• 9.372.496 stemmen

Alternatieve titel: De Vreemdeling

Geregisseerd door: Orson Welles

Met onder meer: Edward G. Robinson, Loretta Young en Orson Welles

Gesproken taal: Spaans, Engels en Frans

• Bioscoop Woensdag 25 februari in één bioscoop (Winschoten)

Plot The Stranger

"The most deceitful man a woman ever loved!"

Een detective is na de oorlog op zoek naar een belangrijke oorlogsmisdadiger. Hij laat een andere nazi uit de gevangenis ontsnappen in de hoop dat deze hem naar diens voormalig superieur zal leiden. Inmiddels heeft de gezochte oorlogsmisdadiger echter een goede dekmantel gevonden in een klein Amerikaans dorpje. Hij staat zelfs op het punt om te trouwen met een vooraanstaand meisje, dat zijn verleden uiteraard niet kent.

Federal Agent Wilson

Mr. Potter

Party Guest (onvermeld)

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

zou dolgraag deze eens zien, maar waar kan ik 'm zien of kopen ?

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

Ik heb 'm bij Amazon.uk gekocht.

avatar van Jos2

Jos2

In de US is er een hele goedkope versie te koop. Geen idee of dat een mooie scan is.

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

Nu Bij Mediamarkt (Den Haag) te koop.

avatar van gotti

Ik zie net dat deze film voor €3,99! te verkrijgen is bij rodirect.nl!

Ze hebben ook een duurdere (betere?) versie van 16 euro nogwat.

avatar van gotti

Dat vind ik wel erg veel voor een film die ik nog nooit gezien heb. Als het alleen maar om het aantal extra's gaat, dan hou ik het maar bij deze dvd. Als het om beeld en geluid kwaliteit gaat, dan moet ik nog zien of ik deze film wel bestel...

avatar van gotti

Het enige verschil dat ik ontdekken kan is dat de goedkopere versie 4 minuten minder lang duurt. Bij play.com zijn beide versies trouwens ook te verkrijgen, maar daar zijn ze beide 6 pond.

avatar van gotti

Voor €3,99 weten te bemachtigen (samen met o.a. Charade en The Lady Vanishes ook voor diezelfde prijs) bij ro-direct.

Visueel gezien zie deze film er werkelijk schitterend uit, maar helaas doet het verhaal, op een paar spannende scènes na, te simpel aan. Desalniettemin kreeg deze film toentertijd toch een oscar voor het beste script. Maar er gebeurt naar mijn mening te weinig en als er dan al eens iets gebeurt, is het ver van te voren al te voorspellen.

Toch nog 3,5* mede door het fabuleuse camerawerk en enkele leuke en mooie scènes om te zien.

avatar van Mug

Mug

Het camera-werk van deze Welles-film is (alweer) briljant. De talrijke schaduw-shots zijn stuk voor stuk subliem. Spanning volop, ook al is het verhaaltje voorspelbaar: de meeste scenes eindigen toch op een inventieve manier, met als hoogtepunten Loretta Young die zich doodschrikt van het einde vd filmrol nadat ze de Holocaust-beelden voorgeschoteld kreeg en de fantastische sterfscene van Orson Welles.
De "ik-stop-enkele-komische-noten-in-de-film" probeersels werkten niet bij mij, ze verpestten het voor een hogere score.
4 sterren, een plekje in de tip150, en tijd voor een betere filmomschrijving.

avatar van tsjidde

tsjidde

Onderhoudende klassieker, die niet te lang duurde. Bij wijlen spannend en inventief gefilmd. Heb me niet verveeld.

Alleen hoe Wilson in de gymzaal (tijdelijk) werd omgelegd vond ik wat ongeloofwaardig.

De eindscene is inderdaad goed bedacht, mede omdat klokken nou juist de grote liefde van Rankin alias Kindler was.

4* (en daarmee van #54 naar #51 in de tip 150)

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Spannende thriller, maar wel jammer dat de print die ik zag van vrij slechte kwaliteit was. De film zelf werd er natuurlijk niet minder om. 4*

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Weinig bijzondere film van Welles. In het Hollywood-keurslijf gedwongen kon hij, naar eigen zeggen, niets van zichzelf in deze film stoppen. Het gevolg is een vrij standaard verhaaltje dat wel kan onderhouden maar nergens uitblinkt.

Zeker geen moeite voor doen. 3*

(Een correctie van de plotomschrijving is ingestuurd.)

avatar van Wouter

is ook wel nodig...

avatar van Toon1

Toon1

Spannende en zeer onderhoudende thriller. Wederom briljant geregisseerd (én geacteerd!) door Welles, met een geweldige eindscene. Alleen is het verhaal uiteindelijk iets te gewoontjes, zodat ik toch niet meer dan 4* kan geven.

(De print die ik zag viel trouwens nog redelijk mee)

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Tonyvdb schreef:

zou dolgraag deze eens zien, maar waar kan ik 'm zien of kopen ?

Poisonthewell schreef:

Er zijn verschillende DVD-transfers, de R-2 van MGM ziet er veruit 't beste uit: DVDReview/vergelijk.

avatar van Leno

Leno

Vrij aardige noir met theatrale dialogen (vooral van Young) en vol muziek. Het verhaal is erg simpel waardoor de film niet tot de klassieke noirs hoort. Welles zal het met me eens geweest zijn aangezien hij dit zijn slechtste film vind (wellicht wat overdreven).

Het acteerwerk en de regie zijn uitstekend. De vaart zit er aardig in tegen het eind en de climax is prima.

avatar van Diesel

Diesel

Edward G. Robinson speelt een Columbo achtige (oog voor detail) detective die koste wat het kost een nazi oorlogsmisdadiger wil ontmaskeren. Het verhaal is niet al te bijzonder maar met een regisseur als Orson Welles op de regiestoel maakt dat eigenlijk niet zo heel veel uit. De montage bijvoorbeeld is van hoog niveau, kenmerkend voor films van Welles. Verder goed geacteerd, mooie camerastandpunten en een paar interessante dialogen. 3,5*

avatar van 606

hele leuke film en goed acteerwerk

edward en orson doen het prima

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Loretta Young heeft weer de meeste indruk gemaakt: een geweldige, charismatische actrice. Orson Welles heeft sinds The Third Man iets met klokken.

Een prima, onderhoudende film. IMDB *8/10.

avatar van richardburton2

richardburton2

Goeie film zeker voor die tijd.Orson welles regie is weer super!!!!!!!.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Wederom een sterke Welles. Verhaal is niet bijster bijzonder en bij vlagen zijn de dialogen een tikkeltje 'too much', maar Welles' regie maakt altijd een boel goed. Shots zijn weer briljant en de rol van Edward G. Robinson uiterst vermakelijk.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Heb een box gekocht voor 5 EUR bij mediamarkt. 9 films "Thriller Collectie" en warempel, deze zit er ook in. Een "badje"! Ben benieuwd.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Schitterend mengsel van thriller en film-noir, waarin een detective in het godvergeten Amerikaans dorpje Harper op zoek gaat naar een oorlogsmisdadiger, die er de identiteit heeft aangenomen van een gerespecteerde geschiedenisleraar. De knappe, erg overtuigende vertolkingen van Welles en Robinson, de effectvolle regie en het ingenieus plot maken van "The Stranger" een meeslepende prent, die mij meer kon bekoren dan "Citizen Kane".

avatar van otherfool

otherfool

Hmm, qua spanning viel hier wel meer uit te halen. Dat de kijker, en eigenlijk ook Robinson, van meet af aan weet dat het om Welles te doen is is nog tot daar aan toe, maar een aantal in potentie nagelbijtende scenes (de paper-trail, de koffer) doen wat afgeraffeld aan.

Wel mooie shots vol schaduwen (zoals in de gymzaal) en Robinson is zeker op zijn plaats als scherpe detective (de scenes bij de kruidenier/restauranthouder zijn priceless), maar er zat allicht meer in.

3*.

avatar van mister blonde

mister blonde

Goede film hoor. Waar thrillers nog wel eens last van hebben is dat het lang duurt voordat het op gang komt, waardoor het dus erg lang duurt voordat je erin zit. Door de geweldige intrige zit je er meteen in. Hulde. Verder is dit een erg vermakelijke film die een beetje vergelijkbaar is met Notorious, ook qua kwaliteit. Film zakt wel wat in, maar eindigt fenomenaal. 4 sterren voor deze iets minder bekende Welles.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Het dorpsplein doet me erg denken aan het plein in Back to the Future. Misschien is dat een eerbetoon aan deze film (zie ook de belangrijke rol van de klok).

Eerder een eerbetoon aan Paul Revere en de Amerikaanse revolutie .

Hoe dan ook:dit was de enige commerciele succesfilm ooit van Welles,en een product waarin niet is gesneden door de producenten.Jammer voor Orson,want dan heeft hij dus geen ecxuus voor dit nogal matige noirtje.Je kunt zelfs vermoeden dat als niet toevallig Welles deze film had geregisserd,hij vergeten zou zijn.

De plot met het nazi-gegeven doet anno 2010 buitenissig aan,al gold dat voor '46 allicht niet.Het acteerwerk van iedereen behalve natuurlijk Robinson is tamelijk execrabel,incl.Welles die slechts continu zijn wenkbrauwen ironisch optrekt en dat genoeg schijnt te vinden.Het gebruik van bepaalde expressionistische schaduweffecten is dermate overdreven en disfunctioneel dat het parodistisch aandoet.De muziek is,gebruikelijk voor die tijd,uiterst bombastisch en nadrukkelijk aanwezig.

Natuurlijk zijn er ook goede punten:het spannende,gewelddadige slot,Robinson,een opmerkelijke invoeging van documentary footage over de vernietigingskampen,en een interessante diner-discussie over het nazisme.

Wel aardig, maar ook niet echt veel meer dan dat.

Het begint allemaal wel leuk met zo'n undercover Nazi, maar richting het einde begon ik me wel een beetje te irriteren aan het Hitchcock-achtige plotje met zo'n kerel die iedereen zo makkelijk weet in te palemn en voor de gek houdt.

Wat pippo hierboven noemt zijn idd de hoogtepuntjes, het diner en de voor die tijd merkwaardige Nazi-referenties.

avatar van The One Ring

The One Ring

Zeer aardige thriller van Welles, maar wel een die het meer moet hebben van enkele sterke scènes dan van het totaalplaatje, want voor het meest in zijn speeltijd is het een vrij standaard thrillertje met een voorspelbaar. De intrigerende eerste vijftien minuten zijn echter heerlijk en wekken meteen een spannend gevoel op. Ook de discussie tijdens het eten en natuurlijk de dood van Welles zijn erg sterk. Dat en enkele geweldige shots trekken dit boven het boven het gemiddelde uit. Het is niet Welles' slechtste film, maar wel zijn minst bijzondere.