Genre: Misdaad / Drama
Geregisseerd door: Michael Curtiz
Met onder meer: James Cagney, Pat O’Brien en Humphrey Bogart
Plot Angels with Dirty Faces
"The saga of America’s dirty faced kids... and the breaks that life won’t give them!"
Rocky Sullivan (James Cagney) is een charismatische zware jongen die zich vanuit het getto naar de top van de onderwereld opwerkt. Hij wordt op handen gedragen door het jonge grut uit de sloppenwijken, totdat Eerwaarde Connolly (Pat O'Brien), Rocky’s jeugdvriend, zich plechtig voorneemt om paal en perk te stellen aan diens slechte invloed.
Rocky Sullivan
Swing
Bim
Pasty
Crab
Best grappig. Die straatjochies zijn nogal irritant. Gelukkig mept Cagney hen voortdurend in het gezicht. haha
Bananas
Gagney is als gangster een inspiratie geweest voor de gangsteracteurs die in de 70 en 80-ger jaren volgde maar in deze film laat hij ook iets meer van de andere kant zien.
Uiteraard is het een braaf plot maar met Gagney ben je in ieder geval verzekerd van een gezonde dosis geweld
Ben geen grote fan van films uit die tijd maar als Gagney meespeelt, kijk ik zeker (dank voor de link).
gonnie
Prima eerste half uur loopt op het einde toch uit op veel moralistisch gezever. Een klassiek verhaal van twee straatjongens die allebei een andere richting opgaan: misdaad / geloof. De regie is prima, net zoals Cagney natuurlijk en Ann Sheridan, maar het script is wat al te opzichtig in het overdragen van een boodschap (het goed versus kwaad principe wordt wel heel erg door priester Pat O'Brien de kijker door de strot geduwd). 3,5 uit 5.
Derek Vinyard
kan ik deze film als Bogart fan blind kopen of toch maar eerst huren?
Poisonthewell
Hmm Bogart's rol is niet zo groot, en hij speelt een slijmerige corrupte advocaat. Maar hij is groots zoals hij dat later zoveel vaker zou zijn. Wat mij betreft kun je m gewoon meteen kopen.
En niet alleen om Bogey, want ook Cagney is weer eens geweldig op dreef. De film mag dan de boodschap weinig subtiel overbrengen, je kunt het de film niet aanrekenen omdat in de jaren 30 de katholieken in Amerika aan censuurkoorts leden. Als je een hit wilde moest je je dus aanpassen. Maar goed, ik vind het absoluut niet storend in deze film. Integendeel, het maakt m alleen maar krachtiger. 4*
otherfool
Fijne misdaadfilm uit de oude doos met een grootse Cagney. De filmposter is werkelijk subliem (dank voor de link, een nieuwe desktopafbeelding erbij), en ook van de film zelf valt genoeg te genieten.
3*.
En dan maar een magere 3* voor deze parel.
FisherKing
Fantastische film. James Cagney is een hero !. Een film die zo'n beetje alles in het leven aansnijdt. Nog nooit zoiets snerpends gezien. Wat een tempo en wat een script.
FisherKing
Het is idd al vrij lang geleden, maar echt veel indruk maakte hij destijds niet.
FisherKing
Ik weet bijna zeker dat herziening wonderen doet .
(zag hem ook erg lang geleden voor de eerste maal)
Martin Van K
Héhé, zalig gewoon. Het moraliserende ligt er op het einde wel vingerdik op, maar voor mij maakte het de film alleen maar beter. En in de VS van de jaren 30 gebeurde dat bijna constant, dus absoluut niet storend.
Voor mij de beste film uit de Warner bros. gangster collection. 4,5*
mister blonde
leuke film, zeker als je van het genre houdt. de rolbezetting is natuurlijk fantastisch en met Michael 'Casablanca' Curtiz zit het ook qua regie wel goed. niet alles was even geslaagd, maar enkele erg sterke scènes (ik denk bijvoorbeeld aan het eind; in die fabriek en op death row en de scène in de telefooncel). trekken de film ver boven het gemiddeld uit.
4 sterren voor deze prima film.
neo
Het lag er allemaal te dik boven op, wat de film voor een groot deel voor mij verpeste. Cagney en Bogart zijn wel weer ontzettend sterk. Iemand die heeft geteld hoeveel klappen en schoppen die kinderen van Cagney hebben gekregen? 3 sterren
Poisonthewell
In de featurette op de dvd wordt ook iets gezegd over het conflict op de set tussen Cagney en een van de jochies die iets te brutaal was en Cagney constant probeerde te 'upstagen'. Reken er maar op dat Jimmy dat even recht zet
Pacino88
Voor mij de beste film uit de Warner bros. gangster collection. 4,5*
Voor mij tot nu toe ook,een geweldige misdaadfilm.
Hiermee is Cagney zeker de beste gangster acteur.
BoordAppel
Erg goede gangster film, vooral Cagney is erg goed op dreef maar ook het acteerwerk van O'Brien mag er wezen. Het verhaal loopt af en toe helaas niet helemaal lekker, vooral in het begin is alles nogal gehaast. De rol van Sheridan is ook een beetje loos.
Het moraal stoorde me hier eigenlijk helemaal niet. In The Public Enemy ligt dat er nog veel dikker bovenop, waar ze het zelfs met tekstschermen duidelijk willen maken. Hier wordt het dan toch wat subtieler gedaan. Vond de laatste scene dan ook erg mooi al is de uiteindelijke executie een beetje een anticlimax, weer te gehaast. Maar verder weinig op aan te merken. Goed acteerwerk, wat humor en geweld.
Leuk weetje:
The Dead End Kids terrorized the set during shooting. They threw other actors off with their ad-libbing, and once cornered costar Humphrey Bogart and stole his trousers. But they didn't figure on James Cagney's street-bred toughness. The first time Leo Gorcey pulled an ad-lib on Cagney, the star stiff-armed the young actor right above the nose. From then on, the gang behaved.
Toon1
Al dat moraliserend gedoe komt gewoon door de Production Code in Hollywoody denk ik, het is daarom dat het er wat meer op zit dan normaal. Men kon gewoon niet anders.
Queto Yurlunyur
De Production Code gaf verboden voor allerlei zaken in films, maar geen geboden voor een bepaalde moraal. Sowieso is deze film veel moralistischer dan andere gangsterfilms uit de jaren '30.
mister blonde
Mwah, een zelfde moraal (in grote lijnen dan) zat ook in de Amerikaanse gangsterfilms die ik zag uit de jaren '30 (o.a. Public Enemy, Scarface, the Roaring Twenties, The Man Who Knew To Much, Little Caesar).
Stuk voor stuk topfilms, maar desalniettemin met een (zelfde soort) moraal.
Zou natuurlijk kunnen dat jij andere films hebt gezien?
jordybeukeboom
Onevenwichtige film, die nergens pakkend wordt. Het is zeker een vermakelijke en interessante film verder, maar hij blijft erg aan de oppervlakte. Dat komt ook omdat er een heel gat zit tussen periode 1 en 2. Het verleden van Cagney wordt vooral verteld door krantenkoppen, en dat is afstandelijk.
Als de 2 dan weer bij elkaar komen raakt het me helemaal niet, het komt niet over. Ook het 'vriendinnetje' van Cagney wordt er een beetje bijgesleept en is op het einde zelfs ineens verdwenen...
Verder zijn die kwajongens leuk om naar te kijken en kent de film enkele goede momenten. Ook de schietpartij en het einde zijn goed gedaan
In 1938 was dit waarschijnlijk een topfilm, maar ik ga mijn ogen bij de beoordeling niet sluiten voor de jaren daarna
boerenpummel
Klassieker met twee van mijn favorieten: Cagney en Bogart.
Hier en daar is de film wel onevenwichtig, zeker op het begin wanneer de priester en Rocky elkaar weer zien na 15 jaar. Gaandeweg vond ik hem echter steeds beter te worden. Het einde was toch wel zeer sterk.
djelle
"Rocky kan toch goed met die jongens omgaan..." zegt het gecharmeerde vriendinnetje van de man in kwestie (Rocky dus, het supermaffe hoofdpersonage). Ze zegt dit terwijl 'Rocky' die knullen zojuist met vuist en voet bewerkte om ze fair play aan te leren. Mochten ze mij zeggen dat dit de eerste parodie ooit zou zijn, ik had ze onmiddellijk geloofd.
Dat de gangsterfilm hét genre bij uitstek is om voorspelbare clichées en ongelooflijke stereotiepen te concentreren tot één groot geheel is iets waar we vandaag de dag nog vaak last van hebben, maar vroeger kon men er toch ook wat van. Angels With Dirty Faces (de potentiele parodie) zet het natuurlijk extra dik in de verf: Typische Quick & Flupke - achtige straatjochies, de nodige 'chick' in het spel, vliegende krantenkoppen... ze zijn allemaal de revue gepasseerd. Om dan nog te zwijgen over dat typerende toontje en intonaties waarmee nu alleen nog Roger Rabbit mee vastgezadeld zit, maar waarvan vroeger iedereen blijkbaar dacht dat dit de enige manier was om een gemene boef overtuigend te spelen.
En dan de score: wie de moderne cinema verwijt tot bombastische filmmuziek moet beslist eens een klassiekertje als deze bekijken, waarbij elk moment waar er ook maar iets van spanning is er zo'n hels kabaal van contrabassen en trompetten voorbijraast. Het hoeft zelfs niet eens spannend te zijn om dat circus erbij te halen, een plotse close-up of draaiende krantenkop kan al volstaan. Momenten waarbij we emotioneel geraakt zouden moeten zijn, worden dan weer geforceerd via zeurderige viooldeuntjes.
De moraal heeft wel iets, maar kent een zodanig groot uitroepteken dat je er zelfs niet kan naastkijken mocht je je enkel op de ondertitels concentreren. Er zijn trouwens veel onbedoeld grappige stukjes, maar die moraal drijft het zo ver dat we tot een hilarische climax komen in een geweldig tenenkrommende finale. Jammer dat de film zichzelf zo serieus neemt, anders hadden we een fantastische komedie gehad.
Dit is gewoon een van de beste films uit de jaren '30 en Cagney is hier grandioos.
Deze films zijn voor mijn het ultimieme genot van cinema kijken.
Snap niet dat mensen de hele film gaan uitspitten, de film heeft me altijd weten raken keer op keer.
The One Ring
Ik vond dit ook een erg sterke film. De moraal was misschien wel overduidelijk, ik heb me er niet aan gestoord. Sterker nog, ik vond het erg mooi gebracht. Curtiz is toch echt wel een goede regisseur.
Ook leuk om Bogart eens te zien in een film voor The Maltese Falcon. Het leek me altijd al leuk om hem als maffioso te zien. Helaas speelde hij niet de grote baas, maar het was wel een vermakelijke bijrol.
Dat neemt niet weg dat dit Cagney's film is. Dit is de eerste film die ik van hem zag en hij speelt een leuke gansterrol. Vooral leuk is het samenspellen met die kinderen. De rol van Ann Sheridan was er helaas alleen maar om er een vrouw in te hebben. Ze voegt niks toe. Op de poster hierboven ziet ze er trouwens heel anders uit dan in de film.
Toch grappig om te zien dat mensen nu altijd klagen over 'de jeugd van tegenwoordig' en dat er vroeger nog respect heerste onder de jeugd, en je dan vervolgens Angels With Dirty Faces uit 1938 ziet, waar ook al problemen met opstandige jeugd voorkomt.
Enige echte minpunt is dat het begin voor mij iets te gehaast ging. De opkomst van Rocky in de misdaadwereld krijgt nauwelijks aandacht. Maar buiten dat een sterke gangsterfilm.
J.S.
Herzien, Angels with Dirty Faces blijft natuurlijk een sterke film met drie uitstekende hoofdrolspelers en een prachtig slot (de zelfopoffering van Rocky, zoals ik het zie) maar die dead end kids waren toch een beetje irritant en ze hebben een veel te grote rol.
Ook ontbreekt er een echte vaart in het verhaal, het ontbreekt zelfs bijna door al de tijd die Rocky met die jongens doorbrengt en Ann Sheridan's rol werkt voor mij niet.
Toch blijft mijn dikke 3.5* staan vanwege de goeie acteerprestaties van Cagney, O'Brien en Bogart en vanwege het heerlijke laatste halfuur.
Vetje
geweldige film, na the public enemy gezien te hebben was ik bang dat deze film ook wat aan de slappe kant zou zijn. en ok de moraal is duidelijk aanwezig in deze film, maar in die tijd kon je niet scoren met een gangsterfilm waarin de boef zou winnen, of uberhaupt de gangster als voorbeeld laten optreden. juist in deze film is daar zo mooi mee omgegaan, het laffe geschreeuw van cagney aan het eind van de film roept dan juist de vraag op; begunstigd hij toch O'brein of is hij echt bang. moreel gezien zou tie bang moeten zijn zodat voor het filmpubliek niet de gangster verheerlijkt wordt maar logischerwijs het verhaal volgend is het geacteerd door rocky.
juist dit spelen met de normen en waarden van die tijd is wat het de film zo mooi maakt.
verder natuurlijk mooie shots, prachtige regie en een sterk spelende cagney.
een minpuntje misschien dat sommige zaken niet geheel belicht werden, zo werd er over de ontvoering van bogart slechts de vrijlating weer gegeven, maar om in die tijd een ontvoering tot in detail aan het publiek te laten zien was al bijna een misdaad opzich.
zeker een hele goede film en velen malen beter dan the public enemy
4.5 *
Theatertje
Geweldige vertolking van James Cagney en een goed in elkaar gestoken verhaal. Wat moet je meer hebben??? Inderdaad, een zak popcorn om naast je in de zetel te hebben
Apster
Schitterende gangsterfilm met een geweldige cast. De eindscene als Cagney "the last mile" loopt is prachtig gefilmd en ook nog eens ontroerend. Ik twijfelde wel of Cagney zichzelf echt opofferd of dat hij echt bang wordt, ik houd het op het eerste. Curtiz levert in ieder geval een mooi filmpje af, al is de moralistische boodschap wel iets te nadrukkelijk aanwezig.

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime

Birdman of Alcatraz
Drama, 1962

Fury
Drama / Film noir, 1936
casinogebaseerd op boekgangsterdead end kids jeugddelinquentreform schoolcatholic priest