• 9.370.292 stemmen

The Lady in the Car with Glasses and a Gun (1970)

Alternatieve titel: Dame dans l'Auto avec des Lunettes et un Fusil

Oorsprong: Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Anatole Litvak

Met onder meer: Samantha Eggar, Oliver Reed en John McEnery

Gesproken taal: Frans en Engels

Plot The Lady in the Car with Glasses and a Gun

"Her first mistake was getting into the car."

Dany (Samantha Eggar) is de secretaresse van Caldwell (Oliver Reed). Ze wordt gevraagd om hem naar het vliegveld te brengen, en de auto bij hem thuis af te leveren na het werk. Als ze per ongeluk een verkeerde afslag neemt, besluit ze om met de auto een weekendje weg te gaan en op tijd terug te zijn om haar baas weer op te halen. Ze neemt een lifter mee die de auto steelt. Als ze later de auto terugvindt, ligt er een lijk van een man in. Ze komt achter zijn adres en besluit hem daar te dumpen. Eenmaal daar, ziet ze foto's waarop zij met de man de liefde bedrijft, terwijl ze die man nog nooit eerder heeft gezien. Ze verdenkt haar baas en zijn vrouw ervan dat ze haar in de val willen laten lopen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Biosguru

Biosguru

Deze film een warrig noemen is nog vriendelijk denk ik. Een rommeltje komt al meer in de buurt. Toch apart dat, dit Litvak, zijn laatste film was. Zijn noirs en drama's blinken wat mij betreft uit in subtiliteit en oog voor detail. Dat is hier compleet verdwenen. Compositie, camerawerk, belichting is ook slordig. Rare ervaring.

Er is vast een touw aan vast te knopen, maar als je eenmaal bij die ontknoping bent aanbeland ben je al zo murw van alle onzinnige plotwendingen, dat het niet meer boeit.

avatar van blurp194

blurp194

Ik had de remake uit 2015 al gezien, en dan is de clou van het verhaal vanzelf niet echt een verrassing meer. Wel fraai hoe getrouw de remake bij het origineel blijft, maar toch een net wat andere sfeer brengt. Maar behalve dat heeft de remake ook veel betere production values, en mooiere ouwe auto’s. Tussen Samantha Eggar en Freya Mavor ga ik maar geen vergelijking trekken.

Interessant uit historisch oogpunt misschien, maar als je de remake gezien hebt is deze nauwelijks de moeite. En andersom ook.