• 9.374.574 stemmen

Requiem for a Village (1976)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: David Gladwell

Met onder meer: en Vicki Smith

Plot Requiem for a Village

Het idyllische verleden van een dorpje in Suffolk wordt in leven gebracht door de herinneringen van een oude man, die de lokale begraafplaats onderhoudt. De aanblik van de vele bekende namen aldaar brengen een reeks nostalgische terugblikken in hem naar boven, waar de pastorale beelden van het kalme, rustige Britse plattelandsleven van weleer contrasteren met de veranderingen in het huidige dorp. Al blijkt ook het verleden niet zonder zijn donkere zijdes te zijn.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Woland

Woland

Op een bijzonder dromerige wijze wordt de verwording van een klein dorpje in Suffolk getoond. Regelmatig komen de beelden van de huidige tijd voorbij; Vinex-achtige, inwisselbare nieuwbouw, graafmachines, bouwwerkzaamheden, motorrijdend geteisem en mensen pratend over de veranderingen. Maar de hoofdmoot speelt zich af in een eerdere tijd, in de gedachtes van een oude man die bij de begraafplaats terugdenkt aan vroegere tijden. Veel plot is er verder niet, vooral veel aardig geschoten beelden van nostalgische scenes van het dorpsleven.

Zo af en toe lijdt de film een beetje onder zijn eigen plotloosheid en de wat geforceerd gebrachte contrasten tussen de Engelse pastorale en de huidige tijd. De boodschap dat het verleden een onderdeel is van de identiteit van een dorp kan ik me prima in vinden, al ben ik meestal niet zo overtuigd van (misplaatste) nostalgie naar het verleden. Maar hier wordt het wel erg vaak wat als een overdreven tegenstelling tussen een zielloos heden en een idyllisch verleden gebracht , al is dat ook wel enigszins verklaarbaar gezien we voornamelijk kijken vanuit de blik van de eenzame oude man die het verleden ontzettend mist. Al moet ik zeggen, het blijkt niet alleen pure nostalgie - Gladwell geeft er nog een inktzwart randje aan met de verkrachtingen in verschillende tijden die getoond worden. Verder een mooi, wat hallucinant einde. De Britse pastorale plaatjes waren uiteindelijk best de moeite waard, en het wordt mooi op beeld gezet, dus wat mij betreft een voldoende, al is het geen hele dikke.