menu

Home (2016)

mijn stem
3,49 (208)
208 stemmen

België
Drama
103 minuten

geregisseerd door Fien Troch
met Sebastian Van Dun, Karlijn Sileghem en Jeroen Perceval

Kevin is een 16-jarige puber die net vrijkomt uit een gesloten instelling. Omdat thuis wonen geen optie meer is, trekt hij in bij het gezin van zijn tante. Zal zijn nieuwe omgeving hem redden en terug op de rails krijgen? Of gaat hij finaal uit de bocht?

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=L-7HnyvAu-4

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van FinkPloyd
4,0
Mac Hammer Fan schreef:
Zware kost, geserveerd in een onaantrekkelijke beeldratio 1:1


Beeldratio is het 4/3-formaat, waar Gus Van Sant blijkbaar ook gebruik van maakt. Althans volgens dit artikel

avatar van Mac Hammer Fan
2,0
Je hebt gelijk.
Daarin staat: "Het meer vierkante vier-bij-driebeeldformaat benadrukt het benauwende gevoel dat zowel adolescenten als ouders de muren zouden kunnen oplopen." Persoonlijk dacht ik dat het meer vierkant was, maar dat kwam misschien omdat ik helemaal vooraan links in de zaal zat.
De zwarte ruimte links en rechts van het beeld was echter soms groter dan het beeld zelf. Dat was het geval met de 'staande' GSM-beelden. Daar was het beeld bewust heel erg smal. Je moet ervoor zijn.
Als ik naar de bioscoop ga zie ik toch liever een scherm dat gevuld is.

avatar van Prinz
4,5
Dat duurde in totaal nog geen drie minuten van de film.

avatar van timmienoelie
5,0
Gelukkig kan je thuis op je televisie je scherm zoveel uitrekken als je maar wil.

Prinz schreef:
Dat duurde in totaal nog geen drie minuten van de film.

Echt? Ai...had op meer gehoopt. Maar ben benieuwd hoe het erin verwerkt is. Probeer 'm wellicht met IFFR mee te pakken, hoewel het bijzonder slecht uitkomt qua data.

2,5
Home vertelt over de enorme afstand tussen een groepje scholieren en de volwassenen om hen heen, over worstelende pubers die geen hand toegestoken krijgen van hun leraren en ouders, over kinderen die eerder verantwoordelijk lijken voor het geluk van hun ouders in plaats van andersom. Helaas worden deze posities al vanaf het begin ingenomen en verschuift er daarna maar weinig, waardoor de film voor mij al snel begon te slepen. Natuurlijk volgt er een dramatische gebeurtenis, maar zelfs dat zet de film niet in beweging; wat volgt is alleen maar meer onvermogen en onbegrip. Als korte film had dit meer indruk gemaakt, nu was het teveel van hetzelfde. 2,5*

avatar van HK Senator
4,5
HOME maakte diepe indruk tijdens het IFFRiG. De acteurs zijn zeer goed en de soundtrack past als een puzzelstukje in het geheel. Het klopt gewoon allemaal. Zeer geloofwaardig en Lekker expliciet ook, sommige scenes. Er is slecht één moment, als ze hun kleren gaan wassen na de moord, dat het iets te jolig wordt en daardoor heel eventjes iets minder realistisch is.

avatar van niethie
3,0
Misschien ben ik wat streng, maar anderen zijn ook zeker te mild, kan MHF daar goed in volgen, behoorlijke overwaardering nog voor een release zich heeft aangedaan, doet me een beetje terugdenken aan de massieve omhelzing van Dolan's Mommy verleden jaar, wat ik toen ook niet snapte. Echt heel erg vernieuwend is het allemaal niet, zo deed het me stevig terugdenken aan Clark, en met name diens Bully, bepaalde scenes leken daar bijna kopieën van, inclusief het incest, de flarden van erectiesen natuurlijk de moord. En geheel op haar Vlaams zijn de Dardenne's met een Le Fils ook niet ver weg. Nu is het wel heel erg een beeld van deze tijd vol brutale vloggertjes die mensen voor de kick mishandelen, groeps- verkrachtingen filmen en dit dan vol trots en zonder enig berouw online zetten. Net als bij dat soort nieuwsmeldingen kan ik daar nooit helemaal met mijn hoofd bij en vond ik het allemaal wat te afstandelijk, elk personage is wel in een bepaalde mate apatisch en onverschillig (Kevin is soms wat cartoonesque met zijn woedeuitbarstingen, ik snapte de nog best grote rol van die vriendin die van neef naar neef hopte en uberhaupt de rol van alle andere meisjes die de hele tijd maar een beetje lopen te twirken niet zo?) er is te weinig sturing en het idee dat ik het allemaal al wel eens eerder en beter had gezien overheerste telkens. Misschien heb ik ook wel gewoon te veel films over ontspoorde jongeren gezien of voel ik me vervreemd van kinderen die na 2000 geboren zijn en hun pubertijd heel anders beleven dan ik hem tien jaar geleden doorbracht en speelt dat me soms wat parten bij het vormen van een eerlijke beoordeling, want er was genoeg om nog iets van een indruk achter te laten, zie ook wel dat dit goed in elkaar zit en ik geef meteen toe dat het stukken beter uitgewerkt is dan alle genoemde invloeden, zo goed was Bully immers ook niet. Mogelijk moet het wat groeien. Nu kan ik er even niet meer aan kwijt dan een (3*)

avatar van Verhoeven
4,5
Maar moet het dan vernieuwend zijn? De link met Clark en Dardennes zie ik totaal niet. Zeker als je deze in de lijn van eerder werk van Troch en Leunen legt.
niethie schreef:
Nu is het wel heel erg een beeld van deze tijd vol brutale vloggertjes die mensen voor de kick mishandelen, groeps- verkrachtingen filmen en dit dan vol trots en zonder enig berouw online zetten.
En ook hier ben ik het totaal niet met je eens. Deze groep jongeren zijn gewoon een stel pubers die af en toe wat kattenkwaad uithalen. Eigenlijk is het niet meer en minder dan wat lol trappen. Het is vooral dat ze door hun ouders en leraren niet begrepen worden dat er situaties ontstaan die langzaamaan ontsporen. Maar tot die tijd worden deze jongeren met heel veel liefde en warmte geportretteerd. Lees anders even dit interview door met de regisseuse.

avatar van niethie
3,0
Dit was mijn eerste Troch dus in die zin kan ik daar niet over oordelen, maar als je Bully gezien hebt snap je toch wel de overeenkomsten, dat is praktisch hetzelfde verhaal + uitgangspunt? En natuurlijk hoeft het niet altijd vernieuwend te zijn, dat kan al lang niet meer in dit genre want alles is al gezegd, dus is het voor mij vooral belangrijk hoe het gezegd wordt en hoe het in beeld gebracht wordt, en dat laatste (in storende 4:3) laat ook nogal wat aan de wensen over.

Ik heb het met name over het mishandelingsfilmpje dat steeds terugkwam en hoe rustig ze onder die moord bleven. Van die liefde en warmte voelde ik overigens niet veel. Ben er ook niet plots anders over gaan denken na het lezen van dat interview, sorry. Maar zal hem later nog wel eens terugzien, net als de rest van Fien Troch want dat lijkt me verder wel een sympathieke vrouw...

Zaterdag in het Louis Hartlooper Complex te zien, met een vragensessie na de tijd met Fien Troch.

avatar van Prinz
4,5
Overigens een zeer aangenaam persoon om zo'n gesprek mee te voeren, heel down to earth en oprecht.

avatar van ratfish
4,0
Spannend documentair drama, integer gemaakt. Internationale kwaliteit.

avatar van LouisSmeets
3,5
Mooie film. Gezien in Louis Hartlooper met de aanwezigheid van de regisseuse.
Stof tot nadenken

avatar van ohkino
3,5
Film toont een meest treurige kille en verdorven kant van onze samenleving, een individuele prestatiemaatschappij, daar waar gezonde verhoudingen en binding volledig op drift zijn geraakt. Van het begin tot het eind voel je de onmacht, woede, frustratie en normloosheid (zowel bij ouders als bij jongeren). Goed acteerwerk en vormgegeven film, maar ook erg somber zonder enig lichtpuntje of nuance. Ik heb daar ook wel een beetje moeite mee, wanneer wordt het effectbejag ? - om de heftigheid - want het zou toch op een drama uitlopen, dat wist je al vanaf het begin. Waarom wordt het zo erin geramd? De integere bedoelingen (die er beslist zijn) komen hierdoor voor mij enigszins in het gedrang. Niettemin een opmerkelijke film.

avatar van Pazmaster
3,0
Een redelijk filmpje van onze zuiderburen. Het verhaal moet even op gang komen maar blijkt uiteindelijk wel interessant. Bij de jonge cast heb ik wel een beetje mijn twijfels, maar dat kan ook aan het script liggen want er is niet zo veel dialoog, maar het kan ermee door. Het gebruik van verschillende beeldformaten vond ik ook geen toegevoegde waarde hebben en het einde loopt een beetje af met een sisser. Ik heb betere films gezien van de Belgen, maar toch niet slecht.

avatar van Brabants
2,5
Deze Vlaamse productie blijkt zeker interessant te zijn met een opeenstapeling van zwaar beladen thema's. Het is mij echter allemaal iets te veel van het goede. De cast met vooral het jeugdige deel wekt bij mij ook zo mijn twijfels. Het was niet slecht maar het liet me zeker geen indruk achter om er nog lang bij stil te staan.

0,5
Je ziet dat deze film gemaakt is door de jeugd. Totaal geen kwaliteit in deze film. Je moet de speaker op 300% zetten om een woord te verstaan. Beelden met de handcamera die echt op niks lijken. En een film die van de hak op de tak springt. Waardeloos belgisch...

avatar van John Milton
bderbove schreef:
Je ziet dat deze film gemaakt is door de jeugd.
Cool, dan hoor ik ook nog bij de jeugd met mijn 36 jaar. Thank you!

avatar van karilem
4,0
Heftig .. grandioos gespeeld

avatar van tbouwh
3,5
De huidige generatie jongeren rookt en drinkt, kent geen respect en zet zich unaniem af tegen ouderlijk gezag. Althans, dat beeld overheerst de laatste decennia menig maatschappelijk debat. Ook de Vlaamse regisseuse Fien Troch (Kid) laat in haar laatste film Home niet na te tonen hoe doelloosheid en onverschilligheid hun stempel drukken op de dwalende beloftes van de toekomst.

Troch zet echter een krachtige vervolgstap, die de façades van het publieke toneel moeiteloos doorbreken. De camera’s zijn daar waar karaktervorming plaatsvindt. En dat gebeurt, zo zien we in Home, maar al te vaak binnen de bedriegende kaders van het (zorg)ouderlijk huis. Geen moment lijkt de intense registratie van Frank van den Eeden (Trochs vaste DoP) te liegen. Horizontaal gefilmde gsm-opnames, schokkerige shots in spaarzaam belichte slaapkamers; dit is de beeldtaal van de jongere generatie zélf. De beeldtaal van jongeren die alles vastleggen, maar vergeten te leven. Of wordt dat leven hen deels ontnomen?

Wie het conflict tussen John en zijn moeder (Mistral Guidotti en Els Deceukelier) gadeslaat, denkt misschien wel dat laatste. De mater familias verstrikt niet alleen zichzelf, maar ook haar zoon in een weemoedig web van eenzaamheid en obsessie. Tót dat alles leidt tot een haast surrealistische apotheose.

Kevin, John, Sammy, Lina; de jongeren die in Home figureren zijn stuk voor stuk op de vlucht. Ze vluchten in kalmeringsmiddelen, peuken en neurotische tics. In drank, ontwijkend gedrag en geweld. Trochs grootste verdienste is dat ze tragiek in het tonen van die dynamiek steevast boven schuld plaatst. Home is daarmee een ambigue weerspiegeling is van een vaak eenzijdig benaderde werkelijkheid.

4,0
Fien Troch brengt momenteel het betere Vlaamse filmwerk.
Reeds vanaf de openingsscène is het behoorlijk raak met het tienermeisje dat halsstarrig weigert de ernst van haar ongepast, respectloos optreden in te zien . Meteen is dan ook de trend gezet van de film : een jeugd die zijn eigen ideeën uitwerkt en ouderen die het moeilijk hebben om de juiste omgang te vinden. Een vader die met zijn zoon op de vuist gaat, een moeder die haar zoon waanzinnig absurd behandelt met een oudermoord tot gevolg lijken mij toch extreme gevallen waardoor de film toch wel een heel rauwe realiteit wil brengen.
Toch een opmerkelijk film. Inhoudelijk zekerlijk voldoende om er nog even in te verwijlen en filmisch een sfeervol, ideeënrijk camerawerk en knappe montage.
Een kleine 4 lijkt mij wel verdiend.

avatar van Film Pegasus
4,0
Film Pegasus (moderator)
Misschien wel de Vlaamse tegenhanger van de broers Dardennes. Al zijn de personages in die leefwereld er meestal nog erger aan toe. De jongeren in Home hebben vooral nood aan een thuis. Alhoewel ze - ieder met hun eigen problemen - nog wel kunnen rekenen op ouders. Die hen niet per se laten vallen, maar in hun ogen moeite doen om er te zijn voor hun kinderen. Al dan niet op de juiste manier. En omdat de 2 generaties elk hun mening hebben over die 'juiste' manier, wordt de communicatie moeilijk. Of dat nu gaat over school, liefde of problemen.

Zeker bij de scènes waar jongeren en volwassenen samen zijn, zie je hoe zwijgzaam de jongeren zijn en hoe moeilijk ook de volwassenen zoeken naar de juiste woorden. Als je de jongeren apart ziet, kruipen ze in een wereld van smartphone en sociale media. Als je daar door kijkt, doen die jongeren niet echt veel buiten samen wat rondhangen en skateboarden.

De gebeurtenis later in de film is niet de hoofdzaak, maar eerder de druk op de ketel waardoor jongeren en volwassenen wel genoodzaakt zijn om te praten. En ook dan is het niet eenvoudig om dezelfde taal te praten met elkaar.

Heerlijke Vlaamse film en wat luchtiger en realistischer dan de prozac-films van Dardennes.

avatar van Fisico
4,0
Home is de tweede prent die ik zie van Fien Troch. Gelukkig bevat Home wat meer vaart en snelheid dan haar eerdere film 'Kid'. Home is een rauwe film waarbij de subcultuur van enkele jongeren centraal staat. De generatiekloof tussen jongeren en ouders/volwassenen is immens. De communicatie tussen beide werelden is danig zoek geraakt en leidt tot misverstanden, vooroordelen en conflicten.

Sebastian Van Dun speelt een geheimzinnige jongere die met een verleden in een jeugdinstelling tracht zijn leven opnieuw op te nemen. Hij is een tikkende tijdbom en zijn blik en gedachten zijn soms ondoorgrondelijk. Hij is niet vies van geweld en Troch slaagt erin zijn personage de nodige diepgang te bezorgen. Naast afkeer voel je ook een zekere sympathie of hoop dat het allemaal wel goed komt. Zijn ingehouden opgekropte agressie kan wanneer het hem te veel wordt zich in een mum van tijd uiten. Ook het personage van John vond ik interessant om volgen. Een jongen met psychische problemen omwille van de haat-liefdeverhouding van én met zijn moeder (sterke rol trouwens van Els Deceukelier). Dat er iets ernstigs stond te gebeuren met één van de jongeren stond vast, maar de tol die ieder draagt is groot.

Home vertelt het verhaal en de issues van verschillende jongeren. Vooral het onbegrip en het gebrek aan communicatie komt sterk naar voren. De verstandhouding is zoek, de empathie voor de andere generatiegenoot evenzeer. Soms betuttelend, soms belerend, maar bij momenten zo fout, althans zo voelde het aan (langs beide kanten). Het viel me wel op dat het volume van de conversaties - die vaak ook soms mompelend gebracht werden - niet optimaal was. Gelukkig was er ondertiteling.

Cinematografisch en qua camerawerk ook best fijn met het kleinere format van de smartphone waardoor je meer betrokken geraakt in de leefwereld van de millennials. Home is een aangrijpende film over de discrepantie jongeren en volwassenen waarbij "home" vaak een lege doos blijkt te zijn, los van het feit dat er liefde of betrokkenheid aanwezig is. Terecht bekroond in venetië en Gent! Mooi!

avatar van Henry Spencer
3,5
Movsin schreef:
Fien Troch brengt momenteel het betere Vlaamse filmwerk.
Reeds vanaf de openingsscène is het behoorlijk raak met het tienermeisje dat halsstarrig weigert de ernst van haar ongepast, respectloos optreden in te zien . Meteen is dan ook de trend gezet van de film : een jeugd die zijn eigen ideeën uitwerkt en ouderen die het moeilijk hebben om de juiste omgang te vinden. Een vader die met zijn zoon op de vuist gaat, een moeder die haar zoon waanzinnig absurd behandelt met een oudermoord tot gevolg lijken mij toch extreme gevallen waardoor de film toch wel een heel rauwe realiteit wil brengen.
Toch een opmerkelijk film. Inhoudelijk zekerlijk voldoende om er nog even in te verwijlen en filmisch een sfeervol, ideeënrijk camerawerk en knappe montage.
Een kleine 4 lijkt mij wel verdiend.

Kan ik beamen. Bovendien is het gebruiken van een extreme situatie wel zinvol, omdat net in dat soort situaties duidelijker aan de oppervlakte komt wat in veel andere situaties ondergronds blijft broeien. Op deze manier kan je een pakkende inkijk bieden op welke gevoelens en verwarde gedachten er achter de façades schuilgaan van jongeren die geen warm nest hebben en niemand hebben waar ze bij terecht kunnen, behalve bij elkaar, maar dat helpt ook niet veel omdat ze elkaar wel begrijpen, maar niet kunnen helpen.

avatar van Henry Spencer
3,5
En super grappig toen het broertje van Kevin, Ruben, in beeld kwam. Lijkt als twee druppels water op mama Fien. Echt waar!


avatar van TornadoEF5
4,5
Gaat die DVD ook echt 18 euro blijven kosten. Echt afzetters. Ik moet de film al niet meer zien. Ze zijn dan verbaasd dat meer en meer mensen via illegale platformen films kijken.

Nu zal Canvas hem gelukkig wel eens tonen omdat het een film van eigen huis is, dus dan wacht ik daar maar op. Maar naar mijn centjes mogen ze fluiten, te greedy geweest.

avatar van K. V.
3,5
Deze ook eens bekeken en het was niet mis, maar het einde was jammer genoeg nog niet afgerond, van mij mocht het dan nog wat langer geduurd hebben.
De cast deed het wel goed en kwam wel overtuigend over.
Het was niet slecht, maar had er toch iets meer van verwacht.

avatar van sinterklaas
4,0
Veel beter dan Kid. Kid kabbelt nogal voort en lijkt niets meer dan op een gewone familiedrama (en dat met een vrij beklemmende trailer). Home (als je de titel intikt in de zoekmachine krijg je een hele reeks resultaten ) is het Belgische antwoord op Bully en Paranoid Park. Met andere woorden; wanneer zal Nederland zich eens wagen om inspiraties van Clark of van Sant te gebruiken?

De film volgt een groepje jongeren van na mijn generatie. Het blijft opmerkelijk. De ene zegt: de jeugd van tegenwoordig, maar de andere zegt dat het gewoon het tijdsgeest is. Zo verschillen mijn broertje en ik ook erg veel met elkaar (tien jaar leeftijdsverschil). Waar ik in een tienerperiode zat waar je overal voor werd gewaarschuwd, dat alles gevaarlijk, dodelijk en risicovol was, de gevaren van internet, de gevaren van dit... de gevaren van dat... waar de horrorverhalen al helemaal propageerden als het ging om alcohol en (soft)drugs en waar de jongeren echt zo ontiegelijk op elkaar lette en met dichtgeknepen konten en de hijgende adem van hun ouders in de nek in de kroeg stonden, of dat je weer eens gezeik krijgt omdat er toevallig een televisieprogramma langs kwam en dat dat dan ook gelijk op jou moet slaan, is die mentaliteit bij mijn broertje nergens te bekennen; geen discussie met mijn ouders als hij weer eens gaat chillen met zijn vrienden op een doordeweekse dag, als hij experimenteert met verschillende soorten drank en ook heerst er in zijn vriendengroep een veel vrijere en lossere sfeer dan dat ik heb ervaren. Ja, zo hoort het gewoon te zijn. Je bent namelijk 17 en geen 6 of 85. Met andere woorden, deze generatie heeft overduidelijk iets meer meegekregen om schijt te hebben aan dingen.

Kortom, Home zet een mooie schets neer van de generatie die iets meer los wordt gelaten. In eerste instantie focust de film zich op de basic dingetjes, maar weten ook bepaalde explicite dingen minder hard aan te komen, gewoon omdat er, ondanks ik voor het feit ben dat je je vleugels uit moet slaan, iets te veel dingen heel gewoon zijn geworden. Met name het feit dat het zo aantrekkelijk lijkt om echt elke poep of scheet te filmen. Zelfs je eigen misdrijf. Zoals dat van Kevin. Deze komt net uit de jeugdinstelling en probeert zijn leven weer op te pakken bij zijn oom, tante en neef. Alles lijkt redelijk op zijn rolletjes te lopen; hij krijgt een leertraject, trekt goed op met zijn neef Sammy, diens vriendin Lina en de stille John. Hij verdiept zich weer in feestjes, seksueel experimenteren en alles wat daarbij hoort. Het rauwe sfeertje blijft ook continu in je nek hijgen en je kan je wel voorstellen dat als je een delinquent bent, je huid behoorlijk dun is geworden. Maar dat niet alleen; Kevin komt in de problemen, en dat in stand gezet door een de pijnlijke huissituatie van John. Een wel heel erg pijnlijke huissituatie welteverstaan. Om een lang verhaal daarover kort te maken: Zijn moeder kan echt in het rijtje terecht in het lijstje van de geschifte filmmoeders (lees bijvoorbeeld Precious, Carrie of Wild at Heart)

Maar de uitwerking ervan... Het lijkt erop alsof Troch het zo min mogelijk wil laten opvallen, door middel dat veel dingen steeds gewoner lijken. Het raakt je niet diep, je wacht alleen maar af hoe het gaat verlopen. Bijzonder knap gedaan. Het open einde daarbij was erg sterk.

Ja, hier mogen er meer van gemaakt worden, zeker in Europa.

4,0*

Gast
geplaatst: vandaag om 14:38 uur

geplaatst: vandaag om 14:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.