• 9.376.788 stemmen

Geregisseerd door: Marcel Visbeen

Met onder meer: Sylvia Hoeks, Pierre Bokma en Romijn Conen

Gesproken taal: Nederlands

Plot Staatsgevaarlijk

De 21-jarige Nicolette is net in Rotterdam gaan samenwonen met Mohammed, een jongen van Marokkaanse afkomst. De verhuisdozen zijn nauwelijks uitgepakt of er lijkt een zware aanslag plaats te vinden in de Rotterdamse haven. Na veel speculaties gebeurt het nu dan toch echt in Nederland: tientallen dodelijke slachtoffers, enorme paniek en chaos. De ramp blijkt voor Nicolette nog indringender gevolgen te hebben als Mohammed wordt gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid. Volledig overtuigd van de onschuld van haar vriend trekt Nicolette ten strijde tegen de vooroordelen, chaos en rechteloosheid, die plots in Nederland heerst. Gaandeweg stapelen zich echter aanwijzingen op dat Mohammed wel degelijk bij de zaak betrokken zou kunnen zijn. Nicolette wordt gedwongen een keuze te maken tussen het geloof in de liefde en de harde realiteit...

titan

Okee, maar ik beschouw de regisseur altijd als eindverantwoordelijke .

avatar van Webby

Webby

Ook ik was niet onder de indruk van de film en Sylvia Hoek, ze deed me trouwens sterk denken aan Angela Schijf.

Het lag er allemaal te vet op en veel vond ik ook erg ongeloofwaardig.

Webby schreef:

Het lag er allemaal te vet op en veel vond ik ook erg ongeloofwaardig.

Gezien de huidige politieke situatie in Nederland en de wereld vind ik de aannames in de film juist heel geloofwaardig. Ik kan me heel goed voorstellen dat er dan gebeurt wat ons in de film wordt voorgehouden.

avatar van Wouter

Bedoelde Webby niet het acteerwerk?

avatar van Wouter

Van het acteerwerk van Sylvia Hoek ben ik niet ondersteboven, maar dat wordt helemaal goed gemaakt door de belangrijkste acteur; de gemeente Rotterdam.

Uiterst vreemde redenatie. En niet helemaal serieus te nemen.

titan

Zeik niet zo man. Ik geef hiermee alleen maar aan dat Rotterdam zich uitstekend leent als filmdecor.

avatar van Wouter

Natuurlijk. Net als zoveel steden.

avatar van neo

neo

Zoals?

titan

Je moet je van een zelfbenoemde arrogante Amsterdammer niet te veel aantrekken Neo .

neo schreef:

Zoals?

Eigenlijk elke grote stad in de wereld wel, toch?

avatar van f-addict

f-addict

Die Sylvia heeft wel veel indruk op me gemaakt! Ik vond haar erg goed! Het verhaal is heftig en wij als nuchtere nederlanders pikken dat misschien niet snel maar stel: het gebeurt! Nederland staat op zijn kop ,kijk nou naar Theo van Gogh.! toen hij werd vermoord en de gevolgen die dat voor Nederland had en heeft!

Deze film slaat voor mij de spijker op z'n kop in deze nederlandse samenleving.

avatar van Webby

Webby

Wouter schreef:

Bedoelde Webby niet het acteerwerk?

Ook, maar ook het hele decor met tanks door de straten en die gevangenkampen die er uitzien als camp Smitty.

avatar van dinky

dinky

ga ik Zeker Opnemen , geweldige Telefilm

avatar van cornelis

cornelis

titan schreef:
onwaarschijnlijkheden zoals Nicolette die continu in de gaten wordt gehouden behalve op het moment dat ze naar de geheime schuilplaats van Mohammed wordt gebracht[/spoiler/

Wie zegt dat ze dan _niet_ gevolgd wordt? Ze vinden die gast toch ook uiteindelijk via haar?

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Goedkoop einde verpest een toch al niet bijster boeiende film

1,5 ster

avatar van RRT

RRT

Beetje rammelend, onwaarschijnlijk verhaal, waar ik niet van ondersteboven kan zijn. Geldt trouwens ook voor 't acteren. Vind 't ook een beetje politiek correcte film. Het uitgangspunt van de film is interessant, maar komt er nergens goed uit. 2*

Niet onaardig.

Dat meisje is inderdaad niet al te best, maar het verhaal is toch redelijk boeiend (tot op bepaalde hoogte, de echte politieke beslommeringen en crimineel onderzoek zijn natuurlijk eindeloos veel interessanter dan een naief meisje met oogkleppen), met zowaar nauwelijks ongeloofwaardigeheden.

Ik heb in die telefilm reeks veel slechtere gezien.

RolfWolf

Een nogal plat en voorspelbaar verhaaltje, vol onwaarschijnlijkheden. Al doen de acteurs wel hun best. Ook een griezelig idee dat iets dergelijks binnenkort zomaar zou kunnen gebeuren in ons land. Maar ik zie in 'Staatsgevaarlijk' geen bijdrage aan de discussie over terreurdreiging. Het biedt volgens mij geen nieuwe inzichten, en zal hooguit de sociale spanningen verhogen.

FisherKing

Ik snap de casting inderdaad niet. Door al die slechte beslommeringen ging Billy Wilder (als scriptschrijver) inderdaad maar zijn eigen film regisseren. Maar het is een ongewoon boeiend verhaal. Het zou zo de werkelijkheid kunnen zijn. Ik vind het een indrukwekkende film.

RolfWolf schreef:

Dat is ook niet echt de bedoeling (hoop ik dan toch).

FisherKing

Ik zie er wel een bijdrage in, of ben ik gek ? Het is zo realistisch beschreven. Zo reageert het publiek en de staat en het rechtssysteem.

Lijkt me ook echt copy paste van de afgelopen 4 maanden elllende die ik zelf doorgemaakt hebt. Ik heb er een enorme steun aan.

avatar van gotti

Interessante film, die, hoe eng het ook is, wel heel dicht tegen de werkelijkheid aan leunt. Zeker ook als je je bedenkt dat dit al gemaakt is voordat de moord op Theo van Gogh gepleegd werd en voordat en de daarop volgende onrust in ons land kwam opzetten.

kos schreef:

Dat is ook niet echt de bedoeling (hoop ik dan toch).

Lijkt mij logisch van wel. Ik vermoed dat de makers vooral willen waarschuwen voor een paniekerige en overhaaste reactie van de overheid op mogelijke terreur, waardoor de tegenstellingen tussen moslims en niet-moslims worden vergroot. Maar ik vind het dus al met al geen geslaagde poging.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Erg genoten juist van een uiterst sterk verhaal. Sylvia Hoek begon helaas erg zwak, maar werd iets wel beter in de loop van de film, helaas niet genoeg. Maar dit is wel mijn enige minpunt.

RRT schreef:

Vind 't ook een beetje politiek correcte film.

Politiek correct? Waar?

FisherKing schreef:

Misschien ben ik wel gek. Het is ook geen makkelijke materie. Ik heb vandaag de Groene Amsterdammer gekocht, met Geert Maks toelichting op zijn opzienbarende essay over 'de handelaren in angst'. Dat ga ik zo eens lezen.

Maar kun jij misschien jouw laatste opmerking toelichten FisherKing? Heb jij persoonlijk problemen ondervonden van de oplopende spanningen?

avatar van Daangerous

Daangerous

totaal niet geroerd door deze film... zeer slecht script, wat het verhaal nog ongeloofwaardiger maakt. verassend hoe de teksten af en toe nog aardig over de lippen van sommige acteurs rollen, maar het gros van de tijd gebeurd ook dit niet. matig jongens, echt. tanks die door de straten van rotterdam rijden, kom nou toch... ben ook echt van mening dat een film met dit soort thematiek niet in een anderhalf uur kan.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Daangerous schreef:

tanks die door de straten van rotterdam rijden, kom nou toch...

Maar zeker niet ongeloofwaardig. Het is nog niet zo heel erg lang geleden dat kraakpanden ontruimd werden met inzet van tanks.... Natuurlijk is dat raar.

Dustyfan schreef:

Inderdaad. Tony Blair heeft nog niet zo lang geleden ook tanks ingezet, vanwege terreurdreiging. Dat kwam hem op felle kritiek te staan.

avatar van Vive La Fête

Vive La Fête

Het onderwerp is opzich wel erg interessant, maar door het matige acteerwerk (vooral van de hoofdrolspeelster, maar niemand was echt goed) kon de film mij op geen enkel moment boeien en heeft het een zeer matige indruk op me achtergelaten.

FisherKing

Ja, die overspannen reacties zie ik continue in de huidige discussies, vond ik erg passen. Je lijkt je wellicht niet te realiseren dat we 1 stapje verwijderd zijn van de politiestaat zoals in de film beschreven wordt.

Dit valt perfect in het thema dat angst zaaien juist bevorderd wordt Maak de bevolking bang, en alles is ineens geaccepteerd. En ineens worden de moslims aangevallen. Het mooie van deze film is juist dat het de Nederlanders doen. Zij zitten ineens in een staat van oorlog alsof we zijn binnengevallen door de Duitsers in 1940. En daarna lekker meewerken aan alle wetten om de Joden af te voeren.

En om even persoonlijk te zijn RolfWolf , tijdens de dood van mijn vader heb ik die medici gezien, en tijdens mijn beoogde ontslag zag ik dezelfde rechtsadvocaten, dus dichter op de huid kan nauwelijks.