• 9.376.876 stemmen

Geregisseerd door: Marcel Visbeen

Met onder meer: Sylvia Hoeks, Pierre Bokma en Romijn Conen

Gesproken taal: Nederlands

Plot Staatsgevaarlijk

De 21-jarige Nicolette is net in Rotterdam gaan samenwonen met Mohammed, een jongen van Marokkaanse afkomst. De verhuisdozen zijn nauwelijks uitgepakt of er lijkt een zware aanslag plaats te vinden in de Rotterdamse haven. Na veel speculaties gebeurt het nu dan toch echt in Nederland: tientallen dodelijke slachtoffers, enorme paniek en chaos. De ramp blijkt voor Nicolette nog indringender gevolgen te hebben als Mohammed wordt gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid. Volledig overtuigd van de onschuld van haar vriend trekt Nicolette ten strijde tegen de vooroordelen, chaos en rechteloosheid, die plots in Nederland heerst. Gaandeweg stapelen zich echter aanwijzingen op dat Mohammed wel degelijk bij de zaak betrokken zou kunnen zijn. Nicolette wordt gedwongen een keuze te maken tussen het geloof in de liefde en de harde realiteit...

Daangerous schreef:

zeer slecht script, .

Ben je liefhebber van Costa ?

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Nog een erg mooi detail: Op het moment dat Nicolette die strengbewaakte gevangenis bezoekt, hoor je op de achtergrond (een autoradio?) een discussie over 'of het moet kunnen/mogen, dat mensen zonder verdenking zomaar worden opgepakt om terreur tegen te gaan. En dat het 'publiek' daarop reageert met: "ja, dat moet kunnen."
Dat maakt op een pijnlijke manier duidelijk dat Nederland in mijn ogen een erg verkeerde kant op gaat...

Heel erg sterk vond ik dat in deze film.

RRT schreef:
Vind 't ook een beetje politiek correcte film.

Politiek correct? Waar?

De film op zich, omdat de vermeende terrorist uiteindelijk onschuldig blijkt te zijn

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Als een verdachte die wordt doodgeschoten in plaats van gearresteerd politiek correct is, dan wordt het voor mij tijd om te gaan emigreren....

FisherKing schreef:

Ja, die overspannen reacties zie ik continue in de huidige discussies, vond ik erg passen. Je lijkt je wellicht niet te realiseren dat we 1 stapje verwijderd zijn van de politiestaat zoals in de film beschreven wordt.

We raken inderdaad behoorlijk verhit met z'n allen in Nederland. Dat we nu één stapje verwijderd zijn van een politiestaat vind ik ook overdreven, al zie ik wel het gevaar.

FisherKing schreef:

En om even persoonlijk te zijn RolfWolf , tijdens de dood van mijn vader heb ik die medici gezien, en tijdens mijn beoogde ontslag zag ik dezelfde rechtsadvocaten, dus dichter op de huid kan nauwelijks.

Veel sterkte.

RRT schreef:
Vind 't ook een beetje politiek correcte film.

Politiek correct? Waar?

jordybeukeboom schreef:

Nee hoor, dat werd in het midden gelaten.

RolfWolf schreef:

Ik overdrijf graag. Maar soms vraag ik me wel af of ik overdrijf

Bedankt overigens.

FisherKing

Hebben jullie trouwens Joop van Zijl herkend die jarenlang het nieuws deed vroeger. En Minister Timmer via de radio

avatar van cornelis

cornelis

RolfWolf schreef:
Nee hoor, dat werd in het midden gelaten.

Uiteindelijk niet hoor. Op de radio hoor je in de "epiloog" dat Harouni geen enkele link met terroristische organisaties had en dat de aanslag zelfs geen aanslag bleek en dat er wat politici en topambtenaren worden weggestuurd.

cornelis schreef:

Owww, die epiloog heb ik gemist.

avatar van RRT

RRT

Dustyfan schreef:

De term "politiek correct" slaat er niet op, dat de politiek correct handelde, maar dat deze film politiek correct is. Ik zal de laatste zijn die mee gaat in de massa hysterie die ontstaan is na 11-9. Maar je ogen sluiten voor dat wat er leeft onder extremischtische moslims is ook niet goed. Dat we 1 stap weg zijn van een politiestaat, vind ik dan ook 'n beetje kort door de bocht. Daarvoor zou onze hele grondwet op de schop moeten. Het is hier wat dat betreft gelukkig nog geen Amerika. Een zaak tegen een verdachte moet hier wel zo dicht gespijkerd zijn, anders lopen ze zo weer op straat. (zie de verdachte die laatst is vrij gelaten, m.b.t. de hofstadgroep)
Had m.b.t. deze film het voor mij meer de moeite waard gemaakt, als verdachte echt betrokken was geweest bij een aanslag.
Verder nog m.b.t. het acteren, vond ik Pierre Bokma erg tegenvallen in zijn rol als vader.

avatar van Daangerous

Daangerous

FisherKing schreef:

Ben je liefhebber van Costa ?

wat is precies de connectie tussen het script van staatsgevaarlijk slecht vinden, en een liefhebber van costa zijn? ik heb costa overigens niet gezien, en heb de intentie ook niet

BoordAppel

Aardige telefilm. Het begin vond ik erg goed maar het verhaal loopt niet helemaal lekker naar het einde toe. Wat onwaarschijnlijkheden werden hier al aangehaald die een beetje jammer zijn. Ik werd ook een beetje moe van die shots waarin mensen ergens naartoe liepen, die zaten er onevenredig veel in.

Veel mensen hebben het ook over het slechte acteerwerk maar dat vond ik eigenlijk wel meevallen. Sylvia Hoeks deed het helemaal niet onaardig, al speelt ze wat eentonig. Maar het is ook haar eerste filmrol.

Die paranoia toch, heerlijk.

avatar van Larude

Larude

Film die niet van de spanning overloopt; dat is wel wat je verwacht als deze aangekondigd staat in de gids als thriller. Hier op moviemeter staat hij wel goed vermeld als drama; het is misschien zelfs gewoon een romantisch drama. Het scenario vond ik best geloofwaardig, de acteerprestaties helemaal niet zo slecht als hier verteld wordt. Vond eigenlijk Pierre Bokma het minste. Er zaten wel 2 zaken in die me enorm stoorden: De hele neppe beelden van de ontploffing terwijl vriendje en vriendinnetje door het raam keken. Zeer ongeloofwaardig was ook hoe slecht Mohammed wel niet beveiligd werd toen hij in het ziekenhuis lag; eerst zit hij in een militaire basis, vervolgens zou de beveiliging tot een minimum van een agent zijn gegaan; absoluut belachelijk met een verdachte van terrorisme!!!! . Niettemin had de film wel iets meeslepends in zich waarmee deze je kon binden; een 3.

Larude schreef:

Of wat dacht je van dat urenlange gekeuvel op het strand, tot zonsondergang. Hoe romantisch en symbolisch ook. Terwijl iedereen hem op zijn hielen zit. En zo kent deze film nog wel meer clichés en ongeloofwaardigheden.

avatar van starbright boy

Weer een boeiend uitgangspunt, maar weer een beetje net niet.

Het script was over het geheel vrij goed en had af en toe mooie details in stukjes op de radio e.d. Het zweefde af en toe op het randje van geloofwaardigheid, maar dat is dit soort films wel eigen. Meestal zat het aan de goede kant van de streep, helaas niet altijd. Een paar van de ongeloofwaardigheden die hier genoemd werden deel ik.

Hoeks acteerde helaas op GTST-niveau en ook in de rest van de cast maakte niemand echt indruk. De beelden van de ontploffing waren zo nep dat je het budget van de film ineens heel duidelijk gaat zien en dat is jammer. Had die paar seconden er dan uitgegooid en vooral met een geluidseffect gewerkt denk ik dan. Ook een groot bezwaar was de weinig interessante manier waarop het geheel in beeld werd gebracht. Visbeen maakt er echt een TV-film van. Veel pratende hoofden, te weinig sfeertekening. Er werd ook weinig met muziek gedaan. Daardoor ging een deel van de film een verloren.

Nog krap 3.0*, vanwege het zeer boeidende en actuele (en zelfs belangrijke) gegeven, maar toch een wat onvoldaan gevoel.

starbright boy schreef:

avatar van Webby

Webby

Was inderdaad greenscreen uit de eerste Bond film

avatar van Menni

Menni

BoordAppel schreef:

Die paranoia toch, heerlijk.

Die naïviteit toch, heerlijk!

Emoticons, vriendelijk!

Ook al zijn het twéé kleine stapjes, of vier grote (een ramp/aanslag telt voor vier, denk ik), ze worden op het moment gezet en dat maakt deze fictiefilm actueel, betrokken en wat mij betreft zeer goed. Beschouw het anders als 'VS in NL', artistieke vrijheid heet dat. Prima karakterontwikkelingen, mooie contrasten tussen verschillende thema's, gepaste muziek en leuke details. Het niveau van de Telefilms blijft uitermate in orde!

BoordAppel

Ja dat hoor ik dan wel vaker, dat het naïf is. Maar ik zie nog geen politiestaat hoor.

FisherKing

Zoiets zie je niet. Zoiets constateer je als je zonder enig recht wordt opgepakt en vastgezet. Die legitimatieplicht is hierin al een grote stap. En wat menni zegt overigens

jordybeukeboom

Maar of dat nou een staat een politiestaat maakt: overal worden mensen toch ten onrechte opgesloten, ook in democratieen. Dat komt gewoon omdat de politie/recherche ook maar mensen zijn die ook fouten maken. Niet zo leuk voor de benadeelden, maar goed...

BoordAppel

Zoiets constateer je als je zonder enig recht wordt opgepakt en vastgezet.

Zo ver is het dus nog lang niet.

avatar van Menni

Menni

BoordAppel schreef:

Zo ver is het dus nog lang niet.

Daarom begint de film met de 'aanslag'. Reken maar dat Nederland in een dergelijk geval qua aanpak precies dezelfde insteek hanteert als de States. En met 'hij of zij is ook maar een mens dat fouten maakt' is me net iets te veel wangedrag en -beleid goedgepraat.

Los van politieke praat, hoor ik nog maar verdomde weinig over waar Staatsgevaarlijk voor mij vooral over gaat: de complexiteit van vertrouwen, zowel in media als in geliefden. Hier worden geen baanbrekende nieuwe dingen over verteld (dat verwacht ik ook helemaal niet), maar 't is wel waardoor ik ontroerd raakte.

Het is sowieso lachwekkend dat men in Nederland altijd over Amerika zit te zeiken, maar als hier een filmmaker wordt neergestoken meteen allerlei onschuldige mensen het doelwit worden van achterlijken die denken het recht in eigen hand te nemen.

Dat heb ik in Amerika niet echt zien gebeuren en 9-11 had echt wel iets meer impact als een moord op een filmmaker lijkt me.

Of wat te denken van Spanje, werden daar ook meteen alle moslims over 1 kam geschoren en doelwit van aanslagen? Lijkt me niet.

Zo briljant slim zijn we hier echt niet hoor.

kos schreef:

Dat is toch juist wat Theo van Gogh is overkomen?

En als Spanje na 9/11 misschien iets meer paranoia waren geweest op Islamitische radicalen hadden ze de aanslag misschien kunnen voorkomen. Ze hadden ook onschuldigen kunnen oppakken, maar dat voorkom je toch (bijna) niet

jordybeukeboom schreef:

Dat is toch juist wat Theo van Gogh is overkomen?

Ehm.. ja, dat is mijn punt dus.

Nee maar jij zegt

´allerlei onschuldige mensen het doelwit worden van achterlijken die denken het recht in eigen hand te nemen´

Dat is toch wat Theo is overkomen? Of bedoel je dat niet? Wat bedoel je dan met

´als er een filmmaker wordt neergestoken...´

Hij is overigens doodgestoken, maar goed

Oke, gestoken.

Over terroristen zijn we het allemaal wel eens. Ik bedoelde meer gewone burgers die onschuldige mensen dan gaan veroordelen, en een moskeetje platbranden enzo.

Moet je nagaan als er hier echt een grote aanslag plaatsvindt, dan lijkt deze film me nog een vrij onschuldig beeld geven...

jordybeukeboom

Ja die zogenaamde Lonsdalers zijn echt gestoord, net als al die Neo/Nazi´s die nu weer een spambom over het net hebben gegooid.

Maar vanuit Spanje of de VS zijn inderdaad weinig geluiden gehoord over aanslagen op moskees en dergelijke, terwijl met name in de VS (Klu Klux Clan) toch ook wel gekken wonen...