• 11.513 nieuwsartikelen
 • 163.819 films
 • 10.479 series
 • 30.471 seizoenen
 • 618.923 acteurs
 • 194.205 gebruikers
 • 9.042.553 stemmen
Avatar
 
banner banner

Fiddler on the Roof (1971)

Muziek / Drama | 181 minuten
3,30 208 stemmen

Genre: Muziek / Drama

Speelduur: 181 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Norman Jewison

Met onder meer: Topol, Norma Crane en Leonard Frey

IMDb beoordeling: 8,0 (48.137)

Gesproken taal: Engels, Hebreeuws en Russisch

Plot Fiddler on the Roof

"To Life!"

Tevye is een arme Russiche melkboer die met liefde, trots en geloof de woelige tijden aan het einde van de 19e eeuw probeert te overleven. Hij woont in Anatevka, een dorp in harmonie met vele tradities die ervoor zorgen dat het leven gebalanceerder is dan een violist op een puntdak. Hij heeft 5 dochters en een koppelaarster heeft nog geen bruidegom voor hen gevonden.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Flavio

Flavio

 • 4548 berichten
 • 4827 stemmen

Fiddler on the Roof is typisch zo'n film waarvan de titel bekender is dan de film zelf- ik had eigenlijk geen idee wat me te wachten stond, maar de films die ik eerder van Jewison gezien heb waren wel het bekijken waard en dat geldt gelukkig ook voor deze prent.

Het blijkt dus een musical te zijn, met een aantal bekende liedjes en verder een hoop elementen die je wel als romantisch-Joods (ashkenazi) zou kunnen betitelen. Topol, een acteur die kennelijk alleen onder zijn achternaam bekend is, raakt precies de juiste snaar als Tevye, die lijdzaam toeziet hoe de ene na de andere dochter zich afkeert van de veelbezongen tradities.

De film ziet er tot in de puntjes verzorgd uit en de humor was soms nog wel aardig, zoals het gebekvecht met de onfortuinlijke slager. Sommige scenes zijn grimmig maar zijn afgelopen voordat het echt uit de hand loopt. Sommige zaken worden misschien ook wat te licht aangeroerd om recht te doen aan de werkelijke gebeurtenissen, zoals de pogroms en de aankomende revolutie, maar dan krijg je ook meteen een ander soort film. De film duurt met drie uur wel vrij lang.


avatar van 93.9

93.9

 • 3122 berichten
 • 4198 stemmen

Nu de musical weer gaat lopen hier in mijn stad, dacht ik laat die film versie eens kijken. In 2 delen gekeken.

Lieve film met heerlijke nostalgische beelden. Musical gaat helaas gebukt onder het tekort aan goede liedjes.

If i were a richman is nu een ontzettend onuitstaanbare clichèplaat. Verder kan ik niets noemenswaardig verzinnen uit die 3 uur muziekjes.


avatar van Movsin

Movsin

 • 7883 berichten
 • 8205 stemmen

Prachtige musical, origineel, met sociaal-politieke achtergrond maar vooaral met een echte lach, een echte traan en bovenal een waanzinnig weergaloze Topol. De manier waarop hij tegen zich zelve spreekt, tegen zijn dieren en tegen God is uniek en zijn uitvoering van "If I were a rich man" is effenaf prachtig.


avatar van Baboesjka

Baboesjka

 • 891 berichten
 • 1616 stemmen

Leuker dan ik dacht! Ik houd niet altijd van musicals en ik ben er niet altijd voor in de stemming, maar deze vind ik erg mooi en het kostte mij geen moeite om erin te komen. Hij voelde toegankelijk, ik vind de liedjes fijn en ik vind Topol een innemend en charismatisch personage. Zijn stem vind ik ook fijn. Hij neemt je nog meer mee in het verhaal. Erg goed gespeeld door de gehele cast en een sterke setting. Een 8. 4*


avatar van JoeCabot

JoeCabot

 • 2682 berichten
 • 1785 stemmen

Ach, ik had wel kunnen weten dat dit niets voor mij zou zijn. Maar goed, het is een classic dus heb ik 'm toch maar eens meegepikt toen hij onlangs op tv kwam.

Laat ik beginnen met het goede nieuws: het kon saaier. Zeker gedurende de eerste twee uur is de toon vrij luchtig. Echt boeiend wordt het echter nooit... Oké, ik geef toe dat sommige liedjes best catchy klinken. En af en toe moest ik ook wel even gniffelen omdat de film zó onbeschaamd met clichés strooit. Voor de rest vallen er weinig lichtpuntjes te bespeuren.

Overall een ellendig, oubollig stuk cinema. 2*


avatar van Traiannnn

Traiannnn

 • 67 berichten
 • 187 stemmen

Prachtige film. Gek dat er zo weinig berichten en stemmen zijn eigenlijk.

Mooie film over hoe de bewaarde tradities van oud overgaan in een nieuwe wereld van liefde. Op het eerste gezicht lijkt het allemaal zo mooi, maar wat me later is opgevallen is dat telkens wanneer de traditie wordt gebroken er toch iets ergs gebeurd, wat uit een ander perspectief misschien toch als een straf van God gezien kan worden voor het breken van de traditie (de bruiloft van de eerste dochter wordt onderbroken door een pogrom, de tweede dochter vertrekt naar Siberië en de derde dochter gaat uiteindelijk naar Polen, waarvan we weten wat voor gruwelijkheden daar gebeuren in de jaren 40 van de 20e eeuw. Des te erger de traditie is gebroken des te erger blijken de gevolgen ook te zijn (voornamelijk uit het joodse perspectief natuurlijk).

De liedjes zijn erg mooi (vooral "Sunrise, Sunset", "Sabbath Prayer", met prachtig camerawerk, en "Chava Sequence". "If I Were A Rich Man" is erg leuk (Topol is geweldig in deze film) en het hoofdlied "Tradition" is super.

Een van de mooiste films die ik heb gezien. 5/5


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8637 berichten
 • 4837 stemmen

Als ik de recensies hier eens lees ben ik dus niet de enige. Fiddler on the roof is een naam als een klok, maar is voor velen blijkbaar gekend als titel, maar niet als inhoud. Ik wist me dus niet goed waaraan te verwachten. Nuja, de bekendheid van de film of vooral de titel zal ook wel te maken hebben met het toneelstuk dat in vele landen destijds werd opgevoerd.

Ook inhoudelijk best een interessante film in de sfeer van de pogroms. Al ligt de klemtoon van de film toch bij de Joodse tradities rond het huwelijk en de uithuwelijking. Topol, kostwinner van een gezin van vijf dochters heeft het niet makkelijk om zijn kinderen “in het gareel“ te houden. Ze zijn vrijgevochten, eigenwijs en komen op voor hun mening. Toch waarden die vandaag de dag geen uitzondering zijn, maar die voor die periode én de cultuur waarmee we te maken hebben in de film toch erg opmerkelijk zijn.

Wat opvalt is de haast grenzeloze liefde van Tevye voor zijn kinderen. Zijn leven leidend volgens de joodse traditie is het voor hem niet makkelijk de “moderne” opvattingen en veranderingen te omarmen. Tevye is een indrukwekkend personage. Robuust en met zware stem, maar heeft een peperkoeken hart. Het maakt hem een sympathiek personage.

Verder een aantal fijne catchy nummers zoals If I were a rich man er wel uitspringt voor me. Ook het enige dat ik echt kende van vooraf, maar niet wist dat het hier ging in komen. Prima vermaakt met deze musical die naast de muziek vooral ook inhoudelijk wat te bieden heeft.


avatar van Tarkus

Tarkus

 • 6409 berichten
 • 5314 stemmen

Het verhaal is niet echt mijn ding, maar het is wel een mooie film met een prima cast.

Ook en vooral de muziek is prachtig, alleen al daarom zou je de film moeten bekijken.

Toch vind ik de prent iets te lang, 3 uur is een lange zit!!

Maar toch blij dat ik deze klassieker eens bekeken heb.


avatar van T.O.

T.O.

 • 2245 berichten
 • 2496 stemmen

Charismatische kerel die Topol. Zijn manier van praten deed me gek genoeg een beetje aan het karakter Bane uit The Dark Knight Rises denken


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 3183 berichten
 • 2341 stemmen

Klassieker qua naam maar niet wat beoordelingen betreft, ik had de film op de gok meegenomen vanwege de naam maar de schrik sloeg met toch wel om het hart toen ik de speelduur vaststelde en begreep dat het allemaal erg muzikaal was zo niet musical achtig. Desalniettemin toch de film een kans gegeven en er gister voor gaan zitten. Een heel groot succes werd dat overigens niet...

Want ja, dan kom ik toch meteen al bij het minder punt aan in mijn beleving, en dat zijn de lange muzikale/zang episodes die erg musicalachtig aandoen met repetitieve liedjes en groot uitgevoerde danscenes met veel dansers. En ja laat deze jongen nu, een uitzondering daar gelaten, best wel een ontzettende hekel hebben aan musical en muziek films zoals dit. Het maakt de film toch wel tot een lijvige product van bijna 3 uren waar voor het gevoel bijna niet door te komen is ook al heeft een heel bekend nummer als 'If I Was A Rich Man' best wel een bepaalde charme en oogt de trouwerij wel heel groots van opzet.

Maar Fiddler On The Roof slechts daarop af te rekenen is de film toch hopeloos te kort doen, want de film heeft toch zeker wel een bepaalde charme niet in de laatste plaats door leading man Chaim Topol. Daarnaast is er een fraai beeld van het leven in een dergelijke Russisch dorpje circa 1900 met zijn werk, tradities, gebruiken, en en kan je bepaalde momenten uit de film zeker benoemen als een mooie tijdsbeeld. De locaties, de aankleding het oogt allemaal authentiek, net als de akkers met meloenen en zonnebloemen, het is toch wel het beeld van Rusland zoals we die een beetje kennen. Daarbij komt dat het een roerige tijd was, de afstanden groot, de Tsaar verre van geliefd, een pogrom en de uiteindelijke verhuizing naar Polen. En tja, we weten allemaal hoe dat is afgelopen.

En daarmee is Fiddler On The Roof best wel een tragische film te noemen die enerzijds bol staat van de vrolijkheid en joligheid, maar toch in een zekere mineur eindigt, vooral met de gedachte wat er allemaal nog zou komen voor het Joodse volk. Desalniettemin is Fiddler on the Roof bij tijd en wijlen best wel een charmante film met het nodig aan humor te noemen, valt de soundtrack van John Williams ook eens in de positieve zin op waarmee ik eigenlijk wil zeggen dat het niet zijn gebruikelijke eenheidsworst is, en valt de film qua opzet op als groots. Toch is het niet bepaald mijn ding vanwege het muzikale/musicale fenomeen. Er rest mij uiteindelijk ook niet meer dan het geven van drie sterren voor de moeite.