeval daarna bij de duitsers terecht kwam. Het was knap hoe hij steeds onder zijn joodse afkomst (o.a. besnijdenis) uitkwam. Mooi gespeeld door Marco Hofschneider en de bijrol van Julie Delpy was ook best mooi.
[permalink] geplaatst op 14 augustus 2010, 17:22 uurTheunissen schreef:
Echt realistisch vond ik de film wel niet
Het is anders
waargebeurd! Dat maakt het nou juist zo bijzonder.
2,0
[permalink] geplaatst op 14 augustus 2010, 18:31 uurJa, maar de vormgeving is niet zo heel realistisch vind ik.
4,5
[permalink] geplaatst op 14 augustus 2010, 18:37 uurWat bedoel je daar precies mee?
2,0
[permalink] geplaatst op 15 augustus 2010, 14:42 uurIk vind de film te luchtig om de harde tweede wereldoorlog realistisch naar voor te brengen. Bovendien zijn er nog zo van die scènes zoals de "hoe herken je een Jood les".
4,0
[permalink] geplaatst op 23 augustus 2010, 1:06 uurTe luchtig? De film begint notabene met een enorm aangrijpende scene waarin het huis van het hoofdpersonage wordt aangevallen waarbij de dochter des huize omkomt. De perfecte balans waarin de nazi's worden benadert (eerst als tonguitstekende jongetjes en enkele minuten later als levensgevaarlijke beesten) zorgt voor een bizar realiteitsbesef om vervolgens een zwaar heftige ontknoping te hebben waarbij het constant kopstoten van de vader als een filmisch waanzinnige vondst mag worden gezien. Perfect confronterende combinatie van ijzersterke elementen en dat zet dan in het begin de zeer grimmige grondtoon... hoe kun je dit dan luchtig noemen?
3,5
[permalink] geplaatst op 23 augustus 2010, 1:24 uurkappeuter schreef:Theunissen schreef:
Het is anders
waargebeurd! Dat maakt het nou juist zo bijzonder.
Dat wist ik niet of ik was het vergeten. Het is ook een hele tijd geleden dat ik deze film voor het laatst gezien (ik meen zelfs op een Duitse zender) heb en jammer genoeg zendt men hem op de Nederlandse zenders nooit uit.
2,0
[permalink] geplaatst op 23 augustus 2010, 2:33 uur@ Drs. DAJA: Jouw argumenten gaan louter over de inhoud/verhaal van deze film, maar daar heb ik het niet over. Ik heb het over de uitwerking/vorm wat naar mijn smaak te licht/vlot was. Laat ons zeggen dat de vorm niet overeenstemt met de inhoud en ik het daardoor ook niet aangrijpend vond.
4,0
[permalink] geplaatst op 9 oktober 2010, 2:50 uurPrachtig aangrijpende en beklemmende film.
4,0
[permalink] geplaatst op 22 februari 2011, 22:45 uurNet gezien! wat een goede film, er zitten veel elementen in die maar weer eens aantonen hoe ziek dat regime van hitler was. Het einde was wel een beetje plotseling, maar het was ook lang genoeg. Desondanks heel erg boeiend!
[permalink] geplaatst op 19 mei 2011, 22:39 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenFilms over de waanzin van oorlog, over de indoctrinatie van een hele natie, over het discrimineren van bevolkingsgroepen (allemaal nog steeds erg actueel !!!) leveren vrijwel altijd een aangrijpend verhaal op.
Probleem bij deze film is dat de hoofdrolspeler er niet veel van bakt. Hoewel het verhaal echt gebeurd is, slaagt Marco Hofschneider er niet in dat verhaal overtuigend te brengen. De film begint heel sterk, maar zwakt vanaf het moment dat Salek/Jupp toetreedt tot het Duitse leger af en wordt zelfs een beetje sloom.
Mijn eigenlijke waardering is 3*, maar omdat (een nog zeer jonge) Julie Delpy meedoet (zij het in een bescheiden bijrol) een halfje meer.